|
2010-12-15 10:57:55, szerda
|
|
|
|
|
|
Szója bab - gyógynövény
A szója említésére van, aki csak elhúzza a száját, más ellenben kéretlenül is recepttel szolgál, hogyan lehet változatosan elkészíteni ezt a sokféle hasznos tápanyagban gazdag, húspótlásra is alkalmas alapanyagot.
Ismerjük meg!
A szójabab (Glycine max) Magyarországon szinte máig egzotikusnak számít, hiszen csak alig több mint egy évszázada kezdtek először a termesztésébe. Arra sincs túl sok esély, hogy idővel hobbykertjeinkben fogunk szójababot termeszteni, már csak azért sem, mert eredeti formájában gyakorlatilag élvezhetetlen a termése.
Magát a növényt Ázsia délkeleti részén évezredek óta ismerik, igaz, hogy az időszámítás előtt V-II. évezredben nem emberi fogyasztásra szánták, hanem csak talajjavításra. Mintegy háromezer évvel ezelőtt azonban Kínában felismerték, hogy fermentálással, vagyis a szója rostszerkezetének fellazítására szolgáló erjesztő-hőkezelő eljárásokkal ehetővé lehet tenni. Távol-Keleten azóta is alapvető élelmiszernek számít.
Európában az 1700-as években ismerték meg, Magyarországra még később került: a XIX. század végén kis mennyiségben elkezdték a termelését. Nem volt népszerű: kellemetlen ízűnek találták, és amikor a II. világháború idején nagyobb mértékben termesztették, akkor is inkább a termésből kinyerhető olaj miatt, mintsem élelmiszerként. Új nemesítések, illetve az egyre kifinomultabb feldolgozási eljárások következtében a szójából ma változatos termékcsalád készül, és ezek mindegyike megszabadult mindenféle kellemetlen mellékíztől.
Miért jó?
A kérdésre, hogy miért is érdemes fogyasztani, Erdélyi-Sipos Alíznak, a TESZ Alapítvány dietetikusának szakvéleménye adja meg a választ.
Eszerint a szója az egyetlen növényi fehérje, amely az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat (fehérje alkotórészeket) tartalmazza, ezért jól használható a húsmentes táplálkozási irányzatot követők étrendjében.
Ajánlható ugyanakkor a sok húst evők számára is, hiszen a szója becsempészésével az étrendbe csökkenthető a felhasználandó hús mennyisége.
A szója gazdag kálium-, magnézium-, vas- és E-vitamin-forrás.
Nincs benne koleszterin, sőt a préselt szójababból kivont szójaolaj jelentős része a koleszterinszint-csökkentő linol- és linolénsav.
Nagy mennyiségben tartalmaz lecitint, amely az agy és a máj működéséhez szükséges.
A szójában számos olyan anyag található, amelyeknek ösztrogénszerű hatása van. Ezek bizonyos körülmények között csökkentik az ösztrogénfüggő emlődaganat kialakulásának esélyét.
A változó korú nőknél úgy találták, hogy a szója rendszeres fogyasztása alkalmas bizonyos tünetek, például a hőhullámok enyhítésére, férfiak esetén pedig a prosztatarák kockázatának csökkentésére.
Jó tudni!
A dietetikus szakértő ugyanakkor mértékletességre int: arra is figyelmeztet, hogy a szójabab ugyanúgy rendelkezik káros, mint előnyös élettani hatásokkal.
A benne található fitoösztrogének könnyen konkurálhatnak szervezetünk természetes hormonjaival, különösen, ha a szükségesnél nagyobb mennyiségben fogyasztjuk. Ennek a veszélye főleg kisgyermekek esetében áll fent, akiknek a hormonháztartása még kialakulatlan. A szójából készült ételek - hasonlóan a többi hüvelyeshez, borsó- és babféléhez - hasi diszkomfortérzést, gázképződést okozhatnak.
Mint mindenre, így a szójára is igaz: mértékkel kell fogyasztani ahhoz, hogy elsősorban az előnyeit élvezhessük. Vannak, akiknek szervezetében allergiás reakciókat vált ki a szója. Nekik nemcsak a szójakészítményeket kell kerülniük, hanem figyelni kell sok egyéb élelmiszerre is, hiszen számos édes- vagy sütőipari termék, húskészítmény gyártásakor felhasználnak szójafehérje készítményeket, szójakoncentrátumot, szójaizolátumot, illetve extrudált szóját.
Számukra csak az a termék fogyasztható az allergiás reakciók veszélye nélkül, amelynek csomagolásán fel van tüntetve a szójamentességet jelző felirat.
Hogyan fogyasszuk?
A szárított szójakészítmények (kocka, granulátum, pehely) önmagukban íztelenek, ezért ajánlatos a felhasználás előtt egy-két óráig fűszeres vízben áztatni, kihasználva azt a tulajdonságukat, hogy nagy mennyiségű folyadékot képesek felszívni, térfogatuk többszörösére duzzadva. Közvetlenül felhasználás előtt a szóját jól ki kell csavarni.
