Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szinyei Merse Pál
  2017-06-17 12:48:21, szombat
 
  Érdekes dolgok, események, amelyekről nem tudtunk

Híres képek keserű titkai
A család által röghöz kötött Szinyei Merse Pál és Probstner Zsófia életét személyes tragédiák és szakmai kudarcok kísérték.

Számtalanszor csodáltuk már meg a Lilaruhás nőt, az egyik leghíresebb magyar festményt. Szinyei Merse Pál munkája elsőre elbűvöli a nézőt színeivel, szépségével és az olyan finom részletekkel, mint szereplőjének arca vagy ölében nyugvó kezei, amelyek alól kikandikál pár szál virág. Azt azonban nem sokan tudják, mennyi keserűség rejtőzik a kép mögött, milyen családi tragédiák, szakmai kudarcok, kemény kritikák kísérték a festő és modellje életét. Azt is csak kevesen tudják, mi lett később a halhatatlan festmény halandó modelljével és festőjével, Probstner Zsófiával és Szinyei Merse Pállal.




Link

Szinyei Merse Pál Probstner Zsófiáról készített portréja

Szinyei Merse Pál régi nemesi család sarja volt. Földbirtokaikból éltek, gazdálkodással foglalkoztak. A későbbi festő 1845-ben született, 1864-ben iratkozott be a müncheni festőakadémiára. Több éves tanulás, gyakorlás következett, a szüneteket pedig a családi birtokon, Jernyén töltötte. (Ez a mai Szlovákia területén fekvő ötezres lélekszámú község.) A Faun és nimfa, a Ruhaszárítás, az Anya és gyermekei című képe ebből a korszakból származik. 1869 végén hazatért, hogy a család földbirtokát igazgassa, mivel apja megbetegedett. Szinyei Merse Pál többször próbálkozott azzal, hogy önálló egzisztenciát teremtsen, ám mindig visszatért a családi birtokra.

"Az 1873-as év fordulópont volt a 28 éves Szinyei Merse Pál életében. Befejezte a saját maga által is fő művének tartott festményét, a Majálist, és beleszeretett barátja gyámleányába, Probstner Zsófiába.

Mindez Münchenben történt, ahová Jernyéről, a családi birtokról érkezett 1872-ben. Zsófia nővéréhez hasonlóan vonzódott a művészetekhez és a művészekhez. Sokat látogatta a fiatal festőt műtermében, és végigkísérte a Majális születését, amelynek egyik modellje éppen nővére, Mária volt. A kép 1873 elején készült el, márciusban már ki is állították a müncheni Kunstvereinbe. A festmény óriási sikert aratott, nem is annyira a közönség, mint inkább a festők körében. Szinyei úgy érezte, festő lett, ebből fog megélni, és nem megy vissza Jernyére gazdálkodni. Elküldte képét a bécsi világkiállításra, és megkérte Zsófia kezét."




Link

Probstner Zsófia és Szinyei Merse Pál 1873-ban kötött házasságot. A következő évben az ifjú feleség saját készítésű ruhájában ült modellt a festőnek. Így készült a Lilaruhás nő. A pár első gyermekét várta, és mint azt később Probstner Zsófia elmondta, a pici gyorsan fejlődött, ezért a ruha egyre szűkebbé vált. A kép másik érdekessége, hogy nem a szabadban készült, a tájat, a hátteret "fejből" varázsolta mögé Szinyei Merse Pál. A festmény előzményei közé tartozott egy korábbi próbálkozás is, amelyen sárga ruhában látható Probstner Zsófia.




Link

A sárga ruhás portré




Link

A Lilaruhás nő

Az első gyermek, Félix születését a következő egy évtizedben öt lány követte. Közülük azonban Zsófia tíz évesen, Mária öt évesen és Valéria két évesen halt meg. Mindhármukat a diftéria vitte el, akkoriban ugyanis nem voltak védőoltások. A diftéria - magyar népi nevén torokgyík - lázzal, gyulladással járó betegség. A magas gyermekhalandóság egyik oka hazánkban a torokgyík volt; a kis betegek gyakorlatilag fulladásos halált haltak.

