Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az afrikai dzsungel magyar hõse
  2014-09-13 20:05:28, szombat
 
   
  Az afrikai dzsungel magyar hőse

2014. március 16. 20:09, vasárnap - Szemlézte: Dr. Tóth Bea

A világ egyik legnyomorúságosabb országában, a Kongói Demokratikus Köztársaság eldugott vidékein dolgozik közel húsz éve egy magyar szemorvos, akihez nyolcmillió páciens tartozik. Hardi Richárd átvészelte az elmúlt hatvan év legvéresebb konfliktusát, 10-15 éve vak embereknek adja vissza a látását egy 20 percig tartó, pár ezer forintba kerülő mûtéttel, olyan helyekre jut el, ahol korábban még nem járt szemorvos, és olyan esetekkel találkozik, amelyeket lényegében nem ismer az orvostudomány. Most élete főmûvén dolgozik, hogy öregkorára visszatérhessen Magyarországra.Richárd testvér alacsony, mokány ember. Az a típus, aki előszeretettel vesz fel pár számmal nagyobb, rövidujjú inget. Ha csak fényképen látnám az arcát, semmi különöset nem találnék rajta. Átlagos vonásai vannak, még egy valamirevaló testi hiba sem látható rajta. Ráncból, hajból, kilóból, fogból vagy éppen szemüvegből sincs se több, se kevesebb, mint egy tisztes 55 évesnek.

Mikor azonban elkezdem fürkészni a tekintetét, már érzem, hogy különleges emberrel állok szemben. Játékos szemei gyorsan cikáznak, lendületesen beszél, szembetûnő, milyen gyorsan kapcsol. Látszik, hogy nem idegen tőle az összpontosítás. Mozdulataiból árad valami rendkívüli dinamika, valami nyughatatlan tenni akarás. Legmegkapóbbak talán mégis a ráncai, amelyekből nem egy panaszos élettörténet olvasható ki, hanem egyszerre sugallnak harmóniát, életörömöt és tekintélyt.

,,Olyan osztályba jártam, ahol rengetegen lettek nagyon sikeresek. Amikor viszont nemrég elmentem egy osztálytalálkozóra, két igazán boldog embert láttam. Az egyik egy olyan lány volt, aki megbukott matekból, de mára könyvelő cége lett. A másik pedig Riki volt", erősít rá benyomásaimra a Richárdot becenevén említő általános iskolai osztálytársa. Holott aligha látott annyi borzalmat összesen az egész osztály, és aligha él mostohább körülmények között bárki közülük, mint Richárd.

A szerzetes ugyanis a világ egyik legnehezebb sorsú országa, a Kongói Demokratikus Köztársaság legeldugottabb vidékein találta meg a helyét. Richárd testvér 1995 óta dolgozik szemorvosként Kongó belső részén, Kasai Oriental megyében, ahol lényegében ő az egyetlen képzett szemorvos, közel nyolcmillió páciense van. Olyan helyeken praktizál, ahol korábban szemorvos még sosem járt, neki köszönhetően több ezren nyerték vissza a látásukat, többen 10-15 év után láthatták meg újra szeretteiket. A kongói dzsungel magyar hősével két napot töltöttünk el a kongói fővárosban, Kinshasában, ott mesélt az életéről.


A belső hang

Hardi Richárd 1958-ban született Budapesten egy hatgyerekes családba, általános iskolába a XII. kerületi Kiss János altábornagy utcába járt. Éppen elvégezte a nyolcadikat, amikor építészmérnök apja Algériában kapott munkát, a család kiköltözött öt évre. Mindig is érdekelte a biológia, az élővilág, így a gimnázium után az orvosi egyetemet kezdte el Algériában, majd amikor 1978-ban hazaköltözött a család, a SOTE-ra vették át.

