Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kutyát receptre – interjú Hal Melinda, pszichológussal
  2021-07-02 21:27:35, péntek
 
   
  Manapság egyre többen vizsgálják a pszichológusok körében is az állatok emberi lélekre gyakorolt pozitív hatását. Egy nemrég befejeződött kutatás megerősítette, hogy a házi kedvenceket tartó emberek életminősége kimutathatóan magasabb, hiszen akár a cicák, akár a kutyák relaxáló, szorongáscsökkentő hatással vannak a gazdáik felé. Arról, hogyan fejtik ki a kis kedvencek ezeket a pozitív hatásokat Hal Melinda, pszichológussal, a kutatás vezetőjével, a Mathias Corvinus Collegium MCC-Mindset Pszichológia Iskola műhelyvezetőjével, az SE-ETK Alkalmazott Pszichológia Tanszék tanársegédével beszélgettünk.Az állattartás megosztó téma az emberek körében, hiszen sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy bármilyen állat is bent tartózkodjon a lakásukban. Mások viszont azt nem tudják elképzelni, hogyan élhetnének egy cica vagy egy kutya nélkül. Önök azt találták, hogy kimondottan pozitív hatást gyakorolnak a házi kedvencek a gazdáikra, de vajon hogyan működik mindez?

Igen, azt tapasztaltuk a kutatásunk során, hogy az állatokat tartó embereknek jobb az életminősége azokkal ellentétben, akik nem élnek együtt állatokkal. Azt láthatjuk, hogy az állatok - legyen az cica, kutya vagy egyéb házi kedvenc - pozitív hatást gyakorolnak a környezetükben élő emberek mentális és fizikai állapotára, ezzel pedig sokat segíthetnek a gazdáiknak.

Kimondottan a lakásban élő állatokra igaz ez az állítás vagy egy kinti kutyára is vonatkozik?

Az állattartók között azoknak jobb az életminősége, akik valóban családtagként tekintenek a velük együtt élő állatokra. Ez azért is fontos, mert esetükben más jellegű érzelmi szál és másféle interakciók alakulnak ki közöttük.

Mit ért konkrétabban életminőség alatt? Milyen pozitív hatásokat fejtenek ki ránk, emberekre az állatok?

Egyértelműen mondhatjuk, hogy az állatok szorongást csökkentő, relaxációs hatással vannak ránk, és ez sokat segíthet a mai stresszes világunkban. Ha sikerül napi szinten oldani a feszültséget, a szorongást, akkor javulhat a teljesítményünk az iskolában, a munkában, és jobbak lesznek a kognitív funkcióink is. Motiváltabbak leszünk, jobban tudunk koncentrálni, javulhat a memóriánk is, és általánosságban pozitívabbak lesznek az érzelmeink.

Feltételezhetően mindez javíthatja az emberi kapcsolatainkat is.

Igen, javulhat a társas kapcsolataink minősége is, hiszen, ha kisebb a feszültség bennünk, stabilabbak lehetünk érzelmileg és jobban ki tudjuk fejezni az érzelmeinket.

A társas kapcsolatok idősebb korban gyakran megritkulnak, sok nyugdíjas ember él egyedül, magányosan. Számukra mennyiben lehet segítség, ha bevállalnak egy kis állatot?

A magányos emberek számára kimondottan nagy segítség lehet, ha állatot tartanak, hiszen csökken a magányérzetük. A legtöbb állat a szociális interakciói nyomán olyan érzetet kelt, mintha nem is lennénk egyedül. A házi kedvencek kvázi társként funkcionálhatnak. Beszélünk hozzájuk, ők reagálnak, figyelnek ránk, létrejöhet egy valós együttélés, egy valóságos kötődés. Főként azokra az állatokra igaz ez a megállapítás, akiket hobbiállataként tartanak, mert ők gyakorlatilag családtagként vannak jelen az életünkben. Természetesen haszonállatok esetében is létrejöhet valamilyen kötődés vagy érzelmi szál.

Olyan szoros kötődés alakulhat ki ember és állat között, amit nem érthetnek azok, akik nem tartottak még semmilyen állatot. Erre a fajta kötődésre jó példa lehet egy valós történet, amikor egy egyedül élő idős ember megbetegedett és kórházba került. Nem sokára azonban megjelent a kutyája a kórházban, pontosan azon az osztályon, ahol a gazdája lábadozott. Ilyen erős kapcsolat volt közöttük, hogy végig tudta követni a nyomát a városon.

