Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
IdőkapszulaVI. - Hetvenkettedik nap
  2019-02-16 09:57:14, szombat
 
   
  Térjünk vissza a nyolcvanas évekhez!

1980-ban adták át a Kormos lakótelepet, itt ,,vásárolhattunk" egy másfél szobás lakást. Természetesen hitelre, de ez is óriási dolog volt. Ennek az évnek a márciusában megszületett Zsóka lányunk, nagyon boldogok voltunk.
12-én este jöttek rá Nagyzsókára a szülési fájdalmak, átmentünk Cilihez, majd bementünk a kórházba. Reggel a könyvtárból telefonáltam, s közölték, hogy kislány. Én olyan boldog voltam, hogy a könnyű havazásban végigfutottam a városon.
Persze nagy volt az izgalom, s a Kápolna térre vittük haza a babát. Mit tudtunk mi arról, hogy hogyan kell gondozni. Mindenben segítségre szorultunk volna, ha lett volna kihez fordulni. Rosszul szopott, csípőficam gyanús volt, Győrben szíjba tették, én is sírtam, amikor fürdetéskor a boldogságtól nevetett, hogy nincsen kifeszítve a csípője.
A Kormos lakótelep 11-es lépcsőházának első emeleti lakása lett a miénk. Bútor alig, de nem kellett tüzelőért futkározni, dolgoztam, míg Zsóka odahaza volt. Filléres gondjaink voltak, de ez ki a fenét érdekelt akkor. Nagyon boldogok voltunk.
Talán ez volt az az év, amikor megismerkedtem Sárándi Józseffel azt Új Forrás folyóirattól. Itt 1979-ben jelentem meg először, s Józsi rendesen levelezett velem.
1980-ban jelent meg a Barbárság kora című kötete, amit nagyon jónak véltem, meghívtam író-olvasó találkozóra Mosonmagyaróvárra. Ebből a kapcsolatból máig tartó, hullámzó barátság lett.
Valójában az új Forrással való kapcsolatom is ambivalens. Józsi közölt verseket, a főszerkesztő inkább recenzióimat preferálta. Kaptam feladatot bőven, könyveket, antológiákat. Így ismertem meg Pálos Rozitát, ezt a tüneményes tanítónőt, aki csodálatos verseket írt. Lebegő, Istennel átitatott opuszai a szívemig hatoltak.
Józsi akkoriban szerelmesedett bele Zsuzsába, s 1984 augusztusában házasodtak össze, s én voltam az esküvői tanújuk. Másnap, az óvári kultúrház átadására értem vissza. A könyvtár is ide költözött, szép módszertani irodát kaptam.
Megjelent az őszi Új Forrás szám, benne két Nagy Gáspár verssel. Az egyik az Öröknyár ... volt. Emlékszem, úgy nem ragadott meg nagyon. Nekem két versem is volt a lapban, s egy kritikám.
Kitört a botrány. A lapot bezúzták Gazsi miatt, de a tiszteletpéldányom megvolt, így újra el tudtam olvasni. NI. Persze az az átkozott infinitívusz, hát nem pontosan olyan, mintha Nagy Imre szignója lenne? Persze azért tenni kellett valakinek, hogy Kádárhoz is eljusson a lap, hisz egy kis vidéki folyóiratocska a pesti nagyképűségben másként elveszik.
Úgy tudom, egy Komárom megyei buzgóság volt a feljelentő, s csak azért nem írom le a nevét, mert én is csak szóbeszédben hallottam.
Persze az, hogy az októberi számban jött a vers még egy lapátnyi parázs. Később persze a Tiszatáj hiába hozta a betiltását jelentő Nagy Gáspár verset (A fiú naplójából) júniusban, a figyelmet nem kerülhette el az sem. Igaz, így utólag belegondolva, az meg a kivégzés hónapja. A fenébe! (Minkét lapszámot birtokolom.)
Ősszel nálunk volt író-olvasó találkozón Gazsi, én vezettem le, s utána beszélgettünk. Említettem neki a számot, s tőle tudtam, hogy áll a bál. Le akarták mondatni az írószövetségi alelnökségről, de nem sikerült. Ki is álltak mellette, így ,,csupán" a szokásos közlésmegvonással sújtották.
Átlépett ugyanis egy vörös vonalat. Az 1956 körüli konszenzust szegte meg. Nagy Imréről nem írunk, a forradalom tabu.
Sárándi rosszabbul járt. A lapot nem tiltották be, hanem átszervezték. A korábbi főszerkesztő meghalt, Jóskát egyszerűen kirúgták, s közlésmegvonásra ítélték. Decemberben, amikor a szerkesztőség nívódíjakat osztott - én is kaptam, fagyos hangulatban üldögéltünk, amikor Jóska előhúzott egy levelet, amelyben az állt, hogy átszervezik a szerkesztőséget, s rá nem tartanak igényt. Felajánlottak neki egy diszkós állást. Tanítani nem taníthatott, bár tanári végzettsége volt, mert megrontaná az ifjúságot.
