Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Főzőtök–gyógynövényként
  2010-12-16 10:35:50, csütörtök
 
   
 


Főzőtök - gyógynövény

Durván csoportosítva a töknek két fajtáját különböztetjük meg. A sütőtök és a főzőtök. A sütőtök mély narancsszínű, a főzőtök kiérlelve halványsárga színű, de főzésre nem érleljük ki, esetleg a késő őszi termést, amikor bemeszelik a végeit, és úgy tárolják. Az érett tök tovább eláll. A növény két fajtája között még az a különbség hogy az egyik, a főzőtök guggonülő, a sütőtök indája pedig fut a kukoricásban. A sütőtök csak ősszel élvezhető, miután megcsípi a dér.

Tápértéke:
Ha gyógyhatást akarunk elérni, legjobb ha a főzőtök levét fogyasztjuk. A benne levő szerves nátriumot, sót a máj nagyon jól tudja értékesíteni.

Gyógyító hatása:
Zöld tök, vagy főzőtök gyógyhatása a szerves só tartalmában van. Az nagyon fontos, hogy a szervezet folyamatosan elegendő szerves sóhoz jusson. Ha ugyanis sokáig főleg édes gyümölcsön élnek a vegetáriánusok, krónikus fáradság vesz rajtuk erőt, mert szervezetükből hiányzik a szerves só, ami a máj működéséhez szükséges. Ilyen estekben a legjobb, ha naponta fogyasztunk tökfőzeléket és nyers lét is.

Cukorbetegeknek:
A tök nyersen való fogyasztása után a szerves só, illetve nátrium, a vérbe kerülve, emeli a vér só tartalmát, valamint csökken a vér cukortartalma.

Hiperaktivitás:
Különösen a gyermekeknél észleljük az utóbbi időben a túlzott éberséget, mozgékonyságot, magyarán kezelhetetlenséget. Ezeket a jelenségeket a különféle ételadalék okozza, mint színesítők, tartósítók, és a nagy fehércukor tartalom. Ez mind gyakoribb jelenség a gyerekeknél, ami csupán az első megnyilvánulás, figyelmeztetés, hogy a gyerek táplálkozásában valami nincs rendben. Később ez allergiába vagy más betegségbe fajulhat. Ha időben cselekszünk, sok bajtól óvhatjuk meg a gyerekeket. A szerves só lassú adagolása a legjobb gyógyszer a hiperaktivitásra.

Hőség ellen:
Ha nagy meleg van sokat izzadunk, a test sótartalma jócskán csökkenhet. Ez vonatkozik azokra is akik napon fizikai munkát végeznek, vagy a sportolókra, akik sokat gyakorolnak. Az izzadtsággal a bőrön keresztül sok só távozhat, amit ha nem pótolunk fáradtságot, kimerültséget idéz elő. Ilyenkor a legjobb ital a testnek a nagy sótartalmú növényből készült ital. Nem szükséges, hogy hideg legyen, mert a test csak akkor kezdi hasznosítani a folyadékot a gyomrunkból, amikor az átvette a test hőmérsékletét. Napszúrás esetén is jobb ha szerves sókban gazdag növényi lét iszunk. Fogyaszthatunk citromos vizet is, de óvakodjunk a cukor használattól.

Krónikus fáradság:
A krónikus fáradság mind gyakoribb betegség, amikor az orvos nem találja a betegség okát, mégsem érezzük jól magunkat. Ha nem teszünk ellene semmit, a helyzet romlása fokozódhat. Ilyenkor a legjobb sötét színű zsenge tököt héjastól kicentrifugázni, felönteni egy harmad rész vízzel, és egy harmad rész paradicsom lével. Evés közben fogyasszuk.

Emésztési nedv:
Ha a testben van elegendő szerves só, nem jelent gondot a testnedvek előállítása. Ilyen nedv a szánkban a nyál. Ha nincs elegendő nyál, kiszárad a szánk, szomjúságot érezünk. Ha éhesek vagyunk és ételt látunk, vagy rá gondolunk, megindul a nyál termelődés a szánkban, ami a keményítő emésztéséhez szükséges. A gyomorban a gyomorsav van, a hasnyálmirigy is termel három féle nedvet, a belekben is megtalálható az emésztési nedv. Mindezek termelődéséhez szerves sóra van szükségünk, amit a tökben megtalálunk.

Csonttörés és csontritkulás:
A zöld tökben az ásványok elosztása megfelel annak, hogy egymást támogatva jobban fel tudjanak szívódni. Ez teszi lehetővé a kalcium felszívódását, így a csontritkulás megakadályozását. A nátrium tartalom lehetővé teszi, hogy a tök-lé fogyasztása hatására a tört csont hamarább begyógyul, sikeresebben forr össze.

