Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ereklyék
  2016-05-15 19:22:01, vasárnap
 
   
  A torinói lepelről sokat lehetett olvasni. Amit érdekesnek találtam, az a két -- sőt három -- kelme összehasonlítása.
A lényeg a "Tökéletes egyezés..." című résztől kezdődik.

Legalább annyira titokzatos, mint a torinói lepel

A keresztény hagyomány szerint a golgotai keresztút alatt a Jézust kísérő tömegből egy asszony, Veronika vált ki, és az őrökkel mit sem törődve a Megváltó elé lépett, majd egy kendővel letörölte Jézus arcáról a vért. Az olaszországi Manoppello kapucinus kegytemplomában őrzött, és Veronika kendőjeként emlegetett selyemfátylon kirajzolódó arc tökéletes egyezést mutat a rejtélyes torinói lepel férfialakjának arcával.

Nincs rá magyarázat, hogyan keletkezhetett

A titokzatos kendőt 1646 óta a manoppellói kapucinus kegytemplomban őrzik. A vékony, áttetsző, és bisszuszból (kagylóselyemből) szőtt fátyol mindkét oldalán egy férfiarc látható, a kép keletkezésére máig sincs elfogadható magyarázat.
Link
Veronika megtörli Jézus arcát
Forrás: Origo

A keresztény hagyomány szerint amikor Veronika megtörölte Jézus véres orcáját, a Megváltó rajta hagyta arca igaz képét a kendőn, amely egy úgynevezett akheiropoiétosz, azaz természetfeletti, isteni eredetű képmás. A 17 X 24 centiméteres fátyol története viszonylag jól dokumentált.
Link
A kapucinus kegytemplom a "Volto Santo", a szent kendő őrzési helye Manoppellóban
Forrás: Sindone Volto Santo

A szent evangéliumokban név szerint nem szerepel Veronika,

személyét a Máté (Mt. 9,20) Márk (Mk. 5,25), és Lukács (Lk. 8,43) evangéliumaiban említett vérfolyásos asszonnyal azonosítja egy 6. századi apokrif irat, a Pilátus cselekedetei.
Ez utóbbi 7. fejezetében bukkan fel először Veronika neve, amely a latin vera icon - igaz képmás kifejezésből származik, mintegy utalva a kendő misztériumára. Más apokrif iratok szerint a kendő a júdeai prokonzul, a Jézust megfeszíttető Poncius Pilátus utódja, Volusianus útján került Rómába.
Link
Veronika a kendővel
Forrás: Viola.bz

Az 5. században keletkezett Addai tanítás viszont azt tartalmazza, hogy az Úr képmását az edesszai király leányának, Berenikének küldték el, és azt Krisztus halotti leplével együtt évszázadokon át Edesszában őrizték.
Link
Abgar edesszai király a Mandylionnal, a Krisztus arcképét ábrázoló kendővel
Forrás: Wikimedia Commons

Ami történelmi tény, hogy a VIII. századtól a Szent Veronika-kendő Rómában volt, a 753-as pápai krónika ugyanis megemlíti, hogy III. István pápa a ,,nem emberi kézzel festett" arcképet mezítláb vitte a körmenetben.
Dante is megénekelte az eltűnt majd megkerült relikviát

A kendő kultusza III. Ince pápa alatt vált általánossá; az egyházfejedelem 1208-ban vezette be a Veronika kendőjével történő ünnepélyes húsvéti körmenetet. Dante Alighieri, a híres La Vita Nuovában leírja, hogy tömegesen jöttek Rómába a zarándokok megnézni Krisztus arcát Szent Veronika kendőjén.
Link
Dante Sandro Boticelli által festett portréja
Forrás: Wikimedia Commons

A kendő erős kultuszát bizonyítja többek között az is, hogy amikor 1506-ban megkezdték az új Szent Péter-bazilika építési munkálatait, az alapkövet a Veronika kendőjét őrző régi kápolna helyén tették le.
A becses relikviát az új bazilika kincstárában őrizték.
1616-ban terjedt el a hír, hogy Szent Veronika kendője eltűnt a vatikáni kincstárból.
Link
A manoppellói kendő az arccal
Forrás:Myth Hunters

Egyes források szerint utoljára V. Pál pápa tartotta a kezében 1606-ban, más feltételezések szerint viszont már 1527-ben - amikor V. Károly német-római császár zsoldosai feldúlták Rómát és a Vatikánt - elrejtették Veronika kendőjét. V. Pál 1608-ban lebontatta a Veronika kendőjét őrző kápolnát, és ezután már bizonyosnak tekinthető, hogy az ereklye elkerült a Vatikánból.
Link
V. Pál pápa, Caravaggio portréja
Forrás: Wikimedia Commons

