Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Emlékezzünk Ciffra Györgyre
  2016-05-30 16:58:35, hétfő
 
   
  A megkopott felvételen egy zömök, tizenkét éves matrózruhás kisfiú zongorázik. Schubertet játszik. 1934-et írunk, a Magyar Hírlap hasábjain Péterfi István, a kor neves kritikusa lelkendezik: ,,Igazi, tiszta, meleg érzéssel zengő muzsikát kaptunk ettől a zseniális kis művésztől." A kis zsenit Cziffra Györgynek hívták.

Nevét a világban majdnem annyian ismerik, mint Puskás Öcsiét. Magyarországon már nem ilyen jó a helyzet. Pedig még csak 22 éve hagyott itt végleg bennünket.
Link
Cziffra György cigány és nem cigány számára is minta és példa lehet

Végezve egy kis felmérést a szerkesztőségben és az utcán, a legtöbben bevallották, csak azért ismerős nekik a név, mert mostanság ezzel van tele egy csomó metró- és villamosmegálló. Egyébként Balázs János Liszt-díjas zongoraművésznek köszönhetően, aki ezerrel dolgozik azon, hogy a mester nevét ne felejtsük el, most szervezi az első Cziffra György Fesztivált. Cziffra neve kapcsán legtöbben zeneszerzőre tippeltek. Hogy ő volt minden idők egyik legnagyobb magyar zongoristája, arra csak elvétve emlékezett néhányan az idősebbek közül. ,,Számomra személyesen is fontos az ő emlékének és zenei-szellemi hagyatékának gondozása, hiszen miatta választottam a zongorát és a klasszikus zenét" - mondta Balázs János.

A virtuóz címmel Cziffra György életéről történelmi kreatív dokumentumfilmet készítenek a Habana Media Kft. gyártásában. A film rendezője a Balázs Béla-díjas Kékesi Attila, producer-forgatókönyvírója Havas Miklós. A film az MTVA Mecenatúra program támogatásával valósul meg, tervezett televíziós premiere 2016-ban lesz, Cziffra születésének 95. évfordulója alkalmából.

Egy barátom nekem szegezte a kérdést:
- Miért baj az, ha a régieket elfelejtjük, bármekkora művészek is voltak? Kinek, miért fontos ma, hogy élt valaha a földön Cziffra György? Hát nincs elég remek zongorista ma is, aki ugyanolyan jól eljátssza Lisztet, Brahmsot, Chopint vagy Mozartot? És legalább él, és kortárs interpretációt hallhatunk tőle. Különben se mondd nekem, hogy te bármit is hallgatsz Cziffrával.
- Amikor reggelente Liszt Magyar rapszódiáit hallgatom vele a villamoson, szenvedélyes játékával jobbá teszi a napomat. Valami olyan egyedit és megismételhetetlent produkált, ami itt és most beleszól az életembe. De ha nem ezért, akkor azért, mert cigány és nem cigány számára is minta és példa lehet, mert életével és életművével segít felébredni a társadalmi hipnózisból - makogtam.
- Na, most jól lementél Coelhóba - válaszolta.

Cigányzenész családból

Cziffra több volt, mint csodagyerek. Persze, virtuóz volt, látványosan kergetőztek ujjai a klaviatúrán. Zsenialitása azonban a zene megformálásában és interpretálásában nyerte el igazi formáját. Talán öreg lélek volt, nem tudom. De kiskamaszként már úgy értette Mozartot és Schubertet, ahogy felnőttként is csak kevesen. Ő volt az angyalföldi Liszt Ferenc.

Számára a zongora billentyűin keresztül vezetett kiút az angyalföldi nyomorból. Jolán nővére bérelt pianínójára a kissrác már nagyon korán rávetette magát. A cigányzenész családnak anyanyelve volt a muzsika. Apja, aki szintén György névre hallgatott, egyes források szerint cimbalmosként, mások szerint hegedűsként kávéházakban, színházakban zenélt, Párizst is megjárta.

A kis Cziffra improvizációs készségét a cirkuszban csillogtatta, azzal a pár pengővel pedig, amit a játékáért kapott, a családi büdzsét támogatta. Igencsak rá voltak szorulva. Kilencévesen jelentkezett a Zeneakadémiára, ebben muzsikus apja is támogatta, Dohnányi Ernő vette fel és többek között Weiner Leó volt a mestere.

Három év múlva már ,,hangosfilmen szerepelt mint zongoraszólista", olvasható A magyar muzsika könyvének Cziffra György szócikkében.

Lóparizer

Fiatalon bárzongoristaként és kidobó emberként Rejtő-regénybe illő életet élt. A vendégeket felváltva hol zongorán, hol a könyöküknél fogva kísérte - ki.