,,A szegényes alapok miatt már az első évet bukdácsolva, keservesen végeztem el, a másodikat pedig halasztások és bukások után '82-ben abbahagytam", mesélte. Emiatt odalett a védettsége a besorozástól, egy barátja viszont azt tanácsolta, lépjen be a honvédkórusba, így kikerülheti a katonaságot. Három évig énekelt a kórusban, közben sok országba eljutott, és több egyházi kórusban is elkezdett énekelni.
LinkBár katolikus családban nőtt föl, eléggé elfordult a vallástól. Ebben az időben azonban újra elővette a Bibliát, megtért, és ekkor döbbent rá arra is, hogy nem tudja, mihez kezdjen. ,,Hónapok óta töprengtem, hogy mi legyen velem. Egy este aztán sétáltam az utcán, és egy belső hangot hallottam meg. Azt súgta, eddig próbáltad nélkülem, most próbáld meg velem. Éreztem, hogy az orvosira utalt." Bár eleinte kapálózott az isteni sugallat ellen, végül '85-ben visszatért az orvosira, és öt évvel később már gond nélkül lediplomázott.

Az egyetem elvégzése után elkezdett munkát keresni. Két feltétele volt: egyrészt el akart kerülni Budapestről, mert nyugodtabb helyre vágyott, másrészt mindig is a mechanikus, manuális dolgok érdekelték, ezért valamilyen sebészmunkát keresett. Sehova nem vették fel, de végül adódott egy lehetőség egy tatabányai szemészeten. ,,Az irány érdekelt, de a szemészet nem nagyon, de gondoltam, megnézem. Aztán kiderült, hogy a szemészet nem arról szól, hogy az ember szemüveget ír fel egy szobában, hanem tele van mûszerekkel, optikával. Teljesen lenyûgözött, ezután meg sem fordult a fejemben, hogy mást csináljak", mondta Richárd, aki végül öt évig dolgozott Tatabányán.

Közben belépett egy francia alapítású szerzetesrendbe, a Nyolc Boldogság Közösségbe, 1993-tól már a rend péliföldszentkereszti kolostorából járt dolgozni. Később kiderült, hogy a közösségnek van egy, a Kongói DK-ban (akkor még Zairéban) fenntartott kórháza, ahová nagyon kerestek egy orvost. Algéria miatt visszavágyott Afrikába, és amúgy is nagyon szeretett utazni, így mindenképpen ki akart jutni. Végül 1995-ben el is indulhatott Kabindába, egy 200 ezres városba, amely Kinshasától 1200 kilométerre fekszik.

A legvéresebb háború frontvonalán

Hiába készítették fel, mi várja Kongóban, odaérve mellbevágó volt, amit látott. A megyében nagyon sokan éheztek, emiatt a missziónak az élelmezési programja volt a legfontosabb. A kórházban mindenhol emberek ültek, feküdtek a földön, az apró gyerekek szinte élő csontvázak voltak nagy pókhassal, a gyermekosztályon 300 százalékos volt a kihasználtság. Bár a rendelés lett volna a legfontosabb feladata, egy szemtükrön meg egy réslámpán kívül semmilyen eszközt nem kapott. Mivel nem volt mikroszkóp, a sebészeti részleg is leállt, az első években egyetlen képzett segítője sem volt a kórházban.

,,A kiutazásom előtt magamban azt mondtam, hogy adjunk rá öt évet", gondolta korábban, az élet azonban sokkal fajsúlyosabb feladatokat rótt rá. Nem sokkal érkezése után kitört az első kongói háború. Miután 1996-ban a ruandai népirtásban részt vevő hutu hadsereg és milicisták behatoltak az őket üldöző tuszik elől Kelet-Kongóba, a Mobotu Sese Seko diktátor ellen lázadó Laurent Kabila összefogott a tuszikkal és ugandai csapatokkal, és a Kinshasa felé menekülő hutuk után eredtek.
Link,,A hutu menekülthullám átment a városon, de egyedül az jelentett veszélyt, hogy menekülő kormánycsapatok elviszik az autóinkat. Ezért elvittük őket az egyik elveszett kis faluba. Két hétig ott voltam, vigyáztam a kocsikra, közben néztem a madarakat", mesél a háborús emlékekről. A felszabadítóknak mindenki örült, de nem sokkal később még nehezebb idők jöttek.

