Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A nyírfa gyógyhatásairól
  2021-01-15 22:37:25, péntek
 
 



A nyírfatea kiválóan alkalmazható tavaszi tisztítókúrák során, illetve fürdőkben. Jótékony hatású húgyúti fertőzésekben, segít eltávolítani a vese-, illetve húgyköveket, valósággal kimossa az ízületekben lerakódott, reumát és köszvényt okozó méreganyagokat. A nyírfa nem károsítja a vesét, ezért annak elégtelen működése esetén is fogyasztható.

A friss levelek és a fakéreg főzetét krónikus bőrbetegségeknél és hólyaghurutnál használhatjuk. Ez a főzet eltünteti a szeplőket és a májfoltokat. A kérdéses területeket mosogatni kell ezzel a teával, hagyni megszáradni, majd gyakran ismételni. Naponta kell friss főzetet készíteni. Az idült reuma is kiválóan kezelhető a nyírfa levelével. Az eredmény meglepően hatásos.

Bárki gyűjthet nyírfalevelet és odahaza megszáríthajta. Ezzel biztosíthatja a család számára a nyírfatea alapanyagát. Olyan helyről gyűjtsük, ahol nem járnak autók, nincs kipufogógáz.

Nyírfatea készítéséhez forrázzon le egy teáskanálnyi szárított nyírfalevelet két deciliter vízzel, hagyja állni tíz percig, majd szűrje le.

A közönséges (vagy fehér kérgű) nyírfa, latin nevén Betula pendula rendkívül elterjedt fafajta, amely egész Európában honos, de megtalálható keleten is, Szibériától egészen az Altaj-hegységig. Elegáns, karcsú testalkatát, áthajló, vékony ágait és jellegzetes barkavirágzatát véleményem szerint senkinek sem kell bemutatni.

A nyírfát egyszerűen nem lehet összekeverni semmilyen más fafajtával, és bár a nagy tengerszint feletti magasságokban, illetve a hideg éghajlatú tájakon ,,nyakiglábból" ,,törpévé" változik, a kérge mindig fehér marad. Ez a kivételesen magas fa akár 25 méterre is megnőhet, és jól növekszik, illetve él olyan szegényes talajon is, ahol már semmi más nem képes megélni, ráadásul a zord klímával szemben is rendkívül ellenálló. Az egyetlen dolog, amire igazán szüksége van, az a fény, mert árnyékos helyen igen gyorsan elpusztul.

A nyírfa jellegzetesen úttörő fafajta, amely ideális "eszköze" a táj rekultivációjának. Ez a türelmes fa a megváltozott összetételű talajban is hajlandó megélni, illetve növekedni. Az úttörő fafajtákra jellemzően a nyírfa is rendkívül termékeny, gyorsan növekszik, és a többi fafajtával ellentétben viszonylag rövid ideig él. A százéves nyírfák rendszerint megadják magukat a gombák támadásának, elkezdenek korhadni, és gyorsan visszatérnek a természet körforgásába.

A paleobotanikai leletek szerint a nyírfa volt az első olyan növényfaj, amely a jégkorszak után, a jég visszahúzódásakor előtűnő talajban ,,gyökeret vert". A többi fafajtával ellentétben a nyírfa könnyen ég, sőt a kérge még nedvesen is képes tüzet fogni, ahogyan ezt minden tapasztalt kiránduló tudja. Mindazonáltal az ,,erdők kecses királynője", miként az angolok nevezik, állítólag nagyon meg tud haragudni, ha valaki lehúzza a kérgét. Tűzgyújtáskor ezért inkább a gyűrűszerűen leváló kérgét használjuk fel.

A nyírfa levelei egészen korán, gyakran már március közepén rügyezni kezdenek, és éppen ebben az időben érdemes begyűjteni őket, amikor még szép világoszöldek. A rügyező leveleket nyersen is el lehet fogyasztani (többek között rengeteg C-vitamint tartalmaznak), esetleg közvetlenül az ágakról is leehetjük, de gyakrabban készítünk belőlük forrázatot, amelynek fertőtlenítő és vizelethajtó hatása van.

A nyírfatea kiválóan alkalmazható tavaszi tisztítókúrák során, illetve fürdőkben. Jótékony hatású húgyúti fertőzésekben, segít eltávolítani a vese-, illetve húgyköveket, valósággal kimossa az ízületekben lerakódott, reumát és köszvényt okozó méreganyagokat. A nyírfa nem károsítja a vesét, ezért annak elégtelen működése esetén is fogyasztható.

A nyírfa gyógyhatásai
Levele kiváló veseműködés szabályozó, vízhajtó, vesehomok- és vesekőképződést gátló.
Gyógyítja a hólyaghurutot, a húgyutakat anélkül, hogy a vesét irritálná.
Tavaszi kúráknál vértisztító hatása miatt használjuk.
Csökkenti a vér húgysav- és koleszterinszintjét.
Használható prosztatára, narancsbőr és érelmeszesedés ellen.
Tisztítja egész mirigyrendszerünket.
Flavonoid tartalma miatt reumára, köszvényre, ízületi betegségekre is kiválóan alkalmazható.

A nyírfanedv a nyírfa vére. Ez a különleges ital egy évben egyszer gyűjthető és mindössze 3 hét áll rendelkezésre a csapolásra. Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották és minden év tavaszán megcsapolták a nyírfákat, hogy ez által értékes nyírnedvhez jussanak.