A családi tragédiákat még tovább súlyosbította, hogy a festő gyakran került vagy apatikus, vagy agresszív hangulatba. Ebben közrejátszott az is, hogy Szinyei Merse Pál műveit vegyes érzelmekkel fogadták. A Lilaruhás nő a közönség körében sikert aratott, a szakma azonban még évtizedekkel később is fanyalgott. "A Lilaruhás nő felemás alkotás. A műteremmé alakított szalonban dolgozott - ezzel magyarázható az árnyék sajátos jellege -, amelyet az akkor éppen Párizsból hazaérkezett Mednyánszky László erősen megkritizált. Szinyei Merse azonban nem fogadta el a plein air festésre vonatkozó tanácsokat" írja Végvári Pál 1986-ban, majd így folytatja: "színvonala nem éri el a Majálisét, keményebb és nem olyan egységes: a baráti tanácsok, kritikák, együttérzések nélkül alkotó művész izolációjának eredménye."

A helybéliek is gyakran megszólták Szinyei Merse Pált. Egy Probstner Zsófiával készült interjúban a már agg korú hölgy így vallott erről az időről: "No, meg nem is voltunk nagyon boldogok akkoriban. Sikert vártunk a Majálistól, s az elmaradt. Pali nem bánta, őt csak maga a festés érdekelte. Akkor élt igazán, ha mezítláb festhetett, és csiklandozta a fű a talpát. Én ezért haragudtam: mi lesz, ha valaki meglátja így?... Még bolondnak tartják! Annak is tartották.

Egyre többen pusmogtak a fülembe: meghibbant ez az ember. Ahelyett, hogy vadászna, politizálna, mint a többi urak, fest!

De miket! Hegyet meg mezőt... Még jó, hogy itt lakhattok a szülőknél, különben még koplalnotok kellene!"




Link

A jernyei birtok a házzal

Szinyei Merse Pál hullámzó kedélyállapota, dühkitörései annyira elviselhetetlenné váltak, hogy a felesége 1887-ben elköltözött az életben maradt Erzsébettel és Adrienne-nel, és a házasság felbontását kezdeményezte. A válás után Ghillány Imre későbbi földművelésügyi miniszterhez ment feleségül. Öt közös gyermekük lett. Szinyei Merse Adrienne azonban alig 18 évesen meghalt agyhártyagyulladásban.

A festő abbahagyta az alkotói tevékenységet és a politikai életbe vetette magát. 1896-ban megválasztották a héthársi kerület országgyűlési képviselőjének. Közéleti szerepvállalása mellett folyamatosan vezette a rá maradt jernyei földbirtokot. Az 1890-es évek közepén tért vissza a festészethez, és 1920-ban bekövetkezett haláláig alkotott. Probstner Zsófia túlélte összes, Szinyei Merse Páltól született gyermekét. Öregségére egyedül maradt, utolsó éveiről Gobbi Hilda Közben... című önéletrajzi könyvéből tudunk. Gobbi Hilda szívós munkájának köszönhető ugyanis, hogy a II. világháború után egy lakatlanná vált egykori kupleráj épületében, a Magyar utcában létrejöhetett a támasz és támogatás nélkül maradt öreg színészek otthona.

"Az otthonokba csak színészeket vagy színházi dolgozókat vettünk föl. Egyetlen kivétel volt ez alól: Szinyei Merse Pál felesége, a "Lilaruhás nő".

Rossz körülmények között élve, 99 éves korában kérte felvételét, és 102 éves koráig volt az otthon lakója.

Ott ült, furcsa törökös pongyolájában, egyenes derékkal, valami török fezzel a fején - mert a haja már gyérült -, és valami csodálatos eleganciát árasztott. Alig hallott, látott, de a szellemi képességei épek voltak, S amikor külföldiek jöttek látogatóba, bemutatták őket a "Lilaruhás nőnek" is. A franciáknak franciául, az angoloknak angolul válaszolt. Százéves korában hárman is megfestették az arcképét."





Magyar Himnusz

Kr.u. 410-ből
Nagyon ajánlom ezt a kultúrkincsünket,mindenkinek meg kell ismerni.

