Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Védőoltások-amit ma tudni lehet róluk
  2021-02-26 20:58:08, péntek
 
  1. Pfizer/BIONTECH vakcina (Comirnaty)

A Pfizer/BIONTECH vakcina mRNS vakcina. A lényeg, hogy egy lipidburokba (liposzóma) csomagolták az mRNS-t és ennek révén jut be a sejtbe a vírus tüskefehérjét tartalmazó információja. Ott az információ átíródik fehérjére, és ezek azok a fehérjét, amik a vírus tüskesejtjeinek megfelelő alakot vesznek fel, majd kiváltják az immunválaszt. Az mRNS könnyen lebomlik, ezért speciális védelem szükséges számára, hogy az átíródás megtörténjen. A sejtmag örökítő anyagába - ami DNS -, nem jut be az mRNS által közvetített információ. Mivel az mRNS instabil, ezért kell a hidegláncot fenntartani (-70°C). Nem megfelelő hideglánc esetén az oltóanyagban lévő mRNS-nek akár az 50%-a is felbomlik. Két oltást kell kapnia az embereknek az 1. és a 21. napon, indokolt esetben ez 28 napra is csúsztatható után.

Figyelem! A súlyos anafilaxiás, vagy anafilactoid reakciók ritkák!, ezért feltehetően a vakcinában lévő polietilen-glikol (PEG) a felelős. Ez az anyag nagyon sok kozmetikumban, valamint nagyon sok tablettában kiegészítőként megtalálható.

2. MODERNA vakcina

Ugyanolyan mRNS alapú vakcina, mint a Pfizer-é. A különbség annyi, hogy itt a liposzómában az mRNS tartalom háromszorosa a Pfizerének. Ennek ellenére mindkét vakcina klinikailag egyformán hatásos (95%). A háromszor annyi mRNS-re azért van szükség, mert az mRNS stabilitást a Pfizertól eltérő módon sikerült csak megoldani. Ezt a vakcinát is kétszer kell beadni az 1. és a 28-dik napon. Hűtést igényel (-22°), de nem olyan mértékűt, mint a Pfizeré. A MODERNA vakcinában a liposzóma trometamint tartalmaz, mely szintén igen sok kozmetikumban fellelhető stabilizáló anyag. A nagyon ritka anafilaxiás, vagy anafilaktoid reakcióért feltehetően ez a felelős.

3. Astra Zeneca vakcina (AZD 1222)

Az Astra Zeneca vakcina vektor vakcina. A vektor (hordozó) ez esetben egy nem kórokozó vírus, aminek a szerepe hasonló a liposzómához, tehát a vírusba juttatott DNS (ami tartalmazza a tüskefehérje kódját) ennek révén kerül be a sejtbe. A sejtbe bekerült tüskefehérjét kódoló DNS nem iródik be az emberi DNS-be, csak extrakromoszomálisan működik. Erről a DNS darabról az információ átíródik mRNS-re és ettől a lépéstől kezdve a folyamat ugyanaz mint, amit az mRNS vakcináknál részleteztünk. A hordozó vírus tojásban nem szaporítható, hanem csak abortált embriósejtekben. Természetesen az oltó anyag nem tartalmaz abortált embriósejteket. Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy ez a vírusféleség nem kórokozó és a vírusban rejtett DNS az emberi sejt DNS-ébe nem kerül be. Itt is két oltást kap az ember, de az első és a második oltás közötti időbeli különbség igen tág határok között van meghatározva: 28 naptól 2 hónapig. (Az oltás hidegláncot nem igényel, meglehetősen stabil, mert a DNS molekula sokkal stabilabb, mint az mRNS). A második adag oltás dupla mennyiségű hatóanyagot tartalmaz az elsőhöz képest, mert az első oltásnál az immunrendszer esetleg érzékenyítődik a vírussal szemben, így a második oltáskor több vírust kell beadni, hogy az immunrendszernek ezt az érzékenyítő hatását felül tudjuk írni. Az oltás hatékonysága meghaladja a 70%-ot (kivéve a dél-afrikai mutánst). Alkalmazása 60 éves kor alatt javasolt.