Akár így, akár úgy történt, ami biztosan dokumentálható, hogy a titokzatos ereklye 1646-tól már a manoppellói kapucinusok birtokában volt, ahol a kegytemplomban kiállítva ma is megtekinthető.
Tökéletes egyezést mutat a torinói lepel armásával
A fátyol mindkét oldalán ugyanolyan erősen kirajzolódó arckontúrok keletkezését többen is vizsgálták. Blandin Paschalis Schlöner trappista szerzetesnővér, ikonfestő hosszú évekig, apró részletekbe menően tanulmányozta a relikviát. Ő fedezte fel, hogy a Manoppellóban őrzött kendőn lévő arc mérete és karaktere 100 százalékos egyezést mutat a Krisztus halotti leplének tartott, és a torinói Keresztelő Szent János-katedrálisban őrzött lenvászon leplen halványan kirajzolódó férfifejjel.
Link
Blandin Paschalis Schlöner fedezte fel a teljes egyezést a torinói leplen és a manoppellói kendőn látható arc között
Forrás: News Info Inquirer

A torinói lepelről 1898-ban a Savoya-ház engedélyével Secondo Pia milánói ügyvéd és amatőr fotográfus készítette az első fényképfelvételeket.
Az előhívott felvételek negatívján - döbbenetes módon - egy szakállas férfifej kontúrjai rajzolódtak ki 3D-ben. Az 1930-as években a már sokkal jobb technikával megismételt felvételeken sikerült a háromágú római korbács, a flagellum, a töviskorona és a szív tájéki szúrás nyomait is azonosítani a lepel kontúrján.
Link
II. János Pál pápa a torinói leplet valódi relikviának nevezte. A pápa a lepel előtt a torinói dómban
Forrás: Origo

Francis L. Filas jezsuita történészprofesszor 1978-ban, az arcról készített felvételek digitális technikával történt feljavítása után felfedezte, hogy a szemeket két olyan provinciális bronzérme lenyomata takarja, amelyeket Kr. u. 29. és 31. között, Poncius Pilátus helytartósága idején verettek Júdeában.
Link
A torinói lepelről készült felvétel az eredeti állapotnak megfelelően csak halvány kontúrokat mutat (bal oldalon), a fénykép negatívján viszont háromdimenziós, markánsan látható szakállas férfifej jelenik meg
Forrás: Origo

Schlöner a torinói lepelről és a ,,Volto Santoról" készített felvételsorozat aprólékos összehasonlításával mutatta ki a két arckép egyezését.
Link
A torinói lepel és a manoppellói kendő arcának megegyezését mutató, részletekről készített montázs
Forrás: Ray Downing

Ahogy a torinói lepelnél sem sikerült megfejteni a textílián látható testkontúrt létrehozó hatásmechanizmust, úgy Veronika kendőjénél sem. (Ian Wilson brit fizikus, a lepel vizsgálatában részt vett kutató szerint a véralapanyagú kontúrt valamilyen ismeretlen, nagy energiájú, leginkább a neutronkisüléshez hasonló sugárzás égette bele a lenrostokba. Mások, így köztük az olasz ENEA kutatócsoport is hasonló következtetésre jutott.)
Még egy rejtélyes textília a krisztusi időkből

Azonban nemcsak a manoppellói fátyol, hanem a talán kevésbé ismert, és a spanyolországi Oviedo katedrálisában őrzött arckendő is különleges egyezést mutat a torinói lepellel. A 84 X 53 cm-es, a torinói lepelhez hasonló szövésű lenvászon a Kr. u. 1. századból származik a szakértői vizsgálatok alapján.
Link
A kendőn vér- és tüdővizenyőfoltokat mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok
Forrás: Myth Hunters

Az oviedói arckendőn vér- és tüdővizenyőfoltokat mutattak ki. Az oviedói kendőn ugyan nincs arckép, de mégis rendkívül érdekes egyezéseket mutat a torinói lepellel.
A textília bizonyíthatóan egészen 614-ig Jeruzsálemben volt.
Ebben az évben - amikor a perzsák elfoglalták Jeruzsálemet -, Fülöp presbiter Alexandriába mentette a relikviát.
Link
Az oviedói katedrális bejárata
Forrás: Wikimedia Commons