Két évvel a megérkezése után Richárdot megválasztották a kórházat fenntartó katolikus közösség vezetőjének, és pár hónap múlva kitört a második világháború óta legvéresebb háború, a második kongói. 1998-ban a közben elnökké vált Kabila megpróbált megszabadulni korábbi szövetségeseitől, a háborúba végül fél fekete Afrika beszállt. Angola, Csád, Namíbia, Zimbabwe Kabila oldalán lépett be, míg a tuszikat és az ugandaiakat a régi kongói hadsereg és Burundi támogatta a különböző milíciák mellett.

Az öt éven át tartó háborúban több mint 5 millióan haltak meg főleg éhezés és járványok miatt. A tuszik és szövetségeseik keletről támadtak, az ország kétharmadát megszerezték, de Richárdék városát, Kabindát nem tudták bevenni. Kabinda stratégiai fontosságú volt, mivel a közeli Mbuji-Mayit védte, amely gyémántbányái miatt volt fontos mindkét fél számára. Kabindát a jól felszerelt zimbabwei hadsereg védte, és a tuszik kéthetente be akartak törni a városba.

,,Elképesztő pszichés feszültség volt rajtunk az ostrom másfél éve alatt, ráadásul én voltam a közösség vezetője" - emlékezik vissza Richárd, aki összesen harminc emberért felelt közvetlenül. A városból az összes nemzetközi szervezet elmenekült, csak ők maradtak, sőt, a 20-25 fős közösségükből is sokan elmentek, mindenki szabadon dönthetett erről. ,,Nagyon belekapaszkodtunk az imákba, órákig imádkoztunk, hogy érjen véget a háború. Ha otthagyjuk a kórházat, akkor szétlopkodták volna, semmi nem maradt volna belőle. Az ottmaradásunk egy nagyon komoly tanúságtétel volt". Mint később kiderült, még annál is nagyobb szerepe volt a kitartásuknak, mint hitték. Az ostrom után tudták meg, hogy a kabindai lakosság mindig őket figyelte, hogy meddig tartanak ki, és a maradásuk tartotta bennük a reményt.

Nyolcmillió páciens

Kabilát végül 2001-ben megölték, és lassan véget ért a háború. Közben Richárd fokozatosan fejlesztette eszköztárát, és egyre több beteg érkezett hozzá a szemészeti szakrendelésre. Elemi problémákkal kellett megküzdenie: a víz- és az áramellátás megszervezésétől a legkülönfélébb mûtétek elvégzéséig (többek között csinált császármetszést, távolított el méhet, végzett hasi és prosztatamûtéteket). Ha ennyi nehézség van az ottani életben, nem merült fel benne, hogy hazajöjjön? ,,Komolyan sosem gondolkodtam azon, hogy elmenjek. Annyi teendőm van, hogy teljesen kitölti az időmet. Meg fantasztikus az a tudat, hogy segíthetek".

A 8 milliós, két magyarországnyi megyében mindössze egy szemész szakorvos van rajta kívül, ráadásul a másik már nyugdíjas, és korábban sem nagyon operált. Richárdhoz rengetegen mentek Kabindába, a betegek mintegy 60 százaléka a megye kétmilliós székhelyéről, Mbuji-Mayiból érkezett. Bár a távolság csak 150 kilométer, a pocsék utak miatt 4-5 napos utat kellett megtennie pácienseinek, ez mindennel együtt akár két-háromszáz dollárba (44-66 ezer forintba) is kerülhetett, ami nagyjából megegyezik az egy főre jutó éves GDP-vel (ebben a mutatóban a Kongói DK a világ legszegényebb országának számít).
LinkMivel sok beteg panaszkodott amiatt, hogy drága eljutni hozzájuk, elkezdett benne megfogalmazódni, hogy terjeszkedjenek. Végül 2006-ban Mbuji-Mayiban nyitottak egy szemészeti központot két ház kibérlésével. Itt egy belga civil szervezet komolyan támogatja őket, és a legmodernebb technikákat használják. Richárd testvér mind Belgiumban, mind Magyarországon rendszeresen képzi magát, amikor évente egyszer Európába jön. Úgy tudja, rajta kívül egész Kongóban húsz évvel ezelőtti szürekhályog-technikákat használnak. Gyakorlatilag nyolcmillió páciense van, akik közül évente 15 ezer embert vizsgál meg, és mintegy 1200 szürkehályogot operál. Azonban így is csak az összes beteg töredéke jut el hozzá, becslések szerint a tartományban 40 ezer szürkehályogos lehet.


