Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Megszületett Darvas Lili
  2009-04-10 06:53:59, péntek
 
   
  1902 Április 10. Megszületett Darvas Lili színésznő (Szerelem).
Született: 1902. április 10. Budapest, Magyarország Elhunyt: 1974. július 23. New York, USA

Életútja részletesebben

Az indulás

Nem jár színiiskolába, hanem a Góth házaspár magántanodájának kitüntetett tagja lesz, rögvest a gimnáziumi padból kilépve, ahol hat gimnáziumi osztályt végez. Már korábban is a Góth házaspár támogatását élvezve, 18 évesen eljátssza Shakespeare Júliáját a Budai Színkörben, amellyel az érdeklődés középpontjába kerül.

A Góth házaspár magántanítványaként

1919-ben jelentkezik a Góth házaspárnál, az alig 17 esztendős vékony kisleány, és a pálya iránti szilárd elhatározását szabatosan fogalmazva adta elő: színésznő akar lenni. A színészképzéséről tanára, Góthné Kertész Ella így vall egy írásbeli visszaemlékezésében, 1921-ben: "...éppen két esztendeje (1919), hogy először járt nálunk Darvas Lili. Azzal jött: színésznő akar lenni. Jól konstruált mondatokkal fejezte ki, hogy mik a céljai, a vágyai, de a tekintete olyan volt, mint a megriadt őzikéé. ...két hosszú esztendő alatt ennek a szép leánynak nem volt világ a világ, élet az élet, csak tanult, s mint a száraz homok a vizet, szívta magába a színészet titkainak a megismerését. Csodálatos gyorsan értette meg, amikor az uram a színjátszás bonyolult gépezetének rejtelmeit magyarázta néki, és csodás biztonsággal csinálta utánam, amikor én sok-sok hosszú órán eljátszottam előtte, hogy a színpadon miként szenvedünk, örülünk, gyűlölünk, szeretünk, miként ontunk sikongva könnyeket, miként kacagunk örömtől repesve. ... ma már nem féltjük a mi kis Lilinket. Két esztendő elmúlott s most nyugodtan és büszkén küldjük útra.

Az első fellépés - Júlia

1920. április. Sebestyén Géza feljön vidékről Budára, hogy színészeinek, akik két hónap múlva beköltöznek a Horváth-kerti arénába, kosztot, kvártélyt keressen. A Fészekben összetalálkozik Beöthy Lászlóval, az UNIÓ-színházak akkori vezérigazgatójával. - Hallod-e - mondja Beöthy - én nem igen szoktam szívességeket kérni, de most mégis hozzád fordulok. A nyáron, ha már itt játszotok Budán, tűzd ki egy vasárnap délutánra a Rómeó és Júliát, és Júlia szerepében léptess fel egy Góth-növendéket, akit én a magyar színészet egyik legnagyobb ígéretének tartok.
-Ki lesz Júlia?
- A nevét magam sem tudom - mondta Beöthy, és a színház futárjai egész napon át lótottak-futottak, hogy Beöthy Lászlót megtalálják és megtudják tőle, hogy hívják azt a bizonyos Góth-növendéket, akinek a színház igazgatója odaígérte egy délutánra Júliát.
-Darvas Lili - feleli Beöthy. Júlia szerepében remekel a tizenhat esztendős Darvas Lili. Rómeó és Júlia-ban aratott nagy sikere, igaz egy próba, és egy délutáni előadás lesz a dologból, nem kápráztatja el a fiatal kisasszonyt, aki tanul tovább Góthéknál.

Darvas Lili első szerepéről

Később idősödő fejjel így emlékszik vissza erre a Júlia szerepre: "... tizenhat éves voltam. (18 volt szerk.) Egyetlen próbára játszottam el Júliát. (és egy délutáni elődás erejéig, szerk.) De abban a korban, ki tudja jól eljátszani Júliát? Ez a szerep tragédiája: mire a színésznő megérik, s úgy játszhatná el Júliát, ahogy illik - akkor már nem kelt illúziót. Ha az ember tizenhat éves és szép, akkor meg a kellő érettség hiányzik belőle..." Azt a vasárnap délutáni matiné-előadást nem sokan látják, ám a híre sokkal tovább gyűrűzik. Góth Sándor magántanítványaként pedig kellő publicitást kap az esemény, hisz Góthék népszerűsége ekkoriban tetőzik, és fontosnak tartják, hogy tanítványaiknak meg tudják-e adni a kezdősebességet. Darvas Lili jókor, és jó helyen tartozkodik ebben az értelemben.

Pályaindulás esztendeje

1920 szeptemberében a Magyar Színházhoz szerződik, de szereplésre csak az azt követő esztendő februárjában kerül sor. A búzavirág bemutatóján aztán, mind a szakma, mind a közönség saját szemével győződhet meg Darvas őstehetségéről. Bús-Fekete László kezdő szerző még akkoriban és "A búzavirág" első színpadi művei egyike. Beöthy László eredendően Drégely Gábor, a már befutott szerző új darabjának főszerepében léptetné fel Darvast, ám a szerző heves tiltakozására eláll ettől a tervétől. Drégely sértődötten kikéri magának, hogy "őrajta senki se tanuljon beretválni". A darab végül is jó pár évre fiókban marad, majd a sokára bekövetkező előadás hatalmas bukással zárul, és a szerzőt is lassan elfedi a feledés vastag pora. A szerelmes szívű Búzavirág után jön a kicsit komorabb hangvételű Cárevics, majd Szomory Dezső történelmi játéka, a II. Lajos király, amelyben a címszereplő nejét, Mária királynét alakítja.

