Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke
  2021-09-24 13:15:05, péntek
 
  Gyimóthy Gábor:
Nyelvlecke

Egyik olaszóra sodrán,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Európába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogy botorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, miért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, miért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, -
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér...
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki ,,slattyog", miért nem ,,lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, miért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló miért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki ,,beslisszol", elinal,
Nem ,,battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg...
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg miért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet...!

A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét ,,óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300-as évekre datált hangzását.

De hogy ne csak az én elfogultságom szóljon:

... mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: ,,a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): ,,Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: ,,Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér­zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: ,,A magyar nyelv ősisége Magyarországon (...) meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét (...) az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: ,,Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: ,,...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)

Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll. A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: ,,Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: ,,Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.

VARGA CSABA: Mire lehet büszke a magyar (részlet)

És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.

Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám. illetve : Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: meggyőződésemmé, egyedülállónak, atomfizikustól, szakvélemények, nagyszerűségét, tanulmányoztam, matematikusnak, struktúrájáról, magyarországon, hangsúlyozzák, matematikusok, gazdagságának, elfogultságom, különbségeket, kijelenthetem, eredményekből, megkérdezték, anyanyelvvel, nekiugrottam, szemléltetni, ellenkezőjét, interjújában, csúcsterméke, felfedezésem, szabályosság, belegondolni, szépségeiről, véleményekre, transylvania, anyanyelvem, nyelvezetét, átszámoljam, intelligens, ráripakodsz, gyülekezete, magyaroknak, kérdés felmerült, rengeteg árnyalat, sétáló szerelmes, jármű robog, áradat rohan, kocsi kocog, mese csal, kutya lopakodik, tömeg miért, magyar nyelv, angolok például, azóta eltelt, magyar nyelvről, első német, amerikai CBC-nek, magyar nyelvet, Gyimóthy Gábor, Ómagyar Mária Siralom, Grimm Jakab, George Bernard Shaw, Grover, Magyar Nemzet, Teller Ede, Isaac Asimov, Enrico Fermi, VARGA CSABA,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Hiányzik  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Png cica  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Adakozás  Leonardo da Vinci gondolata  Julian Brass gondolata  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Idő  Png csokor  Az engedelmesség miért nem vál...  Tavaszi kép  Png rózsa csokor  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Zilahy Lajos gondolata  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Egy hatékony szolga  Mi lenne ha  Julian Brass gondolata  Fekete-erdő desszert  Nagyon különös  Idő  Nagyi telefonál  Png csokor  Sose bánj semmit  Alázat  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Idő  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Rátalálsz  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Adakozás  Garai Gábor - Takarítás  Neked tudnod kell  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Nagyon különös  Nem méltó hozzád  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Tanuld meg ezt a versemet  Lóhere  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Png csokor  Reggel van  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Png cica  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Ágai Ágnes – Csendélet  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Png kutya  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Png csokor  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Ne kapaszkodj magasabbra,  Kaffka_Margit 
Bejegyzés Címkék
kérdés felmerült, rengeteg árnyalat, sétáló szerelmes, jármű robog, áradat rohan, kocsi kocog, mese csal, kutya lopakodik, tömeg miért, magyar nyelv, angolok például, azóta eltelt, magyar nyelvről, első német, amerikai CBC-nek, magyar nyelvet, magyar lett, életművem sokkal, parányi különbségeket, ér­zelmek titkos, újkőkor kezdetét, összes helyben, nyelv struktúrájáról, emberi logika, magyar tudomány, külföldi szakvélemények, ellenkezőjét hangsúlyozzák, genetikai eredményekből, magyar anyanyelvű, mozgást kifejező, számok annyira, ilyen nyelv, meggyőződésemmé, egyedülállónak, atomfizikustól, szakvélemények, nagyszerűségét, tanulmányoztam, matematikusnak, struktúrájáról, magyarországon, hangsúlyozzák, matematikusok, gazdagságának, elfogultságom, különbségeket, kijelenthetem, eredményekből, megkérdezték, anyanyelvvel, nekiugrottam, szemléltetni, ellenkezőjét, interjújában, csúcsterméke, felfedezésem, szabályosság, belegondolni, szépségeiről, véleményekre, transylvania, anyanyelvem, nyelvezetét, átszámoljam, intelligens, ráripakodsz, gyülekezete, magyaroknak, settenkedik, ellentétben, szókincsben, egyedülálló, atomfizikus, figyeljétek, megalkotója, shakespeare, rezdüléseit, pontosabban, felépítése, űrlakókban, erbersberg, nyelvészek, nyelvlecke, egyszerűen, szinonimát, értékesebb, lényegesek, anyanyelvű, világosság, válaszolta, szerkezete, legrégebbi, elmeséltem, elkotródik, külföldiek, elvándorol, nyelvünket, véleményem, ráförmedsz, figyeljünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 138
  • e Hét: 8920
  • e Hónap: 40406
  • e Év: 245107
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.