Fény 15 év vakság után

Mivel nincs más szemész, állandóan hívják őket különböző helyekre, évente négy-hat, többnyire két-három hetes misszióra tud időt szakítani, de így is csak a meghívások elenyésző részének tud eleget tenni. Ilyenkor mindent felpakolnak a terepjárójukra, az áramforrástól a hosszabbítóig mindenre kell gondolniuk. Olyan kis falvakba is eljutott, ahol korábban még sosem járt szemorvos, olyan esetekkel találkozik, amelyekről lényegében nincs írásos dokumentáció, ismeretlenek az orvostudomány előtt.

A három hét alatt ,,dolgoznak, mint az állat", 1100-1200 beteget lát el. Az egyik leggyakoribb betegség a szürkehályog, számos olyan embert operált meg, akik 10-15 évig vakok, pedig csak egy húszperces rutinmûtétre és harminc dollárra lenne szükségük (a pontos ár betegenként változik, úgy próbálják megállapítani, hogy a beteg ne érezze megalázóan kevésnek, de még ki tudja fizetni). ,,Egy nappal később vesszük le a kötést a szemükről. Ezek hatalmas pillanatok, amikor valaki 15 év után meglátja a feleségét" - mondja, hozzátéve, hogy előtte azért általában visszafogottabbak.

Richárd a vidéki missziókon nem is szokott pénzt kérni a mûtétekért, mivel a többségnek semmilyen vagyontárgyuk sincs, volt, hogy a piszkos szoknyájukat, vagy két pohár kávét tudtak volna csak felajánlani a mûtétért, de a legáltalánosabb, hogy hoznak egy csirkét, úgyis kell etetni az összesereglett embereket. Az óriási tömeg miatt általános jelenség a misszióknál, hogy Richárd testvér csak a betegek egyik szemét mûti meg, hogy minél több embert megmûthessen. Általában a két nap rendelés, egy nap mûtét ritmust követi, a missziók során napi 20 embert tud megoperálni, Mbuji-Mayiban 30-at is a jobb felszereltség miatt.
Link

,,Az őserdő közepén, egy primer erdőben lakó pigmeus telepen volt egyszer missziónk. Özönlöttek az emberek, a 120 megmûtött beteg közül 50 volt teljesen vak szürkehályog miatt". A misszió végére azonban teljesen kifogytak a szükséges szerekből, és hiába jöttek még, nem tudták őket megoperálni. ,,Rengeteg ilyen helyzet van, ilyenkor adunk nekik egy cetlit, hogy jövőre találkozunk", magyarázza az elképzelhetetlenül drámai esetekről.

Amikor a harmadik évben is visszatértek a faluba, azzal köszöntötték, hogy van itt egy bácsi, aki már egy éve rá vár. A férfi kétoldali szürkehályogja miatt teljesen vak volt, fiával és lányával öt-hatszáz kilométert gyalogoltak az őserdőn keresztül az előző évben, hogy Richárd testvér visszaadja a látását. Késtek két hetet, de a bácsi azt mondta, hogy ő meg fogja várni a doktort, és letelepedtek az egyik faluban. ,,A szemükben én voltam az úristen. Én meg reszkettem, hogy mûthető-e egyáltalán. Szerencsére az egyik szeme az volt" - mesélte az egy évvel későbbi találkozásról Richárd. Nem végződik azonban minden történet ilyen vidáman, volt olyan ember, aki hiába sétált vakon 500 kilométert, már nem lehetett rajta segíteni.

Szintén extrém eset volt, ami a Józsi bácsinak elnevezett betegükkel történt. A 70 körüli férfi pár hónap alatt megvakult a szürkehályogja miatt, emiatt felkeresett egy prófétát. A próféta egy gyors vizsgálat után azt mondta, hogy másnap menjen a temetőbe éjfélkor, és vigyen magával két lepedőt. Fogták, és elásták egy gödörbe, a feje látszott ki egyedül, de alig tudott lélegezni, végül a felesége mentette ki, amikor már alig élt. A férfi persze nem gyógyult meg, és ezért az őt kiásó feleségét okolta, el is kergette otthonról. Aztán végül kikötött Richárd testvérnél, és annyira elégedett volt a mûtéttel, hogy azóta már több szürkehályogost is felkutatott, és természetesen a feleségét is visszafogadta.