Tisztaság, védelem, termékenység
A nyírfa elsősorban a tisztaság és frissesség fája. Tavasszal régebben minden fiatal lány nyírfavízzel mosakodott, hogy tiszta, egészséges és sugárzó bőre legyen. Tisztítja ugyanis az eltömődött pórusokat, és segíti a bőr regenerációját. A nyírfából készített főzet ezenkívül jótékonyan hat a különböző ,,bibikre", elsősorban a szájüreg sérüléseire, a hajat pedig egészségessé és fényessé varázsolja.

A hagyomány szerint a nyírfa a megtisztulás, a védelem és a termékenység fája. Nyírfa seprűt régebben a tavaszi napéjegyenlőség idején használtak, hogy vele seperjék ki a régi és rossz dolgokat a házból, valamint megtisztítsák a szobákat, illetve elűzzék a telet. Nyírfavesszőt használtak régebben a neveletlenek és a törvénysértők megbüntetéséhez is. A római tisztségviselők ráadásul állítólag nyírfavesszőt és baltát hordoztak magukkal - annak jeleként, hogy joguk van bárkit korbácsolással büntetni, vagy akár azonnal le is vághatják a törvénysértő fejét. Úgy tudni, hogy Jézust is nyírfavesszővel korbácsolták meg, mielőtt keresztre feszítették.

A mágia értelmezésében a nyírfa az új kezdet, az új lehetőségek, a múlttól való elszakadás fája, vele lehet valami újat, tisztát és frisset létrehozni.

Intelmek a nyírfalevél fogyasztásával kapcsolatban!
Terhesség, szoptatás alatt, valamint gyermekeknek 12 éves kor alatt nem ajánlott. Szívelégtelenségben szenvedőknek, szív- és veseelégtelenségből adódó ödémáknál a fogyasztása nem ajánlott.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: bőrbetegségeknél, napéjegyenlőség, barkavirágzatát, vesekőképződést, megbüntetéséhez, tisztségviselők, nyírfavesszővel, hólyaghurutnál, fogyasztásával, érelmeszesedés, méreganyagokat, értelmezésében, megszáríthajta, regenerációját, paleobotanikai, korbácsolással, használhatjuk, világoszöldek, nyírfalevelet, rendelkezésre, megtisztítsák, tűzgyújtáskor, fogyasztották, magasságokban, jellegzetesen, fertőzésekben, törvénysértők, nyírfavesszőt, biztosíthatja, mindazonáltal, tisztítókúrák, hólyaghurutot, neveletlenek, teáskanálnyi, készítéséhez, termékenység, nyírfatea kiválóan, ízületekben lerakódott, friss levelek, fakéreg főzetét, főzet eltünteti, kérdéses területeket, idült reuma, nyírfa levelével, eredmény meglepően, család számára, nyírfatea alapanyagát, teáskanálnyi szárított, nyírfát egyszerűen, nagy tengerszint, hideg éghajlatú, kérge mindig,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Karinthy Frigyes: Almafa  Nem jár  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Szép álmokat!  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  Sonka vásár  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A haj állapotának javítása egy...  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Ha nyitott vagy  Az idegen országok éghajlata  Kövesd a vezetőt  Egy hét kihagyás  Szép estét  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 28  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Leereszkedés és olvadás  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Játékos kis cicák  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Az út  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Nem jár  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Agárdi Gábor gondolata  Öröknek hinni . . .  Öröknek hinni . . .  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Jó éjszakát  2004-es kivégzés után  képre írva  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Esti képek  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam Krisztina b...  Az út  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Alvó baby  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
nyírfatea kiválóan, ízületekben lerakódott, friss levelek, fakéreg főzetét, főzet eltünteti, kérdéses területeket, idült reuma, nyírfa levelével, eredmény meglepően, család számára, nyírfatea alapanyagát, teáskanálnyi szárított, nyírfát egyszerűen, nagy tengerszint, hideg éghajlatú, kérge mindig, kivételesen magas, zord klímával, egyetlen dolog, nyírfa jellegzetesen, megváltozott összetételű, úttörő fafajtákra, többi fafajtával, százéves nyírfák, gombák támadásának, természet körforgásába, paleobotanikai leletek, nyírfa volt, első olyan, jégkorszak után, nyírfa könnyen, angolok nevezik, gyűrűszerűen leváló, nyírfa levelei, időben érdemes, rügyező leveleket, nyírfa gyógyhatásai, húgyutakat anélkül, vesét irritálná, nyírfa vére, különleges ital, évben egyszer, honfoglaló magyarok, nyírfa elsősorban, eltömődött pórusokat, nyírfából készített, különböző &#8222, szájüreg sérüléseire, hajat pedig, hagyomány szerint, termékenység fája, tavaszi napéjegyenlőség, törvénysértők megbüntetéséhez, római tisztségviselők, törvénysértő fejét, mágia értelmezésében, múlttól való, nyírfalevél fogyasztásával, bőrbetegségeknél, napéjegyenlőség, barkavirágzatát, vesekőképződést, megbüntetéséhez, tisztségviselők, nyírfavesszővel, hólyaghurutnál, fogyasztásával, érelmeszesedés, méreganyagokat, értelmezésében, megszáríthajta, regenerációját, paleobotanikai, korbácsolással, használhatjuk, világoszöldek, nyírfalevelet, rendelkezésre, megtisztítsák, tűzgyújtáskor, fogyasztották, magasságokban, jellegzetesen, fertőzésekben, törvénysértők, nyírfavesszőt, biztosíthatja, mindazonáltal, tisztítókúrák, hólyaghurutot, neveletlenek, teáskanálnyi, készítéséhez, termékenység, alkalmazható, eltávolítani, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 83
  • e Hét: 5324
  • e Hónap: 25186
  • e Év: 201061
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.