Darvas Lili pályája üstöskösként ível felfelé

Darvas Lili alig egyesztendős pályája, hatalmas lendületet vesz. A színházkedvelők körében jószerivel másról sem esik szó, mint róla, a nagytehetségű színésznőről, akinek zengő hangja egy egész zenekart pótol. A nehéz Szomory-szöveg emberfeletti tanulást követel mindenkitől, és a színház technikai személyzete is őszinte elismeréssel adózik Darvas hatalmas akaratereje láttán. A II. Lajos huszonötödik előadásán a közönség ünneplése elől holtfáradtan menekül be az öltözőjébe. Fáradtan dől le széles díványára, ajka vértelen, a színpadon kiálott idegmunka következtében. Szemét lehúnyja, két karját összefonja, s az összekulcsolt két fehér karjára ráhajtja fejét. Néhány percnyi mozdulatlanság után, keze máris az asztalon keresgél, ujjai idegesen táncolnak a hideg márványlapon, amíg rá nem lel a keresett könyvre, fűzött kézírásos könyvre. Felveti fejét, majd könyvet maga elé tartva, hangosan olvasni kezd.
" -Tudja, nem pihenhetek - rebegi alig hallhatóan - tanulnom kell. Itt a premier a nyakamon. Bemutatjuk Hatvany Lili: Első szerelem című darabját, s én még nem tudok a szerepemből egy szót se. - De legalább, a felvonások között pihenjen... - Ugyan már, aki a színipályára lépett, eljegyezte magát a munkával..."
A kollégák mesélik, hogy egy napon Törzs Jenő megbetegszik, és a Magyar Színházban nagy nyüzsgés támad, helyettesről kell gondoskodni. - Majd én helyettesítem - mondja nevetve, az idegesen elhaladó direktornak - No ja, de ahhoz fiam, a szerepet is kellene tudnod... erre Darvas Lili elkezdi elmondani Törzs szerepét, szórol-szóra Beöthynek. Ettől még persze elmaradt az előadás.

A Magyar Színház-beli szívárványos esztendők

Az 1920-as évek egyik legnagyobb meglepetése a hazai színpadokon, az egyik legjelentősebb női karrier története az övé. 1921 óta tehát a Magyar Színház szerződteti, először mint láthatjuk Bús Fekete László Búzavirág c. darabjában ér el váratlan sikereket, hisz több mint 130 alkalommal játssza el a kettős női szerepét. Alig húsz évesen már négy olyan darabot tudhat maga mögött, amely a 100-ik előadáson is túljut, ami a korabeli magyar színházi viszonyok közt, rekordnak számít. 1922-ben Szomory Dezső II. Lajosában arat nagy sikert, az Hatvany Lili "Első szerelem" c. darabja után, eljátssza a "Tüzek", azután "Égi és földi szerelem", a "Válóperes hölgy", később ő az Orelansi szűz, aztán mint Kovácsné szerepel a Magyar Színházban. Ezt követően, a "Vörös malom" című darab 175 előadásával újabb rekordot dönt meg mint a Frou-frou, gyakorlatilag, pályakezdésének három esztendeje idején, lassan a Magyar Színház rá építi a repertoárját.

Közjáték

Baló Elemér, a kolléga megőrzi azt a fogadást, amelyet Darvas Lili tesz neki 1922-ben. "Nyugta 1000. azaz ezer koronáról a siker fejében, Balónak. Darvas Lili, 1922." Istenem ezerkilencszázhuszonkettő. Már akkor sem bíztam, hogy sikerem lehet. Sohasem! Bizonytalan voltam és kétkedő! Hányszor megszidott érte Jób Dániel..." - emlékszik vissza évtizedek múlva Darvas Lili.

Magyar Színház - Égi és földi szerelem - Darvas Lilivel

Alig tölt kis időt a színpadon és már a Nyugat című folyóiratban, s róla beszél Feleky Géza, a darabról írott kritikájában: "... másfél esztendeje ért el Darvas Lili a lánygimnáziumból a Magyar Színház deszkáira. Nagy szerepben mutatkozott be és százhússzor játszotta el ez a Tnagy» szerepet, amelynek üres keretét neki kellett kitöltenie. Ez kivételes bemutatkozás volt, és kivételes siker, de Darvas Lili akkor a magyar színészet csodagyerekének látszott. A csodagyerekek végzete pedig az, hogy a hirtelen nekiiramlás után hirtelen megállnak, és soha többé nem tudnak egy lépést előre tenni. Darvas Lili, a tegnap még gimnazistalány a csodagyereknek szinte bántóan teljes vértezetében indult el a színpadon, és azóta minden szerepében - ment felfelé egyre feljebb. Ma pedig húszéves korára a magyar színpad leggazdagabb színésznője.
A Égi és földi szerelem harmadik felvonásában Darvas Lili megtalálta azokat az egészen egyszerű, mélyen emberi, tiszta és meleg hangokat, amelyek idáig Varsányi Irén asszony kiváltságának számítottak. És a negyedik felvonás azt mutatta, hogy Jászai Mari heroikus vonalának van már örököse, annak a vonalnak, amelyet sok esztendeje Jászai Mari őrzött a magyar színpadon, mint a héroszok nemzedékének egyetlen nagy maradéka... Gyönyörű színészi cselekedet volt a felemelkedés a negyedik felvonás márvány-stílusáig, Niobe-fájdalmáig: és talán még nagyobb színészi cselekedet a szelíd leereszkedés az ötödik felvonás angyal-szavainak tiszta ezüst-csengéséhez. Molnár Ferenc többet követelt Darvas Lilitől, mint amennyit egy színésznétől követelni lehet és Darvas Lili többet adott, mint amennyit Molnár Ferenc követelt tőle..." (Feleky Géza: Égi és földi szerelem - Nyugat, 1922. 21. sz.)

