Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az öngyilkosságra készülők üzennek a környezetüknek
  2021-11-18 22:54:08, csütörtök
 
   
  Minden krízishelyzetbe jutott ember leadja a figyelmeztető jelzést a környezetének, hogy bajban, rossz mentális állapotban van. Ennek egyik formája a túlzott zárkózottság, magányra vágyódás, illetve a fájdalom kinyilvánítása: ,,Nem bírom tovább a terheket, nem boldogulok, nincs értelme semminek, befejezem!"

Ismerősek ezek a mondatok? Hallották már a környezetükben élő serdülőktől, megkeseredett fiataloktól, felnőtt emberektől? S vajon mit tettek a krízishelyzetbe jutott embertársunk segélykiáltását hallva? Sokan sajnos közönyösen tovább mennek, s eszükbe sem jut, hogy a válságban lévő emberek a saját börtönük foglyaivá váltak hatalmasodó terheikkel. Egyre súlyosbodó testi, lelki, mentális gondjaikat képtelenek megoldani, s a megváltó megoldást megtalálni. Végső elkeseredésükben a saját életük ellen fordulnak. Ebből a lelki mélységből, gyakorta depressziós állapotból egyedül nem képesek erőre kapni.
Ezeken az elérhetőségeken kérhet segítséget

Lelki Elsősegély: 116-123 Ingyenesen hívható a nap 24 órájában bármely telefonszolgáltatótól, előhívó szám nélkül! E-mailre 72 órán belül válaszolnak: sos116123@gmail.com

Csellengők Segélyvonala: 06 (80) 205-520 Éjjel-nappal ingyenesen hívható!

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: A 12-23 éves fiatalok hívását várják a szakemberek a 116-111-es ingyenesen hívható telefonszámon, mely minden hálózatból hívható, előhívó szám nélkül!

A segélykiáltó mondatokra, a megváltozott, deprimált viselkedésre, hangulatingadozásra, az önértékelési zavarok erősödésére, a túlzott szorongásra, a félelmekre nagyon kevesen képesek empatikusan figyelni. Az elmúlt évekhez hasonlóan még mindig teher a legtöbb család számára az elakadt, problémás, lelkileg meggyengült emberrel foglalkozni. A felnőtt gyerekek arra hivatkoznak, hogy nem ők a szülők, így nem pátyolgatják anyjukat, apjukat, testvérüket. A pénz után rohanó, dolgozó szülők pedig alig találkoznak csemetéikkel. Vannak persze olyan helyzetek is, amikor szeretnénk segíteni a válságban lévő barátnak, rokonnak, de ők ellenállással, tagadással reagálnak.

A gondolat azonban egyre erősödik, hogy senki nem kíváncsi rájuk, s nincs is, aki szívesen beszélgetne velük. Így suhannak el a családtagok egymás mellett, míg bekövetkezik a tragédia, az öngyilkosság.

Nyilván nem értik, ha a hétköznapok szürke rutinjában elvész az érdeklődés, a figyelem, a gondoskodás, s alapvetően a beszélgetés, a kapcsolattartás létfontossága. A felmérések, a tapasztalatok azt mutatják, hogy épp a családtagok azok, akik leginkább kirekesztik, megszégyenítik a magában viaskodó, útját kereső, gyakorta már depressziós embert. S nem ritka sajnos az iskolákban történő diákcsínynek látszó, mégis gonoszkodó, a gyengébbet megalázó, kiközösítő, megszégyenítő, agresszív bánásmód és viselkedés.

- Melyek azok a tipikus, figyelemért kiáltó jelzések az öngyilkosságot fontolgató fiatal vagy felnőtt részéről, amire a környezetnek szinte kötelessége figyelni?

- A megváltozott viselkedés, a befelé fordulás, a kiégettségre jellemző tünetek, érdektelenség, céltalanság, szomorúság, lehangoltság, dekoncentráltság, ingerlékenység, szorongás, a folyamatos önértékelési zavar. Az egyik legjellemzőbb figyelmeztető jel, hogy gyakran szóba hozzák az elmúlást, a halált mint megváltást, s ezzel összefüggő filmeket néznek, amitől nem riadnak meg, inkább bátorságot és ötleteket merítenek.

