Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Váltóláz
  2017-01-05 06:05:58, csütörtök
 
   
  Az alábbi ismertetés verseskötetemről a Bécsi Naplóban jelenik majd meg.

,,Lépdelünk, út van alattunk?"

Versek a létezés értelméről. Böröndi Lajos Váltóláz című kötetéről

Böröndi Lajos 15 megjelent kötetének sorában ez a 13. verseskötet. Huszonhét év alatt tiszteletre méltó teljesítmény, ugyanis 1989-ben jelent meg a Szépirodalmi Kiadónál Emigráns remény címmel az első kötete, amely a megelőző évtized lírai termését tartalmazta. A váltóláz vagy mocsárláz a malária magyar elnevezése, az alattomos kórt egysejtű lázállatkák okozzák. Szerzőnk természetesen nem az orvosi jelenségeket írja le, hanem a köz- és magánélet nyavalyáit. Ilyenekre gondolok: ,,Kifizetődő lapulás / ideje jött el ismét..." (Aki nem lép egyszerre); ,,... kiölik belőled a hitet, / akarod nem akarod, / átfestik vidám színekkel / a hullaszagú barakkot" (Megalvadt idő); ,,A hajnali kakasszóra / minden összedűl..." (Itt állunk); ,,Kérdések ezek csak kérdések, / Seholse válaszok..." (Tengerek); ,,Lépkedünk vakon a sötét / Megalvadt jéghideg éjben..." (Most röpül). Szorongás, félelem, bizonytalanság, tehetetlenség és egyre mélyülő keserűség, ami a versekből árad. S egyre nagyobb reménytelenség, húsba-lélekbe vágó jelzőkkel, metaforákkal. A költő vágyik a megváltásra, de vissza is utasítja, mert tudja, hogy nem lesz igazi. Megváltásra várva című 2006-os kötetéből való e két sor: ,,Nem kell a megváltás, Uram. Élni / szeretnénk tovább megválthatatlanul" (Visszanézve). A mostani kötetből: ,,... lapítottunk megúsztuk hát / horthyt, szálasit, rákosit /de hiába az ég reped /hajnal jön mert a kakas /kukorékol kibírunk még újabb másnapokat? / bemondja majd a rádió: / a megváltás most (is) elmarad" (remény).
Persze az életben mégis kellenek a magányt és egyéb démonokat elűző kapaszkodók. Ilyen a szerelem, de a kiteljesedett, megvalósult erotika csendesedik, átalakul ,,elvirágzó simogatás"-sá, ,,tétova ölelés"-sé. Ideidézek egy rövid kis remeket: ,,Csak összeér az ujjunk / Egymáshoz fordul két tenyér / Van egy világ meg két világ / Meg vagy te meg én / Meg vannak még virágok / És vannak illatok / Szemedben hullámzik a tenger / És én belehalok (Csak összeér). Azután itt van a család, az idő múlásával csak élesedő emlékekkel: a nagy háborút megjárt nagyapával, akivel ,,Fekszünk most ketten a versben, összebújunk a csöndben / ... / Kettőezertizenötben" (Összecsúszott idő). Annyira édes emlék az egykori karácsony, hogy nehéz elhinni az egykorvolt valót: ,,Álmodom talán? Ötven éve történt / anyám hangját most is hallom... Felejthetetlen akár a Megváltó, / ki újból és újból eljön / Boldogan bújunk össze mi öten / Gyerekek, és sírunk az örömtől." (Szenteste) Kitörölhetetlenül él a költőben az imádott Mama, aki tíz éve halott, de most is megélt valóság: ,,Én nem tudok sírni / Hisz csak meghaltál tíz éve / De nem mentél el velem jársz kelsz most már / mindörökké" (Tíz év). Csendesség, béke és Isten utáni vágyról tanúskodnak az alábbi sorok: ,,Ismét karácsony, /Szomjúság vágy hogy a béke / végül majd ránk találjon /.../ Isten van bennünk egy anyagból / Lennénk teremtő és teremtett? / Hull a hó, hidegül a hajnal, / fölsír a kisded." (Azt álmodjuk) Egy másik versben: ,,Eléd térdeplünk feloldozásért / Micsoda szégyen / Hogy beléd kapaszkodunk megint /A kétségbeesésben /.../ Mosolyogsz csak s látni /véljük a végét /Amikor önfeledten / Súgjuk: ölelj még!" (Istenkeresés félhomályban)