Maradandót alkotna

Adódik a kérdés, hogy ha az ember nap mint nap szembesül azzal, hogy mindössze egy 20 perces rutinmûtéttel és pár ezer forintért emberek százai nyerhetik vissza a látásukat sok év után, akkor hogyan tudja feldolgozni azt, ahogy például Budapestre hazatérve szembesül a fogyasztói társadalom lüktetésével? ,,Állandóan lázadozik az ember belül. Mindig megállapítom magamban, hogy teljesen magunk vagyunk", válaszolja erre szûkszavúan Richárd testvér. Hiába vetem fel ezt neki többször, a lehető legtárgyilagosabban csak annyit mond: ,,ez van, nem tudok mit csinálni". Pragmatikusságával nem először lep meg, ha valami távol áll tőle, akkor azok a patetikus megnyilvánulások. Bár egy világi embernek nem feltétlenül gyakorlatiasság jut először eszébe egy szerzetesről, de Richárd testvér vezetéstechnikai bravúrjai az alábbi videón ezt alighanem árnyalják.

Évente egyszer jön Magyarországra, 5-6 hétre. Kongóban a lakosság többsége napi egyszer eszik, akkor is főleg a manióka- és kukoricaliszt keverékéből készült fufut, így nem csoda, hogy elsősorban a magyar ételek hiányoznak neki. A Facebooknak köszönhetően a barátok hiányát könnyebben viseli. ,,Ilyen világból nekünk hazamenni stresszes, főleg az első hét. El kell érni egy villamost, jegyet kell venni, bemész a boltba, és zöldséget kell venni, ilyesmik. Egy idő után már vágyom arra, hogy visszajöjjek Kongóba, és megpihenjek" - sorolja a hétköznapi kihívásokat. Mindezek ellenére amikor hazajön, szívesen villamosozik, metrózik, mert szeret emberek között lenni, kíváncsi, hogy miről beszélnek, és ilyenkor sok durva dologgal találkozik.

,,Sok negatív dolgot látok, főleg az emberi kapcsolatokban. Megy a tahózás, az anyázás. Biztos nagyon sok probléma van, meg nehéz az élet, de az emberek egyre többet akarnak", és talán a beszélgetés során először komorul el egy kissé. ,,Egyre több őrjítő dolgot lát az ember a világban. Munkanélküliség van, és robot kasszák vannak a bevásárlóközpontokban", mond még egy példát az elidegenedő társadalomra, amely szerinte egyre jellemzőbb Európában. Kongóban sok kis őserdei faluban részt vett problémamegoldó beszélgetéseken. Ezeken mindenki elmondhatja a véleményét, meg is hallgatnak mindenkit, és csak ezt követően dönt a vezető. Richárd testvér szerint ilyenekből is rengeteget tanulhatnánk.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Richárd egy napon nem szeretne visszatérni Magyarországra. ,,Nem Kongóban szeretnék meghalni, de nagyon szeretném, hogy maradjon utánam valami". Richárd testvér fejébe vette, hogy épít egy szemészeti centrumot, csak így látja biztosítottnak, hogy folytatódjon az, amit elkezdett. Mbuji-Mayiban már felvásárolt négy és fél szomszédos telket, amelyen olyan centrumot szeretne, ahol van mûtő, rendelő, optikai centrum, gyerekszemészeti részleg, és ahol tovább képeznének orvosokat.

