Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szója bab–gyógynövény
  2010-12-15 10:57:55, szerda
 
   
 


Szója bab - gyógynövény

A szója említésére van, aki csak elhúzza a száját, más ellenben kéretlenül is recepttel szolgál, hogyan lehet változatosan elkészíteni ezt a sokféle hasznos tápanyagban gazdag, húspótlásra is alkalmas alapanyagot.

Ismerjük meg!
A szójabab (Glycine max) Magyarországon szinte máig egzotikusnak számít, hiszen csak alig több mint egy évszázada kezdtek először a termesztésébe. Arra sincs túl sok esély, hogy idővel hobbykertjeinkben fogunk szójababot termeszteni, már csak azért sem, mert eredeti formájában gyakorlatilag élvezhetetlen a termése.

Magát a növényt Ázsia délkeleti részén évezredek óta ismerik, igaz, hogy az időszámítás előtt V-II. évezredben nem emberi fogyasztásra szánták, hanem csak talajjavításra. Mintegy háromezer évvel ezelőtt azonban Kínában felismerték, hogy fermentálással, vagyis a szója rostszerkezetének fellazítására szolgáló erjesztő-hőkezelő eljárásokkal ehetővé lehet tenni. Távol-Keleten azóta is alapvető élelmiszernek számít.

Európában az 1700-as években ismerték meg, Magyarországra még később került: a XIX. század végén kis mennyiségben elkezdték a termelését. Nem volt népszerű: kellemetlen ízűnek találták, és amikor a II. világháború idején nagyobb mértékben termesztették, akkor is inkább a termésből kinyerhető olaj miatt, mintsem élelmiszerként. Új nemesítések, illetve az egyre kifinomultabb feldolgozási eljárások következtében a szójából ma változatos termékcsalád készül, és ezek mindegyike megszabadult mindenféle kellemetlen mellékíztől.

Miért jó?
A kérdésre, hogy miért is érdemes fogyasztani, Erdélyi-Sipos Alíznak, a TESZ Alapítvány dietetikusának szakvéleménye adja meg a választ.
Eszerint a szója az egyetlen növényi fehérje, amely az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat (fehérje alkotórészeket) tartalmazza, ezért jól használható a húsmentes táplálkozási irányzatot követők étrendjében.

Ajánlható ugyanakkor a sok húst evők számára is, hiszen a szója becsempészésével az étrendbe csökkenthető a felhasználandó hús mennyisége.

A szója gazdag kálium-, magnézium-, vas- és E-vitamin-forrás.
Nincs benne koleszterin, sőt a préselt szójababból kivont szójaolaj jelentős része a koleszterinszint-csökkentő linol- és linolénsav.

Nagy mennyiségben tartalmaz lecitint, amely az agy és a máj működéséhez szükséges.

A szójában számos olyan anyag található, amelyeknek ösztrogénszerű hatása van. Ezek bizonyos körülmények között csökkentik az ösztrogénfüggő emlődaganat kialakulásának esélyét.

A változó korú nőknél úgy találták, hogy a szója rendszeres fogyasztása alkalmas bizonyos tünetek, például a hőhullámok enyhítésére, férfiak esetén pedig a prosztatarák kockázatának csökkentésére.

Jó tudni!
A dietetikus szakértő ugyanakkor mértékletességre int: arra is figyelmeztet, hogy a szójabab ugyanúgy rendelkezik káros, mint előnyös élettani hatásokkal.

A benne található fitoösztrogének könnyen konkurálhatnak szervezetünk természetes hormonjaival, különösen, ha a szükségesnél nagyobb mennyiségben fogyasztjuk. Ennek a veszélye főleg kisgyermekek esetében áll fent, akiknek a hormonháztartása még kialakulatlan. A szójából készült ételek - hasonlóan a többi hüvelyeshez, borsó- és babféléhez - hasi diszkomfortérzést, gázképződést okozhatnak.

Mint mindenre, így a szójára is igaz: mértékkel kell fogyasztani ahhoz, hogy elsősorban az előnyeit élvezhessük. Vannak, akiknek szervezetében allergiás reakciókat vált ki a szója. Nekik nemcsak a szójakészítményeket kell kerülniük, hanem figyelni kell sok egyéb élelmiszerre is, hiszen számos édes- vagy sütőipari termék, húskészítmény gyártásakor felhasználnak szójafehérje készítményeket, szójakoncentrátumot, szójaizolátumot, illetve extrudált szóját.
Számukra csak az a termék fogyasztható az allergiás reakciók veszélye nélkül, amelynek csomagolásán fel van tüntetve a szójamentességet jelző felirat.

Hogyan fogyasszuk?
A szárított szójakészítmények (kocka, granulátum, pehely) önmagukban íztelenek, ezért ajánlatos a felhasználás előtt egy-két óráig fűszeres vízben áztatni, kihasználva azt a tulajdonságukat, hogy nagy mennyiségű folyadékot képesek felszívni, térfogatuk többszörösére duzzadva. Közvetlenül felhasználás előtt a szóját jól ki kell csavarni.

Szójagranulátumból áztatás után minden olyan étel elkészíthető, amihez darált húst használunk, akár teljesen, akár részben felváltva a húst, így fasírt, töltött káposzta, rakott zöldségfélék vagy olaszos tészták is. Ugyanígy a szójakockából áztatás után készíthető ragu, pörkölt, gulyás, stb., vagyis minden olyan étel, amihez egyébként kockára vágott hús szerepel a receptben. A tofu áztatás nélkül alkalmas például körözött, ízesített krémek, rántott szelet készítésére.