Sok siker között egy bukás

Az orleans-i szűz című Schiller darabban Jeanne d'Arc szerepe már sok egy fiatal kezdő embernek. Sok az ellendrukker, nagy teher nyomódik vállára, hisz szép lassan a Magyar Színház egyik "húzó"-embere Törzs Jenő mellett. Őértük jön be a közönség. A parádés szereposztású darab alig 24 előadást ér meg, pedig az Operaház későbbi direktora, Márkus László rendezi a darabot. Egyed László a jótollú kritikus és újságíró, később Karády Katalin managere, így ír az előadásról:
"... Darvas sem volt az a Jean d'Arc, akit vártunk. Darvas legfeljebb az "Égi földi szerelem" Lontija volt, egy autoszuggesztív transznak állandó, negyvenfokos lázában, s eksztatikus rajongásában, a szavak színes toalettjébe burkolódzva, súly, értelem és érettség nélkül". Persze a darab bukásában jelentős szerepet játszik a szerencsétlen premier időpont meghatározása is (június 16.), hisz az évad végén, a meleggé váló kora-nyár is negatívan befolyásolja a látogatottságot. A meleg nyárestéken a nagyérdemű nem biztos, hogy a súlyos, nehezen emészthető drámákat helyezi előtérbe, talán ez is szerepet játszik a kudarcban.

A Magyar Színházban eljátssza a Sasfiókot

Darvas Lili gyönyörűen virágba szökkenő népszerűségével nagy segítségére van a Magyar Színháznak, a felfelé ívelő konjuktúra kellő kihasználásában. 1924. szeptember 10-én a Sasfiók címszerepét alakítja. Kosztolányi Dezső elragadtatással szól Darvas alakításáról, aki viszont nagyon rosszul érzi magát ebben a szerepben. Bukásként éli meg azt, amiért Kosztolányi rajongással beszél: "...Darvas Lili reichstadti hercege már megjelenésében is ígézetes. Fehér és halványrózsaszín, mint egy Ingres kép, omlatag és lankadt, csupa alkonyi színnel... Ma, nálánál jobb Sasfiókot nem tudok elképzelni magyar színpadon..." Ezzel szemben Darvas Lili: "... pedig én rossz Sasfiók voltam. Törzs Jenő (aki korábban játszotta), ő volt az igazi Sasfiók, én megbuktam benne..."

Molnár és Darvas Lili

A Búzavirág diadalútja még javában tart, amikor Molnár Ferenc: "Színház" című darabja startol a Magyar Színházban, amelyben nem kap szerepet Darvas Lili. A következő Molnár darabban, az "Égi és földi szerelem"-ben főszerepet kap, ő játssza Lontit. A próbák során Molnár Ferenc beleszeret a szépséges és épp feleannyi-esztendős színésznőbe, Darvas Lilibe. A helyzetet súlyosbítja, hogy ekkor Molnár Ferenc Fedák Sári férje. Molnár következő darabjának, a "Vörös malom"- nak főszerepét, a szerző eleve Bajor Gizinek szánja. Vagy eleve Darvas Lilinek? Ez kideríthetetlen. Mindenesetre a Csathó Kálmánéknál tartott Molnár felolvasáskor Bajor Gizinek címezi a főszerepet. Bajor Gizi vagy tud a színfalak mögött kialakuló románcról Molnár és Darvas között, és udvariasságból lép vissza, vagy eleve nincs kedve hozzá, ez ma már kideríthetetlen. Mindenesetre "objektív akadályok"-ra hivatkozva visszautasítja Molnárt, így az egyetlen akkor számításba jöhető személyé, Darvas Lilié a főszerep.

Fedák - Molnár - Darvas ügy

Darvas Lili kapja a "Vörös malom" főszerepét. Itthon szárnya kél a pletyka Darvas Lili és Molnár közötti liezonról. Külföldön ennél sokkalta nyíltabban beszélnek a házasságban élő világhírű színpadi szerző és a primadonna kapcsolatáról. Olyannyira, hogy Darvas Lili hagyatékában most is megtalálni az ide vonatkozó amerikai bulvárhír kivágást. A New York American 1925. augusztus 30-i száma nagy cikkben beszél Darvas Lili Molnárhoz fűződő szerelmi kapcsolatáról, amely akkor kezdődött, amikor Molnár még Fedák Sári magyar énekesnővel, és színésznővel élt házasságban. A botrányként emlegetett három szereplő fényképe képeslap nagyságban ott áll az újság középső oldalán.
Itthon szemérmesebb a sajtó és csak burkolt utalások vannak a kenyértörésről, amely kialakul Fedák Sári és Molnár Ferenc között. A válás a "Vörös malom" próbái alatt zajlik, Molnár ekkor darabjának premierjére Párizsba utazik, míg a publikum előtt még neje, Fedák, amerikai turnén vesz részt, egymástól tehát külön-külön utazva. Molnár visszaérkezve azonnal a Magyar Színházba megy a "Vörös malom" premierjére. Még javában folyik az előadássorozat, amikor 1926. június 10 - én, nyílt sajtórészvétel mellett, az ismert sztár, a 24 esztendős Darvas Lili, és a 48 esztendős Molnár Ferenc házasságot kötnek. Korábban a Fedák-Molnár válásról mindössze egy sajtóközlemény jelenik meg.

