Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 127 
Extravagáns cipőszobrok
  2017-05-23 21:50:19, kedd
 
  Costa Magarakis görög művész által készített egyedi és mozgalmas cipőszobrok. A művész a cipők szerelmese, ezért döntött úgy, hogy különleges és extravagáns cipőszobrokba fogja önteni határtalan kreativitását. Itt persze nem olyan darabokról van szó, amiket bárki felvehet, hanem valódi műalkotásokról. Ha Salvador Dalí készített volna cipőket, valószínűleg így néztek volna ki, mint ezek a cipőszobrok. "Azért készítek cipőszobrokat, mert hiszek benne, hogy minden cipőnek van saját személyisége és története" - mondta Magarakis.

 
 
0 komment , kategória:  Művészet:  
100 éves ikrek szülinapi fotózása.
  2017-05-23 21:44:27, kedd
 
  Maria Pignaton Pontin és Paulina Pignaton Pandolfi ikrek. Ez még nem is lenne olyan hatalmas érdekesség, ha a testvérek nem éppen a 100. születésnapjukat ünnepelnék. Igen, a 100. születésnapjukat. Ebből a nagyon különleges alkalomból kérte fel az ikertestvéreket a brazil fotós, Camila Lima, hogy dobjanak össze együtt egy szuper szülinapi fotózást. Maria és Paulina pedig boldogan mondtak rá igent. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Cukorkás papírokból varrt ruha és cipő.
  2017-05-23 21:32:45, kedd
 
  A lány még egy férjével való közös cukorkaevéstől kapott ihletett, mely után kitalálta, hogy megalkotja a ruhakölteményt. A szerelme ezzel a cukorkával kínálta anno megismerkedésükkor, ő pedig elkezdte gyűjteni a papírjait, majd beszálltak a családtagok és barátok is, és cirka 4 év után, több mint tízezer darab papíros után elasztikus cérnával megvarrta magának ezt a koktélruhát, amit még esküvőjükön is bemutatott. 
 
0 komment , kategória:  A kreativitás gyűjteménye.  
Park a felüljárón, Szöul
  2017-05-23 21:18:26, kedd
 
  1970. május 29-én adták át a forgalomnak azt a felüljárót, amely a Seoul Station mellett vezetett el. 1975-ben további szakaszt kapcsoltak hozzá, a Seoul Plaza előtt húzódó részt. A közúti felüljárót 2006-ban veszélyesen elavult állapota miatt lezárták. Négy évvel ezelőtt aztán megszületett a terv a Szöul nyugati és központi részét összekötő régi felüljáró átalakítására hét környező terület, köztük a Seoul Station és a Namdaemun piac bekapcsolásával. A mintát a Nem York-i High Line Park szolgáltatta. A tervezésnél földrengésbiztos szerkezetet hoztak létre. A felüljárón megépített park a Seoullo 7017 nevet kapta, amelyben az első két számjegy az eredeti építmény, az utolsó két számjegy pedig a park átadására utal.

 
 
0 komment , kategória:  Épületek, Tájak, Városok  
Elhunyt Sir Roger Moore.
  2017-05-23 21:06:18, kedd
 
  89 éves korában elhunyt Roger Moore, írja a Hollywood Reporter. Halálát a család jelentette be a brit színész Twitter-profilján.

"Mély fájdalommal kell megosztanunk a szörnyű hírt, hogy édesapánk, Sir Roger Moore, ma elhunyt" - olvasható a bejegyésben. Roger Moore egy ideje rákbetegséggel küzdött, Svájcban halt meg.