Olvastam arról, hogy a cicák dorombolása vérnyomáscsökkentő hatású. Kimutatható az, hogy az állatokkal való együttélés még fizikailag is pozitív hatással van ránk?

A mi kutatásunkban is egyértelműen azonosítható volt, de a nemzetközi szakirodalom is megerősíti, hogy vannak olyan állatok, akiknek a simogatása nyugtató, szorongáscsökkentő hatású, és képes a hangulatunkat is javítani. Ez leginkább a cicák és a kutyák esetében figyelhető meg.

A macskák esetében kiemeli a szakirodalom, hogy a dorombolásuk relaxáló, nyugtató hatással van ránk, és emiatt érezhetően csökkenhet a szorongásunk.

A kutyák esetében a magas interakciónak köszönhető a hasonló nyugtató hatás, hiszen ők ténylegesen reagálnak ránk, lehet kommunikálni velük, emellett, mivel szőrös állatok, a simogatásuk, a megérintésük is stresszoldó hatású.

A saját kutatásunkban például elkülönítettük a szőrös és a nem szőrös állatokat. Azt találtuk, hogy a szőrös állatok simogatása esetében még inkább igaz az előbbi megállapítás, hiszen jobban támogatja a lelki egészségünket, mint más nem szőrös állat simogatása.

Azt mondják, kétféle ember van, az egyik, aki szeretett már állatot és ismeri ennek a fajta kapcsolatnak az élményét és az előnyeit, a másik pedig az, aki nem tapasztalta még. Jómagam szerencsésnek mondhatom magamat, mert az első csoportba tartozom, és azt tapasztalom, hogy a séta vagy kirándulás olyan közös élmény lehet, ami erősíti a kapcsolatot a kutyámmal.

Nagyon fontos része az állattartásnak, amikor közös programokban veszünk részt. Azt figyeltük meg, hogy az állatok szorongáscsökkentő hatása azokban az esetekben erősebb, amikor a gazdik valamilyen sporttevékenységet végeznek közösen az állatukkal. Ez lehet akár séta is, de még erősebb ez a pozitív hatás, ha tényleges sportolásról van szó, például közös futásról - ebben az esetben találtunk legmagasabbnak az életminőséget és legalacsonyabbnak a szorongást a gazdiknál. Meg kell jegyezni, hogy a sportolás önmagában is szorongáscsökkentő jellegű.

Komolyabb testmozgás esetében a lovakat érdemes kiemelni, velük is kialakulhat egy erős érzelmi kapocs.

Sajnos nem mindenki engedheti meg, hogy aktívan sportoljon, fusson vagy lovagoljon.

Ez fokozottan igaz az idősebb emberekre. Ezért mindig meg kell fontolni, hogy olyan fajta kutyát válasszunk, ami megfelelő a saját igényünknek, akivel harmonikusan tudunk együtt élni, ahol az állatnak és az embereknek is a lehető legjobbak a körülményeik.

Itt arra gondol, hogy nem mindegy, milyen fajta és méretű kutyát viszünk haza?

Érdemes átgondolni, hogy milyen típusú kutya illik hozzánk. Vannak ugyanis olyanok, akik gyerekszeretők, jobban tűrik a zsivalyt, más fajták nagyon mozgékonyak, és vannak olyanok is, amelyek inkább idős emberek mellé valók. Ez nem feltétlenül a méretüktől függ, sokkal inkább a karakterüktől, az idegrendszerüktől. Érdemes ezért egy szakembert felkeresni a döntés előtt.

A méret sem mindegy, hiszen egy nagyobb testű kutya akár játékból is, de könnyen felboríthat egy kisgyereket, vagy a mi még rosszabb, egy idős embert, akinek komolyabb problémája is származhat egy esésből.

Ez így van, erre is érdemes figyelni. Nekünk például egy berni pásztor kutyánk van, aki egy meglehetősen nagy testű kutya, de fantasztikusan figyelmes, higgadt, nagyon családcentrikus. Teljes biztonságban vannak mellette a kisgyerekek is.

