|
2021-01-12 22:49:27, kedd
|
|
|
|
|
|

Köles: a lúgosító finomság - Tehermentesítsd szervezeted ezzel az ősi gabonával
Lúgosít és szépít, erősíti csontjainkat, magas ásványi anyag-tartalommal rendelkezik, és még sorolhatnánk. Mindez elmondható erről az ősi, rég elfeledett gabonáról, melynek népszerűsége napjainkban ismét növekedni kezdett. Ez a köles.
A köles a pázsitfűfélék családjába tartozó, egyik legrégebben termesztett gabonánk. Afrikában, Ázsiában és Indiában napjainkban is alapélelmiszernek számít, az emberiség egyharmada fogyasztja rendszeresen. Európában az évszázadok alatt a kenyérgabonák folyamatosan kiszorították, pedig nekünk, magyaroknak is, egészen az ősidőktől, kedvelt napi élelmünk volt.
Élettani hatásai:
A többi gabonához hasonlóan a köles élettani hatásai is csodálatosak. A benne lévő fehérje nem tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják, valamint csecsemők is ehetik a belőle készített nyákot.
Könnyen emészthető, és magas, vízben oldódó rosttartalma segít eltávolítani a letapadt salakot a belekből, ezért fogyasztása böjtöléskor is ajánlott.
Egyik gabona sem savasít, de a köles kifejezetten lúgosító hatású. A túlzott húsfogyasztás következtében sok ember szervezete savassá vált, és ez hosszútávon komoly egészségi problémákat okozhat. A köles beiktatása a mindennapi étrendbe - és persze a savas ételek fogyasztásának csökkentése - sokat segíthet ezen.
A kölesben lévő szilícium és vegyülete, a kovasav fontos szerepet játszik csontképzésünkben (csontritkulás esetén rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott), a bőr hámosodásában és hajunk, körmeink egészségének megőrzésében. Ezért ilyen jellegű problémák esetén ajánlott naponta többször is fogyasztani! A népi gyógyászatban a szem és a lép gyógyszerének is tartják, de vércukorszint-szabályozó és rákmegelőző hatása is ismert. A köles vitalizálja tüdőnket, légzésünket is.
Felhasználása
Több fajtája is közkedvelt - többnyire hántolva kapható a boltokban -, bár a legegészségesebb a barna köles, az egyetlen hántolatlanul fogyasztható fajtája. Magyarországon, az Alföldön régen leginkább a vörös kölest termesztették.
A rizshez hasonlóan sokrétűen beépíthető napi étkezésünkbe. Hűvös napokon kiváló eledel, belülről melegíti szervezetünket. Főzési ideje rövid, 15-20 perc, háromszoros mennyiségű vizet kell hozzáadni, és néha kevergetni, mert könnyen letapad.
Glutén- és laktózérzékenyeknek is ajánlott.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: legegészségesebb, tehermentesítsd, lisztérzékenyek, fogyaszthatják, szervezetünket, fogyasztásának, magyarországon, pázsitfűfélék, felhasználása, gyógyászatban, kenyérgabonák, gyógyszerének, termesztették, vércukorszint, hántolatlanul, kiszorították, hámosodásában, következtében, húsfogyasztás, csontritkulás, népszerűsége, sorolhatnánk, kifejezetten, fogyasztható, eltávolítani, rosttartalma, csontjainkat, egészségének, csodálatosak, megőrzésében, étkezésünkbe, rendszeresen, folyamatosan, légzésünket, fogyasztása, böjtöléskor, lúgosító finomság, pázsitfűfélék családjába, emberiség egyharmada, évszázadok alatt, kenyérgabonák folyamatosan, többi gabonához, köles élettani, benne lévő, belőle készített, letapadt salakot, köles kifejezetten, túlzott húsfogyasztás, köles beiktatása, mindennapi étrendbe, savas ételek, kölesben lévő,
|
|
|
|
lúgosító finomság, pázsitfűfélék családjába, emberiség egyharmada, évszázadok alatt, kenyérgabonák folyamatosan, többi gabonához, köles élettani, benne lévő, belőle készített, letapadt salakot, köles kifejezetten, túlzott húsfogyasztás, köles beiktatása, mindennapi étrendbe, savas ételek, kölesben lévő, kovasav fontos, népi gyógyászatban, köles vitalizálja, barna köles, egyetlen hántolatlanul, vörös kölest, rizshez hasonlóan, legegészségesebb, tehermentesítsd, lisztérzékenyek, fogyaszthatják, szervezetünket, fogyasztásának, magyarországon, pázsitfűfélék, felhasználása, gyógyászatban, kenyérgabonák, gyógyszerének, termesztették, vércukorszint, hántolatlanul, kiszorították, hámosodásában, következtében, húsfogyasztás, csontritkulás, népszerűsége, sorolhatnánk, kifejezetten, fogyasztható, eltávolítani, rosttartalma, csontjainkat, egészségének, csodálatosak, megőrzésében, étkezésünkbe, rendszeresen, folyamatosan, légzésünket, fogyasztása, böjtöléskor, magyaroknak, fogyasztani, napjainkban, csökkentése, problémákat, rákmegelőző, hosszútávon, vitalizálja, rendelkezik, szervezeted, termesztett, legrégebben, háromszoros, tartalommal, emészthető, elmondható, beépíthető, szabályozó, kevergetni, elfeledett, mindennapi, mennyiségű, beiktatása, évszázadok, egyharmada, családjába, közkedvelt, fogyasztja, rendszeres, szervezete, készített, hozzáadni, szilícium, problémák, vegyülete, gabonához, sokrétűen, tartalmaz, hasonlóan, , ,
|
|
|
|
2021. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | 31 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
26 db bejegyzés |
e év: |
853 db bejegyzés |
Összes: |
41815 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 627
- e Hét: 4837
- e Hónap: 3308
- e Év: 183537
|
|
|