Richárdnak számos támogatója van. A budapesti általános iskolás osztálytársai létrehoztak egy alapítványt, rajtuk keresztül két építész utazott tavaly decemberben Kongóba egy makettel, hogy felmérjék a lehetőséget a centrum létrehozásához. Egykori osztálytársa, Bordás-Varga Nóra tervei alapján egy európai normáknak megfelelő kis szemészeti kórházat álmodtak meg, amelynek az alapkőletételt is megtartották decemberben egy mintegy 200 fős ünnepség során, és már az építkezési engedélyt is megkapták. Már csak a pénz hiányzik, hogy elindulhasson a centrum felhúzása. ,,Pénzt még nem kezdtünk el gyûjteni, de számtalan fejlesztői támogatást lehet szerezni az EU-tól vagy különböző NGO-któl. Sok pénz van, csak ki kell tudni járni őket. A jövő útja minél több afrikait kiképezni, akik hatékonyan vihetik tovább a mûvet", mondja Richárd testvér, aki abban bízik, talán öt éven belül megépülhet a kórház.

A cikk az Európai Unió támogatásával, a DemNet Alapítvány V4Aid projektje keretében valósult meg. A cikk nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió álláspontját.(Fabók Bálint origo)
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: gyerekszemészeti, felszabadítóknak, vezetéstechnikai, megnyilvánulások, gyermekosztályon, visszatérhessen, császármetszést, szürkehályogost, magyarországnyi, gyakorlatiasság, szerzetesrendbe, legáltalánosabb, kormánycsapatok, munkanélküliség, problémamegoldó, beszélgetéseken, megfogalmazódni, megválasztották, terjeszkedjenek, kapcsolatokban, szakrendelésre, menekülthullám, megszervezését, szürkehályogja, magyarországra, létrehozásához, legeldugottabb, szövetségeseit, összesereglett, terepjárójukra, legmegkapóbbak, összpontosítás, legkülönfélébb, szürkehályogot, magyarországon, biztosítottnak, afrikai dzsungel, világ egyik, magyar szemorvos, elmúlt hatvan, valamirevaló testi, panaszos élettörténet, olyan lány, másik pedig, egész osztály, szerzetes ugyanis, egyetlen képzett, kongói dzsungel, kongói fõ, belső hang, hatgyerekes családba, család kiköltözött, Tóth Bea, Kongói Demokratikus Köztársaság, Hardi Richárd, Kasai Oriental, Kiss János, Nyolc Boldogság Közösségbe, Kongói DK-ban, Mobotu Sese Seko, Laurent Kabila, Zimbabwe Kabila, Közben Richárd, Kongói DK, Bordás-Varga Nóra, Európai Unió, DemNet Alapítvány V4Aid, Fabók Bálint,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.14. 22:42 Illegális bevándorlás - Bakondi: a belügyminiszter vezetésével elemző-érték...
12.14. 22:42 Férfi kézilabda SEHA Liga - Zágrábban győzött a Veszprém
12.14. 22:12 Lezárták a Ferihegyi út egy részét
12.14. 22:02 Timişoara 30 - Orbán: suntem pregătiţi pentru a construi o nouă Europă Cent...
12.14. 21:42 Négy nemzet bajnoksága - Tóth Ivett megvédte magyar bajnoki címét
12.14. 21:32 Labdarúgó NB I - Korábbi eredmények
12.14. 21:32 Labdarúgó NB I - Eredmények és tabella
12.14. 21:32 Labdarúgó NB I - Döntetlent játszott a Honvéd és az Újpest
12.14. 21:32 Labdarúgó NB I - Góllövőlista
12.14. 21:02 Férfi kosárlabda NB I - Idegenben nyert a Szolnok, otthon a Kaposvár
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes hétvégét  Karácsony  Ady Endre : Menekülés az Úrhoz  Mosolygós szép napot  Lukátsi Vilma: ....és jó akar...  Nagyszerű hétvégét  Facebookon kaptam Krisztina...  Békés adventi napokat  Karácsony  Rózsa csokor gyertyákkal  Boldogság  Luca napja  Élvezze a hétvégét  Kislány rádióval  Keresztes Szent János áldozópa...  Kellemes hétvégét  Luca-napi hagymakalendárium  Luca nap dec. 13  Mosolygós szép napot  Kellemes hétvégét  Kellemes hétvégét  Erkel Ferenc: Hunyadi László-L...  Kellemes kávézást  Harangok  Téli képek  Angyalka  Deres rózsa  Facebookon kaptam Krisztina...  