Sir Roger George Moore (Stockwell, London, 1927. október 14. - 2017. május 23.) angol színész, producer. Legismertebb szerepei: James Bond, Simon Templar (Az Angyal), Lord Brett Sinclair (Minden lében két kanál). Leggyakoribb magyar hangja: Láng József.
Karrierje kezdetén dolgozott grafikusként, fotómodellként, filmstatisztaként. Cambridge-ben kezdte a színész pályáját. 1945-ben a tiszti iskola elvégzése után a Szórakoztató Szolgálat színésze lett. 1952-től Hollywoodban filmezett. 1956-tól a BBC tévésztárja. Leghíresebb szerepei: az Ivanhoe c. sorozat, Az Angyal sorozatban a címszereplő Simon Templar, a Minden lében két kanálban Lord Brett Sinclair (Tony Curtis partnereként), és hét alkalommal James Bond. A James Bond-filmek után már nemigen szerepelt emlékezetes filmben vagy alakított maradandót. Svájcban és Dél-Franciaországban élt. 1991-től a UNICEF különleges nagykövete volt. 1999-ben az angol királynő lovaggá ütötte.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Kínai Népköztársaság tartományai.
  2017-05-23 21:03:21, kedd
 
  A Kínai Népköztársaság tartományai (korábban tartomány szintű közigazgatási területek) vagy első szintű közigazgatási területek, Kína legmagasabb szintű közigazgatási egységei. A 34 tartományba 23 tartomány (köztük Tajvan, amelyre igényt tart Kína, ám nem irányítja), négy nagyváros, öt autonóm terület és két különleges igazgatású terület tartozik.

A Kínai Népköztársaság (KNK) nem adta fel a Kínai Köztársaságra (KK) vonatkozó teljes szuverenitási igényét, ugyanis Kína saját tartományának tekinti Tajvant. Szintén a Kínai Köztársasághoz tartozik néhány olyan sziget, amely korábban Fucsien tartományhoz tartoztak, ám az 1949-es polgárháború után ezeket felosztották a népköztársaság és a köztársaság között.

Minden tartomány (Hongkong és Makaó kivételével, amelyek különleges igazgatási területnek számítanak) rendelkezik a Kínai Kommunista Párt irányítása alá tartozó tartományi bizottsággal, amelynek vezetője a főtitkár. A bizottmányi főtitkára a tartomány tényleges irányítója, a tartományi kormányzat kormányzója csak névleges vezetőnek számít.

