Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
a valóság szebb az elképzeltnél Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Fogyás - Százhatvanhatodik nap
  2019-07-20 05:50:39, szombat
 
  Miután két hete ráálltam arra a bizonyos digitális mérlegre, fogyókúrára fogtam magamat. Reggel csak egy szelet kenyér, sok paradicsom, uborka, paprika. Délben jó kis ebéd. Aztán késő délután egy tál ribizli. Nagyjából ez volt a hét. Persze a két hét alatt így adtam le egy keveset.
Egyébként a mozgás lenne a megoldás ezzel a diétával.
55 kiló voltam, amikor bevonultam katonának, 63-mal szereltem le. Aztán a házasság (41 év) megtette a magáét.Meg a sok jó kaja.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Folytatás - Százhatvanötödik nap
  2019-07-18 19:00:24, csütörtök
 
  Az első időszak különösen. Közel ötven fő dolgozott a házban. A szervezetet át kellett szabni. Három együttműködő csoportban gondolkodtam. Rendezvényszervezó, rendezvényellátó és gazdasági csoportban.
Néhányan fölmondtak, néhány embernek én mondtam föl, s próbáltam minél kisebb sérüléseket okozni. Ez bizonyára nem ment. S új embereket fölvenni, mindenképpen frissíteni szerettem volna. Ez volt a nehezebb, mert nem volt honnét. A könyvtárban Gombosi Lilla kérte, hogy vegyem át, s Rajkáról hoztam egy népművelő végzettségű fiatalembert, Kalmár Imrét a szakmai csoport élére.
Lilla nem érezte magát jól a könyvtárban, s nálam bálokat szervezhetett, irodalmi kávéházat. Persze rövid időn belül összekülönbözött kollégáival. Először a csoportvezetőjével, majd lassan mindenkivel. Végül Pannonhalmára ment az apátságba dolgozni.
Tehetséges, jó képességű lánykának ismertem, de izzott körülötte a levegő, s folyamatos konfliktusokba keveredett. Nem csapatmunkára volt való.
Imre is kikerült a házból, Lillával való konfliktusa robbantotta ki a vele való ellentétemet, s végül elbocsátottam. Hosszú idő után közös megegyezéssel váltunk el egymástól.
Nem bántam meg, s azt sem, hogy ő kettőjük felkavarta az állóvizet.
A gazdasági vezető elbocsátást végül hibának tartom utólag, de akkor az járt a fejemben, hogy elődöm bizalmi embereivel ne dolgozzak együtt. Pedig Zsuzsa jó gazdaságis volt, s nehéz volt pótolni. Végül Novitz Márti lett egy kis kitérővel a gazdasági vezetőm, akivel szintén dolgoztam együtt már korábban.
Zsuzsával volt az első munkaügyi perem, ami végül közös megegyezéssel zárult.

A biztosság átmeneti volt, végül ősztől neveztek ki öt évre.

Így igaz. S miután azt is láttam, hogy egyedül vagyok, s hosszú az út, arra gondoltam, hogy meghirdetem az igazgatói állást, én pedig lelépek. Vagy vissza a könyvtárba - amiről tudtam, hogy nem lehetséges - vagy el innét.
Szentkuti Károllyal is ekkor hozott össze a balszerencse, aki a megyei közgyűlés alelnöke volt, s a megyei könyvtár élére kerestek igazgatót. S 1992 nyarán kis rábeszélésre megpályáztam az állást. Azt hiszem, előtte volt már egy forduló, ott nem sikerült igazgatót választani.
Elérkezett augusztus, jöttek a meghallgatások. Minden ment simán. A dolgozókkal is találkoztam, ők is megszavaztak, már csak a közgyűlés volt hátra.
Közben az óvári pályázati felhívás is megjelent. Beszéltem a polgármesterrel, mondtam a győri dolgot is. Mondta, hogy pályázzam meg a művelődési központot, ha már elkezdtem a munkát. S igazság szerint nem akartam Győrbe menni, de nem igazán éreztem Óváron támogatást. Inkább úgy tűnt, hogy mivel ebben a pillanatban nincsen konfliktus a házban, maradjon így a dolog.
Visszavontam a győri pályázatomat, s megpályáztam az óvárit, s október 1-től kineveztek igazgatónak.

