Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Időkapszula V. Hatvanhetedik nap
  2019-02-03 10:17:40, vasárnap
 
   
  Aztán mégis maradtatok.

Igen. Akkoriban nehezebben változtattak az emberek helyet, a közlekedés is más volt, telefonról ne is beszéljünk, évekig hevert a postán a kérelem. S ha nehezen is, lépett a hivatal, kiutaltak egy szükséglakást a Kápolna téren. s befogadták lakáskérvényünket. Nagyon keveset kerestünk ahhoz, hogy el tudjunk hirtelen fölindulásból költözni, s lassan-lassan kapcsolatokra is szert tettünk. S én írtam, felfedeztem a környéket, olvastam.
Tudtam, hogy közel van Pozsony, de a határ miatt ez fényéveknek tűnt. S 1979-ben mentünk először át, Óvárról volt autóbuszjárat. Nekem teljesen ismeretlen volt a város, ezt is fel kellett fedezni.
1979 nyarán a feleségem bátyja megnősült az NDK-ban, az esküvőre mi is kiutaztunk. Ez Cottbusban volt. Az esküvő szép volt, maga a város nem igazán, Nagy csöndes, porosz város Cottbus, akkoriban kezdődtek a nagy lakásépítkezések ott is, mint az NDK más településén. Magyarországhoz képest nekem modern országnak tűnt az NDK, de a fegyelmezettség mögötti gondolatokat nem ismertem, s feltűnt, hogy nincs vendéglátás, s szegényes az élelmiszerválaszték. Sógorom a helyi nyomdában kapott munkát, s felesége is itt dolgozott.
Innét Drezdába mentünk egy kis időre, Az Elba parti város szépnek tűnt, pedig még ott voltak a háborús romok, s hatalmas vörös jelszavak ékesítették a házfalakat.
Nekünk ez szokatlan volt, Németország történetét is meg kellett tanulni a későbbiekben.
1979 nyara szép volt, a lakás mai szemmel elképesztőnek tűnik, akkor nekünk a saját külön világunk volt. Nekem fogalmam sem volt, hogy ez a környék volt 1944-ben a gettó, s hogy nem a komfort csúcsa egyetlen vízcsap a konyhában, egy használhatatlan éléskamra.
Kaptunk a városgazdálkodástól egy sparheltet, s egy kályhát, s télire vettünk tíz mázsa szenet. Ezt belapátoltuk egy tárolóba. A WC az udvaron volt. vizet sparhelten melegítettünk, s egy villanyfőzőnk is volt, s szekrényt vásároltunk a szobába. Szépen berendezkedtünk, s az első önálló telünk melegben telt el.
Erre nagy szükség is volt, hiszen Zsóka terhes lett, s mi izgalommal néztünk a jövő elébe.
Az egyes iskola egyik kedves tanárnőjével összebarátkoztunk, s mivel a közelbe lakott, gyakran átmentünk, beszélgetni a terhességről, s ő vidám természetével lelki támasznak bizonyult. Cilivel aztán jóval később lazább lett a kapcsolatunk, de mi is elkeveredtünk Mosonból, s másfelé vezettek az utak. Ma már ritkán látjuk egymást.

Párttag voltál. Ez segített a lakásszerzésben?

