Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A vizelet és színváltozásának okairól
  2021-08-31 20:42:16, kedd
 
  Őszintén: ugyan mikor foglalkozunk a vizeletünk színével? Legfeljebb, ha kifejezetten fájdalmas a pisilés, vagy egy laborvizsgálat miatt kell összegyűjteni. Pedig sokat megtudhatunk róla az egészségünkről - mutatjuk, mit!
A vizelet színe árulkodó lehet
A vizelet elsősorban arra utalhat, hogy elegendő folyadékot fogyasztunk-e. Minél sötétebb ugyanis a vizelet színe, annál valószínűbb, hogy túl keveset iszunk, és egyre közelebb vagyunk a dehidratáltsághoz. Arra érdemes tehát törekedni, hogy a vizeletünk színe világos szalmasárga legyen, ez ugyanis a megfelelő folyadékbevitelt jelzi. Bár a dehidratáltság pontos diagnózisához természetesen vérvizsgálat szükséges, ez az önellenőrzés segíthet megelőzni az enyhe dehidratáltsággal összefüggő tüneteket, például a fejfájást vagy a koncentrációs nehézségeket.

Mitől sárga a vizelet?
A vizelet sárga színe egy urobilin nevű vegyületnek köszönhető, mely a bevitt ételek és italok feldolgozásakor keletkező melléktermék, melyet a vesék választanak ki. Ez a sárga szín azonban számos árnyalatban létezhet, az egészen sötét borostyánszínűtől a majdnem teljesen átlátszóig, és az egyes embereknél is folyamatosan változhat a vizelet színe, elsősorban a hidratáltsági állapottól függően. Azonban érdemes rendszeresen megvizsgálni a vizelet színét, mert bizonyos esetekben igencsak árulkodó lehet. Ha pedig a megszokottól nagyon eltérő színt tapasztalunk, minél előbb keressük fel az orvosunkat!

A B-vitamin is színezi a vizeletet
Az élénksárga vizelet például a B-vitaminok nagy mennyiségére utal. Ettől általában nem kell megijedni, a B-vitaminok ugyanis vízben oldódóak, és a felesleg egyszerűen távozik a szervezetünkből. A narancssárga vizelet részben a nagy mennyiségű béta-karotinra utal, de bizonyos gyógyszerek (például antibiotikumok, húgyúti fertőzések kezelésére alkalmazott szerek) mellékhatásaként is jelentkezhet a narancssárga elszíneződés. Ez általában a gyógyszerszedés abbahagyásakor el is múlik. A sötétebb narancssárga, barnás vizelet azonban sárgaságra, májproblémákra utal, de jellegzetes tünete a rhabdomyolisis nevű tünetegyüttesnek, mely a vázizomzat sérülésével van összefüggésben.

Élelmiszerek okozta elszíneződés a vizeletben
A piros, rózsaszínes vizeletet egyrészt okozhatja az étrendünk: bizonyos élelmiszerekben, például a céklában olyan vegyületek találhatóak, melyek a székletünket és a vizeletünket is "megfestik". Ebben az esetben a pirosas vizelet egy-két napon belül elmúlik. Azonban, ha hosszabb ideig is vöröses árnyalatú a vizeletünk, esetleg vérpöttyös, mindenképpen forduljunk orvoshoz, ez ugyanis több súlyos betegség tünete is lehet, a bakteriális fertőzésektől a vesekövekig, a prosztatagyulladástól a vesekövekig, sőt sérülések, vagy fizikai megerőltetés következménye is lehet a véres-piros vizelet.

Veseköve van? A vesekő típusa mondja meg, mi a helyes étrend - olvasson tovább!

Meglepő, de a vizeletünk akár kék vagy zöld színű is lehet
Ezt a leggyakrabban szintén az elfogyasztott ételek, például a spárga okozza. Jóval ritkább, hogy a kék vagy zöld vizelet súlyosabb betegségre, például fertőzésre vagy valamilyen genetikai betegségre utaljon. Ettől csak akkor kell tartani, ha úgy észleljük az elszíneződést, hogy nem ettünk sem spárgát, sem pedig élénk kék színezőanyagot tartalmazó ételeket. Akárcsak a rózsaszín vizelet esetében, az hogy meddig tart a vizelet színének megváltozása, szintén jó iránymutató lehet. Ha ugyanis egy-két nap után visszatér a megszokott sárgás szín, akkor valószínű, hogy az étrendünkben keresendő az eltérés oka.

Ritka betegség a sötét vizelet mögött
Igen ritka, hogy valaki vizelete egészen sötétbarnává vagy feketévé váljon. Ennek a jelenségnek a hátterében egy genetikai rendellenesség, az akut intermittáló porfíria (AIP) áll, mely tulajdonképpen egy enzim hiányára vezethető vissza. A vizelet elszíneződése mellett hasi fájdalmak, hányás, izomfájdalmak, emésztési zavarok, fokozott izzadás, remegés is jelentkezhetnek, és jellegzetesek a pszichés tünetek, például a paranoia, a depresszió, a szorongás, a hallucinációk. Az AIP 100 000 emberből mindössze 5-10-et érint.