Fedák bosszúja kihat a színházi viszonyokra is

A dolog, úgy gondolnánk, hogy magánügy tehát maximum, mint egy érdekesség kerülhetne szóba, hogy a magyar színpadok egyik égig emelkedő csillaga, és a kor Európa-szerte ünnepelt szerzője boldog egymásra találásuk megkoronázásaként, egybekelnek. A dolognak azonban van más vetülete. Fedák Sári bár már nem ifjú, de még mindig a színpadok egyik királynője. Ausztriai száműzetéséből hazatérvén egy színpadi tényező az ő szerződtetése. Ám ahol Molnár darab megy, különös tekintettel Darvas játékára, ott nem lehet Fedákot felléptetni, mert ott nem vállal szereplést. Ez jelentősen gyengíti az UNIÓ Színházi Rt. pozicióit, és Fedák "bosszúja" végül is a fenntartó színházakon csattan. Két nagy szerepet visz diadalra ezidő alatt a konkurenciánál, és visszaszerződtetése az UNIÓ Rt. érdekterületére lehetetlennek bizonyul. Igaz, hogy három Molnár darab sikere némiképp kompenzálja a veszteségeket, bár inkább csak enyhíti. Fedák a hamarosan megírásra kerülő önéletírásában alig-alig beszél Molnárról, és inkább némi kesernyés célzás erejéig említi csak.

Vígszínházban

A Magyar Színház-béli három évadot követően a Vígszínház ajánl föl lehetőségeket számára. Néhány ott töltött hónapot követően azonban döntő változás áll be életébe. Már korábban híre megy az ifjú tehetségnek, és már sikerei kezdetén megkeresi őt Max Reinhardt, az európai hírű rendező. Felajánlja, hogy a Miracle New York-i előadás apácaszerepét játssza el, amelyet ő rendez majd Amerikában. A terv meghiúsult, ám Reinhardt nem feledkezik meg a budapesti tehetségről, s rövidesen Bécsbe hívja színházához.

Darvas Lili és Max Reinhardt

Hosszabb időt külföldön tölt 1925-től. Hazajőve először Molnár Ferenc: Üvegcipőjében lép fel, amely szerepben kudarc éri, és ismét külföldön válall fellépést, a bécsi Theather Josefstadtnak, Max Reinhardt színházának lesz a tagja. Thimig Helen, Thimin Hermann, Pallenberg, Moissi, Delius, Gregor, és Darvas Lili ezek a reinhardti színház sztárszínészeinek sora, akiknek egészalakos fényképe ott fogadja a színházba járókat minden este.

Bécs, Berlin, Salzburg

1925. decemberében lép először fel Darvas Lili, Reinhardt bécsi színházában. Hamarosan Berlinbe megy, ahol a színházi túlkínálatnak köszönhetően, alacsony előadásszámokkal vegetálnak a színházak abban az évadban. Ezen rossz színházi körülmények ellenére, a "Viktória" című előadással 90 táblás, azaz teltházas estét szerez a berlinieknek, amellyel kivívja a korabeli németnyelvű színházi világ érdeklődését is. Alig néhány hónapja van Berlinben, amikor egy előadását megtekintve, Hugo von Hofmannstal, a legnagyobb osztrák írók egyike felkéri, vegye át mysteriumának nagy női szerepét, az akkor is már világhírűnek számító Salzburgi Ünnepi Játékokon. Ez a meghívás annál is nagyobb jelentőségű, mert már évek óta ezen az ünnepi játékon, a német nyelvterület színészeinek reprezentánsai léphetnek színpadra, a legnagyobbak és legjobbak. Ebben a közegben, német nyelvterületen, egy vékonyka budapesti huszonéves kislány, a fiatal Darvas Lili, a sztár, úgyhogy a salzburgi hercegprímás lovardájában, ahol az ünnepi játékokat akkoriban is játsszák, sok szó esik a magyar kislányról. Később, a rákövetkező évben, a Müncheni Szabadtéri Játékonkon lép fel nagy sikerrel.

Bécsben

Salzburgból Bécsbe, Josefstädter Theaterbe érkezik vissza, Reinhardt-hoz, ahol eljátssza első igazán nagyhorderejű női főszerepét. Néhány hét leforgása alatt, az osztrák közönség és az igen szigorú bécsi kritikus-világ kapitulál Darvas Lili előtt. A "legsúlyosabb szavú bécsi színház-kritikus", a később elsősorban a "Bambi" ifjúsági történetekkel világhírt szerzett Félix Salten, nem kevesebb, mint 80 sort szentel Darvas Lilinek. Kritikáját így fejezi be: "... a siker viharában született meg a hit: egy nagy új művésznő elérkezésében!" Darvas Lili élete végéig büszke e sorokra.