Ugyanakkor ismerősi körben tapasztalatuk, hogy egy tacskó vehemensen reagált, amikor a gyerek játszani próbált vele. Szóval, számít a fajtajelleg is.

De vegyünk például fiatal vagy középkorú házaspárokat, akik szeretnek sokat kirándulni vagy akár agilityzni a kutyával. Erre a célra egy berni pásztor egyáltalán nem alkalmas, mert nem szeret sokat mozogni, számukra inkább egy border coli vagy hasonló okos, mozgékony kutya lenne a megfelelő.

Nagyon sok gond és probléma keletkezhet abból, ha a nem megfelelő állatot visszük haza, illetve ha nem ismerjük a fajtajellegét, mert így el is ronthatjuk a nevelését.

Ez így van. Fontos, hogy felelős állattartóként döntsünk, hiszen az állattartás kötelezettségekkel is együtt jár. Sok kutyust azért hagynak el vagy adnak tovább, mert a karaktere vagy a mérete nem illeszkedik az adott család körülményeibe. Az ebből adódó konfliktus pedig nemcsak a családnak, hanem az állatnak is nagyon rossz.

Megfigyeltem, hogy a gyerekek közül sokan nagyon vágynak arra, hogy kapjanak valamilyen kis állatot, viszont ritkán teljesül ez az igényük. Való-e gyerekek mellé állat?

Azt találtuk a felmérésünk során, hogy nagyon sokat számít, hogy egy gyerek környezetében van-e állat vagy nincs. Olyannyira igaz ez, hogy ez a tény az egész életükre kihatással lehet. Az a házi kedvencek által kifejtett életminőség-javító pozitív hatás ugyanis azoknál a felnőtteknél a legnagyobb, akik gyerekkoruktól kezdve együtt élnek valamilyen állattal. Ez még akkor is igaz, ha kinti kutyáról van szó, tehát nem él bent a családdal a házban, mert interakció, kapcsolat, kötődés ebben az esetben is létrejön.

Nagyon érdekes volt látni a felmérés során, hogy azoknak az idősebb embereknek volt érezhetően jobb az életminőségük, akik régóta voltak állattartók.

Azt látjuk tehát, hogy minél korábban és minél hosszabb ideig volt állat a környezetünkben az életük során, annál inkább érezhető a kis kedvencek ránk gyakorolt pozitív hatása.

