Belépés
sarkadykati.blog.xfree.hu
Az élet szép . . . tenéked magyarázzam? - Minden napot új lappal kezdek! Sarkady-Nagy Béláné
1956.06.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szeretem őket, de nem a lakásban!
  2013-05-17 14:16:31, péntek
 
   
  Hogyan űzzük el a hangyákat?

Tavasszal a kertben, de a házban is az egyik legnagyobb gond a hangyák "térnyerése". Sokan - főleg ahol kisgyerek, vagy háziállat van - nem szeretik a különféle mérgeket használni. Ennek ellenére nem kell együtt élnünk a hangyákkal, elriasztásuknak számos hagyományos módja is van.A hangyák szaglása kitűnő, és utálják a foghagymát, a fahéjat és a mentát. A hangyák menetelésük közben szagnyomot hagynak, amelyek alapján visszatalálnak. A boly és környékének megszórása után - foghagymával, fahéjjal vagy mentával (pár napon keresztül, amíg a szagok megmaradnak) - a hangyák nem találnak vissza a bolyukhoz. Például a kettévágott fokhagyma gerezdet egy hétig ott hagyni ahol megjelennek, és egy évig sem látni őket!
A fahéj

A mára mindenhol elterjedt és jól ismert kellemes, egzotikus ízű fűszer, a fahéj, a fahéjfa kérgének köszönhető. A fahéj fája Sri Lankában őshonos, közepes nagyságú örökzöld.

A fahéjnak különös jelentőséget tulajdonítottak már évezredekkel ezelőtt is: a Bibliából tudhatjuk, hogy Mózes a szent olaj elkészítéséhez fahéjat használt. A legenda szerint pedig Nero egy év fahéjtermését füstölte el felesége temetésénél.

A kínaiak már évezredekkel ezelőtt használták különböző betegségek gyógyítására. Friss kutatásokkal most bebizonyították, hogy a hivatalosan Cinnamomum zeylanicum-nak nevezett fahéj valóban jótékony hatással van a vércukor- és a koleszterinszintre.

A United States Department of Agriculture (USDA) számos, embereken végzett kutatás eredményéről számolt be. A jelentésekből kiderül, hogy napi fél teáskanál fahéj kifejezetten jótékony hatással van a vércukorszintre. A fahéj ugyanis megerősíti szervezetünk azon képességét, hogy a már megtermelt inzulint használni tudja, különösen az izomszövetekben.

Emellett azt is felfedezték, hogy a fahéj a koleszterinszintre is hatással van: csökkenti az LDL, azaz a "rossz koleszterin" szintjét. A fahéj mindezeken kívül enyhíti a bélgörcsöket, segíti az étel emésztőrendszerben való mozgását, az izmokra pedig lazító hatással van. A népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy enyhíti a menstruációs görcsöket is.

A másik jelentős tulajdonsága antibakteriális hatása. Különösen hasznos a belekben lévő baktériumokkal elleni harcban.A fahéj a mindennapi étkezésünk része kellene, hogy legyen - állítja A. Kahn kutató, aki a fahéj vércukorszintre tett hatásait vizsgálta.

A fahéjból készült illóolaj allergénként hathat a bőrre és a nyálkahártyára, ezért terhesség idején kifejezetten ellenjavalt a használata! Vizes kivonatát gyomor- és nyombélfekély kezelésére, étvágytalanság és enyhe fáradtság esetén is alkalmazhatjuk. Külsőleg használhatjuk izomgörcsök- és gyulladás csökkentésére, valamint ízületi és idegfájdalmak csillapítására.

Fokhagyma

A fokhagyma gyógyhatásai között a legfontosabbként érelmeszesedést gátló tulajdonságait kell megemlítenünk. Az olaszok és franciák konyhaművészete kifejezetten sok fokhagymát használ, ami meglátszik ennek a betegségcsoportnak alacsonyabb előfordulási adatain is. Közismert a növény értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is, ami különösen a szem, a láb, és az agy szűkült ereiben, tehát az ún. perifériás (a szívtől távol eső) erekben érvényesül. Mindemellett a fokhagyma jótékony hatással bír a bélfodor elmeszesedett ereire, ami hasznos lehet azok számára, akik emiatt szenvednek puffadástól, felfúvódástól.

Az említett kéntartalmú vegyületek bizonyos mértékig blokkolják a véralvadásban szerepet játszó fehérjék működését, ami viszont segít megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását. A szívműködést segítő hatása is ismert, egyes alkotóelemeinek köszönhetően lassítja a szapora szívműködést, oldja szív koszorúereinek görcsét, aminek következtében javul a szívizom vérellátottsága, nő a szív teljesítőképessége.

