Belépés
radvanszki_jozsef.blog.xfree.hu
A boldogság olyan ajtókon érkezik , amikről nem is sejtetted , hogy nyitva hagytad . Apus Papus
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Erőleves
  2017-04-14 19:49:23, péntek
 
   
  "Erőleves" reggelre:
"Van egy barátnőm, aki szerelmes. Meggyőződéssel állítja, hogy kékebb az ég; megérintette a garázsa melletti orgonabokor illata, noha korábban figyelemre sem méltatta; Mozart zenéje könnyeket csal a szemébe. Egy szóval: az élete még sosem volt ilyen izgalmas. ,,Megfiatalodtam!" — kiáltja elragadtatottan. Be kell vallanom, a fickó túltesz a legjobb fogyókúrás készítményeken. A barátnőm nyolc kilót fogyott mióta ismeri, és úgy néz ki, mint egy szupermodell. Lelkesen nézegeti magát a tükörben. Miközben a barátnőm elmerült újdonsült szerelmi mámorában, elmerengtem a férjemen. Az én uram, Scott még nem esett át a kapuzárás előtti pánikon, noha lassan már abban a korban van. A haja ritkul. Nyolc kilót hízott. Egykor Marathon-futó volt, csupa izom, ma meg csak a kórházi folyosókon szaladgál. A testén a sok munka okozta fáradtság és a sok csokoládé hagytak nyomot. De még mindig úgy tud rám nézni a vendéglőben az asztal túloldaláról, hogy legszívesebben azonnal kérném a számlát és futnék hazáig.
Természetes bájom kissé megfakult az utóbbi huszonnégy évben. Eléggé jól tudok kinézni, ha kell, de otthon gondolkodás nélkül magamra húzom a lötyögős gatyámat, a régi, kinyúlt pulcsimat és a férjem gyapjú zokniját. A barátnőm azt kérdezte: ,,Mitől lesz tartós a szerelem?" Az igazat mondtam neki: ,,Nem tudom." ,,A te szerelmed mitől tartós?" Azt mondtam, nem gondolkodtam még el ezen. Végigzongoráztam magamban az összes nyilvánvaló indokot: elkötelezettség, közös érdeklődési kör, önzetlenség, testi vonzalom, jó beszélgetések. Mégis, több van ennél. Még mindig jól érezzük magunkat együtt. Spontán módon jót szórakozunk. Tegnap, miután a férjem lehúzta a gumiszalagot az összegöngyölített újságokról, tréfásan megcsúzlizott vele: ez indította el a csatáinkat. Múlt szombaton az élelmiszer-áruházban félbetéptük a bevásárló listát, és versenyeztünk, hogy ki ér előbb a kasszához. A művészet szintjére emeltük a vacsora gyártást. Még a közös mosogatások is örömet tartogatnak. Egyszerűen élvezzük, hogy együtt vagyunk.
Azután ott vannak a meglepetések; meglepetések a mindennapi életben. Egyszer egy üzenetet találtam a bejárati ajtón, amikor hazajöttem. Az üzenet egy másik üzenethez vezetett el, az pedig egy újabbhoz. Sok-sok üzenet után végül eljutottam az előszobából nyíló kamrához. Kinyitottam az ajtót, és ott állt Scott, kezében egy ,,aranyserleggel" (az egyik fazekammal) meg egy becses ajándékcsomaggal. Már egy órája mindig beugrott a kamrába, ahányszor csak lépteket hallott a lépcsőn. Azóta hagyománnyá vált, hogy üzeneteket hagyok neki a tükrön vagy apró ajándékokat csúsztatok a párnája alá. Megértjük egymást. Én megértem, miért kell rendszeresen kosárlabdázni járnia a barátaival. Ő pedig megérti, hogy úgy évente egyszer ki kell mozdulnom otthonról, el kell szabadulnom a háztartástól, a telefonoktól, a gyerekektől — még tőle is —, hogy valahol találkozhassam a nővéremmel, és akkor néhány napig csak beszélünk és nevetgélünk. Mindenen osztozunk. Nemcsak a számlákat, a háztartás gondjait, a szülői feladatokat és a főzést osztjuk meg, hanem a gondolatainkat is. A múlt hónapban Scott megjött egy orvos kongresszusról, és hozott nekem ajándékba egy vastag történelmi regényt. Egészen meghatódtam, amikor elmondta, hogy ő maga már a repülőgépen elolvasta. Ezt egy olyan ember mondta, aki a sci-fiért és a Tom Clancy krimikért rajong. Azért olvasta el, hogy beszélgetni tudjunk róla, és megoszthassuk egymással a gondolatainkat, miután én is végzek vele.