Böröndi lírájának az 1980-as évek közepétől visszatérő témája 1956, nevezetesen a sok áldozattal járó mosonmagyaróvári sortűz. Igaz, hogy a forradalom idején mindössze két éves volt, de az áldozatokkal, a helyszínnel és a perbe fogott parancsnokkal és gyilkos beosztottjaival való szembesülés olyan megrázó erejű élmény, megélt valóság lett benne, hogy a 60. évfordulón a forradalom eseményei, tanulságai, jóvátehetetlen emberi tragédiái, elvarratlan szálai ismét több költeményben megjelennek. A kötet borítóján lévő vers egyaránt szól az áldozatról és a fegyvert használó határőrről: ,,Most nyolcvan évesek lennénk, / sétálhatnánk karonfogva a hóesésben, / De nem volt jövő idő, / minden elvérzett ott a téren." (Most nyolcvan évesek lennénk). Nincs bocsánat, nincs bűnhődés és így nincs remény sem: ,, a gyilkosok öregen halnak meg erre: / ponyván árult haza / eltört véres zászlórúd a múlt / sáros 1956 csillaga /.../ szétporlad emlék marad / de azért csirázik a remény? / nem csirázik: a jövő gazos vetemény" (2016 tavasza).
Böröndi Lajos költészetének visszatérő motívuma a nagy költőelődök emlegetése, a magyarság sorskéréseinek ,,velük közös" taglalása, soraik beépítése a versekbe: ,,Régmúlt korok romjai fölött elmerengtél" (Kölcsey); ,,Kint hó van meg csönd és Vörösmarty van" (Tíz év); ,,Romlásnak indult...", ,,Közelít a tél, nincs rózsás labirynth" (Berzsenyi szólongatása); ,,Fut velünk egy rossz szekér" (Versek úsznak az éjszakában). Babits, a kedvenc módot ad a fájdalmas szembenézésre: ,,Hetvenöt évvel később / A kérdések megmaradtak / A válaszok megmaradtak / Megmaradtunk vaknak / Téged is megtagadónak / Mindent elmismásolónak ..." (Babits).
Ez az újabb kötet ismét meggyőzött arról, hogy Böröndi tudatosan alakítja, építi költői világát, egyéni hangvétel, stílus jellemzi. Versei nem tűrik a blöfföt, a homályt, a görcsös szándékoltságot, árnyalt mondanivalója makacsul keresi az időtállót, a hiteles, biztos pontot. Verseiben filozofikus töltés, gondolatiság van, anélkül, hogy költészete gondolati költészetté válna. Sokszor a világ külső képeivel tükröztet, érzékeltet hangulatot, gondolatot, tömör képei költőiek, sokszor a klasszikus lírai értelemben szépek. Távoli elemeket összeforrasztó metaforái hordozzák sokszor a vers eszmeiségét, biztosan alkalmazza a - főként időmértékes - verstechnikákat. Nem erőlteti a rímeket, de olvasás közben kellemesen meglepnek bennünket a szokatlan rímpárok. Versei nem adják meg könnyen magukat, többször el kell olvasni őket ahhoz, hogy teljes gazdagságukat megélhessük. Jelzői, szókapcsolatai, ellentét-párjai hűen fejezik ki a megváltást elutasító, de azt mindig váró költő személyiségét: ,,Most nyáron is tél van", ,,Ráfagy a csókra az ajak", ,,Szomorú nevetés hangzik / Keserűn édes az élet", ,,Két pillanat közt az élet / Gyönyörű hogy veszendő." A lírikus élete, gyönyörűségei és vívódásai a mi életünknek is részévé válnak, várjuk hát a folytatást.