Hatásos a fokhagyma a különböző baktériumok, vírusok és a bélfertőzések leküzdésében, és enyhíti a megfázásos, köhögéses és légúti panaszokat. Csökkenti a menstruációs görcsöket, a bél- és gyomorbajokat. Antioxidánsként erősíti az immunrendszer. Valószínűleg egyes daganatok megelőzésében is jótékony hatású lehet

Borsmenta

A vízi menta és a zöld menta kereszteződéséből létrejött, évelő, erősen fűszeres illatú növény.

Gyökere fehér, vékony, fonálszerű, gyöktörzse sötétbarna színű. A tarackok, amelyek a gyöktörzsből indulnak ki sárgásfehérek, amelyek később ibolyaszínűvé vál(hat)nak.

Szára felálló, 70-100 cm magas, négyszögletes, gyéren szőrözött, antociános (lilás) színű, gyakran elágazó.

A levelek keresztben átellenes állásúak, rövid nyelűek. Lemezük lándzsa vagy nyújtott ellipszis alakú, fűrészes szélű, a levél csúcsa hegyes, válla lekerekített, felszíne sötétzöld, fonáka világosabb zöld. Gyakran a levélerezet, vagy a levél egy része antociántól ibolyás színű. A levéllemez színén és fonákán illóolajtartó mirigyszőrök találhatók, amelyek kissé besüllyednek a levél szövetébe. A mirigyek illóolajában a mentol gyakran kikristályosodik.

Virágzata álörvökből összetett füzér, amely hosszú kocsányon ül. Virága lilás rózsaszín. Júniusban és júliusban virágzik. Termése négyes makkocska.

Csombormenta

Aromásan illatos növény, amely a napos, félárnyékos helyeket kedveli a leginkább.

Szára felemelkedő, 15-40 cm magasra növő, egyszerű vagy elágazó, négyszögletes, csupasz, fásodásra hajlamos.

Levelei 1-2 cm hosszúságúak, alakjuk tojásdad és ép szélűek vagy éppen finoman fogazottak, nem szőrözöttek.

Virágai aprók, bíborlila, vagy liláskék színűek, távol álló csomós örvökben állnak a levélhónaljban. Egyedül ennek a mentafajnak kétajkú a pártája. Illata emlékeztet a borsmenta és a kakukkfű illatára. Május-augusztusban virágzik. Termése makkocska.

Fodormenta

Gyengébben fűszeres illatú, mint a borsmenta.

Gyökérzete sekélyen helyezkedik el.

Szára felálló, 40-80 cm magas, négyszögletes, csupasz, világoszöld színű, kevésbé elágazó.

Leveleinél a levélnyél legfeljebb 1 cm hosszú, a szár felső része felé rövidül. A felső levelek ülők, félig szárölelők. Színük világoszöld, alakja hosszúkás tojásdad, vagy lándzsás, szélük fűrészes. Többé-kevésbé fodrosak, így a felület lehet ráncos, hullámos vagy sima. A levél lehet sima vagy az ereknél gyéren szőrös.

A virágok kicsik, halvány ibolyakékek vagy fehérek, hosszú végálló fürtbe tömörülnek. Termése makkocska.

Lómenta

Gyökérzete sekélyen helyezkedik el. Kúszó tarackjai segítségével gyorsan szaporodik.

Szára felálló, 40-90 cm magas, négyélű, molyhos, elágazó.

Levelei sötétebb zöldek, nyél nélküliek, színén szőrösek, a fonákán molyhosak. Alakja lándzsás vagy tojásdad, fűrészes szélű, lekerekített vagy gyengén szíves vállúak, 5-10 cm hosszúak, 1,5-3 cm szélesek.

A virágok tömött álfüzérben nyílnak, amelyeket a szárak végén találjuk. A virágok ibolyaszínűek. Virágzás: július-szeptember. Termése makkocska.

Macskamenta

Enyhén citromos-menta illatú növény, annak ellenére, hogy nem a Mentha nemzetségbe tartozik.

Szára elágazó, hengeres, szőrös, színe zöld. A levelek válla szíves, csúcsa lekerekített. Szélük durván előreálló fogúak, színük világoszöld, fonákuk szürkén molyhos. A levélnyél rövid.

Virágzata fürtös. Fehér, vagy rózsaszínes virágai nyár elején nyílnak. Kitűnő mézelőnövény. Termése ovális alakú makkocska, feketés-barna színű.

