Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Máriatövis: a máj gyógyítására
  2010-10-19 09:04:08, kedd
 
   
 


Máriatövis

Máriatövis ( szakanyag)

Mediterrán vidékről (Dél-Európa, Délnyugat-Ázsia) származó kultúrnövény. Magyarországon termesztik. Egy éves vagy áttelelő 1-1,5 m magas növény. Hajtása a tenyészidő feléig tőrózsás. Fénylő levelei fehéren pettyezettek, márványozottak, szélük öblösen hasogatott, élük tüskés. A fészekvirágzat a szár csúcsán helyezkedik el, 5-8 cm átmérőjű. A fészket nagy, szúrós hegyű fészekpikkelyek borítják. A lila csövesvirágok a sárgásfehér pelyvaszőrökkel fedett virágzati vackor alsó részében találhatóak. A termés ék alakú, barna színű, fehéresen csíkolt, fényes, bóbitás kaszattermés.

Gyógyhatású részei
Mag, levél

Alkalmazása
A szilimarin és vegyületei antioxidánsként védik a májat. Szabadgyök-megkötőkként képesek a különböző mérgek (pl. a gyilkos galócában található alfa-amanitin és falloidin), a nehézfémek (ólom, higany) és az alkohol májkárosító hatását kivédeni. Fokozza a májsejtekben a ribonukleinsav, ill. a fehérjeszintézist is.

Az őszbogácsnak is nevezett növény Európában rendkívül népszerű étvágygerjesztő, emésztést elősegítő, a máj működését fokozó, epehajtó hatású népi orvosság. Egyik fő hatóanyaga, a flavonoid szilimarin, közvetlenül a májsejtekre hat. (A P-vitaminként is ismert flavonoidok, növényekben előforduló vegyületek, amelyek általában a C-vitaminnal együtt fejtik ki a hatásukat.)

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigyszerve, amely több létfontosságú anyagot szintetizál, termeli az epét, raktározó funkciót tölt be, továbbá részt vesz a szervezet méregtelenítő folyamataiban, a zsír- és koleszterinanyagcserében, valamint szabályozza a vérképzést és a véralvadást.

A máj betegségei vírusos eredetű gyulladásos, vagy toxikus-metabolikus eredetű bajok lehetnek. A vírusfertőzéseket illetően az orvostudomány a megelőzésre (védőoltásokkal), a későbbiekben pedig a kialakuló következményes tünetek (például májelégtelenség) enyhítésére szorítkozik. A toxikus eredetű májbetegségek (hepatózisok) kezelése főként a károsító anyag(ok) felismerésére és eltávolítására irányul. Idesorolható az alkohol és számos modern szintetikus gyógyszer is.

A májproblémák fitoterápiával való kezelése évszázados múltra tekint vissza. Az egyik legismertebb májvédő növény, a máriatövis hatásosságáról már Dioszkoridész és Plinius is említést tesz műveiben, de megtalálható a középkori füveskönyvekben és Melius Juhász Péter magyar nyelvű Herbáriumában (1578) is. Számos növény hatásosságát modern klinikai vizsgálatokkal is sikerült igazolni.

A májvédő hatású növények közül alighanem a már említett máriatövis (Silybum marianum) a legfontosabb. Régebben a levelei szolgáltatták a drogot (Cardui mariani folium), napjainkban inkább az érett terméseket (Cardui mariani fructus) használják.

A máriatövismagról pozitív E-monográfia készült, szerepel a Német Gyógyszerkönyvben is. Legfontosabb hatóanyagai a flavonoglikánok (általános májvédőnek tekinthető a három alkotórészből álló szilmarinkomplex), de keserűanyagot és zsíros olajat (linolsavat és olajsavat) is tartalmaz. Hatóanyagkomplexe serkenti a sejtmag DNS polimerázának működését, ezáltal a májsejtek szintézisét és regenerációját, stabilizálja a májsejtek membránját, valamint szabadgyök-fogó hatása is van.