Peking a Kínai Népköztársaság fővárosa, négy tartományi jogú városának egyike. Peking - népességét tekintve - Sanghaj után a második legnagyobb kínai város.
Tiencsin a Kínai Népköztársaság (KNK) négy tartományi jogú városának egyike. A városi lakosság tekintetében Sanghaj, Peking és Kanton után a negyedik legnagyobb település.
Hebei a Kinai Népköztársaság északi tartománya. Tartományi székhelye és legnagyobb városa Shijiazhuang.
Shanxi a Kinai Népköztársaság északi tartománya. Tartományi székhelye és legnagyobb városa Tajjüan.
Belső-Mongólia Autonóm Terület (röviden Belső-Mongólia) Kína autonóm tartománya.
Liaoning Kína egyik északkeleti tartománya. A Csing-dinasztia idején a tartományban található Shenyangban volt a főváros, majd innen került át Pekingbe.
Heilongjiang a Kinai Népköztársaság északkeleti tartománya. A tartomány történelmileg nem Kína, hanem Mandzsúria része. A tartomány székhelye és legnagyobb városa Harbin.
Sanghaj Kína legnagyobb ipari városa, a Távol-Kelet egyik gazdasági központja, tartományi jogú város a kelet-kínai tengerpart középső részén, a Jangce torkolatvidékén, a folyam Huangpo nevű kis mellékfolyójának két partján. Közigazgatási területének lakossága a második legnagyobb Kínában (Csungking után), de ténylegesen városias területeinek lakossága a legnagyobb az országban.
Jiangsu a Kinai Népköztársaság keleti partjainál fekvő tartománya. Nevét a tartomány két nagy városának, Csiangning (mai nevén Nancsing) és Szucsou rövidítéséből kapta. Tartományi székhelye és legnagyobb városa Nancsing.
Csöcsiang Kína egyik keleti tartománya. Ez a terület kívül esik a legősibb kínai civilizáció területén. Önállóan szerveződött itt állam, amely beavatkozott a tőle északra fekvő kínai államok viszályaiba. Végül az i.e. 3. században az egységes kínai császárság része lett. Kínaiak nagyobb arányú betelepedése az i.sz. 4. századtól indult meg.
Anhui a Kínai Népköztársaság tartománya. Az ország keleti részén, a Jangce és a Huajho folyó medencéjében fekszik. Tartományi székhelye és legnagyobb városa Hofej.
Fujian a Kinai Népköztársaság délkeleti partjainál fekvő tartománya. Északon Csöcsiang, nyugaton Csianghszi, délen Kuangtung tartomány, keleten pedig a Tajvani-szoros határolja. Tartományi székhelye és legnagyobb városa Fucsou.
Jiangxi tartomány a Kínai Népköztársaság déli részén. A nevet akkor kapta, amikor Jiangnan tartományt (nevének jelentése "a Jangcétól délre") a Tang-dinasztia idején nyugati és keleti részre osztották. Tartományi székhelye és legnagyobb városa Nancsang.
Santung a Kínai Népköztársaság keleti részén fekvő tartomány. Székhelye és legnagyobb városa a tartomány középső részén található Csinan. Santung fontos szerepet játszott a kínai történelemben egészen a kezdetektől. Kulturális és vallási központként otthont adott a taoizmus, a kínai buddhizmus és a konfucianizmus számára.
Honan a Kinai Népköztársaság tartománya. Közel 100 millió lakosával Honan a harmadik legnépesebb tartomány az országban (Kuangtung és Santung után - 2010-es adat). A tartomány székhelye és legnagyobb városa Csengcsou. Honant hagyományosan a kínai civilizáció bölcsőjének tekintik.
Hupej a Kinai Népköztársaság egyik tartománya. A tartomány székhelye és legnagyobb városa Vuhan. Területét kínai tartományba i.e. 206-ban osztották be, akkoriban még a későbbi Hunan tartománnyal alkotott egy igazgatási egységet.
Hunan a Kínai Népköztársaság délkeleti tartománya. A tartomány székhelye és legnagyobb városa Csangsa. A mandzsu dinasztia idején osztották be területét kínai tartományba, majd 1724-től szervezték meg Hunan tartományt.
Kuangtung a Kínai Népköztársaság déli partjainál fekvő tartománya. A tartomány a nyugati világban a portugál átírásnak köszönhetően Kanton tartományként is ismert. Tartományi székhelye és legnagyobb városa Kuangcsou (Kanton város).
Kuanghszi-Csuang Autonóm Terület, 1958 óta hivatalosan Kuanghszi Csuang Nemzetiségi Autonóm Terület Kína egyik déli tartománya, annak Vietnammal közös határa mellett. Az itt élő csuangák 14 milliós lélekszámukkal Kína második legnagyobb nemzetiségének számítanak. A fővárosa Nanning, további jelentős városai még Kujlin, Vucsou, Jülin és Pejhaj.
Hajnan a Kinai Népköztársaság legkisebb tartománya, mely az ország déli partjai mellett fekvő szigetcsoporton terül el. A szigetcsoport legnagyobb szigete szintén a Hajnan nevet viseli. A tartomány székhelye és legnagyobb városa Hajkou.
Csungking kínai nagyváros a Jangce partján. Csungking alapvetően két régióból áll: egyrészt magából a városból, másrészt az azt körülölelő, közigazgatásilag hozzá tartozó mezőgazdasági területekből.
Szecsuan a Kinai Népköztársaság közép-nyugati tartománya. Tartományi székhelye és legnagyobb városa Csengtu.
Guizhou a Kinai Népköztársaság délnyugati részén fekvő tartománya. Tartományi székhelye és legnagyobb városa Guiyang.
Jünnan Kína egyik déli tartománya, amely Vietnammal, Laosszal és Mianmarral határos. Kína részévé az elmúlt öt évszázadban vált szervesen, előtte független államok voltak területén.
A Tibeti Autonóm Terület a Kínai Népköztársaság tartományi szintű autonóm régiója. Tartományi székhelye és legnagyobb városa Lhásza.
Senhszi a Kínai Népköztársaság tartománya. A hagyományos belső kínai területek északnyugati részén terül el. Tartományi székhelye és legnagyobb városa Xi'an. A tartomány a kínai civilizáció egyik bölcsője. A mai tartományi székhely, Hszian, Kína egyik ősi fővárosa. A selyemút keleti végállomása volt.
Gansu a Kínai Népköztársaság északnyugati részén fekvő tartomány. Székhelye és legnagyobb városa a tartomány délkeleti részén található Lancsou. E tájon haladt át a selyemút, itt volt a keleti végpontja.
Qinghai Kína egyik tartománya, amely a Csinghaj-tó után kapta a nevét. Qinghai csak viszonylag későn vált Kína tartományává. A tartomány nagy része, amelyet a 20. század elejéig hagyományosan Kokonornak hívtak, Külső-Kínában található, és számos etnikum (többek között tibeti, han, mongol és türk) keveredik a területén.
Ninghszia-Huj Autonóm Terület, teljes néven Ninghszia-Huj Nemzetiségi Autonóm Terület a huj népcsoport által lakott autonóm terület a Kínai Népköztársaságban. Kína északnyugati részén, az ottani hatalmas löszplatón helyezkedik el, a Sárga-folyó is átszeli. A kínai nagy fal az északkeleti határán fut. Fővárosa Jincsüan.
Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület Kína legnyugatibb és legnagyobb tartománya. Fővárosa Ürümcsi.
Hongkong Különleges Igazgatású Terület, röviden Hongkong a Kínai Népköztársaság két különleges igazgatású területe, 263 szigetből álló városállam, bár a köznyelvben gyakran egyszerű városként értelmezik. Területe Budapest kétszeresét teszi ki, míg lakossága Magyarország népességének körülbelül kétharmada.
Makaó Kína különleges igazgatású területe az ország délkeleti partjainál. Területe egy átlagos budapesti kerületéhez mérhető, lakossága viszont egész Budapest népességének közel harmadát teszi ki. 
 