Bár nem egyértelmű elszíneződés, a vizelet fehéressé, zavarossá válása általában súlyos bakteriális fertőzésre utal. Természetesen, ezt más tünetek is kísérhetik, például altesti fájdalom, vizeléskor jelentkező égő, csípő érzés, esetenként láz, hidegrázás is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: mellékhatásaként, folyadékbevitelt, tünetegyüttesnek, élelmiszerekben, jelentkezhetnek, szervezetünkből, gyógyszerszedés, feldolgozásakor, dehidratáltság, tulajdonképpen, egészségünkről, antibiotikumok, laborvizsgálat, májproblémákra, összefüggésben, rhabdomyolisis, abbahagyásakor, színezőanyagot, rendellenesség, elszíneződése, elszíneződést, koncentrációs, izomfájdalmak, hidratáltsági, természetesen, diagnózisához, fertőzésektől, jellegzetesek, következménye, elfogyasztott, összegyűjteni, leggyakrabban, hallucinációk, székletünket, megváltozása, élelmiszerek, vizeletünk színével, laborvizsgálat miatt, vizelet színe, vizelet elsősorban, vizeletünk színe, megfelelő folyadékbevitelt, dehidratáltság pontos, önellenőrzés segíthet, enyhe dehidratáltsággal, fejfájást vagy, koncentrációs nehézségeket, vizelet sárga, urobilin nevű, bevitt ételek, vesék választanak, sárga szín,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Zilahy Lajos gondolata  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png kislány  Popper Péter szavai  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Nagyon különös  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Radikális szeretet  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Leonardo da Vinci gondolata  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Tóth Ágnes - Szervusz pad  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Nem számIt  Sose bánj semmit  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Albert Einstein gondolata  Sose bánj semmit  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szívem tiéd  Adakozás  Png virág  Adakozás  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Minden harmadik...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Png nő  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Idő  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Julian Brass gondolata  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A boldog családok mind hasonló...  Adakozás  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nagyi telefonál  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Paul David Tripp Április 20  Németh László tollából  Akarat  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Akarat  Sose bánj semmit  Gonosz démon-álarc  Png kislány  Alázat  Egy maradéktalanul uralt világ  Egy maradéktalanul uralt világ  Még csak most kezdődik a nap  Csak a fogyatkozás látható  Alázat  Szívem tiéd  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Fekete-erdő desszert  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem tudhatod  Sose bánj semmit  Bertolt Brecht -től idézet  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Png lepke  Akik bántanak téged  Németh László tollából 
Bejegyzés Címkék
vizeletünk színével, laborvizsgálat miatt, vizelet színe, vizelet elsősorban, vizeletünk színe, megfelelő folyadékbevitelt, dehidratáltság pontos, önellenőrzés segíthet, enyhe dehidratáltsággal, fejfájást vagy, koncentrációs nehézségeket, vizelet sárga, urobilin nevű, bevitt ételek, vesék választanak, sárga szín, egészen sötét, majdnem teljesen, egyes embereknél, hidratáltsági állapottól, vizelet színét, megszokottól nagyon, élénksárga vizelet, felesleg egyszerűen, narancssárga vizelet, nagy mennyiségű, narancssárga elszíneződés, gyógyszerszedés abbahagyásakor, sötétebb narancssárga, rhabdomyolisis nevű, vázizomzat sérülésével, céklában olyan, pirosas vizelet, bakteriális fertőzésektől, véres-piros vizelet, vesekő típusa, helyes étrend, vizeletünk akár, leggyakrabban szintén, elfogyasztott ételek, spárga okozza, rózsaszín vizelet, hogy meddig, vizelet színének, megszokott sárgás, étrendünkben keresendő, sötét vizelet, genetikai rendellenesség, akut intermittáló, enzim hiányára, vizelet elszíneződése, pszichés tünetek, vizelet fehéressé, mellékhatásaként, folyadékbevitelt, tünetegyüttesnek, élelmiszerekben, jelentkezhetnek, szervezetünkből, gyógyszerszedés, feldolgozásakor, dehidratáltság, tulajdonképpen, egészségünkről, antibiotikumok, laborvizsgálat, májproblémákra, összefüggésben, rhabdomyolisis, abbahagyásakor, színezőanyagot, rendellenesség, elszíneződése, elszíneződést, koncentrációs, izomfájdalmak, hidratáltsági, természetesen, diagnózisához, fertőzésektől, jellegzetesek, következménye, elfogyasztott, összegyűjteni, leggyakrabban, hallucinációk, székletünket, megváltozása, élelmiszerek, vérvizsgálat, vizeletünket, önellenőrzés, megerőltetés, elszíneződés, nehézségeket, megszokottól, melléktermék, megvizsgálni, megtudhatunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 209
  • e Hét: 2347
  • e Hónap: 33833
  • e Év: 238534
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.