Általános májvédő hatása miatt egyaránt használható vírusos és toxikus eredetű májproblémák (alkohol, bizonyos gyógyszerek, vegyszerek, valamint galócák okozta mérgezések) kezelésére, azokban az esetekben is, amikor a károsító faktor (például létfontosságú gyógyszer) nem hagyható el.

Súlyosabb esetekben készítmények (tabletták, kapszulák, injekciók, infúziók) formájában adható, azonban máj eredetű diszpepsziás panaszoknál vagy megelőzési célzattal a magokból vizes kivonat (tea) is készíthető.

Adagolása: egy teáskanálnyi termést vagy levelet 1/4 l forró vízzel leöntünk, tíz percig áztatjuk, majd leszűrjük. A teát melegen kell elfogyasztani, reggel éhgyomorra, délben ebéd előtt, majd lefekvés előtt egy-egy csészével. Mellékhatások nem ismeretesek.

Ha a máj bajban van. Vírusos májgyulladások :
A hepatitisz elleni védőoltások divatját éljük. Egyre többet hallunk a fertőző májgyulladásról és arról, hogy némelyik közülük akár egész életre is kiható szövődményekkel, az élettartam rövidülésével járhat. Lássuk, milyen vírusok és pontosan mit is okozhatnak. Szervezetünk fő méregtelenítő szerve a máj. Napjainkban egyre többet beszélnek a máj fertőzéses eredetű gyulladásos megbetegedéseiről, összefoglaló nevükön a hepatitiszekről.

A májgyulladást okozó különféle vírusokat felépítésük, terjedési módjuk, az általuk kiváltott betegség súlyossága és lefolyása alapján csoportosítjuk. A leggyakoribb, Magyarországon is előforduló fajták a hepatitisz A, hepatitisz B, illetve a hepatitisz C vírus. Az általános tünetek gyengeség, levertség, láz, sárgásan elszíneződött bőr, illetve szem, sötét ('sörbarna') vizelet stb. megjelenésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. A diagnózist, vagyis azt, hogy melyik kórokozó okozta a fertőzést, vérmintából, szerológiai vizsgálattal lehet felállítani.

Hepatitisz A vírus (HAV)
Magyarországon ez a hepatitiszvírus okoz leggyakrabban megbetegedést. A vírus a szennyezett vízzel, vagy nem megfelelően megmosott gyümölccsel, zöldséggel terjed. Elsősorban a rossz szociális körülmények között élőket fenyegeti.

Gyermekekben gyakran tünetszegényen, vagy nem specifikus fertőzés formájában zajlik le, és emiatt csak ritkán diagnosztizálják. Felnőttekben egy pár hetes általános gyengeséggel, rossz közérzettel, esetleg sárgasággal jár. A beteg 2¬6 hétig fertőz, ebben az időszakban szoros orvosi, néha kórházi felügyelet elengedhetetlen. Ez a vírus nem okoz krónikus májgyulladást, tehát a pár hetes betegség után teljesen meggyógyulhatunk.
Aki egyszer átesett a betegségen, egy életre szóló védettséget szerez. A hepatitisz A vírus elleni oltást csak azoknak ajánlatos beadatni, akik olyan országokba utaznak, ahol a higiéniás körülmények nem megfelelőek, pl. Egyiptom, India, Kína vagy más távol-keleti országok

Hepatitisz B vírus (HBV)
Az A vírussal szemben a hepatitisz B vírus csak közvetlenül vérrel, illetve fertőzött testnedvekkel terjed. A betegség lefolyása kezdetben hasonló az A vírus által okozott fertőzéshez, azonban az esetek egy részében a szervezet nem tudja legyőzni a kórokozót, ekkor krónikus májgyulladás alakul ki. Ez az elhúzódó megbetegedés súlyos, maradandó májkárosodást, májzsugort, néha májtumort is okozhat. Előfordulhat az is, hogy egyesek tünetmentesen hordozzák magukban a vírust.
Mivel kezelése mind a mai napig nem megoldott, ezért a legjobb megelőzni a fertőzést. Ennek érdekében ma Magyarországon az összes vérkészítményt szigorúan ellenőrzik. A megelőzést szolgálja az is, hogy 14 éves kor alatt mindenki számára kötelezővé tették a hepatitisz B vírus elleni védőoltást, de bárki megkaphatja az oltást, ha háziorvosánál jelentkezik. Magyarország a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) felmérése szerint a hepatitisz B vírussal alacsonyan fertőzött országok körébe tartozik.