Nagyon helytelen, ha tartósan elzárkóznak az illetőtől a családtagok, nem keresik, nem érdeklődnek iránta, kirekesztik a családi közösségből, rendre bírálják, éreztetik vele gyengeségeit. Mindezt gyakran szó nélkül hagyja az elmúlásra készülő ifjú vagy felnőtt. Sokszor csak egy nagy és egyben utolsó kifakadás során sérelmezi a vele történteket. Ezzel párhuzamosan a lemondása, lelki terhe és csalódottsága egyre erősebbé válik - feleli érdeklődésünkre dr. Tóth Enikő pszichiáter, s hozzáteszi: - Egyes felmérésekből az is kiderül, hogy az öngyilkosságra készülő viselkedése nem egy döntés, hanem küzdelmes traumákkal teli időszaknak az összecsapása, a kilátástalanság érzésének elhatalmasodása, amikor a szenvedő ember nem találja egymaga a kiutat. Ennek felismerésére sincs türelme a családnak, talán egy igaz, jó barátnak igen.

- A világhálón való, szinte személytelen, érzésektől gyakorta mentes, vagy félreértéseket generáló szavak, mondatok, vélhetően tovább gyengítik a megerősítésre, személyes beszélgetésre vágyó embert.

- Sajnos a világhálón való kommunikálás egyre inkább redukálja a személyes találkozásokat, így a korábbi baráti összejövetelek, beszélgetések is ritkán adnak alkalmat arra, hogy a segélykiáltás tipikus jelei felfedezhetőek legyenek. Akinek jó a ,,lelki szeme" és ismeri a bajban lévő személyt, képes a tekintetéből olvasni, ha egyáltalán a szorongás miatt képes szemkontaktust tartani a másikkal és bizonytalankodás, kishitűség nélkül beszélgetni. Ez mind jelzés lehetne, hogy valami nagy baj van. A mázsás lelki terheiket cipelők egy idő után nem szívesen mennek társaságba, kívülállónak érzik maguk. Ez is intő jel lehetne, ha a korábban létező személyes találkozások, barátságok nem szorulnának az okostelefonok és a számítógépek képernyői mögé.

- Mit tehetünk, mit tehet a család, a barátok az elidegenedés ellen?

- Ha valakinek segíteni akarunk, de érzékeljük távolmaradását, elszigetelődését, negatív, depresszív posztjait a közösségi oldalakon, mindenképpen legyen annyira fontos az illető, hogy meglátogatjuk, elhívjuk egy közös programra, s figyelünk a gondolataira, szándékaira. Az utolsó csepp a pohárban általában egy jelentéktelen esemény, ami a legváratlanabb, legrosszabb lelkiállapotban érte az illetőt. Ilyenkor, sajnos, az egyébként régóta fontolgatott öngyilkosságot szinte abban a pillanatban elköveti. Nincs rá magyarázat. Jelzések viszont voltak, míg élt. Nem szeretnék felsorolni egyetlen módszert sem, amit ilyenkor alkalmaznak a diákok, ifjak vagy a felnőttek.

- Nehéz eldönteni, hogy a szülőknek vagy a pedagógusoknak könnyebb-e felismerniük a megkeseredett, magányba, az öngyilkosság gondolatába menekülő ifjút.

- A szülőnek kötelessége a gyermeke testi, lelki épségének az óvása, s ha bármi változást érzékel, azt jelezze a gyermeke felé, és ne nyugodjon bele abba, ha a csemete erről nem kíván beszélni. Ez úgy derül ki, hogy a gyermek vagy az ifjú viselkedése egyre hanyatlóbb, szorongóbb, mintha nem a régi önmaga lenne. S ha ezt tartósan érzékeli a szülő, bizonyos, hogy valami mélyen nyomasztja. Ilyen esetben csak az őszinte, de nem kierőszakolt beszélgetés segíthet. S ha ez megreked, feltétlenül szakemberhez kell fordulni, ahol többnyire bátrabban kitárulkoznak a gyermekek is. A prevenció mindennél fontosabb, ami azt üzeni a szenvedőnek, hogy figyelek rád, nem vagy egyedül.

