Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az agy egészségének megőrzése idősebb korban is fontos
  2021-08-03 20:16:24, kedd
 
  Az agy egészségre sokan nem fordítanak gondot, pedig ahogy öregszünk, egyre nagyobb szükségünk van a trenírozására és a karbantartására. Az agyunk az egyik legfontosabb szervünk, annak érdekében, hogy az elménk még idősebb korunkban is jól működjön, elengedhetetlen az egészséges táplálkozás.

Az öregedés az agyunkra is hatással van. A negyvenedik életévünk betöltését követően a térfogata és súlya mintegy 5 százalékkal csökken minden évtizedben. Ez az állapot progresszív és neurodegeneratív változásokat okoz, azaz csökkennek az agyi funkciók és a kognitív működés is zavart szenvedhet. Ezért is kulcsfontosságú a vitaminok és ásványi anyagok rendszeres bevitele, mivel ezek a tápanyagok csökkentik a kognitív hanyatlás kockázatát.

A táplálkozás tehát kulcsszerepet játszik az egészséges agyműködés fenntartásában. Különösen igaz ez az idősebb személyek esetében. A változatos, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás elősegíti az agysejtek megfelelő kommunikációját és ez természetesen aktívan hozzájárul a megfelelő agyműködéshez is.

Milyen tápanyagokra van szüksége az agynak? Elengedhetetlenek az omega-3 zsírsavak az agy egészségének fenntartásához és normális működéséhez, érdemes ezért minél több a halat fogyasztanunk.

De B-vitaminokra is szüksége van, különösen a pantoténsavra, azaz a B5-vitaminra, hiszen ez aktívan hozzájárul a mentális teljesítmény és a koncentráció fokozásához. A B6- és a B12-vitamin és a folát támogatja az egészséges homociszteinszint fenntartását. Erre fontos figyelni, hiszen magas szintje szív- és érrendszeri betegséget okozhat.

Egyes ásványi anyagok is hozzájárulnak az agy egészségének fenntartásához, ilyen például a jód, a cink és a vas.

A vas mellett a C-vitaminnak is kiemelkedő szerepe van, hiszen nélkülözhetetlenek az oxigén szállításához és az immunrendszer működéséhez.

Az elektrolit egyensúlyának fenntartásában kiemelkedő szerepe van a magnéziumnak, de ez az ásványi anyag támogatja a normális mentális állapotot és a pszichológiai funkciókat is.

A szabad gyökök elleni küzdelemben pedig kiemelkedő szerepe van a szelénnek, az E-vitaminnak és a polifenoloknak. Ezek a tápanyagok az oxidatív stressztől védelmezik az agyat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: neurodegeneratív, kiegyensúlyozott, karbantartására, elengedhetetlen, kommunikációját, kulcsfontosságú, fenntartásához, fenntartásában, polifenoloknak, fogyasztanunk, agyműködéshez, kulcsszerepet, természetesen, trenírozására, egyensúlyának, hozzájárulnak, immunrendszer, szállításához, pszichológiai, pantoténsavra, magnéziumnak, változásokat, egészségének, teljesítmény, koncentráció, tápanyagokra, fenntartását, legfontosabb, százalékkal, vitaminokra, negyvenedik, működéséhez, progresszív, küzdelemben, táplálkozás, fokozásához, egyik legfontosabb, egészséges táplálkozás, negyvenedik életévünk, állapot progresszív, agyi funkciók, kognitív működés, tápanyagok csökkentik, kognitív hanyatlás, táplálkozás tehát, egészséges agyműködés, idősebb személyek, agysejtek megfelelő, megfelelő agyműködéshez, omega-3 zsírsavak, halat fogyasztanunk, mentális teljesítmény,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nem méltó hozzád  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nevem  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png fotel  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Irgalom és ítélet  Nevem  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Esti kép  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Elköszönt  Szívem tiéd  Idő  Nagyon különös  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Örülök, hogy látlak!  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szép estét  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Neked tudnod kell  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Akarat  Alvó cicák  Akarat  Fehér virág  Reménység és erő Krisztustól e...  A televizió nem a kultúrát kép...  Éretlen vers  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Garai Gábor - Takarítás  képre írva  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Png fotel  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Hiányzik  Ágai Ágnes – Csendélet  Hiányzik  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagyi telefonál  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Png lepke  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam Annuska bar...  Őrizkednünk kell...  A televizió nem a kultúrát kép...  Nagyi telefonál  Garai Gábor - Takarítás  Ne kapaszkodj magasabbra,  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Akarat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nagyi telefonál  Rátalálsz  Alvó cicák  Png férfi  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Mindig jusson idő nevetni  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png kislány  Egy bizonyos határt 
Bejegyzés Címkék
egyik legfontosabb, egészséges táplálkozás, negyvenedik életévünk, állapot progresszív, agyi funkciók, kognitív működés, tápanyagok csökkentik, kognitív hanyatlás, táplálkozás tehát, egészséges agyműködés, idősebb személyek, agysejtek megfelelő, megfelelő agyműködéshez, omega-3 zsírsavak, halat fogyasztanunk, mentális teljesítmény, koncentráció fokozásához, folát támogatja, egészséges homociszteinszint, oxigén szállításához, immunrendszer működéséhez, elektrolit egyensúlyának, ásványi anyag, normális mentális, pszichológiai funkciókat, szabad gyökök, oxidatív stressztől, neurodegeneratív, kiegyensúlyozott, karbantartására, elengedhetetlen, kommunikációját, kulcsfontosságú, fenntartásához, fenntartásában, polifenoloknak, fogyasztanunk, agyműködéshez, kulcsszerepet, természetesen, trenírozására, egyensúlyának, hozzájárulnak, immunrendszer, szállításához, pszichológiai, pantoténsavra, magnéziumnak, változásokat, egészségének, teljesítmény, koncentráció, tápanyagokra, fenntartását, legfontosabb, százalékkal, vitaminokra, negyvenedik, működéséhez, progresszív, küzdelemben, táplálkozás, fokozásához, érrendszeri, hozzájárul, kiemelkedő, egészséges, funkciókat, fordítanak, kockázatát, szenvedhet, rendszeres, szükségünk, csökkennek, változatos, évtizedben, egészségre, betöltését, stressztől, csökkentik, tápanyagok, betegséget, vitaminnak, védelmezik, elektrolit, agyműködés, támogatja, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3628
  • e Hét: 12410
  • e Hónap: 43896
  • e Év: 248597
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.