Hepatitisz C vírus (HCV)
Ez a vírus sokban hasonlít a B vírusra. Szintén vérrel és ritkábban testnedvekkel (szexuális úton) terjed, azonban fertőződés esetén lényegesen gyakrabban alakul ki elhúzódó betegség és maradandó májkárosodás, májzsugor. A maradandó májkárosodás az esetek egy részében a máj daganatos elfajulásába is torkolhat. Az, hogy kiben alakulnak ki ezek a súlyos kórképek, nagyban függ a beteg életkorától, immunrendszerének általános állapotától és attól, hogy milyen más májkárosító tényezők állnak fent egyidejűleg, mint például az alkoholfogyasztás.
A másik fontos különbség, hogy az orvostudomány máig sem rendelkezik hatékony védőoltással a hepatitisz C vírus ellen.
A legjobb védekezési lehetőség a fertőzött vérkészítmények kiszűrése, illetve a szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatos általános óvintézkedések. Ma már léteznek olyan gyógyszerek, melyekkel a vírusok szervezeten belüli terjedését, az akut fertőzés súlyosságát, és ami a legfontosabb, a máj elhúzódó lefolyású, krónikus gyulladását kezelhetjük.

Az egyik ilyen szer az alfa interferon, mellyel bíztató eredményeket értek el a krónikus hepatitisz C fertőzöttek körében. Bármely vírus okozta betegég aktív, kezdeti szakasza alatt a beteg szoros orvosi felügyelete elengedhetetlen. Erre egyrészt a krónikus forma kialakulási esélyének csökkentése, másrészt a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása miatt van szükség. A máj igen jó regenerációs képességgel rendelkezik, vagyis egy súlyos gyulladás után is lehetséges, hogy a károsodott részek szerepét a még épen maradt sejtek vegyék át.
Ezt elsősorban a megfelelő étrend betartásával, a szervezet méregtelenítő funkcióinak segítésével és a gyulladás leküzdését az immunrendszer aktiválásával érhetjük el. Az alábbiakban ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Étkezési javaslatok májbetegségek esetén :
- Az emésztőrendszer fizikai túlterheltségének elkerülése érdekében arra kell törekedni, hogy egy-egy étkezés során csak kis menynyiséget fogyasszunk, viszont gyakran, naponta ötször-hatszor együnk.
- Igen fontos a túlsúly leküzdése is, az elhízottak törekedjenek az alacsony kalóriaértékű élelmiszerek fogyasztására.
- A magas rosttartalmú élelmiszerek segítik a méreganyagok bélen belüli megkötését és a széklettel való távozásukat, így tehermenetesítik a májat és segítik a gyógyulását. A diéta főleg zöldségekből és főzelékfélékből, illetve gyümölcsökből álljon. A rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás azért is fontos, mert így elegendő vitamin, ásványi só, illetve komplex szénhidrát kerül a szervezetbe. Azonban nem minden zöldségféle egyformán jótékony hatású. A durva rostokat tartalmazó fajtákat mellőzzük, mert erős puffadást válthatnak ki. Ilyenek például a káposzta, karalábé, borsó, bab, lencse. Javasolt viszont az articsóka, sárgarépa, cékla, retek, brokkoli és a savanyú káposzta rendszeres fogyasztása. A gabonafélék közül a magas rosttartalmú barna kenyér, rozskenyér, illetve a barna rizs jótékony hatású.
- A májbetegségekben szenvedők számára fontos a májvédő hatású fehérjék fogyasztása. Leghasznosabb a növényi és az állati fehérjék együttes bevitele. Arra kell törekedni, hogy lehetőleg minden étkezés tartalmazzon mind állati (ez nem feltétlen a húst jelenti, inkább a savanyított tejtermékeket kell előnyben részesíteni), mind növényi fehérjeforrást. A tejsavóban, illetve a savanyított tejtermékekben lévő aminosavak alapvető fontosságúak a kiegyensúlyozott értrend felépítésében. Az arginin és methionon nevű májregeneráló aminosavakat ma már kapszulázott formában is meg lehet vásárolni.
- Kerülni kell a zsírban gazdag nyersanyagok felhasználását, mint amilyenek például a zsíros húsok, szalonna, tepertő, zsíros sajtok, mártások és a tejszín. Nem ajánlott a bő zsírban sült, például a rántott ételek fogyasztása sem. Törekedjünk a hidegen sajtolt növényi olajok bevitelére, mert ezek kevésbé terhelik a májat. Együnk több mandulát, tökmagot, gesztenyét, a főzéshez olívaolajat, a salátákra tökmag-, szezám- vagy kukoricacsíra-olajat használjunk.
- A bőséges szénhidrátfogyasztás májbetegségek esetén nem kifejezetten káros, de nem mindegy, hogy miből származik. Sokkal jobb, ha összetett szénhidrátokat fogyasztunk: értékes zöldség- és főzelékféléket, burgonyát, rizst, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, és nem csokit, süteményeket és fehércukorral édesített ételeket. Mivel ezek hízlalnak is, ezért próbáljuk bevitelüket minimálisra szorítani.
- A főzés során kímélő fűszerezésre van szükség. Kerülni kell az erős hatású ecet, mustár, ketchup, csípős paprika és a bors alkalmazását. Használjunk helyettük zöld fűszereket, mint például a bazsalikom, lestyán és kakukkfű.