Érdemes ezért minél kisebb kortól megismertetni a gyerekeinkkel az állatokat. Ennek köszönhetően ugyanis könnyebben tudják majd az életük során levezetni a szorongásukat és az őket érő stresszt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: feltételezhetően, funkcionálhatnak, környezetünkben, teljesítményünk, pszichológussal, családcentrikus, általánosságban, kapcsolatainkat, hobbiállataként, állattartásnak, gyerekkoruktól, gyerekszeretők, fantasztikusan, elkülönítettük, állattartóként, pszichológusok, környezetükben, tanársegédével, legmagasabbnak, körülményeibe, fajtajellegét, környezetében, családtagként, szerencsésnek, beszélgettünk, interakciónak, hangulatunkat, megbetegedett, magányérzetük, életminőséget, kimutathatóan, kutatásunkban, haszonállatok, karakterüktől, természetesen, motiváltabbak, pszichológusok körében, állatok emberi, nemrég befejeződött, házi kedvenceket, kutyák relaxáló, gazdáik felé, pozitív hatásokat, kutatás vezetőjével, állattartás megosztó, emberek körében, cica vagy, kutya nélkül, házi kedvencek, kutatásunk során, állatokat tartó, életminősége azokkal, Mathias Corvinus Collegium MCC-Mindset Pszichológia Iskola, SE-ETK Alkalmazott Pszichológia Tanszék,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
A magnézium sokat segíthet az ...  Meleget várunk, vénasszonyok n...  Csak a zene  Az emberi szó és Isten igéje  Reggeli gondolatok  Napraforgók  Angyalkák  Palacsinta  Közkedvelt ételek jótékony egé...  Korán van  Koratavasz  Facebookon kaptam Krisztinától  Vannak olyan  Színes , apró kavicsok heverte...  Csakugyan azt mondta Isten?  Őszi este  Facebookon kaptam  Körtefa, almafa, szilvafa, rin...  Káposzta - az egészségünk szol...  Nagyon szép.......  Keresztury Tibor tollából  Dsida Jenő – Confiteor  Halló Október!  Facebookon kaptam  Szódabikarbóna jótékony hatása...  Kicsi angyal jókívánsága !  Hogy vagy  Facebookon kaptam  Egy igaz barát........  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Halló Október!  Kellemes délutánt kívánok  Aranyosak  Lesana-fenyőszesz gyógyhatásai...  Színes , apró kavicsok heverte...  Keresztury Tibor tollából  Egyszer sokáig  Halló Október!  Felhők  Pihi  Szilágyi Domokos tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Őszi este  A pénz nem minden .......  Facebookon kaptam  Október 15. - A Fehérbot Nemze...  Villámlás  Fájdalmas dalt zeng . . .  Facebookon kaptam  Mai napi mosoly.....  Ahol nincs  Nincs Cím  Facebookon kaptam  Világító torony  Közkedvelt ételek jótékony egé...  - Az emberi természet  Torokfájásra - természetes kez...  Kellemes hétvégét ! .....  Egyszer sokáig  No comment  Birtalan Ferenc: Titkos utcám  Mai napi mosoly.....  Káposzta - az egészségünk szol...  Fájdalmas dalt zeng . . .  Egy jó menyecske.......  Facebookon kaptam  Rózsa csokor vázában  Facebookon kaptam  Iszol eleget?  Facebookon kaptam  Nadányi Zoltán: Csöndes ének ...  Szép napot kívánok  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Higgy magadban......  szeresd meg ellenségedet...  Mai hangulatom  Balettforgás  A jókedv  Őszi levél  Jó éjszakát!  Mai napi mosoly.....  Erdő csendjében  Csak körül néztünk  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Zsíros kenyér  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Devecseri Gábor: Minden, ami v...  Gatyában  Facebookon kaptam Cs ildikótó...  Hmmmm  Pihi  Őszi este  Szilágyi Domokos tollából  Facebookon kaptam  Palacsinta 
Bejegyzés Címkék
pszichológusok körében, állatok emberi, nemrég befejeződött, házi kedvenceket, kutyák relaxáló, gazdáik felé, pozitív hatásokat, kutatás vezetőjével, állattartás megosztó, emberek körében, cica vagy, kutya nélkül, házi kedvencek, kutatásunk során, állatokat tartó, életminősége azokkal, állatok &#8211, állítás vagy, kinti kutyára, állattartók között, velük együtt, állatok szorongást, kognitív funkcióink, emberi kapcsolatainkat, társas kapcsolataink, feszültség bennünk, társas kapcsolatok, magányos emberek, legtöbb állat, szociális interakciói, valós együttélés, valóságos kötődés, állatokra igaz, fajta kötődésre, valós történet, gazdája lábadozott, cicák dorombolása, állatokkal való, nemzetközi szakirodalom, simogatása nyugtató, kutyák esetében, macskák esetében, dorombolásuk relaxáló, magas interakciónak, hasonló nyugtató, saját kutatásunkban, szőrös állatok, előbbi megállapítás, lelki egészségünket, fajta kapcsolatnak, másik pedig, első csoportba, séta vagy, esetekben erősebb, gazdik valamilyen, pozitív hatás, esetben találtunk, sportolás önmagában, lovakat érdemes, erős érzelmi, idősebb emberekre, saját igényünknek, lehető legjobbak, méretüktől függ, szakembert felkeresni, döntés előtt, nagyobb testű, idős embert, berni pásztor, meglehetősen nagy, tacskó vehemensen, gyerek játszani, border coli, karaktere vagy, adott család, ebből adódó, gyerekek közül, felmérésünk során, gyerek környezetében, egész életükre, felmérés során, idősebb embereknek, életük során, feltételezhetően, funkcionálhatnak, környezetünkben, teljesítményünk, pszichológussal, családcentrikus, általánosságban, kapcsolatainkat, hobbiállataként, állattartásnak, gyerekkoruktól, gyerekszeretők, fantasztikusan, elkülönítettük, állattartóként, pszichológusok, környezetükben, tanársegédével, , ,
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 120 db bejegyzés
e év: 2369 db bejegyzés
Összes: 43326 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 703
  • e Hét: 2389
  • e Hónap: 29964
  • e Év: 638043
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.