Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mi az a lecitin és milyen előnyei vannak?
  2021-01-23 22:27:22, szombat
 
  A lecitin szót valószínűleg sokan hallották már. A lecitin állatokban és növényekben is egyaránt megtalálható, olyan zsírvegyületeket tartalmaz, melyek hozzájárulnak az emberi sejtek egészséges működéséhez.

A zsírok gyakran lerakódnak és ez a máj megbetegedését is előidézheti. Eddig azt gondolták, hogy csak alkoholos zsírmáj-betegség létezik, viszont a legújabb kutatások szerint akkor is kialakulhat, ha valaki mértékkel vagy egyáltalán nem fogyaszt alkoholt.

A zsírmáj-betegség a máj gyulladását is okozhatja, ami akár májcirrózissá is fajulhat, illetve májelégtelenség is kialakulhat. A nem alkoholos zsírmáj-betegség kialakulásában kiemelkedő szerepet játszik az elhízás, a túlsúly.

Amennyiben a szervezetben nincs elegendő kolin, úgy jelentősen megnő a májbetegségek kialakulásának esélye. Ennek a vegyületnek a jelentősége ugyanis abban áll, hogy hozzájárul a zsírok májból történő elszállításához.

A lecitin egyik pozitív hatása, hogy csökkenteni tudja a koleszterinszintet, így minimalizálja a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Egy kutatásba olyan embereket vontak be, akiknek magas volt az LDL-koleszterin szintje. A vizsgálat egy éven át tartott, mely során az alanyok mindennap lecitin-kiegészítést kaptak. Az eredmények azt mutatták, hogy mindenkinek csökkent az LDL-koleszterin és a triglicerid szintje, ezzel ellentétben a HDL-koleszterinszint, azaz az úgynevezett jó koleszterin értékek növekedést mutattak. Ez mindenképpen örvendetes dolog, hiszen a szívbetegségek kivédéséhez arra is szükség van, hogy a csökkenő LDL mellett, a HDL megemelkedjen.

Egy másik kísérletben nemcsak lecitint kaptak a vizsgálati személyek, hanem kolint is, ami szintén pozitívan hatott az LDL-koleszterin-szintre, sőt még az összkoleszterinszint is csökkenő értékeket mutatott.

A lecitin az agy számára is kulcsfontosságú anyag, hiszen aktívan részt vesz a stressz csökkentésében, a hangulat fokozásában, illetve még a memória javításában is kiemelkedő szerepet játszik.

A lecitin talán azért is hat pozitívan az agyi működésre, mivel kiemelt szerepe van a gyulladás csökkentésében, márpedig az agyban létrejövő gyulladás oka lehet az enyhébb és a súlyosabb kognitív betegségek kialakulásának.
Forrás : Link

Lecitin tartalmú élelmiszerek :
A szója különösen gazdag lecitinben, innen is a név: szójalecitin.
Ezenkívül a leggazdagabb lecitintartalmú ételek: vörös húsok, hüvelyesek , tenger gyümölcsei, tojás.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: zsírvegyületeket, koleszterinszint, lecitintartalmú, elszállításához, májelégtelenség, kulcsfontosságú, kialakulásának, kialakulásában, megbetegedését, szívbetegségek, csökkentésében, májbetegségek, májcirrózissá, hozzájárulnak, megemelkedjen, minimalizálja, leggazdagabb, élelmiszerek, szervezetben, mindenképpen, szójalecitin, kiegészítést, megtalálható, valószínűleg, csökkenteni, mindenkinek, jelentősége, koleszterin, vegyületnek, gyulladását, kialakulhat, működéséhez, ellentétben, fokozásában, javításában, kísérletben, lecitin szót, lecitin állatokban, emberi sejtek, zsírok gyakran, legújabb kutatások, szervezetben nincs, májbetegségek kialakulásának, jelentősége ugyanis, zsírok májból, lecitin egyik, szívbetegségek kialakulásának, kutatásba olyan, alanyok mindennap, triglicerid szintje, szívbetegségek kivédéséhez, másik kísérletben,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Radikális szeretet  Nem tudhatod  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png kislány  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Nagyi telefonál  képre írva  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A kételkedés kezelése  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Reggel van  Facebookon kaptam  Nevem  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Annuska bar...  Paul David Tripp Április 19  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Fehér virág  Nagyi telefonál  Éretlen vers  Egy bizonyos határt  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Nagyon különös  Reménység és erő Krisztustól e...  Bounty krémes  Egy maradéktalanul uralt világ  Png virág  Facebookon kaptam  Alázat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png telefon  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Őrizkednünk kell...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Kellemes délutánt kívánok  Neked tudnod kell  Szívem tiéd  Ágai Ágnes – Csendélet  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Boldog születésnapot a ma ünne...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png kutya  Még csak most kezdődik a nap  Még csak most kezdődik a nap  Egy lelki imádság  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A sors  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Png kutya  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alázat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat 
Bejegyzés Címkék
lecitin szót, lecitin állatokban, emberi sejtek, zsírok gyakran, legújabb kutatások, szervezetben nincs, májbetegségek kialakulásának, jelentősége ugyanis, zsírok májból, lecitin egyik, szívbetegségek kialakulásának, kutatásba olyan, alanyok mindennap, triglicerid szintje, szívbetegségek kivédéséhez, másik kísérletben, vizsgálati személyek, stressz csökkentésében, hangulat fokozásában, memória javításában, lecitin talán, agyi működésre, gyulladás csökkentésében, agyban létrejövő, súlyosabb kognitív, szója különösen, leggazdagabb lecitintartalmú, zsírvegyületeket, koleszterinszint, lecitintartalmú, elszállításához, májelégtelenség, kulcsfontosságú, kialakulásának, kialakulásában, megbetegedését, szívbetegségek, csökkentésében, májbetegségek, májcirrózissá, hozzájárulnak, megemelkedjen, minimalizálja, leggazdagabb, élelmiszerek, szervezetben, mindenképpen, szójalecitin, kiegészítést, megtalálható, valószínűleg, csökkenteni, mindenkinek, jelentősége, koleszterin, vegyületnek, gyulladását, kialakulhat, működéséhez, ellentétben, fokozásában, javításában, kísérletben, kivédéséhez, úgynevezett, növényekben, triglicerid, előidézheti, eredmények, kockázatát, kiemelkedő, vizsgálati, lerakódnak, egészséges, betegségek, hozzájárul, örvendetes, állatokban, jelentősen, lecitinben, amennyiben, gyümölcsei, növekedést, egyáltalán, hüvelyesek, pozitívan, gyulladás, létrejövő, értékeket, kutatásba, működésre, súlyosabb, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2707
  • e Hét: 4845
  • e Hónap: 36331
  • e Év: 241032
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.