Májregeneráló vitaminok :
A vitaminok közül elsősorban a C-vitamin és a B12-vitaminpótlás mutatott pozitív eredményeket a máj gyulladásos megbetegedéseiben. Ezt a már említett zöldség- és gyümölcsfogyasztással, illetve különböző természetes alapú étrendi kiegészítőkkel vehetjük magunkhoz. Emellett májbetegségekben kialakulhat A- és K-vitaminhiány is, ennek megelőzése érdekében rendszeresen kell fogyasztani ezeket a vitaminokat tartalmazó nyersanyagokat. A-vitaminban gazdag a tej, a túró, a máj és a tojás. K-vitamint tartalmaz a spenót, sárgarépa, paradicsom, az árpa, a köles, a szója, illetve az állati eredetű táplálékok közül a máj és a tojás.

Mi segíthet még?
- A méregtelenítő funkció segítésére fontos a megfelelő folyadékbevitel is. Készítsünk gyógyteát benedekfű, katángkóró, gyermekláncfű és borsmenta keverékéből. Fogyasszunk naponta 3-4 csészével egy hónapon keresztül. A májregenerálást segítik a máriatövis- articsók-, aloe- és füstiketartalmú készítmények. Kúraszerűen, váltva érdemes őket hosszabb távon át szedni.
- Rendkívül jó a máj tehermentesítésére a kolon-hidroterápia, hiszen kimossa a vastagbélből a toxikus anyagokat, s ezzel csökken a májba áramló vér salak- és méreganyag-tartalma. Az akut gyulladás idején akár 15-20 kezelés is szóba jöhet (2-3 naponta ismételve), majd a későbbiekben (3-6 havonta, évente) 5-10 bélfürdővel érdemes tehermentesíteni a májat.
- A diéta csak megfelelő emésztésrendezés, bélflóra-regenerálás és immunerősítés mellett hozhat tartós eredményt, melyhez szakértő segítsége elengedhetetlen.
- A máj-csi (a májműködés erejének) erősítésére hatékony módszer az akupunktúra. Legjobb immunerősítő és vírusgátló hatású gyógynövények: lapacho, macskakarom, noni, kasvirág. Akut fertőzések idején célszerű nagy adagban és akár kombináltan is használni őket.
- A gyulladáskészség csökkentésében és az immunrendszer erősítésében a hematogén oxidációs terápia hasznos segítséget nyújthat. A vénából levett vért oxigénnel dúsítják, UV- C fénnyel besugározzák és azonnal viszsza is adják. Ennek hatására felgyorsul a májregeneráló és védőenzimek termelése és fokozódik az immunsejtek termelése és aktivitása.
- Időszakonként fontos tehermentesítő és salaktalanító napokat is tartani, hogy minél inkább kitisztuljanak a szervezetből azok az anyagok, melyek a májműködést terhelik. Ehhez azonban feltétlen kérjük ki böjtterápiában jártas szakemberek tanácsát és útmutatását.

