Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
a valóság szebb az elképzeltnél Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A belül hordott haza - Kétszáztizedik nap
  2019-10-23 07:40:27, szerda
 
   
  Egy korábban írt beszédem. Minden mondatát vállalom.

A belül hordott haza


Gyakran hangoztatták az elmúlt évtizedekben, hogy mindenkinek mást és mást jelent 1956. S hogy a sokféle jelentés megfér egymás mellett. Alattomos kijelentés ez, maszatolós, elkeni a határt bűnös és áldozat között, s megengedi az önvizsgálat hiányát.
Az ünnepet silányítja hétköznappá.
Mert ünnepelni tudni kell. Az ünnepek jelentősége a családban is nagy, hát még a családok nagy közösségében, a nemzetben! Összetartó erő az ünnep, az a ragasztó, malter, ami ha kipereg a téglák közül, az épület rokkan bele, rogy össze, ereszkedik térdre.
Különösen 1956 sugározhatná az összetartozás élményét: a magyar október a világ egészén ismert, s tisztelt forradalom. Miért kellene hát nekünk sunyin, lehajtott fejjel emlékezni rá? Csak nem azért, mert elmaradt az azt eltiprók felelősségre vonása? Talán az áldozat szégyellje magát azért, hogy elárulója, besúgója fölényes mosollyal a szája szegletében sütkérezik a napfényben?
Cinikus az, aki kijelenti, hogy megfér 1956-ban Wittner Mária igazsága, Magyar Katalin igazsága Apró Antal, Biszku és Dögei igazságával!
Persze ünnepelni tudni kell, s tudni kell nem beszélni, ha csak hallgatni lehet. S ünnepelni sokféleképpen kell, néha csak egy szál virággal a vértől áztatott mosonmagyaróvári téren. A gyönyörűvé varázsolt Kossuth téren azzal emlékezni, hogy megállunk egy pillanatra a Földművelésügyi Minisztérium golyó sebzett falánál. Néha elég elővenni egy régi fényképet, föllapozni egy könyvet. S van olyan is, hogy ünneplőt ölt az ember, meghallgatja az emlékező beszédet, s nagyapjára gondol közben, s arra, hogy büszke magyarságára, büszke szüleire, akiknek már nem adatott meg a jobb kor, amiben reménykedtek.
1956 a fejek felemelésének az éve. S példa is: a reménytelenség legmélyebb bugyrából is lehet kitörni. S példa minden kor diktatúrájának: a nép nem felejt. Van egy pont, ahonnét már csak felfele van. S hogy minden gaztett fölíratik valahova, s és eljön a számonkérés ideje. Minden kor politikai elitje számára tanulság: a nemzetet szolgálni kell, nem rátelepedni, ráerőszakolni az idegen mintákat, akaratot.
Ki gondolta volna 1956. október 22-én este, hogy másnap emberekre lőnek a rádiónál, hogy néhány nap leforgása alatt teljesen megváltozik az ország? Hogy mi volt az utolsó csepp a pohárban? Teljesen mellékes. De micsoda iszonytató zsarnokság ellen lázad fel az ember, ha munkás, paraszt, tanár, egyetemista együtt dönti le a zsarnokság jelképét a Sztálin szobrot, s együtt menetel Pest utcáin. Ilyen ritka nemzeti egységet minden száz évben egyet, ha föl lehet jegyezni. Dávid Góliát ellen. A rákosan elburjánzott Gulag sejtek közül az egyik gennye fölfakad, s jöhetnek tankok beletaposni az embert az aszfaltba, a félelem már kiirthatatlanul beleköltözött a rabtartók szívébe: a lázadás emléke lázként lappang sokáig, hogy végül ledöntse a testet.
Még 33 év hallgatás és rettegés? A győzelmet kódolta 1956. S tulajdonképpen 1989 felemás rendszerváltása is 1956 naivitásával telítődött, az egészséges lélek nem sejtette miféle fondorlatokkal, túlélési taktikákkal játsszák ki hitét, próbálják meg elvenni az ünnep örömét.
- Te is részese voltál az árulásnak! Te is hallgattál! Te is elfogadtad a rendszer kitüntetéseit, kegyeit. Te is beléptél, te sem léptél ki. Részt vettél benne életeddel, kacsintsunk hát össze! Így nyálazott össze bennünket a hazugság, s nyálaz még ma is.