Mezei menta

Puha, fehér szőrök borítják az egész növényt, amely megdörzsölve erős illatot áraszt. Szára 20-40 cm magas, négyszögletes, néha elhajlik vagy a földön hever. Levelei a száron átellenesen helyezkednek el, rövid nyelűek, oválisak vagy lándzsásak, fűrészes, csipkés szélűek. A szár levélcsúcsban végződik.

A virágok a levélpárok hónaljában nyílnak több álörvet alkotva, halványlila esetleg fehér színűek. Lilás-rózsaszínes virágaik tömött, gömb alakú álörvökbe rendeződtek. Július és szeptember hónapokban virít üde vagy nedves talajú élőhelyeken. Termései makkocskák, melyekből virágonként négy fejlődik.

Vízimenta

Évelő vízparti növény, megdörzsölve erős borsmentaillatot áraszt. Az ivaros szaporodás mellett kúszó gyöktörzsével és hosszú, föld feletti, leveles indáival is terjeszkedik

A szára többnyire felálló, egyszerű vagy elágazó, 20-80 centiméter magas, négyszögletes.

Levelei sötétzöldek, nyelesek, többé-kevésbé szőrösek. Kerek vagy keskenyedő vállból tojásdad vagy hosszúkás alakúak, szélük csipkés, fűrészes, hosszúk 2-6 centiméter.

Az apró bíborpiros, rózsaszín vagy lila virágok árörvökben állnak, melyek a hajtás csúcsán összezsúfolódva gömb formájú fejecskét alkotnak. Az alsóbb levelek hónaljában fejlődő álörvök jóval kisebbek. A nyár folyamán, júniustól szeptemberig virágoznak. Termése makkocska.

Link
 
 
1 komment , kategória:  Gyógynövények  
Címkék: kikristályosodik, legfontosabbként, borsmentaillatot, izomszövetekben, antioxidánsként, összezsúfolódva, vércukorszintre, népszerűségéhez, elriasztásuknak, tulajdonítottak, vérellátottsága, konyhaművészete, bebizonyították, alkotóelemeinek, érelmeszesedést, antibakteriális, baktériumokkal, szívinfarktust, visszatalálnak, tulajdonságait, étvágytalanság, csillapítására, koszorúereinek, alkalmazhatjuk, nyálkahártyára, levélhónaljban, elkészítéséhez, illóolajtartó, csökkentésére, gyomorbajokat, fahéjtermését, immunrendszer, idegfájdalmak, bélfertőzések, négyszögletes, következtében, egyik legnagyobb, különféle mérgeket, hangyák szaglása, hangyák menetelésük, szagok megmaradnak, kettévágott fokhagyma, mára mindenhol, fahéjfa kérgének, fahéj fája, fahéjnak különös, szent olaj, legenda szerint, hivatalosan Cinnamomum, jelentésekből kiderül, fahéj ugyanis, fahéj mindezeken, United States Department,
gabfe (#1)   2013-05-17 18:14:16
szia, gyors irok mert dörög villámlik és szakad az eső .. itt a sajtos recije ha nem találtad meg

Margit sajtosa
40 dkg liszt, 1 ráma margarin,1 tejföl,só izlés szerint..este összegyurni, egy éjjel hütőben pihentetni, és másnap vékonyra kisodorva, tojással megkenni, szórni rá izlés szerint sajt, kömény, szezámmag, bármi..ropogós pirosra sütve, sokáig eláll..(hamar sül)

