Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mit árul el a családrajz?
  2021-01-19 21:47:42, kedd
 
  A grafológus nemcsak kézírásokat, hanem gyermek- és felnőtt rajzokat, firkákat is vizsgál. Egyrészt mivel bizonyos életkor alatt a kézírás még nem vagy csak korlátozott mértékben elemezhető (pl.: a kisiskolás gyerekek vagy a serdülők írása), másrészt pedig mert, számos - a kézíráselemzésnél alkalmazott szempont és szabály a rajzok vizsgálatánál is alkalmazható.

A kisgyermek számára a rajzolás a játék egyik legalapvetőbb formája, az önkifejezés egyik legtermészetesebb eszköze. A gyermekrajz üzenet: képi nyelven megírt beszéd, amit a közlés igénye hoz létre. A gyermekrajzok rendkívül őszinték, hiszen a kisgyerek azt rajzolja le, amit tud, ami a véleménye a dolgokról és a körülötte élő emberekről.
Családrajz: az otthoni légkörről árulkodik

Gyerekeknél az egyik leggyakrabban alkalmazott rajzteszt a családrajz.

A családrajzból kideríthető, hogy a gyermek hogyan érzi magát a családi környezetben, milyen a kapcsolata az egyes családtagokkal, kihez vonzódik érzelmileg, kitől kap és kitől várna több szeretetet, odafigyelést. Megtudhatjuk azt is, hogy a gyermek lélekben melyik szülő tulajdonságaival azonosul, kihez szeretne hasonlítani, vagy, hogy van-e a gyerekek között rivalizálás, testvérféltékenységre utaló jel. A gyermekrajz elemzésével megismerhetjük a rajzoló aktuális érzelmeit, és fény deríthető rejtett kötődésekre, vágyakra és félelmekre.

A családrajz elemzés fontos szempontjai, hogy

kiket rajzolt le a kisgyerek, csak a szűk családot, vagy esetleg a nem napi szinten látott nagyszülőket, nagynéniket stb. is, kihagy-e valakit a rajzról
a rajzolás sorrendje
az alakok egymáshoz viszonyított nagysága és közelsége, ami jelzi, hogy ki a fontos a gyermek számára, mennyire érzi magához közel az illetőt
az alakok kidolgozottsága, részletezettsége, színezése
és egyes családrajzokon az is, hogy ki mit csinál - külön-külön tevékenykednek, vagy közösen. Ebből a családi hierarchiára, férfi-nő feladatmegosztásra is következtetni lehet.

A családrajzok típusai

A családrajznak több típusa is létezik. A hagyományos családrajz (,,Rajzold le a családod!") mellett nagyon népszerű az Elvarázsolt vagy Állat-családrajz. Ilyenkor a gyereknek úgy kell lerajzolnia a családját, mintha egy varázsló mindenkit valamilyen állattá változtatott volna. Ez esetben kevésbé érvényesülnek az elhárító mechanizmusok, és az állatok a tudattalan szimbólumaként a gyermek valódi érzéseit tükrözik a saját családjáról.
A rajzolt állatok igazán beszédesen jelenítik meg az egyes családtagok tulajdonságait. Érdekes és elgondolkodtató, hogy a gyermek vajon miért látja az apát nyuszinak, az anyát medvének, a tesót póknak.

Ezzel kapcsolatban szeretnék megosztani veled egy személyes tapasztalatot.

Egy fiatal nő a hatéves kislánya állatcsaládrajzát hozta el nekem. Az anya macska volt a rajzon, aki az apát ábrázoló egér farkincájára tette a mancsát. A kislány önmagát a szülőktől távolabb egy gömbakváriumban úszkáló halacskaként jelenítette meg, háttal a szülőknek.
Az anyával való beszélgetés során kiderült, hogy a szülők elváltak, az apa rendszeresen tartja a kapcsolatot a lányával, ám a két felnőtt között most is elég gyakoriak a veszekedések, amit általában az anya kezdeményez (feldolgozatlan sérelmei miatt), az apa pedig passzívan fogad (ő nem kiabál).
A gyermek érzelmi problémákkal küzd. Önmagát egy más közegbe, vízbe és akváriumba helyezte, ezzel jelezve, hogy szeretné világából kizárni harcát, nem akarja hallgatni a szülők veszekedését.