Az "Ágyúk és virágok" c. önéletrajzi könyvének ironikus hangneme olykor tényleg Királyhegyiével vagy Rejtőével vetekszik:
,,Egy elég sötét éjszakai kocsmában kötöttem ki, amit is a Danaida hordójának neveztek. A helyiség megérdemelte a nevét, mert bizonyos vendégeinek a buzgalma olyan nagy volt, hogy épp csak annyi időre hagyták el a söntést, hogy hazamenjenek és kialudják heti kis delíriumukat. Nemcsak zongoristának szerződtetett, hanem ha két dallam közt ennek szüksége mutatkozik, kidobóembernek. Így történt, hogy beiktattak munkahelyemen úgy is, mint testőrt, úgy is mint a népek számára oly fontos kultúra terjesztőjét".
Link
Cziffra György és felesége, az egyiptomi származású Soleilka, Velencében

Tizenkilenc évesen egy életre beleszeretett az egyiptomi Soleilkába. Mázlija volt, mert a végzet asszonya viszontszerette. Az esküvői ebédet, húsz deka lóparizert, fejedelmi körülmények között, egy padon ülve fogyasztotta el az ifjú pár.

A fia, legkisebb György még meg sem született, ő már az ukrán fronton dagasztotta a sarat, ahol a magas rangú Wehrmacht-tisztek inni is elfelejtettek a játékától. Cziffra akkor már két éve nem ért zongorabillentyűhöz, és mindössze két órája volt a gyakorlásra. Felajánlották neki, hogy Berlinbe viszik az egész családjával együtt. Azok, akik a zsidósághoz hasonlóan cigányok millióit végezték ki a haláltáborokban. Cziffra köszönte szépen, de nem kért a különleges bánásmódból.

Puskás Öcsis is hallotta

A háború után ott folytatta, ahol abbahagyta, a pesti éjszakában, bárokban zongorázott. A törzsközönség soraiban egyébként feltűnt Puskás Öcsi, és számos zongorista között Vásáry Tamás is.
Link
Cziffra György tanítja fiát zongorázni, az ifj. Cziffra Györgyöt

Cziffrának később volt még néhány nagy dobása. Családját felpakolta egy oldalkocsis motorkerékpárra és megpróbált elszökni a Rákosi-rendszer elől, de a határnál már várták az ÁVH fogdmegjei. ,,Csodálatos dolog, hogy néhány gumibotütés, néhány jól irányzott puskatusütéssel megtoldva, a leglázadóbb embereket is sürgősen engedelmességre készteti" - emlékszik vissza.

Kényszermunkára ítélték, ahol nem bántak vele kesztyűs kézzel, pedig a kezére igazán nagy szüksége lett volna. Mivel azonban 150 kilós kőtömböket kellett mozgatnia, izmai kinyúltak és megkeményedtek.
Link
Kottaolvasás közben

Persze ez nem akadályozta meg abban, hogy ismét a bárok sztárja legyen, miután visszatért a 18 hónapig tartó pokolból. Egy este két férfi tért be az aktuális szórakozóhelyre. Egyikük Ferenczy György zongoraművész, legendás Chopin-játékos, a Zeneakadémia tanára volt. Miután kigyönyörködte magát Cziffra játékában, azt mondta neki:
,,Megdöbbentett bennünket az a mód, ahogy maga a zongorát kezeli. Maga többet érdemel, mint sok más, hm, úgynevezett zeneművész társunk, maga inkább arra volna méltó, hogy nagy hangversenyek dobogóján játszhasson. Maga a jó végén fogja a lantot. Épp ezért mostantól fogva szeretnék magáért valamit tenni. Keresse fel minél hamarabb barátomat a minisztériumban, nem fogja megbánni."
Link
Dover partjainál, 1960

Fénysebességgel indult be Cziffra karrierje. Turnézott Londonban, Párizsban, a Szovjetunióban, pár évvel később óriási sikert aratott az Amerikai Egyesült Államokban, lemezeket vett fel, megkapta a Liszt-díjat. Amúgy Liszt volt a példaképe, az ő zenéjét játszott a legtöbbet. '56 októberében a Rákóczi-induló gyakori műsorra tűzésével kvázi hozzájárult a forradalom kirobbantásához. A forradalom leverése után sikerült disszidálnia.
Link
Cziffra György és felesége New Yorkban

