Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A pajzsmirigy egészségéért
  2021-04-01 13:03:44, csütörtök
 
  5 vitamin és ásványi anyag hiány, amely pajzsmirigy betegségek esetén igen gyakori

Sok pajzsmirigy és autoimmun pajzsmirigy problémában szenvedő betegnek van vitamin és ásványi anyag hiánya is. Ebben a cikkben öt különböző jellemző táplálkozási hiánybetegségről lesz szó, amely pajzsmirigy túlműködésben (Graves-betegségben szenvedőknél) és alulműködésben (Hashimoto Thireoiditis) szenvedő betegeknél is gyakori.

1, A-vitamin
Az A-vitamin fontos szerepet tölt be a szervezet működésében. Segít a felhám szövet (bőr) és a nyálkahártyák egészségét fenntartani, az immunrendszer funkcióiban is közrejátszik és a látást is befolyásolja. Bár sokan béta-karotinnal helyettesítik, egyesek nem tudják átalakítani ezt A-vitaminná. Időnként nehéz megállapítani, hogy kinek van A-vitamin hiánya, jellemző tünetek például a farkasvakság, az étvágyvesztés és a fertőzésekre való érzékenység megnövekedése., kiszáradt szem és orrnyálkahártyák és ez utóbbi fokozott pörkösödése.

Pajzsmirigy betegségek esetén gyakran alakul ki különböző vitaminokból és ásványi anyagokból hiány a szervezetben.

A pajzsmirigy hormon szerepet játszik a béta-karotin A-vitaminná alakításában, ezért, ha valakinek pajzsmirigy alulműködése van, az akár A-vitamin hiányhoz is vezethet. Ha ezek után a problémát béta-karotinnal akarják orvosolni, az nem fog segíteni, hiszen a szervezet nehezen oldja meg a béta-karotin A-vitaminná alakítását, sőt a beteg a karotináz enzim hiánya miatt be is fog sárgulni. Ez a sárgaság azonban az igazi sárgasággal szemben teljesen veszélytelen! Ebben az esetben a teljes A-vitamin komplex szedése szükséges étrend-kiegészítőként.

2, D-vitamin
A D-vitamin nem csak a csontok erősségéért felelős, hanem az immunrendszer működéséhez is elengedhetetlen. Sok pajzsmirigyproblémás beteg szenved D-vitamin hiányban is, amely vérteszttel könnyedén kimutatható. Ez nem csak az én megfigyelésem, kutatások is kimutatták, hogy a D-vitamin hiány fennállása szignifikánsan gyakrabban fordul elő autoimmun pajzsmirigy betegeknél, mint egészségeseknél. Egy kutatás azt is kimutatta, hogy a D-vitamin hiány fennállása együtt járt az antitiroid antitestek jelenlétével és a pajzsmirigy abnormális működésével. Míg a hivatalos érték alsó határa 30 ng/ml a felső 100ng/ml , az immunrendszer optimális működéséhez kb. 50ng/ml-re van szükség. A D-vitamin megszerzéséhez a napfény a legideálisabb, de a hiányban szenvedők számára D3 étrend-kiegészítő szedése válhat szükségessé. A D-vitamin közvetlenül is hatással van a pajzsmirigy egészséges működésére, hiszen befolyásolja a thyreocitákat azáltal, hogy csökkenti a TSH által stimulált jód felvételének mértékét és a sejtnövekedést.

3, Vas
A vas a pajzsmirigy hormon szintéziséhez szükséges, a vashiány lecsökkenti a pajzsmirigy hormon termelését a hem-függő thiroid peroxidase aktivitását. Ez az ásványi anyag más okokból is fontos a szervezet működése szempontjából. Mialatt a menstruáló nőket ciklusuk alatt gyakran érinti a vashiány, menopauza után is veszélyben lehetnek, sőt, akár férfiakat is érinthet a vashiány (főleg vegetáriánusokat és vegánokat). Azt gondolom tehát, hogy az embereknek ellenőriztetniük kéne a vas és ferritin szintjüket rendszeresen a %-os telítettséggel együtt. A vas a vörösvérsejtek termelésért is felelős, a hemoglobin egy komponense, és így az oxigén sejtekhez és szövetekhez való szállításához elengedhetetlen. A vas interferálhat a levotiroxin felszívódásával, ezért azoknak, akik pajzsmirigy hormont szednek, 2-4 órával később vaskiegészítőt is szedniük kell. Egészséges embereknek nincs szükségük vaspótlásra.