- Milyen szerepük van a pedagógusoknak az iskolákban?

- Az iskolában, sőt már egyes óvodákban is, a pedagógusok aktív jelenléte, figyelme tragédiákat előzhet meg. Senki nem lehet annyira elfásult, hogy ne vegye észre a diákja lelki ,,leépülését". A ,,Békésiskola" program újszerű kezdeményezés. Lényege, hogy nemcsak a bántalmazó, agresszív egyénekkel szükséges beszélgetni, illetve az áldozatokkal, aki a testi-lelki bántalmazás célpontja, hanem a passzív szemlélőkkel is. Az intézményvezetőknek s minden pedagógusnak kötelessége, hogy a bántalmazó, agresszív diákokat azonnal kiemeljék a többiek közül.

A szemlélődő diákokat is a tanrendbe beépített órákon kell megerősíteni és felkészíteni arra, hogy mit tehetnek bántalmazott társaikért. Ehhez precíz programok és a közvetítésére alkalmas tanárok kellenek.

Az iskolai pszichológusnak más a feladata. Sajnos nagyon kevés idő jut egy-egy bántalmazott, frusztrált gyermekre iskolai keretek között.

- Szomorú esetekről is egyre gyakrabban hallunk. A tizenéves fiú, akit szó szerint az öngyilkosságba gúnyoltak, aláztak az osztálytársai néhány hónapja. A más nemzetiségű fiatalember, aki középiskolás korától cipelte a megaláztatást kizárólag ázsiai származása miatt.

- A középiskolás fiú esete nagyon friss, nehéz beszélni róla. Találkoztam az édesanyjával. A fiú zárkózott, csöndes habitusa miatt lett a bántalmazók célpontja, akik telefonos kamerán rögzítették brutális tetteiket. Erről az anya már nyilvánosan beszámolt, ezért ennyit elmondhatok. A fiú előzetesen nem tudatta senkivel, semmilyen módon, hogy mire készül, noha ,,reszketett szándékától" a levegő az iskolában is, otthon is. Úgy érzékeltem, senki nem gondolta, hogy képes lesz kioltani a saját életét. Végső elkeseredésében megtette, mert vélhetően szégyellt beszélni róla. Sok esetben a genetikai hajlam is megjelenik a szuicid, önkezűleg történő életkioltások során.

- Mi a helyzet a rasszizmusra emlékeztető megaláztatásokkal?

- A színes bőrű, vagy ázsiai, keleti országokból hazánkban élő családok gyermekei olykor épp olyan áldozatokká válnak, mint a korábban megbélyegzett, kiközösített, külön ültetett cigány tanulók. (Erre most is van példa, de a magyar áldozatok száma is magas.) Az ázsiai fiatalember, akire utalt, végigszenvedte a középiskolát, lehajtott fejjel járt, hogy ne köpjenek az arcába, csak mert nem európai. Hosszas szorongás, depresszió után járt pszichológushoz, és az eredményes kezelésnek köszönhetően az érettségire már emelt fővel ment. Ez a fiú ma már az egyetemet is elvégezte. Nem sokkal ezután létrehozott egy olyan szervezetet, ahol a sorstársaival, szakemberek meghívásával, beszélgetésekkel, a megoldások keresésével eredményes volt a kezdeményezése. Nincs információm arról, hogy ez a segítőkör működik-e még.
Tények az öngyilkosságról

- A világon évente 1,5 millió ember lesz öngyilkos.

- Hazánkban évente mintegy 30 fiatal vet véget az életének.

- Itthon az elmúlt években mintegy 20 százalékkal csökkent az öngyilkosságok aránya, de a COVID-19-világjárvány, a poszttraumás stressz jelentősen emelte a szorongók, a pánikbetegek, a depressziótól szenvedők, az öngyilkosságot elkövetők számát.