*

Türelmetlenek vagyunk? Alig lélegeztünk be néhány kortynyit a feltépett ablakokon át beömlő levegőből máris minden kérdésünkre szeretnénk érvényes, egyszeri és megfellebbezhetetlen választ kapni? Igen, hisz ötven éven át nem hallottunk mást csak féligazságokat, elharapott szavakat, s a hallgatás emlékművét építtették velünk, s sokunknak már soha nem mondja el édesanyja, édesapja, hogy hogyan gondolkodott 1956-ról, hogyan gondolkodott 1945-ről, s ha él még némelyikünké, már nem tudja elmondani semmiféle nyelven, mert az elmúlt közel hatvan év alatt a beszélhető nyelvet is elvették tőle.
Emlékszem még, hogy 1989-ben mekkorát durrant a szó, hogy 1956-ban nem ellenforradalom volt, hanem népfelkelés. Kellett is hozzá néhány év, hogy lehűtse álmainkat, hogy ne gondoljuk végig azt, ami ebből következik. Hogy elmúljon az az érzés, amit akkor érez az ember, amikor egy sötét szobában hirtelen föltépik az ablakokat, és beömlik a fény. Igaz, ha nem is lehetett már ugyanúgy visszaszögelni az ablakra a léceket, ha csíkokban be is szivárgott a fény, megpróbálták azért sokan.
1956. október 23-án népfelkelés robbant ki, a lengyel szolidaritási tüntetés nőtt hirtelen elégedetlenségi mozgalommá. S 24 óra alatt forradalommá, az országot átszövő forradalommá vált. A forradalomnak ugyanis volt célja, s e célokat a 16 pont sorról sorra le is írta. A cél pedig egyszerűnek látszott, a szovjet csapatok kivonása, a független Magyarország megteremtése. S e cél forrasztotta egybe az országot.
Szangvinikus, hirtelen indulatú nép a magyar, sokan még ma sem tudják megérteni, hogy eszmék egy egész népet lázba tudnak hozni, hogy honnét a merészség egy 200 milliós birodalom ellen felkelni. Nem tudják, mert gyomrukon keresztül nézik a történelmet, s mert lelkesedésük a bankszámlakivonatokig terjed. S mert nem fogják föl, hogy a 20. században el lehetett jutni odáig, hogy nincsen tovább, hogy nincsen mit veszíteni. S azt sem, hogy e csöppnyi nép ezernyi tapasztalat ellenére hitt abban, hogy nincsen egyedül. Annak ellenére hitt ebben, hogy megtapasztalta Trianon népirtását, a második világháború után ellenünk elkövetett kegyetlenkedéseket, s a hazugság Európájának hallgatását.
Emlékszem, nem is volt olyan régen 2006. S az ötvenedik évfordulóra szép számmal érkeztek küldöttségek, s bocsánatkérő nyilatkozatok hangzottak el, hogy magunkra hagytak bennünket, s mi feszengve hallgattuk a szép szavakat, mert erre sem volt már igazán szükségünk ötven év után. Hisz amit e népek kormányai elmulasztottak, arra nincsen bocsánat csak magyarázat. S bocsánatot csak saját népüktől kellene kérniük, azoktól, akik többet tettek a hivatalosságoknál, befogadták a menekülőket, ellátták őket, házukba hívták, megállították a magyarokat szállító autóbuszokat, hogy néhány schillinget nyomjanak a hontalanok kezébe. Igen osztrák pénzt, mert Ausztria volt az egyetlen, aki egy évvel az orosz megszállás megszűnte után a legtöbbet tette. Talán Önök nem tudják, az osztrák miniszterelnök, s Bécs legnevesebb színészei járták a császárváros utcáit, s pénzt gyűjtöttek Magyarországnak. Kalapoztak.
De 2006-ból másra is emlékeznünk kell. Apáink hitének meggyalázására, s arra, hogy hogyan torzult kegyetlenkedéssé az ünnep, egy paranoiás miniszterelnök magánbeszédévé.
És türelmetlenségünk ellenére is be kellett látnunk, fél évszázad semmi, csak egy mély levegőt lehet ennyi idő alatt venni. De elég arra, hogy észrevegyük, hogyan ég, fényesedik 1956 csillaga egyre tisztábban, s hogyan mállik, rothad szét az a sokféle hamis gondolat, amibe becsomagolták. Nem kétséges, 1848 mellett 1956 a magyar nemzet második nagy pillanata. A napi marakodás mellett persze ez nem látszik minden pillanatban, a szétszakított, szellemileg megalázott, az értékeket megkérdőjelező mában ez nem tűnik mindig annak, de hazának nem csak az a szögesdróttal körbekerített terület nevezhető, ahol vannak azonosulási pontok, ahol vannak biztos értékek, ahol fel lehet nézni a Napba, ahol bele lehet nézni a tükörbe. A haza ugyanis csak egy terület, nem az állam gyakorlóterepe, nem csak az a föld amiből vétettünk, és amibe eltemetnek ma, nem, a haza hit a jövőben. Ezért volt veszélyes 1956 a zsarnokságra, mert ezt a hitet állította vissza az emberekben. Hogy van értelme élni. S ezért rettenetes a zsarnok számára, mert hiába államosította, annektálta a magánéletet is, a belül hordott hazát nem lehetett gyarmatosítani. S ezért volt félnivalója az azt követő 33 év zsarnokainak, mert tudták, 1956 gyújtózsinór a magyar történelemben. Mert róluk is ítéletet mondtak 1956-ban, az elkövetkező zsarnokok is megítéltettek már akkor.
Én még emlékszem a nagy hallgatásokra. Tudom, milyen vastag fallal vették körül az e vidéken történteket, tudom, hogyan hamisították meg Önök és apáik múltját. S tudom, hogy Pest mellett a vidék forradalma, a hátország felkelése sem maradt el. Mint ahogyan az ezt követő terror szedte itt is a maga áldozatait. Följegyeztek mindent pontosan. Még álmainkat is leltárba vették.
S ezen a vidéken, ahol a menekülők nagy része hagyta el az országot, különösen. Itt nem bocsátottak meg az áldozatoknak. Nem bocsátottak meg Magyaróvár népének sem, mert el merte énekelni a Szózatot a laktanya előtt, mer mert mosolyogni. Ezeket a határszéli településeket is halálra ítélték. Rokonokat vágott el a szögesdrót, még beutazni is csak engedéllyel lehetett. S aki emlékezni mert, azt ellehetetlenítették. Ezért hat szinte a szívre mért ütésként egy-egy kései emlékezés, vallomás az 1956-ban történtekről.
S megszakadt az élet fonala, a szülők egymás között suttogtak, a gyermek úgy nőtt fel, hogy nem élhette át szülei, nagyszülei emlékeit, kimaradt életéből valami nagyon fontos. A kötőanyag, ami összetartja az egészet.