Meg azután ott a kényelem biztonsága. Megnyugtató a tudat, hogy a vendéglőben azt mondhatom a pincérnek, hozzon még egy villát a desszerthez, mert megkóstolom az övét. Tudom, hogy egy falat engedélyezett. Ha Scott egyedül akarja megenni az egészet, tudom, hogy megmondja: ,,Ne haragudj, de rendelj magadnak külön!" És nem sértődöm meg, ha nincs kedve osztozni a süteményen. Kölcsönösen megbocsátunk egymásnak. Scott megbocsát nekem, ha túl hangosan és őrülten viselkedem egy-egy partin és mindkettőnket kínos helyzetbe hozom, mert nem tudom, mikor kell befogni a számat. Tudja, hogy képtelen vagyok ellenállni egy kiadós pletykának. Én megbocsátottam neki, amikor azzal jött haza, hogy a tartalék pénzünk egy részét elveszítette a tőzsdén. Megöleltem, és bátran azt mondtam: ,,Nincs semmi baj, hiszen csak pénzről van szó." Ott van a ,,szinergizmus", ami azt jelenti, együtt létre tudunk hozni valamit, ami több mint ketten, külön-külön. (Ilyenek például a gyerekeink.) Amikor összedugjuk a fejünket, hogy azonosítsunk egy problémát és végiggondoljuk az összes lehetséges megoldást, időnként egészen briliáns csapatmunkára vagyunk képesek. Ráérzünk egymásra. Tudom, hogy nem szabad nekiesnem, amiért elkésett, ha a kórházból jön, és észreveszek a szemében egy bizonyos tekintetet. Olyankor biztos, hogy nehéz napja volt. A múlt héten egyik nap azzal a nézéssel jött haza. Miután röviden elbeszélgetett a gyerekekkel és megette a felmelegített vacsoráját, megkérdeztem, mi történt. Egy hatvan éves asszonyról mesélt, aki agyvérzést kapott.
Scott négy órán át foglalkozott vele, de az asszony nem tért magához a kómából. Amikor később bement hozzá a kórterembe, könnyekig meghatódott a látványtól, ami fogadta: a nő férje az ágy mellett állt, és simogatta a felesége kezét. Scott elsírta magát, amikor arról beszélt, hogy az asszonyt valószínűleg nem sikerül megmenteni. Hogyan mondja meg a férjnek, akivel negyven éve házasok, hogy a felesége valószínűleg nem fog meggyógyulni? Én magam is ejtettem néhány könnyet. Amiért az orvostudomány nem mindenható. Amiért vannak még emberek, akik negyven évig élnek házasságban. Amiért a férjem, huszonöt évi kórházi orvosi gyakorlat után, még mindig ennyire meghatódik és ennyire aggódik egy haldokló betege sorsáért. Mindkettőnknek van hite. Tudjuk, hogy Isten szeret minket; és, bár az élet nehéz, ő erőt ad nekünk és megsegít minket. A múlt héten Scott ügyeletes volt, és ki sem látszott a túlórákból a kórházban. Kedden este egy jó barátunk, akit a gyülekezetből ismerünk, átjött hozzánk, és könnyek között számolt be róla, hogy rákbeteg férje kezdi feladni a harcot. Minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy megvigasztaljuk őt, és tanácsokkal láttuk el. Szerdán együtt ebédeltem egy barátnőmmel, aki igyekszik rendbe hozni az életét, miután felbomlott a házassága. Beszélgettünk, nevetgéltünk, mérgelődtünk, és megvitattuk, milyen jó dolgokra számíthat még az életben. Csütörtökön az egyik szomszéd keresett meg, mert az Alzheimer-kór hatásairól akart velünk beszélni, mely teljesen megváltoztatta az apósa személyiségét.
