Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sárgarépa
  2010-12-12 18:09:47, vasárnap
 
   
 


Sárgarépa

Az ernyősvirágúak családjába tartozó kétéves növény. Az első évben fejleszti a
gazdasági értelemben vett vastag, húsos gyökerét (gyökértermés), a második évben a magszárat és a magot. Egyik legrégebben - 3-4 ezer éve - termesztett növényünk,
mindenütt a világon ismerik. Ezer mag tömege 1,2-1,5 gramm, csírázóképességét
3-4 évig tartja meg.

Ez az egész évben beszerezhető zöldféle a levesek, zöldséges ételek többségének alkotóeleme, ezért valószínűleg senki sem gondolná, hogy nem fogyaszt belőle eleget. Érdemes azonban tudatosan is beiktatnunk táplálkozásunkba, hiszen karotinjai erősítik az immunrendszert, védenek a szabad gyökök károsító hatásával szemben, és a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.

A népi orvoslás vizelethajtóként, "has-rángás" csillapítására, máj-, epe-, szem- és bőrbántalmak esetén, valamint általános erősítőként ajánlotta. Egy időben afrodiziákumként is elterjedt. Az Alföldön szárított leveléből a mai napig teát készítenek, melynek vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak.

Táplálkozási szempontból a sárgarépa legnagyobb értékét magas béta-karotintartalma jelenti, de ez a zöldség más karotinokban is bővelkedik (pl. alfa-karotin). A vér alacsony béta-karotinszintje fokozhatja egyes rákbetegségek kockázatát, és ez a növényi festékanyag - a többi karotinhoz hasonlóan - jelentős antioxidáns, így a szabad gyökök károsító hatásával szemben véd.

A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át (egységnyi mennyiségű A-vitamint hatszor annyi béta-karotinból állít elő). A vitamin fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából, de mivel zsírban oldódik, túladagolása - és ez a táplálékkal bevitt vitaminra is vonatkozik - mérgező lehet, így biztonságosabb a béta-karotin fogyasztása.
Az A-vitamin hiányának az egyik legelső tünete a farkasvakság. A szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha az ideghártya fény- és színérzékelő receptoraihoz szükséges retinol (A-vitamin) nincs jelen. A vitamin hiánya esetén már napi egy sárgarépa is elegendő lehet a szürkületi látás helyreállításához.
A fejlődő világban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A-vitamin-hiány.
A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat. A legtöbb benne az A vitamin elő vitaminja, amely vízben nem oldódik, tehát csak abban az esetben tudja szervezetünk hasznosítani maradéktalanul, ha zsírok, főleg esszenciális zsír társaságában, fogyasztjuk.

A vér savtalanítása elsősorban a máj működését segíti elő. Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás egész láncolatát vonja maga után. A máj leterhelése láthatóan a bőr állapotán nyilvánul meg. A nehéz fémek raktározása is a máj feladata. De ha le van terhelve a máj, a fémek a sejtek közé is bejuthatnak. A sárgarépa, és más klorofilles zöldség segít kivonni ezeket a fémeket, amelyek sok esetben a légzés által is bejuthatnak a szervezetünkbe.

A bőrkiütés valamilyen formája legtöbbször a máj gyengülő működésére vezethető vissza. Legyen az hosszantartó pikkelysömör, egyszerű gyomorrontás, vagy a mérgező fémek felszaporodása a májban, aminek következtében megváltozik a bőr színe. Ugyanez a helyzet, ha a táplálkozásunkban van a hiba, az elégtelen emésztésben, vagy ha a vérben felszaporodó sav okozza a panaszt. Ha ezt a problémát leküzdjük, bőrünk egyenletes tónust kap, amihez hozzájárulnak a sárgarépa B vitaminjai is.
A legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa béta-karotintartalmának mindössze 25%-át képes hasznosítani. A főzés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik, és ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotin-tartalmának több mint a fele hasznosul.

A közelmúlt kutatásai a karotinok számos immunserkentő hatását mutatták ki. Jelentősen fokozzák például a csecsemőmirigy működését, és mivel nagyrészt a thymus (csecsemőmirigy) hámsejtjeiben koncentrálódnak, képesek nagymértékben csökkenteni visszafejlődését, ami valószínűleg az antioxidáns hatásnak köszönhető. Arra is van bizonyíték, hogy karotin-pótlással javíthatók az immunválaszok, és hogy a szájon át adott béta-karotin (napi 180 mg) jelentősen növeli a fehérvérsejtek számát, aktivitását - különösen a T-sejtek számát, melyek csökkenése jellemző pl. rákbetegségek, AIDS esetén.

Úgy tűnik azonban, hogy az étrendi karotin - annak ellenére, hogy kevésbé szívódik fel - hatásosabb, mint a tablettákban adagolt. Kísérletek szerint a napi 15 mg béta-karotint tartalmazó sárgarépa erőteljesebben növeli a fehérvérsejtek számát és aktivitását, mint az ugyanilyen mennyiséget tartalmazó szintetikus béta-karotin. Ebből arra is következtethetünk, hogy a karotinban gazdag táplálék csupán egyik immunserkentő összetevője a béta-karotin.