0 komment , kategória:  Épületek, Tájak, Városok  
Rocksztárok Japánban az 1970-80-as években.
  2017-05-22 21:58:45, hétfő
 
  A Van Halen együttes, Osaka, 1979. szeptember.
David Bowie, Tokió, 1973. április 5.
A Kiss együttes, Tokió, 1977. március.
The Police, Kurashiki, 1981. január.
A Led Zeppelin együttes, Hiroshima, 1971. szeptember.
Carlos Santana, Dazaifu, 1973. június 26.
Rod Stewart, Ronnie Wood és Ian McLagan, Tokió, 1974. április.
John Fogerty, a Creedence Clearwater Revival zenekar énekese, Tokió, 1972. február.
A Led Zeppelin együttes, Hiroshima, 1971. szeptember 26.
Johnny Rotten, a Sex Pistols punkegyüttes énekese, Tokió, 1983. június.
Kate Bush énekesnő, Tokió, 1978. június.
A Queen együttes, Tokió, 1975. április 22.
A Queen együttes, Tokió, 1976. március-április.
A Kiss együttes, Tokió, 1978
Suzi Quatro és Len Tuckey, Tokió, 1978.
Talking Heads együttes, Kyoto, 1981.
A Queen együttes, Tokió, 1975. április 22.
Andy Summers, a The Police együttes gitárosa, Tokió, 1981.
John Fogerty, a Creedence Clearwater Revival zenekar énekese, Tokió, 1972.
Carlos Santana, Kamakura, 1974.
A Led Zeppelin együttes, Hiroshima, 1971. szeptember.
Steven Tyler az Aerosmith együttes énekese, Kyoto, 1977.
A Queen együttes és Misa Watanabe, Tokió, 1981. február 13.
U2 együttes, Tokió, 1983. november. 
 