- Szakambulanciákat hoztak létre, a háziorvostól lehet beutalót kérni.

- A férfiak hamarabb vetnek véget az életüknek, mint a nők.

- Az öngyilkosságot elkövetők fele járt szakorvosnál tettük előtt. Rájuk jellemző, hogy az utolsó pillanatban kértek segítséget, és azonnali eredményt vártak a terápiától. Ám a gyógyuláshoz idő kell, ezért is érdemes mielőbb szakszerű segítséget kérni és türelmesnek lenni, hinni, bízni a gyógyulásban, mert van kiút és létezik segítség.

- Az öngyilkosságban elhunytak 60 százaléka egyszer már megkísérelte élete kioltását.

- Az öngyilkosok kétharmada az első kísérletbe belehal.

- A segítségkérés, a kiáltás, a ,,cry for help" a szuiciditás előtt az utolsó reménysugár a halálba menekülőnek.

- A 15-29 évesek közt a második leggyakoribb halálozási ok az öngyilkosság! Ennek kockázatát a kezeletlen depresszió, a drog- és az alkoholfogyasztás növeli.

- Az öngyilkosságot elkövetők 80 százaléka tettük előtt valamilyen formában (általában burkoltan, vagy esetleg egyértelműbben) jelezte szándékát!
Forrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró
Szakértő: Dr. Tóth Enikő, pszichiáter
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: beszélgetésekkel, dekoncentráltság, elszigetelődését, elkeseredésükben, bizonytalankodás, lelkiállapotban, kapcsolattartás, elhatalmasodása, elkeseredésében, krízishelyzetbe, kilátástalanság, segélykiáltását, öngyilkosságról, öngyilkosságban, pszichológusnak, pszichológushoz, elérhetőségeken, érdeklődésünkre, öngyilkosságot, pedagógusoknak, környezetükben, felfedezhetőek, ingerlékenység, öngyilkosságba, végigszenvedte, öngyilkosságok, öngyilkosságra, félreértéseket, találkozásokat, összejövetelek, kinyilvánítása, egyértelműbben, távolmaradását, szemkontaktust, legváratlanabb, megszégyenítik, figyelmeztető jelzést, túlzott zárkózottság, fájdalom kinyilvánítása, krízishelyzetbe jutott, válságban lévő, saját börtönük, megváltó megoldást, saját életük, lelki mélységből, elérhetőségeken kérhet, 12-23 éves, 116-111-es ingyenesen, segélykiáltó mondatokra, önértékelési zavarok, túlzott szorongásra, félelmekre nagyon, Lelki Elsősegély, Csellengők Segélyvonala, Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, Tóth Enikő, Balogh Mária,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép mai napot !........  Havazás !  Menyecske ruha.......  Februári oltási akció  Milyen egyszerű is volt akkori...  Cincike  Nagyon szép.......  Szép estét kedves látogatóimna...  Kegyelem  Mi az a terheléses asztma?  Spurgeon - Január 27  Kellemes teázást  Irina Samoilova / Hószobrok a ...  Marius van Dokkum / A "szép-ko...  A kutya okosan szeretve sok ör...  Kohut Katalin: Kérdés (pundurk...  Nekünk is volt.....  Szép estét kedves látogatóimna...  Temetőben  Gitár  A barátság gyógyít  Bűnöztem  Az értelmet gyűlölet áldozata ...  Gondolat.....  Mikor megkezdődik a havazás, a...  Szép estét kedves látogatóimna...  Spurgeon - Január 27  Facebookon kaptam  Hosszú évek távlatából . . .  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi mindenre jó a teafilter?  Fehér rózsa  Erzsike Boldog Születésnapot!  Bűnöztem  Facebookon kaptam  Ízületet támogató értékes tápa...  Harmonia.......  Boldog születésnapot az ünnepe...  Facebookon kaptam  Téli este  Érzelmek nélkül?  Téli este  Jó éjszakát ! ......  Naplemente  Facebookon kaptam  Simon a cica  Facebookon kaptam  Irina Samoilova / Hószobrok a ...  Érzelmek nélkül?  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy férfi a kislányával lépett...  