4, Szelén
A szelén rendkívül fontos ásványi anyag a pajzsmirigy egészsége szempontjából. Nem csak a T4 T3-má való átalakításában játszik fontos szerepet, de az immunrendszer optimális állapotához is nélkülözhetetlen. Egyes kutatások szerint a szelén fogyasztása csökkentheti a pajzsmirigy antitestek számát. Persze sok más tényező is közre játszhat, így míg egyesek nagy javulást tapasztalnak, mások nem érzékelnek jelentős különbségeket. A glutathione fontosságáról már írtam, a szelén pedig glutathione peroxidase szintézisében közre játszó tényező.

Sokan szenvednek szelénhiányban, amelyet rendkívül fontos orvosolni. A brazil dió jó szelénforrás, emellett a szardínia is az. Ahogyan más ásványi anyagok hiánybetegségeinél is, szükség lehet étrend-kiegészítők szedésére is. Általában teljes kiegészítőt javasolok, mert a szelént leginkább E-vitaminnal és egyéb táp- és hatóanyagokkal együtt érdemes szedni. Napi 200 mikrogramm az ajánlott dózisa.

5, Jód
A jód a legellentmondásosabb ásványi anyag a pajzsmirigy egészsége szempontjából. A világon kb. egymilliárd ember jódhiány miatt kialakult betegségektől szenved. Erről már több cikket is írtam, így itt csak röviden fogom tárgyalni. A jód a pajzsmirigy hormon szintézisének az alapja. Ezért tehát ennek hiányában pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki.

A sok jód pajzsmirigy túlműködést okozhat, de a helyzet ennél bonyolultabb, mert ha a napi dózis hatezerszeresét adjuk akkor azzal átmenetileg meg lehet fékezni a toxikusan túlműködő pajzsmirigyet.. Egyes egészségügyi szakemberek azt tanácsolják autoimmun pajzsmirigy betegségben szenvedő pácienseiknek, hogy hagyják ki étrendjükből a jódot. Mások azt sugallják, hogy a jód csak akkor veszélyes, ha szelénhiánnyal párosul, ezért azzal együtt érdemes szedni. A lényeg a dózis. Napi 1/4mg biztosan ajánlott, bár Japánban ennek a négyszeresét fogyasztják. Hazánk talaja jódban igen szegény, következésképpen sok a jódhiányban szenvedő beteg is.

Én személy szerint jód-párti vagyok, ha valakinek jódhiánya van, azt orvosolni kell. A jódot antioxidánsokkal együtt érdemes szedni, mint amilyen a szelén, a C-vitamin, vagy a magnézium.
Miért gyakori a vitamin- és ásványi anyag hiány?

Ennek számos oka van. D-vitaminhiányt okozhat például, ha az illető nem kap elég napfényt, sötétebb tónusú a bőre, magaslati levegőn él vagy légszennyezett környezetben. A vas esetében a szegényes étrend a probléma, de a vas felszívódásával kapcsolatos problémákat C-vitaminhiány vagy hypoclorhydria is okozhatja.

Ha valakinek többféle vitamin- és ásványi anyaghiánya is van, az sokszor a sok finomított ételből és cukorból álló étrendnek köszönhető. Sok esetben csupán az étrend megváltoztatása nem orvosolja a komolyabb hiánybetegségeket. Bizonyos gyógyszerek is megakadályozhatják a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő felszívódását, mint például a szájon át szedhető fogamzásgátlók. A belek permeabilitásának problémái is zavarokhoz vezethetnek. Tehát a kiegészítők szedésén kívül az okok feltárása és orvoslása is fontos, különben hosszú távon nem lesz jó megoldás.