,,1966-ban fiával tevékeny részt vállalt a Festival de la Chaise-Dieu elindításában Auvergne-ben, amely évekig köréjük szerveződött. Charles de Gaulle meghívására játszhatott az Élysée palotában, majd amikor megkapta a francia állampolgárságot 1968-ban, feleségével Senlis-ben telepedtek le, amit André Malraux, akkori kulturális miniszter javasolt nekik, miután Cziffra elmondta tervét, hogy fiatal művészek elindulását szeretné segíteni közös hangversenyekkel, lemezfelvételekkel.
Link
Közös lemezfelvételen Londonban fiával

Saint Frambourg romos templomát építették újjá feleségével erre a célra (új üvegablakait maga Joan Miró alkotta meg). Az új hangversenytermet Liszt Ferencről nevezték el, amelyet az akkori francia miniszterelnök, Raymond Barre avatott fel. Cziffra 1969-ben Versailles-ban zongoraversenyt hívott életre, amely azóta is a nevét viseli" - írja róla Tóth Endre zenetörténész.

Tüdőrákban szenvedett, 1994. január 15-én szívrohamban hunyt el a Párizstól délre fekvő Longpont-sur-Orge-ban. Saját kérésére Senlis-ben temették el.

2013-ban gyermekkora színhelyén, az angyalföldi Tripolisz közelében parkot neveztek el róla, a XVIII. kerületi Sallai Imre utca nevét pedig Cziffra György utcára változtatták.Ugyanebben az évben a budapesti Muzsikus cigányok parkjában emléktáblát avattak tiszteletére. Balázs János zongoraművész minden év novemberében Hommage à Cziffra címmel emlékhangversenyt ad a tiszteletére a Zeneakadémián. Mostantól pedig már fesztivált is szervez az emlékére.