Innen került a sevillai püspök birtokába, majd Toledóba, ahonnan a mórok elől az oviedói katedrálisba mentették.
A hagyomány szerint az oviedói arckendő, a Sudario volt Jézus Krisztus halotti szemfedője.
Rokon vonások a torinói lepellel
A spanyol EDICES kutatócsoport dr. José Villalain vezetésével elvégzett laboratóriumi vizsgálatai kimutatták, hogy a kendőn található foltok részben vérsavó, részben pedig tüdőödémára utaló vizenyő nyomai.
Link
A torinói leplen látható arc valamilyen ismeretlen, nagy energiájú kisülés következtében égett bele a lepel textilrostjaiba
Forrás: AFP/Joseph Eid

A vérmaradványok elemzésével sikerült megállapítani, hogy a kendőn azonosítható vérnyomok ugyanattól az AB vércsoportba tartozó embertől származnak, akinek vére a torinói lepel textilrostjaiba is beleégett.
Az ovidiói kendőt - a torinói lepelhez hasonlóan - pollenszakértők is megvizsgálták.Link
A Krisztus szobra mellett látható kép a torinói lepel arckontúrjai alapján rekonstruált portré
Forrás: Origo

A kendő anyagából mirha- és aloényomokat is sikerült kimutatni, ami érdekes egyezést mutat a Szentírás megemlékezésével Krisztus holttestének megkenéséről.
Link
Veronika kendőjének őrzői a manoppellói katedrális előtt
Forrás: Sindone Volto Santo

A római katolikus egyház álláspontja szerint a hit ugyan független az ereklyéktől, ám a szent relikviák megerősíthetik egyes hívők hitbéli meggyőződését.