és egyben szép hétvégét neked, puszihu, kikapcs, jég es

Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.17. 22:02 Hangáék drámai csata után nyerték a Spanyol Kupát
02.17. 21:52 Hungarian Ladies Open - Arn Gréta a selejtező második fordulójában egyesben
02.17. 20:52 Trump tanácsadója: az elnök kész megvétózni a szövetségi parlament határoza...
02.17. 20:52 Férfi kézilabda EHF Kupa - Tíz góllal győzött a Tatabánya
02.17. 20:52 Takács Krisztián lett Korlát új polgármestere
02.17. 20:32 Osztrák jégkorongliga - Kikapott a Fehérvár
02.17. 20:32 Schild Róbertet választották Mekényes polgármesterének
02.17. 20:14 Szlovák jégkorongliga - Nyert a MAC Újbuda
02.17. 20:02 Kerékpárost gázolt halálra egy autó Nyírmadánál
02.17. 20:02 Labdarúgó NB II - Hazai győzelmével újra élen a Gyirmót
Tudjátok ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
Szerintetek lesznek jó karácsonyi filmek a TV-ben?
Lesz eredménye a tüntetésnek ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A szenvedő Isten  A szenvedő Isten  Falcsik Mari versei  Facebookon kaptam  Egyedüllét  Png nő  Szeretet és szenvedés  Teokrácia  Valentin nap  A házasság szövetsége (1)  Harmonia.......  Hatalom  Facebookon kaptam  A szenvedő Isten  A szenvedő Isten  Jó reggelt  Platoon (1986)  Ez ám a kényeztetés!  Tekintély  Két szobor  ooOoo  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Valentin nap  Facebookon kaptam  Ikerszülések  Facebookon kaptam  Képes üzenet !  Megtévesztés  Őzike  Szeretet  A szenvedő Isten  Facebookon kaptam  Keresztyén ember  Az öröm szélesebb körben való ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Facebookon kaptam  ooOoc  Hatalom  Az emberi lélek értéke  Szeretet  Keresztyén ember  Szeretet és szenvedés  Maci szívvel  Szeretet  Most  Szeretet  Az érzelmeink pontosan elárulj...  Facebookon kaptam  Tekintély  Szövetség  Valentin nap  Szép napot  Két szobor  Harmonia.......  Kellemes kávézást  Leopárd család  Feketés temetős halálian éjsza...  A szenvedő Isten  Tagok  Apróságok - Hetvenegyedik nap  Ha szeretünk valakit, azt egés...  ooOoc  Örömhír  Mírjam barátnőmtől facebookon  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Valentin nap  Isten  Isten nem személyválogató  WoT: 60TP Lewandowskiego  Gif kutya  Keresztyén ember  Maci szívvel  Valentin napi szívek  A házasság szövetsége (1)  Mindig megveri  Éhség  Facebookon kaptam  Harmonia.......  A házasság szövetsége (1)  Isten a bűnösökért halt meg  Az érzelmeink pontosan elárulj...  Love  Folyton...  Őzike  Valentin nap  Love  Harmonia.......  Teokrácia  Ez ám a kényeztetés!  Harmonia.......  Szép napot  Folyton...  Harmonia.......  Valentin nap  Az engedelmesség...  Facebookon kaptam  Éhezés 
Bejegyzés Címkék
egyik legnagyobb, különféle mérgeket, hangyák szaglása, hangyák menetelésük, szagok megmaradnak, kettévágott fokhagyma, mára mindenhol, fahéjfa kérgének, fahéj fája, fahéjnak különös, szent olaj, legenda szerint, hivatalosan Cinnamomum, jelentésekből kiderül, fahéj ugyanis, fahéj mindezeken, izmokra pedig, menstruációs görcsöket, másik jelentős, belekben lévő, mindennapi étkezésünk, fahéj vércukorszintre, fahéjból készült, fokhagyma gyógyhatásai, legfontosabbként érelmeszesedést, növény értágító, szívtől távol, fokhagyma jótékony, bélfodor elmeszesedett, említett kéntartalmú, véralvadásban szerepet, szívinfarktust okozó, szívműködést segítő, szapora szívműködést, szívizom vérellátottsága, különböző baktériumok, bélfertőzések leküzdésében, vízi menta, zöld menta, gyöktörzsből indulnak, levelek keresztben, levél csúcsa, része antociántól, levéllemez színén, levél szövetébe, mirigyek illóolajában, mentol gyakran, mentafajnak kétajkú, kakukkfű illatára, levélnyél legfeljebb, szár felső, felső levelek, felület lehet, levél lehet, ereknél gyéren, virágok kicsik, fonákán molyhosak, virágok tömött, szárak végén, virágok ibolyaszínűek, levelek válla, levélnyél rövid, egész növényt, földön hever, száron átellenesen, szár levélcsúcsban, levélpárok hónaljában, ivaros szaporodás, szára többnyire, apró bíborpiros, hajtás csúcsán, alsóbb levelek, nyár folyamán, kikristályosodik, legfontosabbként, borsmentaillatot, izomszövetekben, antioxidánsként, összezsúfolódva, vércukorszintre, népszerűségéhez, elriasztásuknak, tulajdonítottak, vérellátottsága, konyhaművészete, bebizonyították, alkotóelemeinek, érelmeszesedést, antibakteriális, baktériumokkal, szívinfarktust, visszatalálnak, tulajdonságait, étvágytalanság, csillapítására, koszorúereinek, alkalmazhatjuk, nyálkahártyára, levélhónaljban, elkészítéséhez, , ,
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18341 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 99
  • e Hét: 585
  • e Hónap: 12401
  • e Év: 25079
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.