4. Sputnik V vakcina (Gam-COVID-Vac)

Ez az oltás is vektor alapú, azaz olyan nem kórokozó vírusokat használ, amelyek hordozóként a sejtekbe juttatják a tüskefehérje DNS információját. Itt is két oltást kap az ember, az első adagban 26-os adenovírus van, a második adagban egy másik, 5-ös típusú adenovírus vektort használnak. Ezáltal elkerülhető az a probléma, amit az Astra Zenecánál említettünk, nevezetesen, hogy az első oltásra adott immunválasz csökkentheti a második oltás hatékonyságát. Ennek megfelelően a Sputnik V 92%-os hatékonysággal bír, ami egészen kiváló eredmény. Anafilaxiás vagy anafilaktoid reakció ebben a vakcinában is elég ritka, amiért valószínű az 1,21 mg tris(hydroximetil)-aminometán lehet a felelős. Ez az oltás sem igényel olyan intenzív hűtést, mint a Pfizer, vagy a Moderna vakcinák.

5. Synopharm vakcina (BBIBP-CorV)

Egy hagyományos, kb. 100 éves techológián alapuló, elölt koronavírust tartalmazó vakcina. A vakcina gyártásának ez a formája rendkívül biztonságos, ilyen típusú vakcinákkal több milliárd embert oltottak már be a Föld lakosai közül. A Synopharm vakcinából ez idáig Kínában több, mint 1,5 millió embert oltottak, valamint az Egyesült Arab Emirátusokban a lakosság 43%-át. Ezenkívül az oltás kiterjedten használják Peruban, Argentinában, Brazíliában és még 20 másik ázsiai országban is. Az oltás hatékonysága 79%-os a kínaiak szerint, az Emirátusokban 86,6%-ot találtak. Mivel az oltás a teljes elölt vírust tartalmazza, így nemcsak a tüskefehérje ellen generálódik immunválasz, hanem a vírus egyéb fehérjével is. Ez abból a szempontból jó, hogy a tüskefehért érintő mutációk esetében is megmarad az oltóanyag hatékonysága, vagy csak kismértékben csökken. Ez a nyilvánvaló előny persze negatívabb következményekkel járhat, amennyiben valószínűsíthető, hogy olyan immunválaszt is beindíthat az emberi szervezetben (autoimmunitás), ami már nem kívánatos. Ennek a gyakorisága azonban igen csekély, amit az eddig az egész világon eloltott 10 millió körüli oltásszám egyértelműen igazolni látszik.