Darvas Lili a Vígszínházhoz szerződik

1936 nyarán a Vígszínház vezető színészei tekintetében átgondolásra szorul. Góthné Kertész Ella távozik az élők sorából, Góth érzelmi okokból viszont távozik a színháztól, Ágay Irén külföldre szerződik, és Gaál Franciskára sem lehet számítani tovább. Beregi és Bajor Gizi időszakos vendégfelléptetése kerül szóba, de ez csak egy átmeneti megoldás, nem hosszú távú koncepció, végső megoldásként Darvas Lili leszerződtetése körvonalazódik. Nyáron 120 estére szóló szerződést kötnek Darvassal az ősztől kezdődő évadra, esténkénti 250 pengős gázsival, és 30 pengőt a próbákért. Darvas ezt követően az őszi évadtól a Vígszínháznál játszik, és lesz a színház büszkesége sok esztendőn keresztül.

Vígszínházi esztendők

Fodor László vígjátékának női főszerepét, Mariont játssza, az 1936. november 14-ei premieren, Somlay Artúr, Ráday Imre, Tolnay Klári, Ladomerszky Margit partnereként. A melankolikus szépasszony, Marion évődését teltházzal játssza a szanház hosszú ideig.
A Vígszínházbéli esztendők során Heltai Jenő, Molnár régi jó barátjának darabjának, "A jó üzlet" főszerepét, Csákány Ágnes szerepét játssza Darvas Lili, aki kislányos rajongással beleszeret a felesége mellett élő Gáthy Endre grófba. "... hallgatjuk a hangját, melynél szebb és kulturáltabb hangot alig ismerünk, bámuljuk, milyen egyszerűen, hatáskeresés nélkül, mégis milyen megrázóan ábrázolja Ágnes bátor, szomorú - ha lehet nőre ezt a jelzőt alkalmazni - lovagias figuráját..." - írja Hatvany Lili színházi kritikájában, 1935 húsvétján. 38 estén át megy a Vígszínházban, így a sikeres darabok sorába kerül, bár rossz szervezés okán, a látogatottság csökken a végefelé és ezért veszik le a műsorról. Heltai sérelmezi ezt, bár már közben dolgozik "A néma levente" darabján. Sok minden jel arra vall, hogy Heltai a főszerepet Darvas Lilinek szánja. Ám amikor ez kiderül, "Molnár ellene van, és úgy Heltainak, mint Gyurinak (Marton Györgynek) felmondja a barátságot, ha ez irányban kísérleteznek" Miért van ellen? Nem tudni. Heltai darabja nem jelent, és nem is jelenthet konkurens előadást a Molnár daraboknak, főképp, hogy "A néma levente" német fordítása kevéssé sikerült, és ezért is válik sikertelenné külföldön, varázsos bűbáját nem tudja visszaadni a fordítás, ezzel szemben a budapesti siker mindent elsöprő, Darvas Lili nélkül is.

Erzsébet királynő Darvas Lili

Josset: Erzsébet, az elérhetetlen asszony - Erzsébet szerepe, a párizsi ősbemutatóbeli Erzsébet felfogásától jelentősen eltér, bár a kritika azon része, akik látták a francia főváros előadását,
számonkérik Darvas Lili felfogásának másságát. Más kritika elfogadja a gyengeségből, gyengédségből és gőgből gyúrt asszonyt bemutató játékát. Darvas szeszélyes, csapongó, hiszterikus vénlányt alakít, aki beteges féltékenységében, és kétségbeesett szerelemvágyában elhalmozza Essexet, a fiút címekkel, rangokkal. "Utolsó jelenete az öreg eszelős, magános királyné kísérteties végső éjszakája, feledhetetlenül megrendítő. Különösen érdekes számunkra, akik Párizsban láttuk. Teljesen más ez a két Erzsébet alakítás. A párizsi, öregasszonyt játszott, akinél majdnem természetellenes volt a fiatalember iránti vonzalom. Darvas Lili gyönyörű és kívánatos asszonyt játszik, akinél az a természetellenes, hogy nem bírja magát odaadni..." írja Hatvany Lili 1936 októberében.

Darvas Lili és Czeglédiné este

A Vígszínházban szinte a megnyitása óta ott dolgozott Czeglédiné, kezdetben, mint főruhatáros, aztán amikor ebből kiöregedett, öltöztetőnő lett belőle, azán mint jegyszedő volt ismeretes, amikor innét is kiöregedett, akkor a színpadra menő vasajtó őreként működik haláláig. Darvas Lili szerette ezt a fura kis nénit, aki megöregedve, kikopva munkaköreiből, megrokkanva, igen szerény körülmények között tengette életét akkoriban már. Ám bármilyen körülmények között is, de színházában, a Vígszínházban érezte egyedül jól magát ez hölgy. Ezt a vasajtó-őre feladatot találták utoljára testhezállónak szegény Czeglédinének. Aztán amikor a színháznak kevéssé ment jól, csökkentették a fizetését, amit Darvas Lili sérelmesnek talált, ám nem orvosolták a problémát. Ekkortól fogva havi harminc pengővel egészítette ki saját keresetéből Darvas Lili Czeglédiné havi fizetését. Egy napon, amikor árván maradt a vasajtó, holtan találták Czeglédinét lakásában. Egyedülálló asszonyként, hálából minden kis vagyonkáját és ingóságát Darvas Lilire hagyta örökségül...