A gyermekkor első zöldség léje. A baba cumisüvegből tejjel vegyítve fogyaszthatja, természetesen egy éves kor felett. Még korábbra tekintve, a terhes anyának is ajánlatos a sárgarépa lé fogyasztása, valamint a szoptatós kismamának. Hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Számos más zöldségféle kiegészítőjeként használjuk, illetve azért, hogy javítsa az ízt. Általános gyógyhatását a nagymennyiségű kálium s egyéb tartalma teszi lehetővé, a vér savtalanítását segíti elő.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: vizelethajtóként, afrodiziákumként, kiegészítőjeként, visszafejlődését, táplálkozásunkba, karotintartalma, koncentrálódnak, hozzáférhetőbbé, tulajdonítanak, csillapítására, immunrendszert, nagymennyiségű, felszívódáshoz, fehérvérsejtek, szervezetünkbe, csecsemőmirigy, felszaporodása, maradéktalanul, zöldségfélével, biztonságosabb, erőteljesebben, karotinszintje, ernyősvirágúak, savtalanítását, fogyaszthatja, természetesen, savtalanítása, hámsejtjeiben, immunserkentő, hozzájárulnak, rákbetegségek, megelőzésében, nagymértékben, következtében, immunválaszok, nyálkahártyák, ernyősvirágúak családjába, első évben, második évben, világon ismerik, egész évben, szabad gyökök, daganatos betegségek, népi orvoslás, időben afrodiziákumként, sárgarépa legnagyobb, növényi festékanyag, többi karotinhoz, béta-karotint szükség, vitamin fontos, nyálkahártyák egészsége, táplálékkal bevitt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Reggel van  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Nevem  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Alázat  Sokan azt tartják  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Reggel van  Az engedelmesség miért nem vál...  Szép estét kedves látogatóimna...  Tanuld meg ezt a versemet  Boldog születésnapot a ma ünne...  Őrizkednünk kell...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Erdőn  Rátalálsz  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szívem  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Adakozás  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Zilahy Lajos gondolata  képre írva  Hazára minden embernek szükség...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Az engedelmesség miért nem vál...  Adakozás  Szívem  Facebookon kaptam Krisztinától  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Reménység és erő Krisztustól e...  Png kutya  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Nem méltó hozzád  Mai harmónia kártyám  Próbálj meg ...  Erdőn  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Mai harmónia kártyám  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Png csokor  Hiányzik  Egy lelki imádság  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Akarat  Popper Péter szavai  Esti kép  Erdőn  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png csokor  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Reménység és erő Krisztustól e...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Fekete-erdő desszert  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Albert Einsteinről  Jó éjszakát  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
ernyősvirágúak családjába, első évben, második évben, világon ismerik, egész évben, szabad gyökök, daganatos betegségek, népi orvoslás, időben afrodiziákumként, sárgarépa legnagyobb, növényi festékanyag, többi karotinhoz, béta-karotint szükség, vitamin fontos, nyálkahártyák egészsége, táplálékkal bevitt, béta-karotin fogyasztása, egyik legelső, szem képtelen, gyenge fényhez, ideghártya fény-, vitamin hiánya, szürkületi látás, fejlődő világban, sárgarépa tartalmaz, legtöbb benne, esetben tudja, gyógyulás egész, nehéz fémek, sejtek közé, légzés által, bőrkiütés valamilyen, hosszantartó pikkelysömör, mérgező fémek, elégtelen emésztésben, vérben felszaporodó, problémát leküzdjük, legtöbb zöldségfélével, sárgarépa főzve, vastag sejtfalak, nyers sárgarépa, főzés során, szervezet számára, karotin hozzáférhetőbbé, felszívódáshoz szükséges, fele hasznosul, közelmúlt kutatásai, karotinok számos, csecsemőmirigy működését, antioxidáns hatásnak, fehérvérsejtek számát, étrendi karotin, tablettákban adagolt, ugyanilyen mennyiséget, karotinban gazdag, gyermekkor első, baba cumisüvegből, terhes anyának, szoptatós kismamának, fogazat fejlődéséhez, nagymennyiségű kálium, vizelethajtóként, afrodiziákumként, kiegészítőjeként, visszafejlődését, táplálkozásunkba, karotintartalma, koncentrálódnak, hozzáférhetőbbé, tulajdonítanak, csillapítására, immunrendszert, nagymennyiségű, felszívódáshoz, fehérvérsejtek, szervezetünkbe, csecsemőmirigy, felszaporodása, maradéktalanul, zöldségfélével, biztonságosabb, erőteljesebben, karotinszintje, ernyősvirágúak, savtalanítását, fogyaszthatja, természetesen, savtalanítása, hámsejtjeiben, immunserkentő, hozzájárulnak, rákbetegségek, megelőzésében, nagymértékben, következtében, immunválaszok, nyálkahártyák, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 138
  • e Hét: 8920
  • e Hónap: 40406
  • e Év: 245107
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.