*

Tisztelt ünneplő közönség! Reszkető kis gyertyaláng volt Magyarország 1956-ja a neonfénnyel megvilágított, de lelki-testi nyomorúságban tespedő világnak. Sokan merítenek belőle erőt mégis, máig hatóan. S úgy tűnik, csak idehaza szégyenlősködünk még mindig, mint akik nem tudnak félelem nélkül élni már. Pedig ideje felemelni a fejünket, s konokul szembenézni múltunkkal, s tisztelettel adózni azok előtt, akik ránk bízták ezt a kicsi hazát.
Engedjék meg, hogy Faludy György egyik versével, szonettjével fejezzem be mondandómat. Szeretem ezt a rövid verset, érzem benne a hátrahagyott haza lapuló házait, s a menekülők riadt kétségbeesését. S kívánom, hogy utolsó gondolata többé soha nem legyen igaz: ne könnyebbüljön meg az ember, ha kiér ebből a furcsa hazából.

1956. november

Az ég mint kormos, csillagtalan kürtő,
a lápföld sík és pőre.
Vagy százan vánszorgunk a Fertő mellett
és igyekszünk előre.

Mellettem kövér, szovjet tiszt civilben,
rumszag árad belőle.
Egy gyermek sír. Patakon gázolunk át,
s nem leszünk nedves tőle.

Majd: osztrák lámpák, mentőkocsik, szendvics,
mosolygó piszkosszőke
járőr. Mögöttünk puskaszó, sötétség,