Tuba László
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: verseskötetemről, mosonmagyaróvári, beosztottjaival, verstechnikákat, kétségbeesésben, szándékoltságot, sorskéréseinek, jóvátehetetlen, szókapcsolatai, reménytelenség, bizonytalanság, felejthetetlen, összeforrasztó, elmismásolónak, parancsnokkal, gazdagságukat, kiteljesedett, szembenézésre, természetesen, feloldozásért, gyönyörűségei, mondanivalója, tehetetlenség, összecsúszott, személyiségét, költészetének, sétálhatnánk, szólongatása, szépirodalmi, áldozatokkal, jelenségeket, metaforákkal, kapaszkodunk, megtagadónak, istenkeresés, félhomályban, alábbi ismertetés, létezés értelméről, első kötete, megelőző évtized, váltóláz vagy, malária magyar, alattomos kórt, orvosi jelenségeket, hullaszagú barakkot”, hajnali kakasszóra, versekből árad, költő vágyik, mostani kötetből, megváltás most, életben mégis, nagy háborút, Bécsi Naplóban, Böröndi Lajos Váltóláz, Böröndi Lajos, Szépirodalmi Kiadónál Emigráns, Tuba László,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szép estét kedves látogatóimna...  Gonosz démon-álarc  Akik bántanak téged  Csak a fogyatkozás látható  Erdőn  Png férfi  Örülök, hogy látlak!  Alázat  Hogy lehet megtartani  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Nagyi telefonál  Png telefon  A televizió nem a kultúrát kép...  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Facebookon kaptam  Esti kép  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png fotel  Png csokor  Nem számIt  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A másik dolog,  Éretlen vers  A kételkedés kezelése  Egy maradéktalanul uralt világ  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Neked tudnod kell  A jó emberek mindig szépek mar...  Nem méltó hozzád  Örülök, hogy látlak!  Kerüld el az evangélium örömén...  Radikális szeretet  Mai harmónia kártyám  Jónás Tamás – Végtelen b...  Egy maradéktalanul uralt világ  Mai harmónia kártyám  Png csokor  Gonosz démon-álarc  Hogy lehet megtartani  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Png rózsa csokor  Garai Gábor - Takarítás  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Png cica  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nagyon különös  Akarat  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Szép estét kedves látogatóimna...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Soha ne kedvezz...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Kaffka_Margit  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png lepke  Png cica  Alázat  Mi lenne ha  Jónás Tamás – Végtelen b...  Jó éjszakát  Alázat  Png ház 
Bejegyzés Címkék
alábbi ismertetés, létezés értelméről, első kötete, megelőző évtized, váltóláz vagy, malária magyar, alattomos kórt, orvosi jelenségeket, hullaszagú barakkot&#8221, hajnali kakasszóra, versekből árad, költő vágyik, mostani kötetből, megváltás most, életben mégis, nagy háborút, egykori karácsony, egykorvolt valót, imádott Mama, alábbi sorok, másik versben, 1980-as évek, forradalom idején, perbe fogott, forradalom eseményei, kötet borítóján, fegyvert használó, gyilkosok öregen, jövő gazos, nagy költőelődök, magyarság sorskéréseinek, rossz szekér&#8221, kedvenc módot, fájdalmas szembenézésre, kérdések megmaradtak, válaszok megmaradtak, újabb kötet, görcsös szándékoltságot, világ külső, klasszikus lírai, vers eszmeiségét, szokatlan rímpárok, megváltást elutasító, lírikus élete, verseskötetemről, mosonmagyaróvári, beosztottjaival, verstechnikákat, kétségbeesésben, szándékoltságot, sorskéréseinek, jóvátehetetlen, szókapcsolatai, reménytelenség, bizonytalanság, felejthetetlen, összeforrasztó, elmismásolónak, parancsnokkal, gazdagságukat, kiteljesedett, szembenézésre, természetesen, feloldozásért, gyönyörűségei, mondanivalója, tehetetlenség, összecsúszott, személyiségét, költészetének, sétálhatnánk, szólongatása, szépirodalmi, áldozatokkal, jelenségeket, metaforákkal, kapaszkodunk, megtagadónak, istenkeresés, félhomályban, gondolatiság, megmaradtunk, költeményben, teljesítmény, visszanézve, megmaradtak, eszmeiségét, összebújunk, nevezetesen, megélhessük, megváltásra, tanúskodnak, költőelődök, időmértékes, költészetté, elmerengtél, lázállatkák, helyszínnel, verseskötet, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 45 db bejegyzés
Összes: 3564 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 783
  • e Hét: 2384
  • e Hónap: 12347
  • e Év: 57320
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.