Fia, ifj. Cziffra György (1942-1981) neves karmester lett, akivel számos nagy sikerű közös hangversenyt adott. 1981-ben egy lakástűzben vesztette életét. Korai halálát apja nehezen viselte, zenekarral többé nem lépett fel és lemezfelvételt sem készített.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: állampolgárságot, zongoraművésznek, hangversenyekkel, dokumentumfilmet, szerkesztőségben, fénysebességgel, minisztériumban, zongoraversenyt, lemezfelvételen, villamosmegálló, kirobbantásához, szórakozóhelyre, zongoraszólista, haláltáborokban, viszontszerette, királyhegyiével, motorkerékpárra, puskatusütéssel, kényszermunkára, megformálásában, engedelmességre, zeneakadémiára, miniszterelnök, interpretációt, magyarországon, szovjetunióban, kigyönyörködte, kidobóembernek, megkeményedtek, lemezfelvételt, elindításában, cimbalmosként, zongoraművész, megdöbbentett, törzsközönség, zongoristának, megkopott felvételen, világban majdnem, legtöbben bevallották, csomó metró-, mester nevét, első Cziffra, idősebbek közül, klasszikus zenét”, virtuóz címmel, film rendezője, barátom nekem, régieket elfelejtjük, földön Cziffra, társadalmi hipnózisból, zene megformálásában, angyalföldi Liszt, Emlékezzünk Ciffra Györgyre, Magyar Hírlap, Péterfi István, Cziffra Györgynek, Puskás Öcsiét, Cziffra György, Egyébként Balázs János Liszt-díjas, Cziffra György Fesztivált, Balázs János, Habana Media Kft, Balázs Béla-díjas Kékesi Attila, Havas Miklós, MTVA Mecenatúra, Liszt Magyar, Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő, Weiner Leó, Puskás Öcsis, Puskás Öcsi, Vásáry Tamás, Cziffra Györgyöt, Egyikük Ferenczy György, Turnézott Londonban, Amerikai Egyesült Államokban, Amúgy Liszt, André Malraux, Saint Frambourg, Joan Miró, Liszt Ferencről, Raymond Barre, Tóth Endre, Sallai Imre,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.26. 23:49 Dézsi Csaba András: kemény kampányon vagyunk túl
01.26. 22:29 Vízilabda Eb - A játékosok elérték a kitűzött célt
01.26. 22:09 Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) nyerte meg a győri polgármester-választást...
01.26. 21:59 Vízilabda Eb - Märcz Tamás: leírhatatlan érzés hazai környezetben nyerni
01.26. 21:49 Helikopter balesetben életét vesztette Kobe Bryant
01.26. 21:49 Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) nyerte meg a győri polgármester-választást
01.26. 21:29 Újraválasztották a korábbi polgármestert a Nógrád megyei Bokor községben
01.26. 21:29 Koronavírus - A Vuhanban élő olaszok elutasították a hazaszállítást
01.26. 21:19 Koronavírus - Franciaország a hét közepén hazaszállítja a Vuhanban rekedt á...
01.26. 21:19 Koronavírus - Az Egyesült Államokban azonosították a negyedik megbetegedést
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Síelő maci  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép délutánt Mindenkinek!!!!  Orchidea  Milia ellen  Új könyv 1956-ról  Restaurátorra van szükséged...  Csúzli  Ibolya csokrok  Téli kép  Krisztus párti emberhalász  Valentina  Himnusz Szent Margitról  Facebookon kaptam  Szép délutánt!  Kislány téli öltözékben  Kellemes délutánt kívánok  Hóesés  Retro könyves szekrény  Téli kép  Téli kép  Facebookon kaptam  Szőlőmetszés - Vidám Szüret  Facebookon kaptam  Velence  Menyasszonyi ruhák  Vándor  Tojás szemek  Tojás szemek  Évközi 3. vasárnap 01.26 Csíks...  Jó reggelt,szép napot  Facebookon kaptam  Png kisfiú  II. János Pál pápa: Mosolyod  Tudnod kell!  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Vihar közeledik  Hóvirág  Kislányok téli öltözékben  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  II. János Pál pápa: Mosolyod  Mi történik, ha nincs elegendő...  Hajdu Sára: AZ ÉJ LEPLE ALATT  Png nő  Apátság  Hóesés  Bandzsi  Hosszú Katinka érem gyűjtése a...  Pihenő kutya  Cica gif képek  Sárga rózsák  Ha csak ülsz és figyelsz, észr...  Krisztus párti emberhalász  Hóvirág  A szeretet nem szűnik meg soha...  Naplemente  Téli kép  Néhány gondolat Isten igéjének...  Néha a legnehezebb  Kutya széken  Facebookon kaptam  Dália csokor  Téli kép  Aranyosi Ervin: Megértő szeret...  Orchidea  Téli kép  Facebookon kaptam  Körte balerina  Retro rádiók  Rónay György: FEKETERIGÓ  Krisztus párti emberhalász  Szép estét  Facebookon kaptam  Hiányzol  Reményik Sándor: A lélek él  Szép estét  Téli kép  Festőművész  Miről szól az elegancia?  Rózsaszín rózsa  Jó reggelt,szép napot  Kávézó nők  Facebookon kaptam  Orchidea  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kislány téli öltözékben  Robert Burns - Shelah ONeil  Szép téli napokat!  Új könyv 1956-ról  Néhány gondolat Isten igéjének...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Nő rózsával  Kislányok téli öltözékben  Png kutya dobozban 
Bejegyzés Címkék
megkopott felvételen, világban majdnem, legtöbben bevallották, csomó metró-, mester nevét, első Cziffra, idősebbek közül, klasszikus zenét&#8221, virtuóz címmel, film rendezője, barátom nekem, régieket elfelejtjük, földön Cziffra, társadalmi hipnózisból, zene megformálásában, angyalföldi Liszt, zongora billentyűin, angyalföldi nyomorból, cigányzenész családnak, cirkuszban csillogtatta, játékáért kapott, családi büdzsét, magyar muzsika, vendégeket felváltva, könyöküknél fogva, elég sötét, helyiség megérdemelte, buzgalma olyan, népek számára, egyiptomi származású, életre beleszeretett, egyiptomi Soleilkába, végzet asszonya, esküvői ebédet, padon ülve, ukrán fronton, magas rangú, egész családjával, zsidósághoz hasonlóan, különleges bánásmódból, háború után, pesti éjszakában, törzsközönség soraiban, oldalkocsis motorkerékpárra, leglázadóbb embereket, kezére igazán, bárok sztárja, aktuális szórakozóhelyre, zongorát kezeli, forradalom kirobbantásához, forradalom leverése, francia állampolgárságot, akkori francia, nevét viseli&#8221, angyalföldi Tripolisz, budapesti Muzsikus, lakástűzben vesztette, állampolgárságot, zongoraművésznek, hangversenyekkel, dokumentumfilmet, szerkesztőségben, fénysebességgel, minisztériumban, zongoraversenyt, lemezfelvételen, villamosmegálló, kirobbantásához, szórakozóhelyre, zongoraszólista, haláltáborokban, viszontszerette, királyhegyiével, motorkerékpárra, puskatusütéssel, kényszermunkára, megformálásában, engedelmességre, zeneakadémiára, miniszterelnök, interpretációt, magyarországon, szovjetunióban, kigyönyörködte, kidobóembernek, megkeményedtek, lemezfelvételt, elindításában, cimbalmosként, zongoraművész, megdöbbentett, törzsközönség, zongoristának, zeneakadémián, hangversenyek, kiskamaszként, zenetörténész, felajánlották, szerződtetett, munkahelyemen, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 1466
  • e Hónap: 34839
  • e Év: 34839
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.