Molnár Ferenc - Delila

Molnár Ferenc Delila című darabja a Vígszínház 1937-1938-as évadjának kimagasló produkciója lesz. Főszerepben Darvas Lili, aki a jómódú kocsmárosnét alakítja, férjét Somlay Artúr, a pincérlány szerepében Muráti Lili, és a kotnyeles csapos kommentálásaival Mály Gerő alakít maradandót. A "bocsánat, hogy a csapos beleszól..." Mály Gerő kiszólásból, szállóige lesz Pesten. Még reklámokat is készítenek vele, mint csapos... Mályt különben a vendéglői alkalmazottak csapos alosztálya még dísztaggá is választja. A darabban sokat esznek-isznak, az első ötven előadás éttermiszámlája 850 pengőt tesz ki. Darvas Lili harmincadik előadás után új ruhát kap, Muráti az ötvenedik előadáson már a hatodik fejdíszt viseli. Az ötvenedik előadásra Bécsből sürgönyt küld Molnár a stábnak, amit Mály Gerő olvas fel. Darvas Lili az előadás-szüneti napokon sportol, lovagol a Nemzeti Lovardában. A Delila sikeres előadás-sorozatát követően pedig visszatér Bécsbe.

Darvas és Molnár különválása

Darvas Lili és a Vígszínház között a kapcsolat egyre bizonytalanabbá válik. Darvas elkényeztetett művésznőként időnként eltűnik. Jób Dániel levelet ír Roboznak, a direktornak: "... Darvasról nem tudok semmit. Azt hiszem, ő maga sem tud magáról semmit. A legjobb eset, hogy Molnárt felhívom, de ő sem tud semmit." Ekkoriban válik publikussá, hogy Molnár és Darvas különváltan élnek. Eltűnései után újra és újra felbukkan, és a régi intim hangot üti meg színházi feletteseivel. Telefonon kérleli Jóbot, hogy "hozzál nekem egy nagy doboz libamájkonzervet... a legnagyobb dobozt. De csak egyet" - kérleli a Salzburgban tartózkodó direktort - "Ugye undok dolog az ilyen kérés?"

Bécsből Zürichbe

1938 tavaszán Darvast Bécsbe köti színházi szerződése, Molnár darabjának ottani főszerepét játssza. Az általános politikai helyzet a színház világát is némiképp felborítja. Az Anschluss közeledtével "Darvas igen nyugtalan" - mint ahogy írja Bús-Fekete László bécsi levelében, amelyet a színházába, a Vígbe ír - majd arról ír, hogy Darvas bécsi színháza reméli, hogy a "ez a vasárnapi népszavazás, ha jól üt ki, megnyugtatja őt is egy kicsit" - Darvas azonban nem lehetett nyugodtabb - mert Hitler szavazás helyett megszállja Ausztriát. Darvas Francia vízumra vár, de nem kapja meg, ezért Zürich-be utazik Molnárral, ott várakoznak. Közben Molnár Ferenc hatvanéves lesz ezen a nyáron. Molnárt nem zavarja az Anschluss, komótosan a velence-rivérai utazására koncentrál, ingeiről érdeklődik Budapesten, amikről kiderül, Bécsben maradtak, és valutaváltási gondokkal küzd, amelyet a kiadók és a jegyirodák lebonyolítanak végül is.

Darvas Lili 1938 szeptemberében Amerikába távozik

A harmincas évek második felére Molnár és Darvas Lili kapcsolata már átalakul. A napi politika pedig végképp beleszól az életükbe. Darvast származása okán állandó félelem tölti el, Molnár ezzel szemben rendkívül jól érzi magát mindenütt. 1938 szeptemberében Darvas Lili Los Angelesbe utazik a Marie Bashkirtseff osztrák film amerikai bemutatójára. A Los Angeles Evening Herald kimeltebb helyen ad hírt a Guy de Maupassant szerelméről készült osztrák film főszereplőjének, Lili Darvasnak érkezéséről. Egy "D" betűbe foglalt fényképét is közlik, a film egyik jelmezében a festőnőt alakító Darvas kalapos fotóját. "The Affairs of Maupassant" címen megy Amerika-szerte és nagy sikert arat vele Darvas. A közben Bécsben tartózkodó férje kapcsán értesül arról, hogy Magyarországon az életbe léptetett törvények következtében itthon lekorlátozódik a mozgástere, szabályozzák az izraelita vallásúak fellépését. Ekkor a film sikere kapcsán úgy dönt Darvas Lili, hogy az akkor biztonságos tűnő kontinensen, Amerikában marad. Idővel New Yorkban telepszik le. Férjének kiterjedt ismerettségével boldogul Amerikában. Férjével levelek, telefonok és Molnár akkori amerikai ügynöke útján, Pauker útján tartják egymással a kapcsolatot.