Pénteken a legkedvesebb gyerekkori barátnőm hívott fel a világ másik végéből, hogy közölje a szomorú hírt, miszerint meghalt az édesapja. Egy perc múlva, mikor leraktam a telefont, hirtelen úgy éreztem, ez túl sok fájdalom és bánat egy hétre. Elmondtam egy imát, majd lementem a lépcsőn, hogy elintézzek néhány mindennapi teendőt. A könnyeimen keresztül megláttam az ablakból a gladiólusz kicsattanó, narancsszínű virágait, meghallottam a fiam és a barátai vidám nevetését, miközben lego űrhajót építettek az alagsorban. Miután kitolattam a kocsival a garázsból, három csillogóan színpompás léggömböt pillantottam meg úszni a kék égbolton. Néhány másodperccel később láttam, hogy a szomszéd házban lakodalmat ülnek. A selyembe és csipkébe öltözött menyasszony éppen éljenző barátai serege közé hajította a csokrát. Aznap este meséltem a férjemnek ezekről az eseményekről, beszélgettünk az élet válságos és vidám szakaszairól. Úgy éreztük, boldogsággal tölt el, hogy segíthetünk másoknak, kissé megkönnyíthetjük a vállukon a terhet. Ennyi elég, hogy érdemes legyen élni. Végül pedig ismerjük egymást, mint a rossz pénzt. Tudom, hogy Scott minden este egy laza mozdulattal a szennyes tartó kosár tetejére dobja a levetett ruháit; notóriusan elkésik mindenhonnan; ötből három alkalommal szanaszét hagyja a kiolvasott újság lapjait hányódni a padlón; és megeszi az utolsó kocka csokoládét. Ő tudja, hogy egy párnával a fejemen alszom; rendszeresen kizárom magunkat a házból, a garázsból és a kocsiból; minden nyaralás előtt rám tör az utazási őrület; és én is megeszem az utolsó kocka csokoládét. Azt hiszem, a szerelmünk azért olyan tartós, mert kényelmes. Nem, az ég nem kékebb — marad a megszokott árnyalat. Nem veszünk észre túl sok újdonságot az életben vagy egymásban, de amit észreveszünk, az tetszik, és hasznunkra válik, hogy felelevenítjük a régi dolgokat. A zenét akkor is jólesik hallgatni, ha ismerjük a dallamot. Nem érezzük magunkat különösebben fiatalnak. Túl sok mindent éltünk már át, amitől többek és bölcsebbek lettünk, ugyanakkor testünknek meg kellett fizetnie érte a vámot, s minden élmény bekerült becses emlékeink színes tárházába.
Remélem, megvan mindenünk, ami egy tartós szerelemhez kell. Naiv menyasszonyként annak idején Scott esküvői gyűrűjébe azt a Robert Browning-idézetet vésettem, hogy ,,Együtt öregedjünk!" — Követjük az utasítást."
Szeretetben eltöltött csodaszép napot kívánok mindenkinek!
...szeretettel...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: ajándékcsomaggal, végigzongoráztam, megkönnyíthetjük, megvigasztaljuk, elkötelezettség, menyasszonyként, elragadtatottan, megbocsátottam, végiggondoljuk, gondolatainkat, találkozhassam, legszívesebben, kongresszusról, készítményeken, felelevenítjük, megfiatalodtam, aranyserleggel, elbeszélgetett, meggyőződéssel, mindkettőnknek, megváltoztatta, megcsúzlizott, kosárlabdázni, mindkettőnket, beszélgettünk, csapatmunkára, orvostudomány, személyiségét, engedélyezett, gyülekezetből, megoszthassuk, felmelegített, versenyeztünk, beszélgetések, rendszeresen, szakaszairól, garázsa melletti, fickó túltesz, legjobb fogyókúrás, barátnőm nyolc, barátnőm elmerült, kapuzárás előtti, haja ritkul, kórházi folyosókon, asztal túloldaláról, utóbbi huszonnégy, lötyögős gatyámat, férjem gyapjú, igazat mondtam, összes nyilvánvaló, férjem lehúzta, összegöngyölített újságokról, Egykor Marathon-futó, Robert Browning-idézetet,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
11.19. 09:37 Jégkorong Erste Liga - Corey Bricknell veszi át a Dunaújvárosi Acélbikák ir...
11.19. 09:28 Egy hét múlva startupok éjszakája
11.19. 09:28 FKI: egyelőre nem tudni, hogy a szagelszívó miatt égette-e le a DK irodája
11.19. 09:17 Tőzsde - Pluszban indult a kereskedés Nyugat-Európában
11.19. 09:07 BUX: 39 343,99 pont, +0,04 százalék a nyitáskor
11.19. 08:57 BÉT - Emelkedésre számít az elemző a tőzsdén
11.19. 08:54 Húsz éven át vette fel egy győri nő halott édesanyja nyugdíját
11.19. 08:54 Szakértő: alacsony szinten van a kkv-k digitalizációja
11.19. 08:53 Csapadékvíz-gazdálkodást szolgáló pályázat indul Pest megyében
11.19. 08:53 Élő tv-sportközvetítések - Hétfő, kedd
Tudjátok ?