Előállítási mód:
A zöld tök, vagy más néven főzeléktököt ha gyógyításra szeretnénk használni, legjobb ha nyersen fogyasztjuk. Mivel salátának nem szoktuk meg, centrifugázzuk ki a levét, és naponta háromszor fél pohárra fogyasszuk olyan zöldségekkel együtt amelyek tartalma szintén magas szerves sóban, nátriumban. Ha zsenge a tök, jól mossuk meg, és héjastól centrifugázzuk.




Forrás: jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: hiperaktivitásra, megakadályozását, táplálkozásában, cukorbetegeknek, kicentrifugázni, megnyilvánulás, szervezetükből, mozgékonyságot, termelődéséhez, figyelmeztetés, hiperaktivitás, fogyaszthatunk, különböztetjük, centrifugázzuk, vegetáriánusok, hasnyálmirigy, cukortartalma, csoportosítva, kimerültséget, csontritkulás, hőmérsékletét, felszívódását, folyamatosan, emésztéséhez, hasznosítani, értékesíteni, gyermekeknél, használattól, kukoricásban, izzadtsággal, megtalálható, jelenségeket, tökfőzeléket, halványsárga, sikeresebben, zöldségekkel, sütőtök mély, főzőtök kiérlelve, késő őszi, főzőtök guggonülő, sütőtök indája, sütőtök csak, főzőtök levét, benne levő, nagyon fontos, szervezet folyamatosan, vérbe kerülve, gyermekeknél észleljük, utóbbi időben, túlzott éberséget, különféle ételadalék, nagy fehércukor,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mit beszél, nem értem, hogy m...  Gonosz démon-álarc  Szép estét kedves látogatóimna...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Sokan azt tartják  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Zilahy Lajos gondolata  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy maradéktalanul uralt világ  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Sokan azt tartják  Mai harmónia kártyám  Png ház  Fekete-erdő desszert  Neked tudnod kell  Png rózsa csokor  Png csokor  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Egy bizonyos határt  Egy maradéktalanul uralt világ  Akarat  Albert Einstein gondolata  Nem tudhatod  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A televizió nem a kultúrát kép...  Paul David Tripp Április 19  Png kutya  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png nő  Alvó cicák  Png fotel  Png kislány  Szabolcska Mihály – Ákác...  Sose bánj semmit  Fekete István - Akác  Az igazi szeretetért rendszeri...  Reggel van  Egy hatékony szolga  Hogy lehet megtartani  Éretlen vers  Tavaszi kép  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Éretlen vers  Idő  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Alázat  Facebookon kaptam  Szívem  Kaffka_Margit  Adakozás  Png rózsa csokor  Őrizkednünk kell...  A másik dolog,  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Png férfi  Kerüld el az evangélium örömén...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Esti kép  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Egy bizonyos határt  Png rózsa csokor  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Png nő 
Bejegyzés Címkék
sütőtök mély, főzőtök kiérlelve, késő őszi, főzőtök guggonülő, sütőtök indája, sütőtök csak, főzőtök levét, benne levő, nagyon fontos, szervezet folyamatosan, vérbe kerülve, gyermekeknél észleljük, utóbbi időben, túlzott éberséget, különféle ételadalék, nagy fehércukor, első megnyilvánulás, gyerek táplálkozásában, legjobb gyógyszer, test sótartalma, bőrön keresztül, legjobb ital, nagy sótartalmú, test csak, test hőmérsékletét, cukor használattól, krónikus fáradság, betegség okát, helyzet romlása, legjobb sötét, harmad rész, testnedvek előállítása, nyál termelődés, keményítő emésztéséhez, emésztési nedv, tökben megtalálunk, zöld tökben, ásványok elosztása, kalcium felszívódását, csontritkulás megakadályozását, nátrium tartalom, tök-lé fogyasztása, tört csont, hiperaktivitásra, megakadályozását, táplálkozásában, cukorbetegeknek, kicentrifugázni, megnyilvánulás, szervezetükből, mozgékonyságot, termelődéséhez, figyelmeztetés, hiperaktivitás, fogyaszthatunk, különböztetjük, centrifugázzuk, vegetáriánusok, hasnyálmirigy, cukortartalma, csoportosítva, kimerültséget, csontritkulás, hőmérsékletét, felszívódását, folyamatosan, emésztéséhez, hasznosítani, értékesíteni, gyermekeknél, használattól, kukoricásban, izzadtsággal, megtalálható, jelenségeket, tökfőzeléket, halványsárga, sikeresebben, zöldségekkel, főzeléktököt, narancsszínű, előállítási, gyerekeknél, gyógyhatást, szomjúságot, gyógynövény, előállítása, fogyasztjuk, gyógyításra, gyakorolnak, sportolókra, cselekszünk, tartalmában, gyógyhatása, gyomrunkból, fáradtságot, működéséhez, fogyasztása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1909
  • e Hét: 4047
  • e Hónap: 35533
  • e Év: 240234
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.