Akkor elindulhatott az igazi munka.

Igen. Pénz nélkül, új dolgokat kitalálni. Színház, mozi, komoly-és könnyűzene, s a nyár. Gyakorlatilag május végétől szeptember közepéig üres volt a város. Csönd volt. S miután kollégáimmal együtt kitaláltuk a Nyári fesztivál ötletét, 1994-tőkl valóban megtörtük csendet. Az első fesztivál nagyágyúja Szász Endre festőművész volt, s a parkolóban megrendezett sörfesztivál. A nyitó napon nem fértünk el a sátorban, akkora volt az érdeklődés. Közben a város templomaiban hangversenyek voltak, az utcán fúvószene.
A második fesztivál már képzőművészeti performansszal kezdődött, Dolán György felvidéki festő homokdombjaival az aulában. Az egész városban koncertek. Azt hiszem, nagyon jó ötlet volt a szórakozást és az igazi kultúrát így összekapcsolni. A templomok nagyszerű színhelynek bizonyultak koncertek szervezésére. S szinte mindenki partner volt a dologban.
A legnagyobb munka a finanszírozás átalakítása volt. Sehogyan sem fért bele az önkormányzati szféra gondolkodásába egy ilyen intézmény működése. A havi finanszírozás nem volt jó. Nyáron kisebb a fűtésszámla, kevesebb villany fogy. Télen jóval magasabb a rezsiköltség. Távfűtés volt a házban, elszabadultak az árak. Emlékszem, az első év végén egyszerűen nem fizettük ki a decemberi rezsiköltséget, csak a következő év januárjában.
Az én fejemben az volt, hogy első a bér, minden ezután jöhet csak. Voltak terveim a finanszírozás átalakítására, s ezek hosszú évek után lassan meg is valósultak. Kértem támogatásként a bért, s a működési költségek előteremtését vállaltam. Ennek fejében irodákat adtunk bérbe, vásárokat tartottunk. Persze jött a kritika, hogy nem erre való a kultúrház.
Ekkor jöttek létre a városban az első egyesületek, alapítványok.
Legelőször a városvédők költöztek be a házba, csekély működési költségért. Ennek örültem. Magam is szorgalmaztam, hogy a korábban fenntartásunkban működő öntevékeny csoportok váljanak egyesületté. Ha fenntartani nem is tudjuk őket, támogatni igen. Ha mással nem, infrastruktúrával. Így jött létre a Lajta Néptáncegyesület és a Mosonmagyaróvári Fotó Egyesület.
S nevet kerestünk a háznak, a Városi Művelődési Központ nem tűnt izgalmas névnek. Flesch Károly zeneszerző neve kínálkozott rögtön, s úgy véltem a művelődési szót is le kell cserélni, így jött létre a Flesch Károly Kulturális Központ.
A névadás alkalom volt Flesch hamvainak hazaszállítására Svájcból, s eltemetése a zsidó temetőben. Fia is részt vett az eseményen, s Ida Haendel hegedűművész adott este koncertet. Valamikor később Pesten is koncertezett, s a magyar sajtó persze azt írta, hogy először Magyarországon. Megtette persze Montanaro esetében is később, őt nagyszerű barátunknak tudhattam, amikor a világhírű oxitán zenész a Művészetek völgyében lépett fel. S olvashattam a tények iránti elkötelezettség jegyében, hogy először Magyarországon.

1994-ben aztán egy újabb rendszerváltás, győztek a szocialisták, karöltve a szabaddemokratákkal.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kezemben van - Százhatvannegyedik nap
  2019-07-18 17:56:54, csütörtök
 
  Nagyon vaskosra sikeredett Mária könyve, önéletrajzi regénye. Ma elhoztam felét a nyomdából, nem fért be a kocsiba, Holnap két példányt postázok neki Kaliforniába.
Más. Jánosi Zoli, a Magyar Napló főszerkesztője, is fönt volt a hegyen, ő laudált. Beszélgettünk mindeféléről, irodalomról főleg. Érintettük R. Attilát is. Ez most azért jutott eszembe, mert egy kis vihar támadt akörül, hogy állítása szerint Sz. Tibor Mosonban van eltemetve. Nem tépázná meg a város nagyon rossz hírét a világban, ha igaz lenne. De ez a képzelet szüleménye. Szabad képzelegni. Hogy ezt a megyei lap is idézi, annál biztosabb, hogy nem igaz.
Ha lesz kedvem, történész barátaimmal utána nézetek. De nem nagyon van.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Túléltem - Százhatvanharmadik nap
  2019-07-16 05:57:19, kedd
 