0 komment , kategória:  Zenevilág  
Ritka fényképek a világ minden tájáról - 123. (30 kép).
  2017-05-22 21:57:26, hétfő
 
  Andrei Mironov, 1965
Érettségi, 1895
Orvostanhallgatók, 19. század
Christopher Lee, mint Drakula, 1958
Jackie Kennedy a JFK-Nixon vitát nézi 1960-ban.
Egy veteran, 1890
Sigourney Weaver a Szellemirtók cimű film forgatási szünetében, 1983
Gőz traktor, 1893
Wilbur Wright a sérült gépével 1903. December 14.
Harrison Ford, 1970
Utcazenészek az autóban, Louisiana 1938
Légibázis RAF Gibraltár, 1941
Sertésekkel alvó gyerekek, Kína, 20-as évek
Steven Spielberg és Drew Barrymore egy film forgatásán, 1981
Diane Keaton és Al Pacino a Keresztapa forgatásán, 1972
Alois Gamper Osztrák feltaláló bemutatja a találmányát a kesztyűbe épített írógépet, 1935. február 16.
James Dean szülővárosába látogatva a helyi temetkezési vállalkozó koporsójában pózol. Még az év szeptemberében autóbalesetben elhunyt, 1955. január.
Vladimir Nabokov, 1966
Donald Slayton és Thomas Stafford űrhajósok apolló szojuz program 1974 junius.
A fogsága esett Andrew Robinson pilótát Nguyen Thi Kim Lai vietnami gerilla kiséri, Vietnam, 1969
Óvodások ebédelnek a tengerparton, Szevasztopol, 1944
Jurij Nyikulin szinészt igazoltató rendőr.
Édith Piaf, Párizs, 1936
Párizsi Kommün, 1871
Ringo Starr, 1964. február 9.
Katonák a villamosmegállóban, Zürich, 1939. szeptember.
A Hollywood felirat a megépítése után rögtön 1923-ban.
A Hoover gát másik oldala, amit az elárasztás óta nem lehet látni, hiszen víz takarja el. 1936.
A Beatles borítót készít a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Bandhez. 1967.
Woodstock, 1969. 
 
0 komment , kategória:  Történelmi  
Dubaii rendőr autók.
  2017-05-22 21:13:54, hétfő
 
  A Dubaii rendőrség a büszke tulajdonosai a világ legszuperebb rendőrautó flottájának, a legjobb sportkocsik a világ minden tájáról.

1. Bugatti Veyron
Ár: 1600000 dollár
Maximális sebesség: 406 km / h
Gyorsulás 0-100 km / h: 2,5 másodperc
Hengerűrtartalom: 8.0
Teljesítmény: 1001 LE

2. Aston Martin One-77
Ár: 1400000 dollár
Maximális sebesség: 354 km / h
0-100 km / h: 3,5 másodperc
Hengerűrtartalom: 7.3
Teljesítmény: 750 LE

3. Lamborghini Aventador LP 700-4
Ár: 450 000 dollár
Maximális sebesség: 350 km / h
0-100 km / h: 2,9 másodperc
Hengerűrtartalom: 6.5
Teljesítmény: 700 LE

4. Ferrari FF
Ár: 300 000 dollár
Maximális sebesség: 335 km / h
0-100 km / h: 3,7 másodperc
Hengerűrtartalom: 6.3
Teljesítmény: 651 LE

5. Brabus B63S-700 Widestar (módosított Mercedes-Benz G63 AMG)
Ár: 250000 dollár
Maximális sebesség: 300 km / h
0-100 km / h: 4,9 másodperc
Hengerűrtartalom: 5.5
Teljesítmény: 700 LE

6. Nissan sorozat (Armada, X-Traill, GTR
Ár: 100000 dollár
Maximális sebesség (311 km / h)
0-100 km / h: 2,9 másodperc
Hengerűrtartalom: 3.8
Teljesítmény: 545 LE

7. McLaren MP4-12C
Ár: 240 000 dollár
Maximális sebesség: 333 km / h
0-100 km / h: 2,9 másodperc
Hengerűrtartalom: 3.8
Teljesítmény: 616 LE

8. Bentley Continental GT
Ár: 220 000 dollár
Maximális sebesség: 318 km / h
0-100 km / h: 4,5 másodperc
Hengerűrtartalom: 6.0
Teljesítmény: 567 LE

