Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
a valóság szebb az elképzeltnél Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egy pinkamindszenti emlék
  2018-01-17 07:02:38, szerda
 
   
  Az alábbi írást Bécsből kaptam, meghatóan szép a tavalyi pinkamindszenti találkozóról.


RAINER ÁGOTA

A PILLANAT KÍSÉRTÉSE, AVAGY A KÉRDEZŐ MOZAIKOK

Ha változik valami, akkor keresi az ember az okát, kérdéseket tesz fel. A környezetében élőknek, a családjának, önmagának. Keresgélni kezd egykori tanulmányaiban, új könyvekben, újságokban, beszélgetésbe elegyedik olyanokkal, akik talán sejtik, tudják a válaszokat. A változást akarjuk vagy bennünk történik meg? A változás és/vagy a változtatás igényét szóval vagy cselekedettel vagy mindkettővel elégítjük ki? Találunk-e megnyugvást, békét a lázas változás-hajkurászásban?
Kilenc évvel a második világégés után felsír, 2 esztendős, amikor 1956-ban a mosonmagyaróvári sortűz szedi áldozatait, 20 éves, mikor a főiskola padjait koptatja, s Krisztusi korba lép, mikor az ELTE hallgatója. Magával hozza szülei iránti szeretetét Répceszemeréről. A móriczi nevetések emlékét, édesanyja mesélést, olvasási szokásait, a hat testvér együttes örömeit, bánatait. A nagyszülők vallásosságát. Azt mondja, addig élnek az emberek, amíg emlékeznek rájuk. Így történik, hogy Imre báty Amerikából megérkezik, s mielőtt visszamenne, kitör a háború, s Isonzo lesz belőle; illetve az unoka emléke is.
Böröndi Lajos volt vendégünk húsvétkor.
Munkája révén válik élete meghatározó élményévé 1956. Három szemtanúval való találkozás, beszélgetés a Mosonmagyaróváron történt eseményekről.
,,Ágit, aki 16 évesen kimászott a kerítésen szüle tudta nélkül, mondván a diákok mennek a laktanya elé, a combján lőtték meg. Megmutatott mindent, a sebhelyét is. Október 26-án az óvári városkában végre történt valami. Azt mondták: menjünk el és verettessük le a vörös csillagot a laktanyáról - mesélte. Dudás István parancsnok fogadta őket. (Sajnos ágyban, párnák közt halt meg.) Az egyetemisták szépen szólították sorban a diákokat. Szerencsére a középiskolásokat csak egy darabig engedték menni a tömeggel, utána a tanárok elvitték őket a 48-as emlékműhöz, ott szavaltak. A legfiatalabb áldozat így is 15 éves volt. A többiek a gyárak mellett elmentek a laktanya felé, Az üzemekből folyamatosan jöttek ki az utcára. Délelőtt háromnegyed 11 volt. Énekeltek. A Szózatot. A tömeget nyomták előre a hátulról érkezők, de a hátsó sorokban már mondogatták a másik laktanya felől jövők, hogy lőni fognak. De ők énekeltek. És közben eldördült a sortűz.
Valahogyan kiderítettük, hogy 108 ember vesztette életét a téren és később a kórházban. Azért mondom ezt a számot, mert minden esztendőben felháborít, hogy a megemlékezést gyászünnepélynek hívják és több, mint 50 halottról beszélnek. ,,Dudás István bűnös, emberiség ellen, több emberen elkövetett bűntettben." - mondta dr. Habony János bíró 2001. június 19-én, az ítélethirdetés napján. Én néhány túlélővel voltam ott. Bezártak minket egy terembe, ott ült egy bácsi, két tüzér, egy csomó haszontalan ügyvéd. Ordibáltak, hogy tegyük el a fényképezőgépeket, de mégis sikerült kamerára venni egy darabkát. Az ítélet nagyon szép volt, eddig még nem mondtak ki ilyet Magyarországon.