Tippek-tanácsok
Húspótló ételt egyszerűen készíthetünk szójászeletből kockából vagy granulátumból, ha előtte marha- vagy tyúkhús-leveskockából főzött vízben áztatjuk. Csak szójaliszt felhasználásával nem lehet süteményeket, kenyeret készíteni. Általában a búzaliszt 10-15 százalékát válthatjuk ki vele. Az így készült tészta, kenyér magasabb, lazább, táplálkozás-élettanilag értékesebb, mint a tisztán búzalisztből készültek. A szójalisztet belekeverhetjük palacsinta, nokedli tésztájába is.

Érdekességek
A legnagyobb karriert ez a növény Észak-Amerikában futotta be: bár csak a hatvanas években kezdték termeszteni, mára az Egyesült Államok a világ legnagyobb szójatermelő országává vált. A szójababból préselt olajat a második világháború idején a repülőgép-ipar is használta.
(Szerző: Kiss Éva Forrás: HáziPatika.com Megjelent: 2007. április 28.)




Forrás: jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: mértékletességre, szójamentességet, koleszterinszint, becsempészésével, nélkülözhetetlen, felhasználásával, hormonháztartása, belekeverhetjük, szójaizolátumot, tulajdonságukat, fitoösztrogének, konkurálhatnak, készítményeket, magyarországra, magyarországon, kialakulásának, talajjavításra, fermentálással, szójászeletből, ösztrogénfüggő, ösztrogénszerű, felhasználandó, élelmiszerként, dietetikusának, alkotórészeket, többszörösére, húskészítmény, fellazítására, következtében, kifinomultabb, termesztették, termesztésébe, csökkentésére, granulátumból, élvezhetetlen, szervezetében, szója említésére, sokféle hasznos, évszázada kezdtek, növényt Ázsia, időszámítás előtt, szója rostszerkezetének, 1700-as években, termésből kinyerhető, egyre kifinomultabb, egyetlen növényi, emberi szervezet, húsmentes táplálkozási, szója becsempészésével, étrendbe csökkenthető, szója gazdag, préselt szójababból, Erdélyi-Sipos Alíznak, TESZ Alapítvány, Egyesült Államok,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Boldog születésnapot a ma ünne...  A kételkedés kezelése  Kövesd a cowboyt!  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Sokan azt tartják  Nagyon különös  Alvó cicák  Facebookon kaptam Krisztinától  Esti kép  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Alázat  Jó éjszakát  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Akarat  Örülök, hogy látlak!  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Németh László tollából  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png virág  Png telefon  Egy bizonyos határt  Alázat  A jó emberek mindig szépek mar...  Őrizkednünk kell...  Minden harmadik...  Nagyi telefonál  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Jó éjszakát  Png rózsa csokor  Png fotel  Kerüld el az evangélium örömén...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  képre írva  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Kaffka_Margit  Akik bántanak téged  Leonardo da Vinci gondolata  A sors  Jó éjszakát  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Erdőn  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam Krisztinától  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Fekete-erdő desszert  Ágai Ágnes – Csendélet  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Alázat  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Szép estét  Png cica  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Őrizkednünk kell...  Alázat  Egy hatékony szolga  Hazára minden embernek szükség...  Szép estét  Akarat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
szója említésére, sokféle hasznos, évszázada kezdtek, növényt Ázsia, időszámítás előtt, szója rostszerkezetének, 1700-as években, termésből kinyerhető, egyre kifinomultabb, egyetlen növényi, emberi szervezet, húsmentes táplálkozási, szója becsempészésével, étrendbe csökkenthető, szója gazdag, préselt szójababból, szójában számos, ösztrogénfüggő emlődaganat, változó korú, szója rendszeres, hőhullámok enyhítésére, prosztatarák kockázatának, dietetikus szakértő, szójabab ugyanúgy, benne található, szükségesnél nagyobb, veszélye főleg, szójából készült, többi hüvelyeshez, előnyeit élvezhessük, allergiás reakciók, szójamentességet jelző, szárított szójakészítmények, felhasználás előtt, szójakockából áztatás, tofu áztatás, búzaliszt 10-15, tisztán búzalisztből, szójalisztet belekeverhetjük, legnagyobb karriert, növény Észak-Amerikában, hatvanas években, világ legnagyobb, szójababból préselt, második világháború, mértékletességre, szójamentességet, koleszterinszint, becsempészésével, nélkülözhetetlen, felhasználásával, hormonháztartása, belekeverhetjük, szójaizolátumot, tulajdonságukat, fitoösztrogének, konkurálhatnak, készítményeket, magyarországra, magyarországon, kialakulásának, talajjavításra, fermentálással, szójászeletből, ösztrogénfüggő, ösztrogénszerű, felhasználandó, élelmiszerként, dietetikusának, alkotórészeket, többszörösére, húskészítmény, fellazítására, következtében, kifinomultabb, termesztették, termesztésébe, csökkentésére, granulátumból, élvezhetetlen, szervezetében, szakvéleménye, leveskockából, kialakulatlan, gyakorlatilag, élelmiszernek, felhasználnak, szójakockából, szervezetünk, szójalisztet, gázképződést, kisgyermekek, szükségesnél, hormonjaival, eljárásokkal, mennyiségben, aminosavakat, megszabadult, termékcsalád, feldolgozási, táplálkozási, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2043
  • e Hét: 10825
  • e Hónap: 42311
  • e Év: 247012
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.