Molnár Ferenc Amerikába érkezik

Molnár hol Pesten, hol pedig Bécsben lakik. Ausztria bekebelezését követően, Svájba költözik kis időre. Onnét utazik különböző helyekre, darabjainak próbái, bemutatói kapcsán, 1939 szeptemberétől, a háború kitörését követően pedig Svájcban marad. Idővel Darvas Lili Amerikában lassan kialakítja saját egzisztenciáját. Ezt megelőzően már, az erősen körvonalazódó háború idején, Molnár Genfben tartózkodik, és Darvas Lili szorgalmazza, hogy hagyja el a kontinenst, és mihamarébb induljon Amerikába. Molnár amerikai hagyatékában megtalálni azt a sürgönyt, amelyet Darvas Lili küldött 1939. augusztus 25-én a Western Union kábeltávirat-szolgáltatásán keresztül, a genfi Grandhotel Beau Rivage-ban tartózkodó Molnárnak: "Tudomásom szerint kanadai hajókon még vannak helyek. Kérlek, próbálkozz minden elérhető lehetőséggel. Lili." Molnár azonban Genfben marad, egy hónappal az előbbi sürgöny után küld ügynökének Paukernek, azzal a záradékkal, hogy mondja el ezt Darvas Lilinek is..."Egyelőre az a szándékom, hogy ittmaradjak Genfben, ebben a szállodában. További terveim még nincsenek. Számos honfitársam és barátom tartózkodik Genfben, és itt biztonságban érezzük magunkat. Azt kérem, hogy amíg a háború tart, ne írjanak nekem a Párizs/Marton címre, hanem küldjék leveleiket közvetlenül a jelenlegi címemre: François Molnar, H. B. R. Lenne oly szíves, és közölné mindezt Darvas Lilivel is? Szívélyes üdvözlettel őszinte híve, Molnár." Azonban a biztonságos körülmények ide, svájci semlegesség oda, fél év múltán Molnár Ferenc mégis hajóra száll és 1940. január 12-én, törvényes körülmények között lép az Egyesült Államok területére.

Molnár Ferenc és Darvas Lili Amerikában

Játék a kastélyban című drámájában Molnár vígjátékként meséli el Darvas Lili amerikai színésznő karrierjének kezdetét. A darabban van egy jelenet, amelyben a drámaíró (Molnár) felesége (Darvas) új nyelven, vagyis angolul tanulja a szövegét. Ez a jelenet valóságban is lezajlik. A szemtanú, egy jóbarát, aki látogatóként érkezik, még korábban ausztriai tartózkodásuk idején, a bécsi szállodai szobába, és fültanúja a szövegkönyvből felolvasó Darvas szenvedélyes szerelmi vallomásának, és azt hiszi, az ajtó túloldalán valódi szerelmi jelenet zajlik. Zavartan ácsorog egy darabig az ajtónál, és csak óvatos kopogással jelzi megérkezését. Molnár maga jót derül a félreértésen, és beleszövi ezt a jelenetet későbbi vígjátékába.
Azt, hogy hogyan élt Molnár és Darvas manhattani emigrációjában a háború vége felé, Edna Ferber és George S. Kaufman mutatja be "Bravo!" című, 1948-ban íródott bájos színjátékában. A darab két közép-európai színházi hírességről szól, akik New Yorkban élnek. A férj híres drámaíró, a feleség pedig sikeres színésznő. A háború előtt mindkettőjüket Európa általános hódolata övezi, ám New Yorkba érve a könyörtelen amerikai környezetben egyszerre kell megbirkózniuk dicsőséges múltjukkal és újonnan megélt jelentéktelenségükkel, ám végül mindketten kiharcolják maguknak a sikert. Ez volt Darvas Lili első nagy szerepe a Broadwayn, ez a színdarab, amelyben magát, a darab szerinti feleséget alakítja. Nagyon szívesen játssza, a közönség pedig lelkesen tapsol hosszú időn keresztül. Talán mégsem volt hiábavaló az egykor bécsi angol-szövegtanulás.

Darvas Lili amerikai szerepeiről

"... fő munkám Amerikában a televízió. Több mint száz televíziós játékban szerepeltem eddig (1959). Természetesen színpadon is játszom. Az egyik első szerepem volt odaát egy híres európai színésznő, aki Amerikába került. Egy kicsit magamat alakítottam benne. Felléptem Anouilh-drámákban, s Hamletben, a királynő szerepében. A címszereplő Evans, a híres amerikai Shakepeare-színész volt. De a többi között együtt játszottam a Broadwayn Melwyn Douglas-szel, Paulette Goddard-del, utóbbi Chaplin felesége volt, most Remarque-é. Szeretem a munkámat, szeretek dolgozni. ... eddigi életemből a legtöbbet - huszonegy évet (1959-ben) - Amerikában éltem le. Ott vannak a barátaim. S ez a kis kör az otthonom. Talán azért van ez így, mert sokat vándoroltam a világban. Ami mégis hiányzik: a színházhoz tartozás. Ez megvolt Reinhardtnál, vagy a Vígszínházban. Amerikában nincsenek állandó együttesek. Eljátsszuk a darabot, azután elválunk. New Yorkban élek. De otthon a barátaim előtt nem én vagyok a fő attrakció, hanem Dorothy, aki főzni jár hozzám. Neki hoznak virágot, ajándékokat a vendégek, mert ez a néger szakácsnő nagyszerű magyaros kosztot főz, paprikást, kolozsvári töltöttkáposztát..."
Az 1971-72-es broadwayi évadban a Les Blancs-ban nyújtott alakításáért ő kapja a legjobb női epizódszereplőnek járó Tony-díjat.