A családrajz egyik legújabb típusa a Kinetikus családrajz, amikor a rajzolónak családtagokat úgy kell lerajzolnia, hogy mindenki éppen csinál valamit. Amerikai felmérés szerint a kinetikus családrajzokon az apa leggyakrabban olvas, TV-t néz, vagy dolgozik, az anya főz vagy más háztartási munkát végez (mosogat, vasal, takarít), míg a gyermek, aki a rajzot készítette játszik vagy eszik.
Forrás : Szabó Szilvia grafológus Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: tulajdonságaival, részletezettsége, gömbakváriumban, elgondolkodtató, kidolgozottsága, feldolgozatlan, tulajdonságait, szimbólumaként, családtagokkal, családrajzokon, tevékenykednek, megismerhetjük, leggyakrabban, következtetni, vizsgálatánál, gyermekrajzok, érvényesülnek, tapasztalatot, legalapvetőbb, mechanizmusok, családtagokat, családrajzból, családrajznak, alkalmazható, hierarchiára, családrajzok, problémákkal, kapcsolatban, viszonyított, veszekedések, környezetben, odafigyelést, nagyszülőket, megtudhatjuk, változtatott, farkincájára, grafológus nemcsak, kisiskolás gyerekek, serdülők írása, kézíráselemzésnél alkalmazott, rajzok vizsgálatánál, kisgyermek számára, játék egyik, önkifejezés egyik, gyermekrajz üzenet, közlés igénye, gyermekrajzok rendkívül, otthoni légkörről, egyik leggyakrabban, családrajzból kideríthető, gyermek hogyan, családi környezetben, Szabó Szilvia,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ne feledjük: a föld jóval több...  Rejtő Jenő versei  Esti kép  Rőzsehordó nő szobra  Könnyáztatta asszonysorsok  Szép Álmokat  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  A magyar sajtó napja március 1...  Mindig tud adni ,  Kokárda  Szép estét kedves látogatóimna...  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Facebookon kaptam  Imádkozás Krisztus értelméért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  A magyar sajtó napja március 1...  Imádkozás Krisztus értelméért  Benned is ezerféle szín van  A tékozló és Isten gondviselés...  Az élet  Mai harmónia kártyám  Az agyat és a csontokat is erő...  Szabó Norbert – Szabadsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép Álmokat  Az agyat és a csontokat is erő...  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell ide békemenet  Fújjad márciusi szél . . .  Sajnos ezt elBalogozták  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esti kép  Házi botox  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Március 15 emlékére virágba bo...  Alvó cica  Esti kép  Facebookon kaptam  Mély, puha álom - sárga féltés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig tud adni ,  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Alvó cica  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kokárda  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Éljen a magyar szabadság!  Rochefoucauld - a bölcs  Márciusi eső  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Rochefoucauld - a bölcs  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Facebookon kaptam  A közszereplő  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  A csonk és a facsemete  Alvó baby  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szent Pio atya!  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Nem mindegy  Rochefoucauld - a bölcs  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Ted Engstrőm gondolata  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rochefoucauld - a bölcs 
Bejegyzés Címkék
grafológus nemcsak, kisiskolás gyerekek, serdülők írása, kézíráselemzésnél alkalmazott, rajzok vizsgálatánál, kisgyermek számára, játék egyik, önkifejezés egyik, gyermekrajz üzenet, közlés igénye, gyermekrajzok rendkívül, otthoni légkörről, egyik leggyakrabban, családrajzból kideríthető, gyermek hogyan, családi környezetben, egyes családtagokkal, gyermek lélekben, gyerekek között, gyermekrajz elemzésével, rajzoló aktuális, családrajz elemzés, szűk családot, rajzolás sorrendje, alakok egymáshoz, gyermek számára, alakok kidolgozottsága, családi hierarchiára, családrajzok típusai, családrajznak több, hagyományos családrajz, varázsló mindenkit, elhárító mechanizmusok, tudattalan szimbólumaként, gyermek valódi, saját családjáról, rajzolt állatok, egyes családtagok, gyermek vajon, apát nyuszinak, anyát medvének, tesót póknak, személyes tapasztalatot, hatéves kislánya, anya macska, apát ábrázoló, kislány önmagát, szülőktől távolabb, gömbakváriumban úszkáló, anyával való, szülők elváltak, anya kezdeményez, gyermek érzelmi, szülők veszekedését, családrajz egyik, rajzolónak családtagokat, kinetikus családrajzokon, rajzot készítette, tulajdonságaival, részletezettsége, gömbakváriumban, elgondolkodtató, kidolgozottsága, feldolgozatlan, tulajdonságait, szimbólumaként, családtagokkal, családrajzokon, tevékenykednek, megismerhetjük, leggyakrabban, következtetni, vizsgálatánál, gyermekrajzok, érvényesülnek, tapasztalatot, legalapvetőbb, mechanizmusok, családtagokat, családrajzból, családrajznak, alkalmazható, hierarchiára, családrajzok, problémákkal, kapcsolatban, viszonyított, veszekedések, környezetben, odafigyelést, nagyszülőket, megtudhatjuk, változtatott, farkincájára, veszekedését, rendszeresen, halacskaként, családtagok, hagyományos, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 4005
  • e Hónap: 23867
  • e Év: 199742
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.