Májregeneráló gyógynövények
- Máriatövis: teaként nem gyakran használjuk, mert hatóanyagai nehezen oldhatók ki. A májműködést segítő gyógyszerek fontos alapanyaga. Hatóanyaga, a silymarin segíti az ép májsejtek osztódását, és ezzel a károsodott sejtektől a méregtelenítő feladatot az új sejtek átvehetik.
- Articsóka: a leveleiben megtalálható cynarin a máriatövishez hasonló hatású. Ezt a növényt fogyaszthatjuk nyersen, illetve főzve is.
- Katángkóró: a mezőkön gyakran látott kék virágú növény kórógyökeréből készült tea jó hatású a máj- és epebántalmak kezelésében.
- Benedekfű: Magyarországon termesztik, a svédcsepp alapvető alkotórésze. Azonkívül, hogy a májsejtek működését serkenti, vírusölő hatással is rendelkezik.

Forrás : népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: kiegyensúlyozott, tehermenetesítik, meggyógyulhatunk, emésztésrendezés, tehermentesíteni, szilmarinkomplex, máriatövismagról, májbetegségekben, gyulladáskészség, diagnosztizálják, étvágygerjesztő, májelégtelenség, megakadályozása, vérkészítmények, elengedhetetlen, szövődményekkel, fészekpikkelyek, flavonoglikánok, májregenerálást, antioxidánsként, folyadékbevitel, pelyvaszőrökkel, füstiketartalmú, főzelékfélékből, emésztőrendszer, hepatitiszvírus, hepatitiszekről, füveskönyvekben, májgyulladásról, tehermentesítő, fitoterápiával, magyarországon, vizsgálatokkal, csoportosítjuk, hatásosságáról, szénhidrátokat, éves vagy, tenyészidő feléig, szár csúcsán, fészket nagy, lila csövesvirágok, sárgásfehér pelyvaszőrökkel, különböző mérgek, gyilkos galócában, alkohol májkárosító, flavonoid szilimarin, emberi szervezet, szervezet méregtelenítő, vírusfertőzéseket illetően, későbbiekben pedig, kialakuló következményes, toxikus eredetű, Melius Juhász Péter, Német Gyógyszerkönyvben, Hepatitisz, Nemzetközi Egészségügyi Szervezet,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
A legjobb barát.....  Png virág  Petőfi Sándor (1823-1849) így ...  Rózsa kosár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Van úgy "Van úgy,...  Facebookon kaptam  Imádság  Facebookon kaptam  Zsoltárok  Hallgatás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hála  Radnóti Miklós költő  A Józan Ész halálára  Pilinszky János költő  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Zsoltárok  Április 11 A költészet napja  Facebookon kaptam  Zsoltárok  Facebookon kaptam  Zsoltárok  125 éve szereztük meg az első ...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Arany tó az égen  Png virág  Facebookon kaptam  A fagyöngy és a vérnyomás  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Png virág  Márai Sándor naplója  Jó éjszakát!  Madarak világa.....  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Kellemes kávézást  Clematis  Harmónia......  Áldott - békés Vasárnapot kívá...  Tavaszi kép  4 gyógytea, amely áldásos lehe...  Miközben kétségbeesetten hajsz...  Zsoltárok  Pilinszky János költő  Facebookon kaptam  Verzasca-völgy-Svájc.......  KÖLTÉSZET NAPJÁN, 2021 ÁPRILIS...  Tulipànok  Madarak világa.....  