Élvezze a hétvégét  Keresztes Szent János áldozópa...  Teher lettem  Facebookon kaptam  Karácsony - jön a 3 király is  Mesés téli kép  Szép estét  A szívek melegében  Mosonmagyaróvári Vetítő –...  Png nő  Ahány szereplője van az életed...  Facebookon kaptam  Vidám szép estét  Szép szombatot  Meghitt, békés Adventi várakoz...  Megtartó született  Megtartó született  Dsida Jenő Közeleg az emberfia...  Harangok  Szép estét  Kellemes hétvégét  Kellemes hétvégét kívánok  Facebookon kaptam  Esti kép  Cuki kislány fenyőfával  Böjt  Szép estét  Kisfiú sapkában  Mosolygós szép napot  Virágos szép napot , hetet  Virágos szép napot , hetet  Lukátsi Vilma: ....és jó akar...  Végső cél  Facebookon kaptam  Szent Lúcia története  Facebookon kaptam  Böjt  Ferenc pápa a Guadalupei Szűza...  Lámpatartót látok  Böjt  Keresztes Szent János áldozópa...  Így megváltozott a világunk  Ilyen idő lesz karácsonykor  Facebookon kaptam  Karácsonyi gömbök  Csaba testvér Haver vagy rende...  Küldök neked  Facebookon kaptam  Isten áldása legyen Mindnyájun...  Karácsony  Téli képek  Kellemes délutánt kívánok!  Ragyogj fel mindannyiunk szívé...  Luca-napi búzaültetés  Áldott Adventi várakozást Mind...  Koszorús lányok és a menyasszo...  Böjt  Böjt  Karácsonyi gömbök  Böjt  Boldogság  Rövid pályás úszás Országos B...  Csipkés ruhája van az arának  Küldök neked  Ha...  Arany gyűrű és lánc  Eljárás indított a nemzetközi ...  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást  Útravaló – 2019. decembe...  Talán még nem késő  Rózsa csokor gyertyákkal 
Bejegyzés Címkék
afrikai dzsungel, világ egyik, magyar szemorvos, elmúlt hatvan, valamirevaló testi, panaszos élettörténet, olyan lány, másik pedig, egész osztály, szerzetes ugyanis, egyetlen képzett, kongói dzsungel, kongói f&#245, belső hang, hatgyerekes családba, család kiköltözött, gimnázium után, orvosi egyetemet, szegényes alapok, másodikat pedig, barátja viszont, este aztán, orvosira utalt, isteni sugallat, egyetem elvégzése, tatabányai szemészeten, irány érdekelt, ember szemüveget, francia alapítású, legvéresebb háború, megyében nagyon, élelmezési programja, kórházban mindenhol, apró gyerekek, rendelés lett, legfontosabb feladata, réslámpán kívül, sebészeti részleg, kiutazásom el&#245, élet azonban, ruandai népirtásban, hutu menekülthullám, jelentett veszélyt, egyik elveszett, háborús emlékekr&#245, felszabadítóknak mindenki, megérkezése után, kórházat fenntartó, második világháború, második kongói, közben elnökké, háborúba végül, régi kongói, ország kétharmadát, közeli Mbuji-Mayit, tuszik kéthetente, ostrom másfél, közösség vezet&#245, összes nemzetközi, 20-25 f&#245, nagyon komoly, ostrom után, kabindai lakosság, maradásuk tartotta, szemészeti szakrendelésre, legkülönfélébb m&#251, ottani életben, szemész szakorvos, betegek mintegy, megye kétmilliós, távolság csak, pocsék utak, világ legszegényebb, szemészeti központot, belga civil, legmodernebb technikákat, összes beteg, meghívások elenyész&#245, hosszabbítóig mindenre, orvostudomány el&#245, egyik leggyakoribb, húszperces rutinm&#251, nappal kés&#245, vidéki missziókon, többségnek semmilyen, piszkos szoknyájukat, összesereglett embereket, óriási tömeg, betegek egyik, missziók során, jobb felszereltség, primer erd&#245, misszió végére, szükséges szerekb&#245, harmadik évben, férfi kétoldali, egyik faluban, egyik szeme, szürkehályogja miatt, gyors vizsgálat, feje látszott, , ,
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 15 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 140
  • e Hét: 140
  • e Hónap: 10464
  • e Év: 291501
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.