No, velem sokra nem ment a Magyar Szocialista Munkáspárt! Még főiskolásként hálóztak be, csoportvezető tanárunk közölte, a csoportból ketten be kell, hogy lépjenek a pártba. Az egyik kiszemelt én voltam. Szegény családból származtam, jól tanultam. Amikor nem akartam igent mondani, azzal állt elő, hogy kellenek rendes emberek, hogy belülről tegyük jóvá kis világunkat. Most már csak nevetek az indokon. Beléptem. Aztán utolsó évesként elhagyva a főiskolát, úgy véltem, ezt Óváron nem kell senkinek tudni, biztosan kikopok valahogyan. Naív voltam, s fél év múlva meglelt a munkásosztály élcsapata, mehettem rendszeresen a hivatalba pártgyűlésekre.
Azokon meg másról nem volt szó, mint a hivatalról. Hogy hogyan kell ügyfélbaráttá alakítani. Egyszer szóltam valamihez hozzá, akkor már Makkosné volt a tanácselnök, aki kicsit lehülyézett, s leülhettem.
Soha nem volt szó 56-ról, semmi fontos dologról. A főnökömnek kötelező volt rendszeresen hangulatjelentéseket írni, ezek megfogalmazásában segítettem. Leírtuk, hogy nem tetszik a dolgozóknak a folyamatos áremelés.
Aztán 1987-ben közöltem, hogy kilépek a pártból. Ebből volt némi csetepaté. Mészáros Jóska eljött a könyvtárba, s leültettek egy üvegasztal mellé, majd közölte Tuba Lacival, hogy reméli, tudja, mit kell velem tenni. S miután én kicsit tréfásnak véltem a helyzetet, elmondtam a véleményemet, s azt, hogy a pártnak csak intézményei vannak, s miért fölösleges nekünk ez az egész.
Jóska akkorát vágott az üvegasztalra, hogy az megrepedt. De csak ennyi lett a következménye. Néhány hónap után ugyanúgy kaptam jutalmat, mint mindenki más.
Akkor már az új művelődési központban voltunk, s külön pártszervezete volt a háznak. Vitéz Vili kérte el a párttagkönyvemet, s kérte, hogy röviden írjam meg az indokomat. Segített a megfogalmazásban, végül megszületett a fontos mondat: Nem értek egyet a párt politikájával.
Sajnálom a könyvecskémet, megőriztem volna.
Se hasznom, sem károm nem volt ebből, azóta is úgy vélem. Szerintem meg nem voltam én olyan fontos ember. Ekkor már sok írásom jelent meg folyóiratokban, országos lapokban, ez egyféle védettséget is jelentett. S amúgy is járt ,,beszélgetni" hozzám egy titkosrendőr, gyűjtögetett adatokat rólam, mert 1984-ben szerepeltem abban az Új Forrásban, amelyikben Nagy Gazsi híres nagyimrés verse megjelent. Ezt a lapot be is zúzták, nekem a kapott tiszteletpéldányom ma is megvan. Nem volt képük a szerzőktől visszakérni.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: lakásépítkezések, párttagkönyvemet, megfogalmazásban, lakásszerzésben, fegyelmezettség, berendezkedtünk, magyarországhoz, használhatatlan, pártszervezete, folyóiratokban, pártgyűlésekre, fölindulásból, könyvecskémet, kapcsolatokra, szükséglakást, elkeveredtünk, csoportvezető, elképesztőnek, természetével, melegítettünk, politikájával, munkásosztály, autóbuszjárat, villanyfőzőnk, főiskolásként, következménye, ügyfélbaráttá, rendszeresen, üvegasztalra, tanárnőjével, kapcsolatunk, terhességről, megszületett, véleményemet, gondolatokat, későbbiekben, emberek helyet, határ miatt, feleségem bátyja, esküvő szép, nagy lakásépítkezések, fegyelmezettség mögötti, helyi nyomdában, háborús romok, saját külön, környék volt, komfort csúcsa, használhatatlan éléskamra, udvaron volt, első önálló, jövő elébe, egyes iskola, Időkapszula, Innét Drezdába, Magyar Szocialista Munkáspárt, Mészáros Jóska, Tuba Lacival, Vitéz Vili, Nagy Gazsi,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Lóhere  Nem tudhatod  Png virág  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Png férfi  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Egy maradéktalanul uralt világ  Nem tudhatod  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png fotel  Tavaszi kép  Jó éjszakát  Kellemes délutánt kívánok  Ami embereknek lehetetlen, az...  Kövesd a cowboyt!  Nagyi telefonál  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Gonosz démon-álarc  Kaffka_Margit  A boldog családok mind hasonló...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Elköszönt  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Png kislány  Csak a fogyatkozás látható  Esti kép  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Nem tudhatod  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Örülök, hogy látlak!  Png virág  Lóhere  Minden harmadik...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Lóhere  Makszim Gorkij gondolata  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Idő  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Őrizkednünk kell...  Szívem  Akarat  Tanuld meg ezt a versemet  Png csokor  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  képre írva  A boldog családok mind hasonló...  Paul David Tripp Április 20  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Még csak most kezdődik a nap  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akarat  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet 
Bejegyzés Címkék
emberek helyet, határ miatt, feleségem bátyja, esküvő szép, nagy lakásépítkezések, fegyelmezettség mögötti, helyi nyomdában, háborús romok, saját külön, környék volt, komfort csúcsa, használhatatlan éléskamra, udvaron volt, első önálló, jövő elébe, egyes iskola, közelbe lakott, csoportból ketten, egyik kiszemelt, munkásosztály élcsapata, hivatalba pártgyűlésekre, főnökömnek kötelező, folyamatos áremelés, üvegasztal mellé, pártnak csak, fontos mondat, párt politikájával, szerzőktől visszakérni, lakásépítkezések, párttagkönyvemet, megfogalmazásban, lakásszerzésben, fegyelmezettség, berendezkedtünk, magyarországhoz, használhatatlan, pártszervezete, folyóiratokban, pártgyűlésekre, fölindulásból, könyvecskémet, kapcsolatokra, szükséglakást, elkeveredtünk, csoportvezető, elképesztőnek, természetével, melegítettünk, politikájával, munkásosztály, autóbuszjárat, villanyfőzőnk, főiskolásként, következménye, ügyfélbaráttá, rendszeresen, üvegasztalra, tanárnőjével, kapcsolatunk, terhességről, megszületett, véleményemet, gondolatokat, későbbiekben, titkosrendőr, gyűjtögetett, belapátoltuk, változtattak, dolgozóknak, vendéglátás, németország, visszakérni, szocialista, településén, fényéveknek, lehülyézett, beszélgetni, szerepeltem, felfedeztem, vásároltunk, ékesítették, tanácselnök, védettséget, intézményei, üvegasztal, sparheltet, ismeretlen, cottbusban, leülhettem, főnökömnek, leültettek, sparhelten, származtam, kiutaztunk, folyamatos, csoportból, fölösleges, hivatalról, segítettem, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 44 db bejegyzés
Összes: 3563 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 504
  • e Hét: 1316
  • e Hónap: 11279
  • e Év: 56252
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.