Jelenleg tehát ez az az oltási sortiment, ami a magyar lakosság számára hozzáférhető. Mindegyik esetben egyértelműen kijelenthetjük, hogy az oltásból fakadó előnyök messze-messze meghaladják az esetleges negatív hatások mértékét. Hogy ki melyik oltásban részesülhet, az döntően szakmai kérdés, melynek eldöntésére a beteg háziorvosa, illetve az oltást végző orvos hivatott. Ahhoz, hogy a járványt sikerüljön leállítani és a koronavírust kiszorítani, a felnőtt lakosság 60-80%-át be kell oltani. Ha ennél alacsonyabb az átoltottság, a betegség továbbra is velünk marad, és a nem védett emberekben a koronavírus tovább tud szaporodni és mutálódni. A koronavírus csak az emberi sejtben képes szaporodni, a virágcserépben nem. Ha sok emberben sok vírus szaporodik, előbb-utóbb olyan mutációk jelennek meg törvényszerűen, amik az eddig kifejlesztett oltások hatását megkérdőjelezhetik. Ebben az esetben az egész történet kezdődhet előről. Ezt kell minden körülmények között elkerülni, amihez a 60-80%-os átoltottság feltétlenül szükséges.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: immunrendszernek, valószínűsíthető, embriósejtekben, tüskesejtjeinek, virágcserépben, érzékenyítődik, kijelenthetjük, törvényszerűen, kiegészítőként, embriósejteket, hatékonysággal, immunrendszer, autoimmunitás, tüskefehérjét, emirátusokban, részleteztünk, kifejlesztett, hatékonyságát, természetesen, információját, hangsúlyozzuk, kozmetikumban, egyértelműen, megtörténjen, oltóanyagban, anafilaktoid, tüskefehérje, liposzómához, immunválaszt, liposzómában, hozzáférhető, háromszorosa, lipidburokba, hydroximetil, hatékonysága, meglehetősen, vírus tüskefehérjét, információ átíródik, vírus tüskesejtjeinek, mRNS könnyen, átíródás megtörténjen, sejtmag örökítő, mRNS által, mRNS instabil, hidegláncot fenntartani, oltóanyagban lévő, súlyos anafilaxiás, vakcinában lévő, anyag nagyon, különbség annyi, mRNS tartalom, háromszor annyi, Astra Zeneca, Sputnik, Astra Zenecánál, Egyesült Arab Emirátusokban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva Március 15 -re emlé...  Imádkozás Krisztus értelméért  William Shakespeare-től idéze...  Isteni zsebkendők  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Szép estét  Paul David Tripp Március 15  Szép estét  Benned is ezerféle szín van  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Paul David Tripp Március 16  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem mindegy  " A gondolat is rezgés. Minél ...  William Shakespeare-től idéze...  Az élet  Törött csészék  Könnyáztatta asszonysorsok  Isteni zsebkendők  A gyomorrontás tojással is kez...  Alvó cica  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Március 17  Rochefoucauld - a bölcs  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Síró nő  Facebookon kaptam  Atyám !  Kakaós piskóta  Ez a miénk!  Facebookon kaptam  Nagy László - Szerelem emléke  Ne feledjük: a föld jóval több...  Facebookon kaptam  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Por  Amikor még rangja volt...  ...és mégis ráismersz  Könnyáztatta asszonysorsok  Jó éjszakát  Minden jónak végeszakad egysze...  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Gősi Vali - Tükre lennék...  A magyar sajtó napja március 1...  Esti kép  Paul David Tripp Március 15  Rőzsehordó nő szobra  Szent-Györgyi Albert gondolata  Jó éjszakát  Esti kép  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Könnyáztatta asszonysorsok  Paul David Tripp Március 17  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Síró nő  Az agyat és a csontokat is erő...  Keresd azt a valakit,...  Facebookon kaptam  Március 15 emlékére virágba bo...  Isten áldja  A közszereplő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hernádkak  Esti kép  A halolaj és a hal még a migré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  Isteni zsebkendők  Facebookon kaptam  Ez a miénk!  Nagy László - Szerelem emléke  1848. március 15-én  A Mindenható Istenben bízva  Ne feledjük: a föld jóval több...  Nem mindegy  mindent a népért...  Isteni zsebkendők  Üdvözöllek az oldalamon  Facebookon kaptam  Mélységes szomorúsággal  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Aztán itt van egy másik szerep...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nagy László - Szerelem emléke  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Facebookon kaptam  Esti kép  Gősi Vali - Tükre lennék...  Facebookon kaptam  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  ...és mégis ráismersz  Akinek vaj van a fején...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
vírus tüskefehérjét, információ átíródik, vírus tüskesejtjeinek, mRNS könnyen, átíródás megtörténjen, sejtmag örökítő, mRNS által, mRNS instabil, hidegláncot fenntartani, oltóanyagban lévő, súlyos anafilaxiás, vakcinában lévő, anyag nagyon, különbség annyi, mRNS tartalom, háromszor annyi, mRNS stabilitást, 28-dik napon, liposzóma trometamint, nagyon ritka, szerepe hasonló, vírusba juttatott, tüskefehérje kódját, sejtbe bekerült, emberi DNS-be, lépéstől kezdve, folyamat ugyanaz, mRNS vakcináknál, hordozó vírus, oltó anyag, vírusban rejtett, emberi sejt, második oltás, oltás hidegláncot, második adag, elsőhöz képest, első oltásnál, immunrendszer esetleg, vírussal szemben, második oltáskor, érzékenyítő hatását, oltás hatékonysága, dél-afrikai mutánst, sejtekbe juttatják, első adagban, második adagban, első oltásra, vakcina gyártásának, formája rendkívül, lakosság 43%-át, oltás kiterjedten, kínaiak szerint, teljes elölt, tüskefehérje ellen, vírus egyéb, tüskefehért érintő, oltóanyag hatékonysága, nyilvánvaló előny, emberi szervezetben, gyakorisága azonban, egész világon, magyar lakosság, oltásból fakadó, esetleges negatív, döntően szakmai, beteg háziorvosa, oltást végző, járványt sikerüljön, koronavírust kiszorítani, felnőtt lakosság, betegség továbbra, koronavírus tovább, koronavírus csak, emberi sejtben, eddig kifejlesztett, egész történet, 60-80%-os átoltottság, immunrendszernek, valószínűsíthető, embriósejtekben, tüskesejtjeinek, virágcserépben, érzékenyítődik, kijelenthetjük, törvényszerűen, kiegészítőként, embriósejteket, hatékonysággal, immunrendszer, autoimmunitás, tüskefehérjét, emirátusokban, részleteztünk, kifejlesztett, hatékonyságát, természetesen, információját, hangsúlyozzuk, kozmetikumban, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 415 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 804
  • e Hét: 1767
  • e Hónap: 14758
  • e Év: 190633
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.