Ugye hogy hasonlít a Miatyánkhoz? Így már talán kitalálható, hogy kiknek volt érdekük titokban tartani a 410-ben keletkezett imádságot, mint ahogy őseink származását,nyelvét, hitét és Kárpát-medencei ősiségünket is.

- Tényleg nagyon szép .

URUNK ISTENÜNK



Kr.u.410-460 keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva: a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött Hun övvereten, szíjvégen lévő rovásírásos ima gyönyörű. Nem tudom, hogy tudtok-e róla, hogy a szíjvégen talált rovásírásos szövegmegfejtésére Magyar rovásírás szakértőt-nyelvészt kértek fel!!! Előlünk, mégis mindenáron eltitkolták, amíg lehetett.

Istennek hála ma már nem lehet szinte semmit titokban tartani!!

Érdekesség, hogy az 1960-as évek elején szintén KIJEVBEN ((amiről ma már tudjuk, hogy Árpád nagyapja, Álmos őse, ÜGYEK fejedelem, alapította, építette szabír-magyar-várost, híres szabír kovácsiparával. Ott készültek a csodálatos Magyar szablyák. Régészeti feltárás során a Magyar hegyen találtak 9000 darab rovásírással teleírt pergamenpapírt tökéletes állapotban!!!!

A kutató régész Armatov akadémikus az egészet elküldte futárral a Magyar Tudományos Akadémiának úgy gondolván, hogy mi vagyunk a megfejtésében illetékesek!!! Őt száműzték Szibériába!! A 9000 darab pergament pedig szőrén, szálán eltűnt!!! Mai napig semmit nem tudni róla!!

A finnugristák hallgatnak (vagy lapítanak, mint az a bizonyos a fűben). Ma már kideríthetetlen, hogy megsemmisítették, vagy csak eltüntették, nem tudni. Talány, kinek, illetve kiknek állt az érdekében???? Óriási, pótolhatatlan veszteség, mert minden bizonnyal, hatalmas és teljesen autentikus információs tömeg állna rendelkezésünkre.

A HAZATÉRÉS vagy HONVISSZAFOGLALÁS előtti, alatti és utáni időkből. S még mennyi minden van, amit eltitkolnak, vagy éppen megsemmisítenek előlünk.

Visszatérve az imához: gyönyörű!!! Nemhiába, mondták a GÖRÖGÖK, hogy a szkíták- hunok - magyarok tudnak a legszebben imádkozni ISTENÜKHÖZ!!!!

URUNK ISTENÜNK

BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.

ELŐTTÜNK SZENT NEVED,

TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDEN NAPUNK GONDJÁT,

MAGADON VISELED.