Két deci forró szeretetre vágy...  Ha elmegy majd egy napon  Ma a legtöbb iskolában félévi ...  Szeretettel , bárkinek , - ki ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Teljen szeretetben a mai estéd...  Idézet  Facebookon kaptam  Cincike  Kellemes kávézást  Az Úr áldjon meg . . .  Szép mai napot kívánok mindenk...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot az ünnepe...  Irina Samoilova / Hószobrok a ...  Angyal  Az Úr áldjon meg . . .  Valaki megsiratta  Húsvéti vers  Mária napra  Üdvözlet Szegedről !.......  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb iskolában félévi ...  Facebookon kaptam  Szabó Lőrinc - Titkos fájdalom  Mikor megkezdődik a havazás, a...  Mi mindenre jó a teafilter?  Nekünk is volt.....  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Amin elképedünk  Amin elképedünk  Nagypéntek előtt  Petőfi Sándor - Még alig volt ...  Marius van Dokkum ( Andijk , 1...  Jó éjszakát  Havazás !  Ima a Családom védelméért  Facebookon kaptam  Az életünk velejárója nem csak...  Falevél  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tündéri kicsi angyalom !  Chaga gyógygomba  A kertben diófa  Png nő  A kertben diófa 
Bejegyzés Címkék
figyelmeztető jelzést, túlzott zárkózottság, fájdalom kinyilvánítása, krízishelyzetbe jutott, válságban lévő, saját börtönük, megváltó megoldást, saját életük, lelki mélységből, elérhetőségeken kérhet, 12-23 éves, 116-111-es ingyenesen, segélykiáltó mondatokra, önértékelési zavarok, túlzott szorongásra, félelmekre nagyon, elmúlt évekhez, legtöbb család, felnőtt gyerekek, pénz után, gondolat azonban, családtagok egymás, hétköznapok szürke, kapcsolattartás létfontossága, családtagok azok, magában viaskodó, iskolákban történő, gyengébbet megalázó, öngyilkosságot fontolgató, környezetnek szinte, megváltozott viselkedés, befelé fordulás, kiégettségre jellemző, folyamatos önértékelési, egyik legjellemzőbb, halált mint, családi közösségből, elmúlásra készülő, vele történteket, öngyilkosságra készülő, kilátástalanság érzésének, szenvedő ember, világhálón való, személyes találkozásokat, korábbi baráti, segélykiáltás tipikus, bajban lévő, tekintetéből olvasni, szorongás miatt, mázsás lelki, korábban létező, számítógépek képernyői, elidegenedés ellen, közösségi oldalakon, közös programra, utolsó csepp, pohárban általában, jelentéktelen esemény, egyébként régóta, pillanatban elköveti, szülőknek vagy, pedagógusoknak könnyebb-e, öngyilkosság gondolatába, szülőnek kötelessége, gyermeke testi, gyermeke felé, csemete erről, gyermek vagy, ifjú viselkedése, régi önmaga, prevenció mindennél, pedagógusok aktív, diákja lelki, testi-lelki bántalmazás, passzív szemlélőkkel, többiek közül, szemlélődő diákokat, tanrendbe beépített, közvetítésére alkalmas, iskolai pszichológusnak, öngyilkosságba gúnyoltak, osztálytársai néhány, megaláztatást kizárólag, bántalmazók célpontja, saját életét, genetikai hajlam, rasszizmusra emlékeztető, színes bőrű, korábban megbélyegzett, magyar áldozatok, ázsiai fiatalember, eredményes kezelésnek, olyan szervezetet, megoldások keresésével, segítőkör működik-e, világon évente, elmúlt években, öngyilkosságok aránya, poszttraumás stressz, depressziótól szenvedők, öngyilkosságot elkövetők, , ,
2021.12 2022. Január 2022.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 96 db bejegyzés
e év: 96 db bejegyzés
Összes: 43664 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1118
  • e Hét: 18281
  • e Hónap: 79328
  • e Év: 79328
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.