A Magyar Nemzet segített egy kicsit rajta, hogy honoráriumot fizethessenek, közölt régebbi verseiből.
Mi folyamatosan leveleztünk, keserű leveleit azóta is őrzöm, s később többször aludtam nála, mikor Pestre mentem az egyetemre. Aztán megtudtam, hogy folyamatosan meg is figyelik. Később rájöttem, hogy ezt velem is megteszik, s havonta egyszer megjelent a munkahelyemen egy civil rendőr Győrből. Beszélgetni.
Persze ez kijárt azoknak, akik a betiltott lapban szerepeltek.
A Magyar Nemzetről még annyit, ebben az évtizedben gyakran volt a lapban versem, úgy látszik, kezdtem olyan verseket írni, amelyek a lap szellemiségéhez passzoltak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: közlésmegvonásra, szellemiségéhez, szerkesztőséget, megismerkedtem, folyóiratocska, vásárolhattunk, nagyképűségben, szerelmesedett, augusztusában, alelnökségről, írószövetségi, fizethessenek, beszélgettünk, szerkesztőség, lépcsőházának, felajánlottak, munkahelyemen, végigfutottam, természetesen, boldogságtól, infinitívusz, recenzióimat, átszervezték, folyamatosan, főszerkesztő, folyóirattól, antológiákat, honoráriumot, szóbeszédben, belegondolva, telefonáltam, kapcsolatból, megszületett, módszertani, konszenzust, hangulatban, nyolcvanas évekhez, másfél szobás, márciusában megszületett, szülési fájdalmak, könyvtárból telefonáltam, könnyű havazásban, boldogságtól nevetett, fenét érdekelt, kapcsolatból máig, főszerkesztő inkább, tüneményes tanítónőt, szívemig hatoltak, esküvői tanújuk, óvári kultúrház, lapot bezúzták, pesti nagyképűségben, Sárándi Józseffel, Pálos Rozitát, Nagy Gáspár, Nagy Imre, Nagy Imréről, Magyar Nemzet, Magyar Nemzetről,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Reménység és erő Krisztustól e...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Szívem  Neked tudnod kell  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Alázat  Alázat  Png kislány  Albert Einsteinről  Adakozás  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Neked tudnod kell  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Kerüld el az evangélium örömén...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Paul David Tripp Április 21  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akik bántanak téged  Alázat  Lóhere  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Alázat  Alázat  Az engedelmesség miért nem vál...  Png kutya  Albert Einstein gondolata  Mai harmónia kártyám  Mai harmónia kártyám  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png csokor  Akarat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Nem méltó hozzád  Erdőn  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png fotel  Ne kapaszkodj magasabbra,  Lóhere  Őrizkednünk kell...  Esti kép  Esti kép  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép napot kívánok  Julian Brass gondolata  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Neked tudnod kell  Rátalálsz  Ágai Ágnes – Csendélet  Png fotel  A kételkedés kezelése 
Bejegyzés Címkék
nyolcvanas évekhez, másfél szobás, márciusában megszületett, szülési fájdalmak, könyvtárból telefonáltam, könnyű havazásban, boldogságtól nevetett, fenét érdekelt, kapcsolatból máig, főszerkesztő inkább, tüneményes tanítónőt, szívemig hatoltak, esküvői tanújuk, óvári kultúrház, lapot bezúzták, pesti nagyképűségben, októberi számban, lapátnyi parázs, betiltását jelentő, kivégzés hónapja, írószövetségi alelnökségről, szokásos közlésmegvonással, vörös vonalat, 1956 körüli, forradalom tabu, korábbi főszerkesztő, szerkesztőség nívódíjakat, diszkós állást, kicsit rajta, civil rendőr, betiltott lapban, évtizedben gyakran, lapban versem, közlésmegvonásra, szellemiségéhez, szerkesztőséget, megismerkedtem, folyóiratocska, vásárolhattunk, nagyképűségben, szerelmesedett, augusztusában, alelnökségről, írószövetségi, fizethessenek, beszélgettünk, szerkesztőség, lépcsőházának, felajánlottak, munkahelyemen, végigfutottam, természetesen, boldogságtól, infinitívusz, recenzióimat, átszervezték, folyamatosan, főszerkesztő, folyóirattól, antológiákat, honoráriumot, szóbeszédben, belegondolva, telefonáltam, kapcsolatból, megszületett, módszertani, konszenzust, hangulatban, átszervezik, üldögéltünk, könyvtárból, nívódíjakat, márciusában, szerepeltek, beszélgetni, decemberben, végzettsége, leveleztünk, taníthatott, találkozóra, lakótelepet, fürdetéskor, kapcsolatom, nagyzsókára, tüneményes, futkározni, nyolcvanas, megrontaná, preferálta, passzoltak, naplójából, ambivalens, egyszerűen, levelezett, forradalom, birtokolom, rosszabbul, kifeszítve, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 45 db bejegyzés
Összes: 3564 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 463
  • e Hét: 2064
  • e Hónap: 12027
  • e Év: 57000
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.