Szójagranulátumból áztatás után minden olyan étel elkészíthető, amihez darált húst használunk, akár teljesen, akár részben felváltva a húst, így fasírt, töltött káposzta, rakott zöldségfélék vagy olaszos tészták is. Ugyanígy a szójakockából áztatás után készíthető ragu, pörkölt, gulyás, stb., vagyis minden olyan étel, amihez egyébként kockára vágott hús szerepel a receptben. A tofu áztatás nélkül alkalmas például körözött, ízesített krémek, rántott szelet készítésére.
Tippek-tanácsok
Húspótló ételt egyszerűen készíthetünk szójászeletből kockából vagy granulátumból, ha előtte marha- vagy tyúkhús-leveskockából főzött vízben áztatjuk. Csak szójaliszt felhasználásával nem lehet süteményeket, kenyeret készíteni. Általában a búzaliszt 10-15 százalékát válthatjuk ki vele. Az így készült tészta, kenyér magasabb, lazább, táplálkozás-élettanilag értékesebb, mint a tisztán búzalisztből készültek. A szójalisztet belekeverhetjük palacsinta, nokedli tésztájába is.
Érdekességek
A legnagyobb karriert ez a növény Észak-Amerikában futotta be: bár csak a hatvanas években kezdték termeszteni, mára az Egyesült Államok a világ legnagyobb szójatermelő országává vált. A szójababból préselt olajat a második világháború idején a repülőgép-ipar is használta.
(Szerző: Kiss Éva Forrás: HáziPatika.com Megjelent: 2007. április 28.)
Forrás: jenfee |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: mértékletességre, szójamentességet, koleszterinszint, becsempészésével, nélkülözhetetlen, felhasználásával, hormonháztartása, belekeverhetjük, szójaizolátumot, tulajdonságukat, fitoösztrogének, konkurálhatnak, készítményeket, magyarországra, magyarországon, kialakulásának, talajjavításra, fermentálással, szójászeletből, ösztrogénfüggő, ösztrogénszerű, felhasználandó, élelmiszerként, dietetikusának, alkotórészeket, többszörösére, húskészítmény, fellazítására, következtében, kifinomultabb, termesztették, termesztésébe, csökkentésére, granulátumból, élvezhetetlen, szervezetében, szója említésére, sokféle hasznos, évszázada kezdtek, növényt Ázsia, időszámítás előtt, szója rostszerkezetének, 1700-as években, termésből kinyerhető, egyre kifinomultabb, egyetlen növényi, emberi szervezet, húsmentes táplálkozási, szója becsempészésével, étrendbe csökkenthető, szója gazdag, préselt szójababból, Erdélyi-Sipos Alíznak, TESZ Alapítvány, Egyesült Államok,
|
|
|
|
szója említésére, sokféle hasznos, évszázada kezdtek, növényt Ázsia, időszámítás előtt, szója rostszerkezetének, 1700-as években, termésből kinyerhető, egyre kifinomultabb, egyetlen növényi, emberi szervezet, húsmentes táplálkozási, szója becsempészésével, étrendbe csökkenthető, szója gazdag, préselt szójababból, szójában számos, ösztrogénfüggő emlődaganat, változó korú, szója rendszeres, hőhullámok enyhítésére, prosztatarák kockázatának, dietetikus szakértő, szójabab ugyanúgy, benne található, szükségesnél nagyobb, veszélye főleg, szójából készült, többi hüvelyeshez, előnyeit élvezhessük, allergiás reakciók, szójamentességet jelző, szárított szójakészítmények, felhasználás előtt, szójakockából áztatás, tofu áztatás, búzaliszt 10-15, tisztán búzalisztből, szójalisztet belekeverhetjük, legnagyobb karriert, növény Észak-Amerikában, hatvanas években, világ legnagyobb, szójababból préselt, második világháború, mértékletességre, szójamentességet, koleszterinszint, becsempészésével, nélkülözhetetlen, felhasználásával, hormonháztartása, belekeverhetjük, szójaizolátumot, tulajdonságukat, fitoösztrogének, konkurálhatnak, készítményeket, magyarországra, magyarországon, kialakulásának, talajjavításra, fermentálással, szójászeletből, ösztrogénfüggő, ösztrogénszerű, felhasználandó, élelmiszerként, dietetikusának, alkotórészeket, többszörösére, húskészítmény, fellazítására, következtében, kifinomultabb, termesztették, termesztésébe, csökkentésére, granulátumból, élvezhetetlen, szervezetében, szakvéleménye, leveskockából, kialakulatlan, gyakorlatilag, élelmiszernek, felhasználnak, szójakockából, szervezetünk, szójalisztet, gázképződést, kisgyermekek, szükségesnél, hormonjaival, eljárásokkal, mennyiségben, aminosavakat, megszabadult, termékcsalád, feldolgozási, táplálkozási, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2043
- e Hét: 10825
- e Hónap: 42311
- e Év: 247012
|
|
|