  Tegnap este fél nyolcra értem haza.Vasárnap Puchbergig autóval mentem, majd az állomáson leparkoltam. Jú huszan gyűltünk össze, akig volt köztük néhány újonc hegymászó. A kettes Salamanderrel vonatoztunk fel a Schneebergre, Jobb idó volt, mint számítottam. Eleiente. Szép lassan elgyalogoltunk az első menedékházig. Itt a csomagokért Michael jött egy géppel, s szép lassan araszolgattunk felfelé. Az Istállókig nem volt gondom, aztán egyre nehezebb lett. S mikor elkezdett zuhoni az eső, már belül morgolódtam, s vánszorogtam a halálzónában. Nekem, ennyi ülés után, mozághiánnyal, nagyon nehéz volt. Bőrig ázva, fent már hófalak mellett azért azért leküzdöttem a nehézségeket.
Természetesen naplementéről szó sem volt, köd az rendesen.
Itt egy kis meglepetés nekem: Jánosi Zoli - a Magyar Napló főszerkesztője - köszöntött fel, s néhány versemet mondták el. Kedves volt, s meg is hatódtam. Jánosival, s társával sokat beszélgettünk az este folyamán. Irodalomról, ismerősökről. S arról a lehetőségről, hogy talán náluk kellene megjelennie az utolsó verseskötetemnek. (Na jó, következőnek.) Este 11 óráig váltottuk a világot, göcseji, kárpátaljai, s egyéb helyi származású pálinkákkal. Ehhez a szálláshoz kellett is, én a hodályban aludtam vagy huszadmagammal.
Reggeli után lecsorogtunk, ez már könnyebb volt. Aztán havasi gyopárt nézegettünk, tehenekkel barátkoztunk a hegyi levegőn, legelőn, s a negyed kettessel jöttünk le a hegyről.
Egy estebéddel zártuk a napot négy-öt óra tájékán.
Szép két nap volt, minden előzetes félelmem ellenére.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Készülődés - Százhatvankettedik nap
  2019-07-14 06:01:28, vasárnap
 
  Tegnap pihenés, főzés, s majd ebéd után két óra gyomlálás. Ma Schneeberg. Zsóka marad, egyedül megyek. Igazán nagy kedvem nincsen, hiszen tucatszor voltam a hegyen, s ahogyan nézem, sokat nem fogunk látni. Ez az idő odafent cudar lesz. De Deák Ernő szeretné, ha mennék. S utoljára kötélnek álltam. Remélem, kibirom fölfelé, keveset gyalogoltam az utóbbi években. Ez erős lesz. Ráadásul két óra vezetés a puchbergi állomásig.
Bakancs, hátizsák, bot, távcső, pulóver, esőkabát, néhány palack ásványvíz, egy kis szíverősítő. Ezek az alapfelszerelés részei.
Fönt alszunk a menedékházban, ettől külön borsózik a hátam. De láthatnánk a naplementét, amit nem fogunk látni, mert látni sem fogunk a ködtől. Megnéztem a fél hatos webkamerát, a Fischerhütte ködben van.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Caramell - Százhatvanegyedik nap
  2019-07-12 06:48:04, péntek
 
  Dél körül tervezem a hazaérést. Szerdán jöttünk el Bükre bő két napra. A Hotel Caramellben fogtunk szobát. Jó hely, lehet pihenni, fürdőzni. Tegnap a kirándulásé volt a nap. Aztán fürdőzés. Reggeli és vacsora van az árban, de nem hízókúrára jöttem, visszafogtam magamat. Jó eljönni és hazamenni.

