Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Dinnye–gyógynövényként
  2010-12-16 10:45:51, csütörtök
 
   
 


Dinnye - gyógynövény

A görögdinnye az egyik legkedveltebb táplálékunk a nyár folyamán. Az idény rövid, de ez idő alatt részesülünk ennek a zöldség-gyümölcsnek minden kellemes adományából. Nálunk két fajtáját különböztetjük meg, a piros belsejűt és ritkábban találkozunk a sárga belűvel. A kérdés csak az, hogy hogyan válasszuk ki a jó édes dinnyénket. Van, aki a megkopogtatásra választja ki, más a bajuszt keresi, hogy el van-e száradva.
A legtöbben arra esküsznek, a legjobb, ha felvágjuk. Hadd mondjam azt, hogy a dinnyetermelők között nem igazi az, aki nem tudja a kopogtatásával megállapítani azt hogy érett-e. Amilyen jó a dinnye, olyan jót tesz a testünkkel.

Tápértéke:
Tápértéke nem éppen megkapó, de ha azt számítjuk, hogy görögdinnyét egy ültő helyben nem csak tíz dkg-ot fogyasztunk, hanem sokkal többet, a szervezetünkbe jutó ásvány több, mint képzeljük. Vegyük csak példának a vasat. Tíz dkg görögdinnye tartalmaz 0.8 mg vasat.

Gyógyhatása:
A görögdinnye az a táplálék, amelynek több mint kilencven százaléka víz. Gyógyhatását éppen ez a tulajdonsága idézi elő. Mert ahhoz képest, hogy ennyi vizet tartalmaz, azt hihetjük, hogy csak átfut a beleinken és kiürülünk. Így is van, de nem nyomtalanul fut át. Mert minden, ami nem odavaló, távozik a vérünkből, főleg a savtartalom éppúgy, mint a beleinkből a nem oda való anyag, de legnagyobb tisztító akciót a vesénkben végez a görögdinnye. Fogyasszunk tehát az idényben annyi görögdinnyét, amennyit csak tudunk.

Segít a betegségből felépülni:
Egyik leggyengédebb táplálékunk a beteg számára, aki csak most kezdi a lábadozást. Alaposan megtisztítja a vért, serkenti a további gyógyulást az A vitamin tartalmával s minden más ásvány megvan benne, hogy jól érezze magát a beteg. Szinte átmossa a szervezetet és felüdíti.

Tüdővel kapcsolatos probléma:
Akár a felső légzőszervi probléma, akár a tüdő hörgőire hárul az inger, a görögdinnyében megvannak az ásványok és a vitaminok, hogy csillapítsák az ingereket. Az A vitamin a nyálkahártyákra hat enyhítőleg, valamint gyógyítja a gyulladást.

Izületi gyulladás és köszvény:
A görögdinnye fogyasztása huzamosabb időn alaposan elősegíti, hogy a vér sav-lúg egyensúlya visszatérjen. Ha ezzel egy időben vigyázunk az egyéb táplálék felvételre, észrevehető haladást érhetünk el az érrendszeri betegségből való gyógyulásban. A görögdinnyelé szinte kimossa a csuklónkat a húgysavkőtől.

Láz:
Akár meghűléses, akár reumatikus lázzal állunk szemben, a görögdinnye kálium és más ásványtartalma megtisztítja a vért, az A vitamin pedig meggyógyítja a gyulladásos betegséget, ami a csuklónkban vagy a test bármely más pontján van.

Emésztési zavarok
Emésztési panaszok esetén is segíthet a görögdinnye. Mint általában, a panaszok akkor jelentkeznek, amikor nehezen emészthető étellel tömjük meg magunkat. A görögdinnye víztartalmával olyan nagy teret foglal el, hogy hamarosan telítettnek érezzük magunkat. De ugyanolyan hamar át is esünk a telítettség érzésén, mert a víz keresztül megy rajtunk s a gyomor visszakapja eredeti rugalmasságát. Működésével pozitívan befolyásolja az emésztés további szakaszait, így serkenti a belek ürülését is.

Szervi panaszok esetén:
A szervezet teljes átmosásával megszabadulunk nagyobb szervi panaszainktól is, mint a májpanasz, vagy a vesék működésének csökkenése. Ha a máj nagyon le van terhelve, nemcsak a szervezetünk, de egész viselkedésünkből tükröződik, hogy valami nincs rendben. Okunk van arra, hogy a szervezet így reagáljon, hiszen a máj az a szervünk, amelyre a legszerteágazóbb működtetési feladat hárul. A vér kitisztulásával a máj is lélegzethez jut, valamint a májnak kitűnő gyógyszer az A vitamin. A vese a májjal egy időben tisztul meg. A sok folyadék, felhígítja a test szennyét és könnyebb feladat hárul a vesékre.