Én korábban azokkal a túlélőkkel csináltam interjúkat, akik a felbőszült tömegben maradtak szemben a Csehszlovákiába menedékjogot kért menekülő parancsnok otthagyott katonáival. Így vált egyre személyesebbé számomra ez a történet."
És természetesen, ha valaki elmesélte Lajosnak, akkor ő tovább meséli prózában, tanulmányban, versben (A Szózat éneklése közben). És könyvet és készít: fekete könyvet, amelyben található például egy lexikon-szerű rész szócikkekből. Mindenkiről készült szócikk, akit valamilyen bizottságba beválasztottak, olyanokról is, akik ott sem voltak. Azt is odaírták, ki működött együtt a rendőrséggel. Tanárok kényszer-vallomásai arról, hogy hol voltak október 26-án, mit csináltak és mit csináltak a többiek, név szerint.
A ,,zöld szemű rádión" Szabad Európát hallgató fiatalember első verses kötete, amelyben már feltűnik 56 emlékezete, 1989-ben, a rendszerváltás évében jelenik meg. De ne szaladjunk előre. Hasonlóan 56-hoz, a történelem meghatározó pillanatai - az 1945-ben Csehországba deportált és onnan visszaszökő, elhallgattatott emberek történetei (Fehér foltok címmel később rádiósorozat a visszaemlékezőkkel), '68 eseményei, a 1988-as erdélyi falurombolás mind-mind megérintették. És természetesen összeadódik édesanya kijelentésével, mely szerint az ő családja marad itthon, akármi történik. Személyes sors, családi emlékek, meghallgatott emlékek, tanúvallomások, történelmi tények, a Felvidék bejárása és segítése adják az ízét munkásságának. A fűszer mindenhez a hétköznapi élet: tanítás, művelődési ház igazgatás, sajtóreferensi vagy éppen politikai főtanácsosi munka egy államtitkárságon. Sokrétű feladatkörök, ám úgy érzem, van állandó ebben a jelenlétben. Mégpedig a ,,magyarról magyarra" fordítás. Klasszikus költőink líráinak újra-és újra olvasása, értelmezése, tanítása. Az események újságban publikált értelmezése, felvidéken élő költők, írók könyveinek recenziói, rádióműsorok, könyvek szerkesztése és kiadása egyet tart fontosnak: megérteni múltunkat, élni jelenünket tevékenyen és a jövőt megpróbálni jó, morálisan helyes mederbe terelni.
Eredetileg a Váltóláz című, 1956-os verseket (is) tartalmazó kötetet szerettük volna bemutatni, ám körülbelül 120 percnyi beszélgetésbe csöppentünk bele. Így jutottunk el a Bárány véréig, és azokhoz a váltó rezdülésekhez, amelyek egy-egy ember életét vagy gondolkozását befolyásolják. Szigethy Attila (a börtönben öngyilkos lett forradalmár) titkárának magyar tanárnő feleségéhez, akitől az írást, írás szeretetét és tiszteletét lehetett megtanulni, aki a katonaság alatt is levelezett diákjával; az ELTE tanáraiig, akik akkor is tanították a Bibliát, ha szocializmus van, mert anélkül érthetetlen az európai irodalom és művészet. A piarista gimnázium, ahol rend volt. És jó volt tanítani. Lupusz atya a ,,mindenhonnan kicsapott gyerekeket befogadsz" rosszallásra csak annyit mondott: tanuljátok meg, hogy ezeket a gyerekeket is át kell vezetni az érettségin.