remények temetője.
Furcsa haza. Az ember fellélegzik,
mikor kiér belőle.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kegyetlenkedéssé, mosonmagyaróvári, szégyenlősködünk, ellenforradalom, kiirthatatlanul, magyarországnak, földművelésügyi, rendszerváltása, elégedetlenségi, megkérdőjelező, kétségbeesését, visszaszögelni, gyakorlóterepe, miniszterelnök, féligazságokat, tulajdonképpen, fondorlatokkal, gyarmatosítani, megtapasztalta, diktatúrájának, elmulasztottak, magánbeszédévé, reménytelenség, meggyalázására, megvilágított, államosította, beleköltözött, megállították, szolidaritási, forradalomnak, nyomorúságban, körbekerített, történelemben, szögesdróttal, könnyebbüljön, sokféleképpen, belül hordott, elmúlt évtizedekben, sokféle jelentés, határt bűnös, önvizsgálat hiányát, ünnepet silányítja, ünnepek jelentősége, családok nagy, téglák közül, épület rokkan, összetartozás élményét, magyar október, világ egészén, áldozat szégyellje, szája szegletében, szál virággal, Wittner Mária, Magyar Katalin, Apró Antal, Földművelésügyi Minisztérium, Dávid Góliát, Talán Önök, Faludy György,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
11.11. 22:32 Illegális bevándorlás - Az európai migrációs probléma szélesebb körű megold...
11.11. 21:42 Szakértő: rövid távon nem látszik a kiút Bolíviában
11.11. 21:42 Átadták a megújult kaposvári Csiky Gergely Színházat
11.11. 21:22 Júniusban úszik legközelebb Mányoki Attila, akiről dokumentumfilm készült
11.11. 21:11 Katalán válság - Függetlenségpárti tüntetők alkotnak útzárat a határ franci...
11.11. 20:52 Jövőre Sopron rendezi az U20-as női kosárlabda Eb-t
11.11. 20:22 Német képviselők: a Fidesznek a Néppártban a helye
11.11. 20:22 Emmi: a kormány továbbra is a párbeszéd híve, nyitott a szakmai egyeztetésr...
11.11. 20:12 Szörnyetegnek nevezte az általa feldarabolt lányt a szentpétervári történés...
11.11. 19:51 Daróczi Csaba: a nagy fotópályázatokon rendre jól szerepelnek a magyar term...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Szűrke cica  Állataiknak annyi szaporulata ...  Őszi kép  Png rózsa  Szent Márton-dal Szent Márton...  Reményünket egyedül Istenbe ve...  Egészségedre  Havas téli kép  Szèp estét kedves látogat...  Ludas Matyi  Uborka tánc  Facebookon kaptam  Mókus  Png nő  Füstkép  Szèp estét  Kislány esernyővel  Őszi kép  Vízcseppes rózsa  Őszi kép  Hit  Ludat illik enni ezen a napon  Facebookon kaptam  A fiatalok figyelmébe  Naplemente  Hit  Cumizó cica  Kölyök kutyák  Piros rózsa  Hűvös van  Csillagos ég  Pókháló ruha  Őszi kép  Szép estét  Png virág  Reményünket egyedül Istenbe ve...  Kellemes délutánt kívánok!  Fehér rózsák  Idő,idő - Kétszázhuszonkettedi...  Füstkép  Őszi dekoráció  Facebookon kaptam  Alvó cica  Kislány libával  Gomba  Szép estét  Png kislány  Csend van mindenfelé...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Évközi 32. vasárnap 11.10 - ...  Mai harmónia kártyám  Gyertek haza libuskáim!Nem mer...  