9. Mercedes-Benz SLS AMG
Ár: 200 000 dollár
Maximális sebesség: 328 km / h
0-100 km / h: 3,2 másodperc
Hengerűrtartalom: 6.2
Teljesítmény: 583 LE

10. Audi R8
Ár: 170 000 dollár
Maximális sebesség: 319 km / h
0-100 km / h: 3,7 másodperc
Hengerűrtartalom: 5.2
Teljesítmény: 550 LE
 
 
0 komment , kategória:  Autó-Motor  
Joseph Priestley fizikus és kémikus.
  2017-05-22 21:02:45, hétfő
 
  Joseph Priestley (Birstall, West Yorkshire, 1733. március 13. - Northumberland, Pennsylvania, 1804. február 6.) angol lelkész, liberális politikai filozófus, fizikus és kémikus.

Joseph Priestley
Leeds mellett, (Yorkshire, Anglia) született 1733-ban. Apja textilmunkás volt. Kálvinista hitű szülei más vallások iránt is nyitottak voltak. Héber, káldeus, szír és arab nyelvet tanult egy helyi lelkésztől, majd 1752-től egy nonkonformista teológiai akadémia hallgatója volt Daventryben. Itt a kötelező tárgyak mellett történelmet, filozófiát, természettudományokat tanult.

Priestley szülőháza (azóta már lebontottak).
1755-ben segédlelkész lett egy független presbiteriánus gyülekezetben. 1758-ban iskolát nyitott egy másik gyülekezetben. Ekkor kezdett érdeklődni a természettudományok iránt, a tanításhoz szemléltető kísérleti eszközöket készített. 1761-től a Warrington Akadémián tanított nyelvet és irodalmat, új tantárgyakat vezetett be az ipari és kereskedelmi pályákra készülő diákok számára. 1761-ben jelent meg Rudiments of English Grammar (Az angol nyelvtan alapjai) című kötete; a beszélt nyelven alapuló nyelvtankönyv ötven évig volt használatban. 1762-ben szentelték lelkésszé, ugyanebben az évben megházasodott, négy gyermeke született. Működése által a Warrington Akadémia Anglia hasonló intézményei között a legkiválóbb lett. 1765-ben jogi doktorátust szerzett az Edinburgh-i Egyetemen.

Évente egy hónapot töltött Londonban 1765-től, ezalatt kiváló tudósokkal, köztük Benjamin Franklinnel találkozott. Elektromos kísérleteit elismerve 1766-ban tagjává választotta a londoni Royal Society (Királyi Társaság). A következő évben Franklin biztatására könyvben foglalta össze kora ismereteit az elektromosságról, és leírta saját kísérleteit is. 1767-től a Mill Hill Chapel lelkipásztora volt Leedsben, de bőven jutott ideje írásra és kísérletezésre is. Ekkoriban a gázokat tanulmányozta; az akkor ismert három gáz (levegő, szén-dioxid, hidrogén) mellett további tíz gázt fedezett fel, köztük a nitrogén-oxidokat és a hidrogén-kloridot. Eredményeit 1772-ben a Philosophical Transactions hasábjain tette közzé. Antoine-Laurent Lavoisier francia kémikus azonnal felfigyelt az eredményekre és elméleti magyarázatot fűzött hozzájuk. 1772-ben optikai tárgyú könyvet is írt, újabb kémiai eredményei pedig a víztisztítás és a szódavízgyártás eljárásához vezettek.

Természettudományos kísérleteivel párhuzamosan politikai gondolatait is megfogalmazta. 1769-ben írt Essay on the First Principles of Government, and on the Nature of Political, Civil, and Religious Liberty (Értekezés a kormányzás alapelveiről, valamint a politikai, polgári és vallási szabadság természetéről) c. művében az individualizmust hangsúlyozta: az embereknek legyen szava a kormányzásban, uralkodhassanak saját tetteik felett. 1772-től házitanító és könyvtáros volt a leendő miniszterelnök, a későbbi Lansdowne márki házában. Kísérleteit tovább folytatta, és 1773-ban elnyerte a Royal Society Copley-érmét. 1774. augusztus 1-jén vörös higany-oxidot hevítve fedezte fel az oxigént, amelyet tőle függetlenül 1773-ban Carl Wilhelm Scheele svéd vegyész és gyógyszerész is felfedezett.