A cikk forrása: Link
 
 
0 komment , kategória:  Égi dolgok  
Címkék: megemlékezésével, természetfeletti, összehasonlítása, evangéliumokban, felvételsorozat, kegytemplomában, textilrostjaiba, következtetésre, evangéliumaiban, egyházfejedelem, akheiropoiétosz, kagylóselyemből, vérzésnyomaival, pollenszakértők, feltételezések, elhelyezkedése, bizonyíthatóan, megerősíthetik, dokumentálható, keletkezhetett, háromdimenziós, szerzetesnővér, kegytemplomban, férfialakjának, vérmaradványok, katedrálisában, spanyolországi, misztériumára, megtekinthető, kutatócsoport, következtében, megfeszíttető, meggyőződését, tanulmányozta, helytartósága, manoppellóban, torinói lepelről, torinói lepel, keresztény hagyomány, golgotai keresztút, kendővel letörölte, olaszországi Manoppello, rejtélyes torinói, titokzatos kendőt, manoppellói kapucinus, férfiarc látható, úgynevezett akheiropoiétosz, kapucinus kegytemplom, szent kendő, szent evangéliumokban, latin vera, kendő misztériumára, Volto Santo, Sindone Volto Santo, Poncius Pilátus, Wikimedia Commons, Szent Veronika-kendő Rómában, Dante Alighieri, Vita Nuovában, Szent Veronika, Dante Sandro Boticelli, Szent Péter-bazilika, Myth Hunters, Blandin Paschalis Schlöner, Keresztelő Szent János-katedrálisban, News Info Inquirer, Secondo Pia, János Pál, Francis, Volto Santoról”, Jézus Krisztus, José Villalain, Joseph Eid, Antiques Dream,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.14. 15:02 Férfi kosárlabda NB I - A Körmend megállította a Falcót
12.14. 15:01 Emmi: könnyebb lesz a hozzátartozók receptjeinek kiváltása
12.14. 14:51 Hat Nemzet jégkorong felkészülési torna - Ötödikként végzett a magyar válog...
12.14. 14:31 WTCR - Michelisz: jó helyzetben vagyunk, de nem szabad hátradőlni
12.14. 14:21 Online pályakövetési rendszerrel segíti a pályaválasztást az ITM
12.14. 14:21 Jótékonysági sütivásár az autizmussal élők megsegítésére
12.14. 14:11 Fölszállott a páva - Összeállt a döntő mezőnye
12.14. 14:01 Megkezdődött az Országházi Gyermekkarácsony
12.14. 13:51 MSZP: a nemzeti minimum esélyét kínálja az ellenzéki együttműködés
12.14. 13:11 A GVH 1,176 milliárd forintra büntette a Vodafone-t, a cég bírósághoz fordu...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Angyalka  Facebookon kaptam  Piros rózsa  Szèp estét kedves látogat...  December 13, péntek: Szent Luc...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Téli kép  Karácsony  Karácsonyi csend  Luca-napi hagymakalendárium  Szép estét, jó éjt!  Karácsony  Erkel Ferenc: Hunyadi László-L...  Konstelláció  Kun Magdolna: Hiányzik valaki ...  Csupa csoki torta  Bor  Karácsonyi díszek  Facebookon kaptam  Krisztus mint igaz ember és Is...  Facebookon kaptam  Téli kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyújtsunk gyertyát  Karácsonyi keret  Facebookon kaptam  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Menjünk!  Kellemes délutánt kívánok  Krisztus mint igaz ember és Is...  Lorettói szenthely  Facebookon kaptam  Útravaló – 2019. decembe...  II. János Pál-ereklye  Díszes fenyő ág  Luca ma megmondja, hogy 2019-b...  Téli kép  Téli kép  Ünnepekre hangolva Szívvel, - ...  Szilágyi Anita: Karácsony felé...  Örök gyász  Kellemes, szép napot!  Kellemes hétvégét  Kellemes hétvégét  Karácsonyi gömb  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Karácsonyfa  Krisztus mint igaz ember és Is...  Szép estét, jó éjt!  Naplemente  Ady Endre : Menekülés az Úrhoz  Angyalka  Nézem a rohanó várost. A műany...  Téli kép  Karácsony  Téli este  Facebookon kaptam  Az ajándék legyen:  A másnak szerzett öröm, boldog...  Luca-napi jóslás  Facebookon kaptam  Bor  Png nő  Png nő  Facebookon kaptam  Adj magadból maradandót!  Ajándék  Facebookon kaptam  2. adventi hét péntek 12.13  Vasárnap Aranypor  Facebookon kaptam  Hó lepte csipkebogyó  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Kávé  Áldott készülődést  Hóemberek  Kisfiú kutyával  Kellemes hétvégét  A szívek szabója  Karácsonyi csend  Sexy nő  Kellemes kávézást!  Cuki kislány fenyőfával  Bor  2. adventi hét csütörtök 12.12  Karácsonyi keret  Kellemes teázást  Hajdú Levente versei  Cuki kislány fenyőfával  Png nő  Boldogság  Nők téli öltözékben  Márai Sándor: Idegen szerető  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Szavakon túli csend  Hóemberek  Hogy ne legyen 
Bejegyzés Címkék
torinói lepelről, torinói lepel, keresztény hagyomány, golgotai keresztút, kendővel letörölte, olaszországi Manoppello, rejtélyes torinói, titokzatos kendőt, manoppellói kapucinus, férfiarc látható, úgynevezett akheiropoiétosz, kapucinus kegytemplom, szent kendő, szent evangéliumokban, latin vera, kendő misztériumára, júdeai prokonzul, edesszai király, 753-as pápai, eltűnt majd, kendő kultusza, egyházfejedelem 1208-ban, zarándokok megnézni, kendő erős, becses relikviát, vatikáni kincstárból, manoppellói kendő, kezében 1606-ban, ereklye elkerült, titokzatos ereklye, kegytemplomban kiállítva, fátyol mindkét, torinói Keresztelő, teljes egyezést, torinói leplen, manoppellói kendőn, előhívott felvételek, szakállas férfifej, 1930-as években, háromágú római, szív tájéki, lepel kontúrján, torinói leplet, lepel előtt, torinói dómban, arcról készített, eredeti állapotnak, fénykép negatívján, torinói lepelnél, textílián látható, lepel vizsgálatában, véralapanyagú kontúrt, neutronkisüléshez hasonló, olasz ENEA, rejtélyes textília, krisztusi időkből, manoppellói fátyol, talán kevésbé, spanyolországi Oviedo, torinói lepellel, torinói lepelhez, szakértői vizsgálatok, kendőn vér-, laboratóriumi vizsgálatok, oviedói arckendőn, oviedói kendőn, textília bizonyíthatóan, perzsák elfoglalták, oviedói katedrális, sevillai püspök, mórok elől, oviedói katedrálisba, hagyomány szerint, oviedói arckendő, spanyol EDICES, kendőn található, lepel textilrostjaiba, vérmaradványok elemzésével, kendőn azonosítható, ovidiói kendőt, kendő vándorútjára, kendő anyagából, manoppellói katedrális, római katolikus, szent relikviák, cikk forrása, megemlékezésével, természetfeletti, összehasonlítása, evangéliumokban, felvételsorozat, kegytemplomában, textilrostjaiba, következtetésre, evangéliumaiban, egyházfejedelem, akheiropoiétosz, kagylóselyemből, vérzésnyomaival, pollenszakértők, , ,
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 15 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 675
  • e Hét: 3948
  • e Hónap: 10087
  • e Év: 291124
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.