Összességében tehát gyakori a pajzsmirigy és az autoimmun pajzsmirigy betegek esetében a különféle vitamin- és ásványi anyagok hiánya. Öt tápanyagra koncentráltam ebben a cikkemben, de emellett még sok másik is szerepet játszik a pajzsmirigy egészségének fenntartásában, mint például a cink és a magnézium, amikre most nem térek ki.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Címkék: hiánybetegségről, ellenőriztetniük, antioxidánsokkal, orrnyálkahártyák, vegetáriánusokat, következésképpen, nélkülözhetetlen, elengedhetetlen, megváltoztatása, hatezerszeresét, felszívódásával, egészségeseknél, vörösvérsejtek, fogamzásgátlók, alulműködésben, telítettséggel, vaskiegészítőt, megszerzéséhez, kiegészítőként, hatóanyagokkal, szignifikánsan, légszennyezett, fenntartásában, sejtnövekedést, átalakításában, hypoclorhydria, szelénhiányban, szelénhiánnyal, immunrendszer, szintézisének, étvágyvesztés, szintéziséhez, megnövekedése, szempontjából, helyettesítik, vitaminhiányt, szervezet működésében, felhám szövet, nyálkahártyák egészségét, immunrendszer funkcióiban, fertőzésekre való, pajzsmirigy hormon, béta-karotin A-vitaminná, akár A-vitamin, problémát béta-karotinnal, szervezet nehezen, karotináz enzim, sárgaság azonban, igazi sárgasággal, teljes A-vitamin, csontok erősségéért, immunrendszer működéséhez, Hashimoto Thireoiditis,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Március 26  Soli Deo gloria  Szép estét  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  2004-es kivégzés után  Odaadja  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Humor is meg nem is szerinted?  Nagy Feró megmondta?  Aki belekortyol  Sonka vásár  Nagyhétfő:  Szép estét  Jó éjszakát  Amikor még kicsi voltál...  Odaadja  Alvó cica  Facebookon kaptam  Nárcisz  Egy hét kihagyás  2004-es kivégzés után  Virágvasárnap: az élet és a re...  képre írva  Soli Deo gloria  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Mi van, ha?  Hibáztam már  Szép estét kedves látogatóimna...  Képes idézet !  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sárkány  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  A szeretetről  Alvó kutyák  Inkább ad  Manna OWell tollából  Játékos kis cicák  Sadhguru idézet  Odaadja  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Virágvasárnap a húsvét előtti  Virágvasárnap: az élet és a re...  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Szép estét  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  képre írva  Sárkány  Alvó baby  Képes idézet !  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Rács mögé  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  A szeretetről  Ne hagyd  A haj állapotának javítása egy...  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Alvó baby  A csend aranyat ért  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét  Szép estét  Színház az egész világ,  A máj egészségét biztosító és ... 
Bejegyzés Címkék
szervezet működésében, felhám szövet, nyálkahártyák egészségét, immunrendszer funkcióiban, fertőzésekre való, pajzsmirigy hormon, béta-karotin A-vitaminná, akár A-vitamin, problémát béta-karotinnal, szervezet nehezen, karotináz enzim, sárgaság azonban, igazi sárgasággal, teljes A-vitamin, csontok erősségéért, immunrendszer működéséhez, antitiroid antitestek, pajzsmirigy abnormális, hivatalos érték, felső 100ng, immunrendszer optimális, hiányban szenvedők, pajzsmirigy egészséges, thyreocitákat azáltal, vashiány lecsökkenti, hem-függő thiroid, ásványi anyag, szervezet működése, menstruáló nőket, embereknek ellenőriztetniük, %-os telítettséggel, vörösvérsejtek termelésért, oxigén sejtekhez, levotiroxin felszívódásával, szelén rendkívül, pajzsmirigy egészsége, szelén fogyasztása, pajzsmirigy antitestek, glutathione fontosságáról, szelén pedig, szelént leginkább, ajánlott dózisa, helyzet ennél, napi dózis, toxikusan túlműködő, négyszeresét fogyasztják, jódhiányban szenvedő, jódot antioxidánsokkal, szegényes étrend, étrend megváltoztatása, komolyabb hiánybetegségeket, belek permeabilitásának, kiegészítők szedésén, okok feltárása, autoimmun pajzsmirigy, különféle vitamin-, pajzsmirigy egészségének, hiánybetegségről, ellenőriztetniük, antioxidánsokkal, orrnyálkahártyák, vegetáriánusokat, következésképpen, nélkülözhetetlen, elengedhetetlen, megváltoztatása, hatezerszeresét, felszívódásával, egészségeseknél, vörösvérsejtek, fogamzásgátlók, alulműködésben, telítettséggel, vaskiegészítőt, megszerzéséhez, kiegészítőként, hatóanyagokkal, szignifikánsan, légszennyezett, fenntartásában, sejtnövekedést, átalakításában, hypoclorhydria, szelénhiányban, szelénhiánnyal, immunrendszer, szintézisének, étvágyvesztés, szintéziséhez, megnövekedése, szempontjából, helyettesítik, vitaminhiányt, nyálkahártyák, megállapítani, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 803
  • e Hét: 6044
  • e Hónap: 25906
  • e Év: 201781
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.