Ametiszt kristály  Kerek templomunk  Mint akit agyonvertek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsoltárok  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Naplemente  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Hálátlanság  Facebookon kaptam  Szép napot és hetet kívánok  A költészetnapján  Az élet velem statuált  Erzsébet és Fülöp.......  Ibolya csokor  Hallgatás  Ametiszt kristály  Hála  Tulipán csokor  Kellemes délutáni pihenést  A gyömbér vérnyomásra gyakorol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Diólevél és a magasvérnyomás  Eltelt idők mögött, csak az em...  Facebookon kaptam Annuska bar...  5077 az új fertőzött, elhunyt ...  Hálátlanság  Hála  Kellemes délutánt kívánok  Png nő  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó kívánságom !  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  A mesés India – mesék né...  A mesés India – mesék né...  Hallgatás  Jó kívánságom !  Esti kép  A fekete ribizli az egyik legc...  Millei Lajos költő, író 
Bejegyzés Címkék
éves vagy, tenyészidő feléig, szár csúcsán, fészket nagy, lila csövesvirágok, sárgásfehér pelyvaszőrökkel, különböző mérgek, gyilkos galócában, alkohol májkárosító, flavonoid szilimarin, emberi szervezet, szervezet méregtelenítő, vírusfertőzéseket illetően, későbbiekben pedig, kialakuló következményes, toxikus eredetű, károsító anyag, májproblémák fitoterápiával, egyik legismertebb, máriatövis hatásosságáról, középkori füveskönyvekben, májvédő hatású, levelei szolgáltatták, érett terméseket, máriatövismagról pozitív, három alkotórészből, májsejtek szintézisét, májsejtek membránját, károsító faktor, magokból vizes, teáskanálnyi termést, teát melegen, hepatitisz elleni, fertőző májgyulladásról, élettartam rövidülésével, májgyulladást okozó, általuk kiváltott, általános tünetek, hepatitiszvírus okoz, szennyezett vízzel, rossz szociális, beteg 2&#172, időszakban szoros, életre szóló, vírus elleni, higiéniás körülmények, betegség lefolyása, elhúzódó megbetegedés, legjobb megelőzni, összes vérkészítményt, megelőzést szolgálja, vírus sokban, maradandó májkárosodás, súlyos kórképek, beteg életkorától, másik fontos, orvostudomány máig, legjobb védekezési, fertőzött vérkészítmények, szexuális úton, vírusok szervezeten, akut fertőzés, egyik ilyen, alfa interferon, krónikus hepatitisz, beteg szoros, krónikus forma, súlyos gyulladás, károsodott részek, megfelelő étrend, gyulladás leküzdését, immunrendszer aktiválásával, alábbiakban ehhez, emésztőrendszer fizikai, túlsúly leküzdése, elhízottak törekedjenek, alacsony kalóriaértékű, magas rosttartalmú, méreganyagok bélen, széklettel való, diéta főleg, rendszeres zöldség-, durva rostokat, savanyú káposzta, gabonafélék közül, barna rizs, májbetegségekben szenvedők, állati fehérjék, húst jelenti, savanyított tejtermékeket, savanyított tejtermékekben, kiegyensúlyozott értrend, zsírban gazdag, zsíros húsok, rántott ételek, hidegen sajtolt, főzéshez olívaolajat, salátákra tökmag-, főzés során, erős hatású, bors alkalmazását, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 95 db bejegyzés
e év: 1256 db bejegyzés
Összes: 42214 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 579
  • e Hét: 3272
  • e Hónap: 20319
  • e Év: 254843
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.