A szellemi találkozások is rendkívül izgalmasnak bizonyultak pro és kontra.
,,Mondottam ember: Küzdj és bízva bízzál!" - hát jól megvigasztalt minket Madách Imre. Nem tudjuk van-e értelme, te csak törekedjél. Küzdj! Biztos, van értelme. A Nemzeti Színházat ugyebár ezzel avatták. Alföldi ezt a mondatot kihúzta belőle. Ezt az embert nagyon becsülni kell, ez tudja, hogy mi az az egy mondat, ami miatt megírta a szerző a művet; és azt ki kell húzni. Nem hangzott el a lényeg. Ez a megoldás. - fejezi be Lajos szomorú iróniával.
Christofer Okigbo nigériai költő kötetének (fordította: Gergely Ágnes) recenziója, ahol a rendszernek problémája akadt a Félelmünkben címmel, majd később megőrizve a történetet (is) Félelmünkben énekelünk című Böröndi kötet látott napvilágot. A Radnótinak ajánlott előszó miértjére Gergely Ágnes, a kötet fordítója válaszolt: az első ember, az ősember is nagyon félt a világtól, ami körülötte volt, próbált rá magyarázatot adni. A barlangban is félt, és félelmében énekelt. Így oldja fel azt. És a költők is félelmükben énekelnek.
Borbély Károly festőművész, művészetterapeuta barátsága, akinek egy sorozatára gondolunk hirtelen. A Megrepedt föld, ahol a repedésekbe belefolyik az arany.
Dolán György, aki Kadhafi idejében felesége révén Líbiában élt évekig, most homokkal is fest.
Montanaro zeneszerző, aki egy okszitán (okcitán) francia nyelvjárást (Az okcitán az egyik legnagyobb kulturális és irodalmi hagyományokkal rendelkező kisebbségi nyelv Franciaországban. A középkori irodalomban a trubadúrköltészet és balladák nyelve volt. A nagyobb újlatin nyelvekbe, mint például az olasz és a spanyol, számos szó került be az okcitán útján. használ, Az okcitán elnevezést onnan kapta, hogy a középkori dél-franciaországi dialektusokban az igenlést az &#242;c (ejtsd: [&#596;]) szóval fejezték ki (< latin HOC 'ez', kevéssé ismert, hogy Honoré de Balzac is okcitán volt.) használ, felesége felvidéki magyar lány.
Cseh Tamás, akiről verset ír:
,,A másik oldalra mentél/ Árnyékban maradtunk mi/ Minden mit gondoltunk eddig/ Semmivé foszlik" - vagy mégsem? Hiszen Lajos azt is elmondja a jelenről: ez azon a túli pillanat, amikor már csak röhögni lehet azokon a változásokon, amiket itt megérünk, s attól félek, néha ki kell röhögni magunkat is. Teszi ezt néha lírájában, hogy megismerhessük életkedvét is, minden nehézség ellenére. Mosolyog, viccelődik. Kitart az irodalom mellett (szerinte ugyanis nincs felvidéki magyar irodalom például, egy magyar irodalom van), kitart a Felvidék támogatása mellett, szerkeszti a Szél-járás nevű folyóiratot, ápolja kapcsolatait pozsonyi rádióval, televízióval, s az apró falvakkal. Fiának megmutatja Gdanszkot, a hajógyárban megnézik együtt a sortűzre emlékezve a rajzokat, fényképeket. Továbbadja az emlékeket. Találkoznak egy nénivel. A 80 éves néni hallva a szavaikat, hátrafordul, és azt kérdezi: ,,magyar" (vengri)?, mondják, hogy ,,igen". Vigyázzba vágja magát és elmondja a lengyel-magyar két jó barát-ot:

,,Polak, Wegier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki, oba zuchy, oba zwawi, niech im pan bóg blogoslawi!", azaz: ,,Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát, vitéz, s bátor mindkettője, áldás szálljon mindkettőre!"

,,Úgy csillogott a szeme, azt mondja a gyerek, ez a néni honnan tud ilyeneket? Van egy titka, ők elmondják a gyerekeiknek. És hát ugye voltak közös királyaink is."
Közös történelmünk, közös hagyományaink, közös kultúránk. S lesz is közös dolgunk, az, amit megosztunk másokkal:
,,Én minden nap olvasok verset, ezzel szoktam a gyerekeket idegesíteni az iskolában. Milyen verset olvastál? Még föl sem ébredt. Hogy lehet úgy fölébredni, hogy nem olvasol verset? Sőt, másét is elolvasom."
És Böröndi Lajost olvassák, fordítják, megzenésítik verseit. Közös élménnyé válik.

S közös a bárány vére is...

ui.: Böröndi Lajos köteteiből ajándékul hagyott itt könyvtárunknak. Olvassák őket nagy szeretettel.!


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: franciaországban, gyászünnepélynek, államtitkárságon, mosonmagyaróvári, középiskolásokat, elhallgattatott, csehszlovákiába, répceszemeréről, pinkamindszenti, tanúvallomások, könyvtárunknak, kijelentésével, ítélethirdetés, megismerhessük, tanulmányaiban, magyarországon, beválasztottak, rendszerváltás, franciaországi, hagyományokkal, sajtóreferensi, hajkurászásban, dialektusokban, vallásosságát, cselekedettel, beszélgetésbe, megemlékezést, megvigasztalt, hagyományaink, megérintették, gondolkozását, rezdülésekhez, természetesen, meghallgatott, személyesebbé, befolyásolják, alábbi írást, tavalyi pinkamindszenti, környezetében élőknek, változást akarjuk, változtatás igényét, második világégés, mosonmagyaróvári sortűz, főiskola padjait, móriczi nevetések, nagyszülők vallásosságát, unoka emléke, kerítésen szüle, diákok mennek, combján lőtték, óvári városkában, vörös csillagot, RAINER ÁGOTA, PILLANAT KÍSÉRTÉSE, AVAGY KÉRDEZŐ MOZAIKOK, Böröndi Lajos, Dudás István, Habony János, Szabad Európát, Szigethy Attila, Madách Imre, Nemzeti Színházat, Christofer Okigbo, Gergely Ágnes, Borbély Károly, Dolán György, Cseh Tamás, Hiszen Lajos, Böröndi Lajost,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.01. 22:04 Koronavírus - Olasz kormányfő: "nem enyhíthetünk a szigorú óvintézkedéseken...
04.01. 22:04 Liget Budapest - Megszűnhet a főváros által elrendelt "zöldstop" a Városlig...
04.01. 22:03 Koronavírus - Pozitív lett Győr polgármesterének második koronavírustesztje...
04.01. 21:53 Koronavírus - Több uniós ország aggodalmát fejezte ki a koronavírus elleni ...
04.01. 21:43 Koronavírus - Franciaországban négyezer fölött a halottak száma
04.01. 21:24 Koronavírus - Pelosi: a képviselőháznak minél előbb napirendre kell vennie ...
04.01. 21:23 MNB: a befektetési alapok is hozzáférhetnek a hosszabb lejáratú hiteleszköz...
04.01. 21:23 Putyin: a kitermelőknek és a fogyasztóknak együtt kell kidolgozniuk a megol...
04.01. 21:13 Serie A - Milik érkezhet Ibrahimovic helyére
04.01. 21:03 Putyin felhatalmazta az orosz kormányt a rendkívüli állapot kihirdetésére
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Tavasz  Kellemes napot  kedd esti szentmise Déva 03.3...  Aranyosi Ervin: Újjászületés  Krókuszok  3. Titkok, melyeket nem vihete...  Napi 1000 légzést segítő készü...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Kellemes délutánt kívánok  5. nagyböjti hét kedd 03.31  Clematis terniflora  A szauna áldásos hatásai  Védelem önmagad ellen  Facebookon kaptam  Mindent tönkreteszünk  Nyugodalmas jó éjszakát kíváno...  Facebookon kaptam  Útravaló – 2020. március...  Talán ez a kis vírus engem is ...  Png csokor  Bízom benned, Uram Jézus Benne...  Elfogadta a védekezésről szóló...  Máris megvan az olimpia új idő...  Facebookon kaptam  Az egyházi rend szentsége: A p...  Betty Boop  Szép napot kívánok!  Csodák csodája  2. Titkok, melyeket nem vihete...  