BŰNEINKET, MINT MÁSNAK,

NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET

KÍSÉRTÉSEKEN ÁT, S

LEFEJTED RÓLUNK

GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG

ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,

MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,

LEGYEN MINDÖRÖKRE

Küldjétek tovább, ismerjék meg minél többen!
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: földbirtokaikból, rendelkezésünkre, megsemmisítették, világkiállításra, kultúrkincsünket, megválasztották, szerepvállalása, megsemmisítenek, kideríthetetlen, földművelésügyi, festőakadémiára, képviselőjének, pergamenpapírt, gazdálkodással, kedélyállapota, kovácsiparával, pótolhatatlan, együttérzések, megbetegedett, megfejtésében, egzisztenciát, tevékenységet, beleszeretett, kezdeményezte, művészetekhez, szereplőjének, országgyűlési, izolációjának, bekövetkezett, közrejátszott, számtalanszor, súlyosbította, kunstvereinbe, gyakorlatilag, létrejöhetett, pongyolájában, család által, egyik leghíresebb, nézőt színeivel, olyan finom, halhatatlan festmény, későbbi festő, müncheni festőakadémiára, szüneteket pedig, családi birtokon, korszakból származik, család földbirtokát, családi birtokra, saját maga, családi birtokról, fiatal festőt, müncheni Kunstvereinbe, Szinyei Merse Pál, Probstner Zsófia, Probstner Zsófiával, Szinyei Merse Pállal, Szinyei Merse Pál Probstner Zsófiáról, Probstner Zsófiába, Mindez Münchenben, Mednyánszky László, Szinyei Merse, Végvári Pál, Szinyei Merse Pált, Ghillány Imre, Szinyei Merse Adrienne, Szinyei Merse Páltól, Gobbi Hilda Közben, Gobbi Hilda, Magyar Himnusz, URUNK ISTENÜNK, Kijevi Nemzeti Múzeumban, Magyar Tudományos Akadémiának, BENNÜNK VAN ORSZÁGOD, ELŐTTÜNK SZENT NEVED, TÖRVÉNY AKARATOD, MINDEN NAPUNK GONDJÁT, MAGADON VISELED, MINT MÁSNAK, NEKÜNK ELENGEDED, KÍSÉRTÉSEKEN ÁT, LEFEJTED RÓLUNK, GONOSZ JÁRMÁT, TIÉD NAGYVILÁG, ÖSSZES HATALMA, MINDÖRÖKTŐL KEZDVE, LEGYEN MINDÖRÖKRE,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tanmese  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  képre írva  Ott van  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  IGEN így  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó cicák  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Szívek  Anyák napjára  Jan Twardowski - Siessünk  Alvó cicák  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Bársony székben  Van néhány kérdés, amin gondol...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Annyira tisztelem a szabadságo...  Jázmin  Annyira tisztelem a szabadságo...  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Ott van  Esterházy Péterre emlékezünk  Erdei gyöngyvirág  Vannak emberek  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  képre írva  Facebookon kaptam  Tanmese  Esterházy Péter: Harmonia c...  Tanmese  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Alvó cica  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 12  A felvilágosodás...  Pitypang szökőkút  Alvó cicák  Ma van a magyar költészet napj...  Zilahy Lajos mondta  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Horváth Szilvia tollából  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  képre írva  James Allen  Jan Twardowski - Siessünk  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Zilahy Lajos gondolata  Esterházy Péter: Harmonia c...  Alvó cica  Alvó kislány  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét  képre írva  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Bársony székben  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Vito Giaquinto gondolata  James Allen 
Bejegyzés Címkék
család által, egyik leghíresebb, nézőt színeivel, olyan finom, halhatatlan festmény, későbbi festő, müncheni festőakadémiára, szüneteket pedig, családi birtokon, korszakból származik, család földbirtokát, családi birtokra, saját maga, családi birtokról, fiatal festőt, müncheni Kunstvereinbe, festmény óriási, festők körében, bécsi világkiállításra, következő évben, ifjú feleség, pici gyorsan, ruha egyre, szabadban készült, festmény előzményei, korábbi próbálkozás, sárga ruhás, első gyermek, diftéria vitte, magas gyermekhalandóság, torokgyík volt, családi tragédiákat, festő gyakran, közönség körében, szakma azonban, műteremmé alakított, árnyék sajátos, akkor éppen, baráti tanácsok, festés érdekelte, többi urak, jernyei birtok, felesége 1887-ben, életben maradt, házasság felbontását, válás után, festő abbahagyta, alkotói tevékenységet, politikai életbe, héthársi kerület, 1890-es évek, lakatlanná vált, otthonokba csak, otthon lakója, szellemi képességei, franciáknak franciául, angoloknak angolul, 410-ben keletkezett, kijevi múzeumban, szíjvégen talált, 1960-as évek, csodálatos Magyar, kutató régész, egészet elküldte, megfejtésében illetékesek, 9000 darab, finnugristák hallgatnak, szkíták- hunok, legszebben imádkozni, földbirtokaikból, rendelkezésünkre, megsemmisítették, világkiállításra, kultúrkincsünket, megválasztották, szerepvállalása, megsemmisítenek, kideríthetetlen, földművelésügyi, festőakadémiára, képviselőjének, pergamenpapírt, gazdálkodással, kedélyállapota, kovácsiparával, pótolhatatlan, együttérzések, megbetegedett, megfejtésében, egzisztenciát, tevékenységet, beleszeretett, kezdeményezte, művészetekhez, szereplőjének, országgyűlési, izolációjának, bekövetkezett, közrejátszott, számtalanszor, súlyosbította, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 311
  • e Hét: 3746
  • e Hónap: 8484
  • e Év: 114628
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.