Napok óta az jár a fejemben, hogy a magyar közigazgatásban résztvevők, a parancsot teljesítők,a mindig mindent teljesítők mennyire felelősek a zsidók 44-es sorsáért. Valakik kinyitották a vagonok ajtaját, valakik a kiadott rendeleteket szolgaian végrehajtották. Bennük föl sem merült, hogy emberekkel bánnak úgy, ahogyan soha, semmilyen körülmények között nem szabadna. Aztán vasárnaponként elmentek templomba.
Persze, hogy felelős mindenki, aki részt vett a népirtásban. A köztisztviselők, a polgármesterek ugyanúgy, mint akik fent kiadták a rendeleteket. ÉS akik örömmel nézték a vágóhidra terelt emberek szenvedését.
"Kormányrendelet mondja ki, hogy az elkobozott zsidó vagyon, minden érték nemzeti tulajdon" - írja a Mosonvármegye 1944-ben. Aha. És az fel, sem merült, hogy netán visszatérnek a tulajdonosok? Persze, hogy nem. A kormányrendeletek végrehajtói tudták, hogy nem. Részesei a bűnnek tehát. Mint azok, akik kiterelték a mosoni gettóból június elején az emebereket, hogy rájuk zárják a vagont. Erről az eseményről egy szó sincs a helyi sajtóban. Arról sincs, hogy a polgármester kiment-e az állomásra? Megnyugodni, hogy egy gonddal kevesebb.
Nem gyógyul be a seb, ha azt nem gyógyítják.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Velem - Százhatvanadik nap
  2019-07-11 08:23:55, csütörtök
 
  Ma Velembe kirándulunk. Meg Kőszeg. De régen jártam arrafelé...  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Új nap - Százötvenkilencedik nap
  2019-07-10 19:24:26, szerda
 
  Tegnap is tudatosan sokat gyalogoltam, pontosabban többet a kelleténél. Elntéztem pesti dolgaimat, sikerült néhány szót váltanom a vezérrel is, s aztán haza. Elfáradtam. A kevés mozgás megbosszulja magát. Még kevesebbet kíván. A kert bögyörészgetése nem mozgás.S napok óta nem ettem vacsorára mást, mint gyümölcsöt. A mai nap kicsit más volt, de erről később.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vonat - Százötvennyolcadik nap
  2019-07-09 06:10:49, kedd
 
  Készülök Pestre. A helyjegyet már megvettem tegnap. Úti olvasmánynak Jánosi könyvét tettem be Oláh Jancsiról. A Bécsi Naplóba írok róla, Alapos elemzés, pályakép, de nem strandra való olvasmány. Vonatra.
Valójában három elintézni vló dolgom van, s szeretnék Pistával személyesen is találkozni, megbeszélni Püski lengyel napját. Persze elég pár mondat, hisz tudom kérdéseimre a válaszokat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lehülés - Százötvenhetedik nap
  2019-07-08 06:06:50, hétfő
 
  Hétfő. A tegnapi nap inkább a pihenésé volt. A nagy melegben amúgy sincs sok kedve az embernek. A kertet bogarásztam. Késp este jött egy kis eső, s lehülés. Nekem megfelel a 25 fok.
Egy-egy vers is akad mostanában, de a kötet összállításával még várok. A versek nagyja készen van, faragni kell rajtuk. Koppány Attila rajzolja, festi a borítót. Néhány verset átküldök neki, hogy érzze a hangulatukat.
Ma gabonát is kell hoznom a "lányoknak", két hétre becsuk a kisállattenyésztő. S összeraknom a holnapi Pestet, néhány telefon, helyjegyet venni. Posta, föladások.
Leszedtem a meggyet, egy tállal lett csupán. Pont akkor virágzott, amikor hideg volt, és nem röpültek ki a méhecskék. Pedig szeretem ezt a gyümölcsöt. Egy hét, és a nektarin is beérik. Ebből lesz bőven.
Amikor már majdnem érett, a darazsak megszúrják a gyümölcsöt. Ezt a pillanatot kell elkapni, s néhány napon belül leszedni, akár féléretten is. Utánérik. Mert különben gyorsan elkezd rothatni, kis rovarjaim örömére. Így is fele-fele, így szól a hallgatólagos megállapodásunk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2019.06 2019. Július 2019.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 136 db bejegyzés
Összes: 2714 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 34
  • e Hét: 196
  • e Hónap: 5746
  • e Év: 59239
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.