Mi a megfejtés nr. 74 ?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
még több kérdés
Blog Címkék
Nem szeretem a karácsonyt. Már...  Suzy jókívánsága  Png nő  Rózsák kosárban  Jó reggelt , szép napot  Megtérők imája - Jézus élete c...  Png nő  Sajó Sándor: EZ ÉLTESSEN MAGYA...  Oltalmad alatt - Hangoskönyv  Szép írások  Facebookon kaptam  Imádság  Rózsa  Amikor Isten kitárja az ég abl...  Isten  Aranyosi Ervin: Addig maradsz...  Ha Isten munkáját végezzük...  Beteg gyerek  Kutya levelekkel  Virágok  Ferenczi Csilla: EZ AZ ÉJSZAK...  Facebookon kaptam  Isten várja, hogy hívjuk  Imádság  Kellemes esti kikapcsolódást  Szép írások  Fenyőágak PNG  Imádság  Kellemes estét  Ferenczi Csilla: MOND HOGY SZ...  Sajó Sándor : MAGYARNAK LENNI  Nagy Szent Albert püspök és eg...  Pöttyös lufi  Amíg tart a csoda  Isten  Ha Isten mosolyog...  Citromos_mézes tea a hideg nap...  Eltöltenék egy kis időt itt :-...  Facebookon kaptam  Őszi kép  Isten  Suzy jókívánsága  Imádság  Imádság  Eső cseppek a sárga faleveleke...  Stignor István: ŐSZ  Imádság  Természet őszi esőben  Jó reggelt , szép napot  Csak nézem, ... nézem  Hétvégére egyre nagyobb terüle...  Cica az égre figyel - kémleli ...  Prédikátor és próféta  Nem szeretem a karácsonyt. Már...  Kukorica János  Az alma jótékony hatásai  Békés estét  Vlágítótoronynál  Szép írások  Lila virágok  Szép Csütörtököt  Aki prédikál és aki prófétál  Rózsaszín rózsák  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Aranyosi Ervin: Addig maradsz...  Suzy jókívánsága  Minden arany már, a Napsugár i...  Mustármagnyi hit  Lila virágok  Bor kóstoló- Ilyen tájt már va...  Aranyosi Ervin: Amikor kisbab...  Hófehérre  Idegenben  Imádkozó ember  Png cica  Pöttyös lufi  Imádság  Szentmise közvetítés szerdán é...  Png cica  Ferenczi Csilla: SZERELMED  Ábrányi Emil: ŐSZI VÍZPART  Gerberák  A nővér, aki tanúja volt Pio a...  Giorgio atya, a balesetben leb...  Ha Isten munkáját végezzük...  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentők házilag  ***Csodálatos Rózsáskép***  Virágok  Megtérők imája - Jézus élete c...  Isten  Facebookon kaptam  Ausztál Magyar hívek meghívása...  JaDe jókívánsága  Minden arany már, a Napsugár i...  Kellemes délutánt kívánok!  Aranyosi Ervin: Élni kéne!  Halott fundamentalizmus  Kellemes délutánt kívánok!  Bagoly vicc 
Bejegyzés Címkék
garázsa melletti, fickó túltesz, legjobb fogyókúrás, barátnőm nyolc, barátnőm elmerült, kapuzárás előtti, haja ritkul, kórházi folyosókon, asztal túloldaláról, utóbbi huszonnégy, lötyögős gatyámat, férjem gyapjú, igazat mondtam, összes nyilvánvaló, férjem lehúzta, összegöngyölített újságokról, bevásárló listát, művészet szintjére, vacsora gyártást, közös mosogatások, mindennapi életben, üzenetet találtam, bejárati ajtón, másik üzenethez, előszobából nyíló, egyik fazekammal, becses ajándékcsomaggal, órája mindig, tükrön vagy, gyerekektől &#8212, háztartás gondjait, szülői feladatokat, főzést osztjuk, múlt hónapban, orvos kongresszusról, vastag történelmi, repülőgépen elolvasta, olyan ember, kényelem biztonsága, falat engedélyezett, kiadós pletykának, tartalék pénzünk, részét elveszítette, összes lehetséges, bizonyos tekintetet, múlt héten, nézéssel jött, felmelegített vacsoráját, hatvan éves, felesége kezét, asszonyt valószínűleg, felesége valószínűleg, haldokló betege, élet nehéz, gyülekezetből ismerünk, egyik szomszéd, apósa személyiségét, legkedvesebb gyerekkori, világ másik, szomorú hírt, perc múlva, könnyeimen keresztül, gladiólusz kicsattanó, barátai vidám, szomszéd házban, férjemnek ezekről, élet válságos, rossz pénzt, laza mozdulattal, szennyes tartó, levetett ruháit, kiolvasott újság, utolsó kocka, fejemen alszom, utazási őrület, szerelmünk azért, megszokott árnyalat, életben vagy, régi dolgokat, zenét akkor, tartós szerelemhez, ajándékcsomaggal, végigzongoráztam, megkönnyíthetjük, megvigasztaljuk, elkötelezettség, menyasszonyként, elragadtatottan, megbocsátottam, végiggondoljuk, gondolatainkat, találkozhassam, legszívesebben, kongresszusról, készítményeken, felelevenítjük, megfiatalodtam, aranyserleggel, elbeszélgetett, meggyőződéssel, , ,
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2959 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 43
  • e Hét: 165
  • e Hónap: 4010
  • e Év: 114611
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.