"Szert tettem egy két hüvelyk átmérőjű, húsz hüvelyk fókusztávolságú lencsére, és segítségével tanulmányozni kezdtem, milyen fajta levegő válik ki a legkülönbözőbb, természetes és mesterséges úton előállított anyagokból. Sok különböző kísérlet után, 1774. augusztus elsején megkíséreltem a higany tetején képződött salakból levegőt kivonni, és azt észleltem, hogy ebből az anyagból a levegő könnyen kihajtható a lencse segítségével. Ezt a levegőt a víz nem nyelte el. Milyen nagy volt a meglepetésem, amikor észrevettem, hogy ebben a levegőben a gyertya nem mindennapian fényes lánggal ég. Hasztalan igyekeztem a jelenség magyarázatát megtalálni" - Joseph Priestley

Priestley nem volt biztos abban, hogy egy addig ismeretlen gázt talált, de 1775-ben Párizsban járva tájékoztatta Lavoisier-t, aki azonnal felismerte a felfedezés jelentőségét. Lavoisier később saját kísérletei alapján megállapította az oxigén elemi jellegét és az égésben játszott szerepét (tőle származik az elnevezés is), míg Priestley élete végéig kitartott a flogiszton-elmélet mellett.

A gázok tanulmányozását folytatva felfedezte az ammóniát, a kén-dioxidot, a nitrogént (amelyet 1772-ben David Rutherford is azonosított) és a szén-monoxidot. Felismerte a fény jelentőségét a növényi életben, és azt, hogy a zöld növények oxigént bocsátanak ki. Ezek az eredmények segítették Jan Ingenhousz holland orvost a fotoszintézis leírásában (1779).

1779-ben főúri pártfogóját elhagyva az "éj találkozás" gyülekezet lelkésze lett Birminghamben; ezek voltak élete legboldogabb évei. Vallási, teológiai könyveket írt. History of the Corruptions of Christianity (A kereszténység leromlásának története; 1782) című értekezésében csaknem az összes alapvető keresztény hittételt visszutasította, köztük a Szentháromságot, a predestinációt és a Biblia isteni ihletettségét. Ez idő tájt kapcsolódott be a Lunar Society ("Hold Társaság") nevű csoport tevékenységébe, amelynek célja a tudománynak és gyakorlati alkalmazásának előmozdítása volt. Itt ismerkedett meg Erasmus Darwin orvossal, Josiah Wedgwood keramikussal és a gőzgép feltalálójával, James Watt-tal.

A Bastille lerombolása második évfordulóján a tömeg elpusztította házát, könyvtárát, laboratóriumát.
A francia forradalom idején már minden politikai és vallási intézmény ellenségének tartották. Védte a francia forradalom elveit, kiállt a polgári és a vallásszabadságért. A párizsi Bastille lerombolásának második évfordulóján, 1791. július 14-én, az erőszakos tömeg elpusztította házát, könyvtárát, laboratóriumát. Ezután két évig London közelében tanított. 1793-ban újabb gyűlölethullám lobbant fel ellene, emiatt 1794-ben korábban emigrált fiait követve az Egyesült Államokba utazott. Amerikai évei alatt folytatta irodalmi és vallási tevékenységét, és befejezte hatkötetes keresztény egyháztörténetét (1790-1803). Barátja, levelezőtársa volt az amerikai forradalom két vezetője, John Adams és Thomas Jefferson. 1804. febr. 6-án Northumberlandban (Pennsylvania, USA) halt meg.
 
 
0 komment , kategória:  Feltalálók  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 127 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 127 db bejegyzés
e év: 831 db bejegyzés
Összes: 36088 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5558
  • e Hét: 72362
  • e Hónap: 306050
  • e Év: 1932330
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.