Kitűnő nyári ital:
Ha a nyári melegben görögdinnyét fogyasztunk, a lehető legjobbat tesszük szervezetünkkel. Minden megvan benne, amire a szervezetnek szüksége van a hőségben. Még elegendő só is van, ami pótolja az izzadsággal elveszített ásványt. Van benne jócskán vas, cink kitűnő forrása a magnéziumnak és meg kell azt is említeni, hogy a kalcium, magnézium arány megfelel a felszívódási követelményeknek.
Megemlíthetjük továbbá az A és C vitaminokat, valamint a szelént, amelyek együtt antioxidánsok. Ha éppen nagyon akarjuk, vehetünk be egy kiskanál búzacsira olajat, hogy az E vitamin csatlakozzon az oxigén szabadgyökök elleni harchoz.

Elkészítési mód:
Ha a görögdinnye levét keverni akarjuk más zöldség lével, kicentrifugázhatjuk. De fogyaszthatjuk salátával, vagy éppen a fő étkezések után egy-két órával magában kúraszerűen, naponta kétszer, háromszor, hogy jól átmossa a szervezetet.




Forrás: jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: viselkedésünkből, legszerteágazóbb, követelményeknek, megkopogtatásra, kitisztulásával, nyálkahártyákra, szervezetünkkel, víztartalmával, különböztetjük, görögdinnyében, megszabadulunk, szervezetünkbe, dinnyetermelők, kopogtatásával, ásványtartalma, megemlíthetjük, fogyaszthatjuk, antioxidánsok, legkedveltebb, rugalmasságát, panaszainktól, görögdinnyelé, megállapítani, leggyengédebb, magnéziumnak, görögdinnyét, szervezetünk, gyógyhatását, megtisztítja, meggyógyítja, felszívódási, jelentkeznek, szervezetnek, gyógyulásban, csatlakozzon, tulajdonsága, egyik legkedveltebb, nyár folyamán, idény rövid, piros belsejűt, sárga belűvel, kérdés csak, megkopogtatásra választja, bajuszt keresi, legtöbben arra, dinnyetermelők között, kopogtatásával megállapítani, ültő helyben, szervezetünkbe jutó, tulajdonsága idézi, savtartalom éppúgy, vesénkben végez,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Leonardo da Vinci gondolata  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Az engedelmesség miért nem vál...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Png kislány  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Mai harmónia kártyám  Rátalálsz  képre írva  A televizió nem a kultúrát kép...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy hatékony szolga  Szép álmokat!  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Leonardo da Vinci gondolata  A kételkedés kezelése  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Nagyon különös  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Esti kép  Zilahy Lajos gondolata  Alvó cicák  Png kutya  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  képre írva  A televizió nem a kultúrát kép...  A jó emberek mindig szépek mar...  Akarat  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Png nő  Kaffka_Margit  Fekete István - Akác  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nem méltó hozzád  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Alázat  Png rózsa csokor  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Png virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Facebookon kaptam  Adakozás  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mi lenne ha  Png telefon  Akarat  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagyi telefonál  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ami embereknek lehetetlen, az...  A másik dolog, 
Bejegyzés Címkék
egyik legkedveltebb, nyár folyamán, idény rövid, piros belsejűt, sárga belűvel, kérdés csak, megkopogtatásra választja, bajuszt keresi, legtöbben arra, dinnyetermelők között, kopogtatásával megállapítani, ültő helyben, szervezetünkbe jutó, tulajdonsága idézi, savtartalom éppúgy, vesénkben végez, idényben annyi, betegségből felépülni, beteg számára, további gyógyulást, felső légzőszervi, tüdő hörgőire, görögdinnyében megvannak, görögdinnye fogyasztása, időben vigyázunk, egyéb táplálék, érrendszeri betegségből, görögdinnyelé szinte, görögdinnye kálium, gyulladásos betegséget, csuklónkban vagy, test bármely, panaszok akkor, görögdinnye víztartalmával, telítettség érzésén, gyomor visszakapja, emésztés további, belek ürülését, szervezet teljes, vesék működésének, legszerteágazóbb működtetési, májnak kitűnő, időben tisztul, test szennyét, nyári melegben, lehető legjobbat, szervezetnek szüksége, izzadsággal elveszített, felszívódási követelményeknek, kiskanál búzacsira, oxigén szabadgyökök, görögdinnye levét, viselkedésünkből, legszerteágazóbb, követelményeknek, megkopogtatásra, kitisztulásával, nyálkahártyákra, szervezetünkkel, víztartalmával, különböztetjük, görögdinnyében, megszabadulunk, szervezetünkbe, dinnyetermelők, kopogtatásával, ásványtartalma, megemlíthetjük, fogyaszthatjuk, antioxidánsok, legkedveltebb, rugalmasságát, panaszainktól, görögdinnyelé, megállapítani, leggyengédebb, magnéziumnak, görögdinnyét, szervezetünk, gyógyhatását, megtisztítja, meggyógyítja, felszívódási, jelentkeznek, szervezetnek, gyógyulásban, csatlakozzon, tulajdonsága, húgysavkőtől, csillapítsák, szabadgyökök, befolyásolja, visszatérjen, nyomtalanul, görögdinnye, telítettnek, átmosásával, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5948
  • e Hét: 14730
  • e Hónap: 46216
  • e Év: 250917
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.