Őszi csendélet  Facebookon kaptam  Sárga rózsa  Hűvös van  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Kopré József: Libák libasorban...  Idő,idő - Kétszázhuszonkettedi...  Facebookon kaptam Krisztina...  Őszi kép  Png rózsa  Ludat illik enni ezen a napon  Őszi kép  Facebookon kaptam  Naplemente  Márton nap  Sárga rózsa  Hit  Meghitt - békés estét kívánok ...  Fekete macska  Körültekintő döntéshozatal  Őszi kép  Margaretták  Vízcseppes rózsa  Kövér, mint Márton lúdja  Őszi csend 11.11  Csend van mindenfelé...  Őszi kép  Templomban  Őszi levelek  Réce , ruca , vadliba  Facebookon kaptam  Az eső szerelme . . .  Tartja a mondás  Facebookon kaptam  Meghitt - békés estét kívánok ...  Gomba  Facebookon kaptam  Nőkl őszi öltözékben  Vasárnapi gondolatok a napi ev...  Róka  Őszi levelek  Facebookon kaptam  Cumizó cica  Facebookon kaptam  Pókháló ruha  Őzike  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
belül hordott, elmúlt évtizedekben, sokféle jelentés, határt bűnös, önvizsgálat hiányát, ünnepet silányítja, ünnepek jelentősége, családok nagy, téglák közül, épület rokkan, összetartozás élményét, magyar október, világ egészén, áldozat szégyellje, szája szegletében, szál virággal, vértől áztatott, gyönyörűvé varázsolt, régi fényképet, emlékező beszédet, fejek felemelésének, reménytelenség legmélyebb, számonkérés ideje, nemzetet szolgálni, idegen mintákat, utolsó csepp, zsarnokság jelképét, rákosan elburjánzott, egyik gennye, rabtartók szívébe, lázadás emléke, győzelmet kódolta, egészséges lélek, ünnep örömét, rendszer kitüntetéseit, feltépett ablakokon, hallgatás emlékművét, elmúlt közel, beszélhető nyelvet, sötét szobában, lengyel szolidaritási, országot átszövő, forradalomnak ugyanis, szovjet csapatok, független Magyarország, egész népet, második világháború, hazugság Európájának, ötvenedik évfordulóra, szép szavakat, magyarokat szállító, hontalanok kezébe, orosz megszállás, legtöbbet tette, osztrák miniszterelnök, császárváros utcáit, paranoiás miniszterelnök, mély levegőt, magyar nemzet, napi marakodás, értékeket megkérdőjelező, haza ugyanis, állam gyakorlóterepe, hitet állította, zsarnok számára, magyar történelemben, elkövetkező zsarnokok, nagy hallgatásokra, vidék forradalma, hátország felkelése, maga áldozatait, menekülők nagy, laktanya előtt, határszéli településeket, szívre mért, 1956-ban történtekről, élet fonala, szülők egymás, neonfénnyel megvilágított, kicsi hazát, rövid verset, hátrahagyott haza, menekülők riadt, furcsa hazából, ember fellélegzik, kegyetlenkedéssé, mosonmagyaróvári, szégyenlősködünk, ellenforradalom, kiirthatatlanul, magyarországnak, földművelésügyi, rendszerváltása, elégedetlenségi, megkérdőjelező, kétségbeesését, visszaszögelni, gyakorlóterepe, miniszterelnök, féligazságokat, tulajdonképpen, , ,
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 203 db bejegyzés
Összes: 2781 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 145
  • e Hét: 683
  • e Hónap: 3723
  • e Év: 110717
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.