Gyakori kézmosás után hasznos ...  Pablényné Piroska: Virtuális ...  Mai harmónia kártyám  Útravaló – 2020. március...  5 perc a munka, 30 perc sütés!  Változik az élet.......  A hit kapuja: Az élet létrejöt...  Isten kegyelme legyen rajtunk!  Szeretettel Mindenkinek !  Jó éjszakát  Szeretettel Mindenkinek !  Facebookon kaptam  A világ legbátrabb tette  A hit kapuja: Az élet létrejöt...  Lila csokor  Ez a legfinomabb házi kenyér!  Kölyök cicák  BRFK Facebook oldalán „M...  Új parancsolatot adok nektek ....  Amikor gyenge vagy  Virágzó fa  Szíved a lélek természetes ott...  Aranyosi Ervin: Újjászületés  A hit kapuja: Az iszlám és a b...  Útravaló – 2020. március...  Útravaló – 2020. március...  Png csokor  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Harmónia......  Kerekes Károly: A kereszt  Békebeli ropogós kifli  Facebookon kaptam  Nők virágos hajdísszel  Kellemes délutánt kívánok  Nők virágos hajdísszel  Betty Boop  Szikora Róberttel imáról, otth...  Csókay András a rendkívüli páp...  Gerbera koszorú  Tavaszi kép  Pablényné Piroska: Virtuális ...  Amikor gyenge vagy  Ibolya csokor  Betty Boop  Kávézó nő  5. nagyböjti hét kedd 03.31  Facebookon kaptam  Szeretettel Mindenkinek !  Isten szomorúsága  Esti kép  Clematis terniflora  Ne félj, csak higgy Jézus  492 főre nőtt a beazonosított ...  Vízcseppes rózsa  Bízom benned, Uram Jézus Benne...  Szerénke levele Csaba testvérn...  Vízcseppes rózsa  A Tottenham védője tabletekkel...  A lélek nyugalmát . . .  Betty Boop  Csodák csodája  A lélek nyugalmát . . .  Csokor kancsóban  Kellemes teázást  Elfogadta a védekezésről szóló...  Szíved a lélek természetes ott...  Kislány virág koszorúval  Vízcseppes rózsa  Esti kép  Kellemes délutánt kívánok  Tavaszi kép 
Bejegyzés Címkék
alábbi írást, tavalyi pinkamindszenti, környezetében élőknek, változást akarjuk, változtatás igényét, második világégés, mosonmagyaróvári sortűz, főiskola padjait, móriczi nevetések, nagyszülők vallásosságát, unoka emléke, kerítésen szüle, diákok mennek, combján lőtték, óvári városkában, vörös csillagot, egyetemisták szépen, középiskolásokat csak, darabig engedték, tanárok elvitték, 48-as emlékműhöz, legfiatalabb áldozat, gyárak mellett, laktanya felé, üzemekből folyamatosan, tömeget nyomták, hátulról érkezők, hátsó sorokban, másik laktanya, megemlékezést gyászünnepélynek, ítélethirdetés napján, csomó haszontalan, ítélet nagyon, túlélőkkel csináltam, felbőszült tömegben, lexikon-szerű rész, rendszerváltás évében, történelem meghatározó, 1945-ben Csehországba, 1988-as erdélyi, ízét munkásságának, fűszer mindenhez, hétköznapi élet, események újságban, jövőt megpróbálni, váltó rezdülésekhez, börtönben öngyilkos, katonaság alatt, európai irodalom, piarista gimnázium, szellemi találkozások, mondatot kihúzta, embert nagyon, rendszernek problémája, kötet fordítója, első ember, sorozatára gondolunk, repedésekbe belefolyik, egyik legnagyobb, középkori irodalomban, nagyobb újlatin, okcitán útján, okcitán elnevezést, másik oldalra, túli pillanat, irodalom mellett, magyar irodalom, apró falvakkal, hajógyárban megnézik, sortűzre emlékezve, néni honnan, gyerekeket idegesíteni, bárány vére, franciaországban, gyászünnepélynek, államtitkárságon, mosonmagyaróvári, középiskolásokat, elhallgattatott, csehszlovákiába, répceszemeréről, pinkamindszenti, tanúvallomások, könyvtárunknak, kijelentésével, ítélethirdetés, megismerhessük, tanulmányaiban, magyarországon, beválasztottak, rendszerváltás, franciaországi, hagyományokkal, sajtóreferensi, hajkurászásban, dialektusokban, vallásosságát, cselekedettel, beszélgetésbe, megemlékezést, megvigasztalt, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 59 db bejegyzés
Összes: 2865 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 145
  • e Hét: 750
  • e Hónap: 145
  • e Év: 48137
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.