Amerikai filmszerepeiről

1951 és 1965 között több, mint száz alakalommal lép televíziós kamerák elé, jobbára sorozatok szereplőjeként, egy-egy epizódban. Egyebek mellett: Leslie Nielsennel és Charlton Hestonnal a "Studio One" TV sorozatban (1948-1958), aztán a szilveszteri műsorsorozatban, a pályakezdő Walter Matthau-val a "Goodyear Television Playhouse" sorozatban. Egyébként Walter Matthau élete során büszkén emlegeti, hogy számos Broadway produkcióban és tévéjátékban lépett fel Lili Darvassal, Mrs Molnarral. Lenyűgözi színpadi profizmusa és személyes varázsa. Számos epizódjában játszik a nevezetes "Kraft Television Theatre" TV sorozatban (1947-1958). Érdekes közjátékképpen a későbbi amerikai elnökkel Ronald Reagannel is kamerák elé áll, a "General Electric Theater" TV-sorozat egyes epizódjaiban, valamint Lee Marvin partnereként. Utoljára a "The Man from U.N.C.L.E." című sorozat néhány epizódjában tűnik fel 1965 késő őszéig, az amerikai televíziók világában, egyebek mellett Robert Vaughn oldalán.
Amerikában összesen két mozifilmben és egy tévéjátékban lép fel sikeresen.
1956-ban egy musical komédiában alakít egy kelet-európai bevándorló nőt, Sari Hatvanit, a "Meet Me in Las Vegas" - című zenés filmben. Később, 1960-ban egy klasszikus western film címszereplője, a főszereplő Maria Schell, Glenn Ford, és Arthur O'Connel parnereként. A filmben egy oklahomai föld hovatartozásáért, és az igazságért küzd Ford, és Darvas Lili, mint a Maria Schell alakította Sabra Cravat édesanyja jelenik meg a filmben.
1961 -ben leforgatja Ingrid Bergman főszereplésével a "Twenty-Four Hours in a Woman's Life" című tévéfilmet címszerepben, amely Stefan Zweig novellájának megfilmesített televíziós változata. A kelet-európai asszony (Ingrid Bergman) visszautazik Ausztriába, a háborúban eltűnt férje keresésére, és egy öregasszony (Darvas Lili) az, aki érdemleges útmutatással tud szolgálni. Ingrid Bergman múltkeresésének drámai pillanatait rögzíti a tévéfilm, amelyben Darvas Lilit ausztriai asszonyként láthatjuk viszont.
22 esztendő után először itthon
Alig ült el 1956 szele, az ENSZ még vissza-visszatér a magyar-ügyre, Darvas Lili, a magyar színésznő hazalátogat Amerikából 1959 nyarán. Ebből az alkalomból Demeter Imre beszélget a művésznővel, és izgatottan várja a találkozást a Hotel halljában: "... megismerem-e? Negyedszázad telt el azóta, hogy elsuhant a mozivásznon, mint Baskircsev Mária, és azóta, hogy a Vígszínház színpadán az Ismeretlen lányt keltette életre. Idegen dáma érkezett-e vissza huszonkét év után, Mrs Molnar-e, vagy Molnár Ferencné, "american actress", vagy Darvas Lili? S lejött a lépcsőn egy szőke, vibráló tekintetű, karcsú asszony, nem udvariaskodom azzal, hogy közlöm: semmit sem változott, mert őt is más szerepkörbe helyezte az elillant idő - mégis azon nyomban ráismertem. Ő Darvas Lili. A pesti színházak és Reinhardt társulatának egykor ünnepelt hősnője, aki huszonkét év óta amerikai színésznő..." (Demeter Imre: Darvas Lilivel a Margitszigeten, Film, Színház, Muzsika, 1959. július 3.)
Darvas Lili az emlékei nyomában jár első hazalátogatása alkalmával
A margitszigeti Nagyszállóban lakik. "... ez a szálló pont olyan, mint régen, huszonkét évvel ezelőtt, de a városban már eltévedtem. Még nem is tudom, mit érzek, kavarog bennem minden. Nevek, címek, találkozások és házak. Taxin bejártam a régi helyeket. A Rudolf-rakparton voltam - akkor így hívták - ott laktak Góth Sándorék. Megálltam a Zsigmond utca 20. előtt, Feri lakott ott valamikor (Molnár Ferenc). Este fenn voltam a János-hegyen, azon az elragadó kisvonaton (Úttörő-vasút szerk.). És nagyszerű Pesten friss gyümölcsöt enni! ...emlékszem a kollégákra, Ráday Imre éppen most telefonált, egykor a partnerem volt. Tudom, Tolnay Klári milyen kitűnő színésznő. Utolsó pesti fellépésem a Delilában volt, ő is játszott benne. S beszéltek nekem Ruttkai Éváról, őt már nem ismerhettem, de mondják nekem, nagyon tehetséges. És... és ... de rémes úgy hazajönni, hogy Bajor Gizi nincs már itt..."
Egyébiránt Molnár Ferenc, Zsigmond király útja 20. szám alatti lakása, minden holmijával, irataival, és egyéb tárgyaival együtt megsemmisült, a II. Világháború során. Így a lakásban őrzött jogi szerződések is elpusztultak, mint például az 1902-ben írodott Doktor úr című vígjátékának szerzői jogokra vonatkozó iratai. Egykori ügynökei meghaltak, eltűntek a háborúban, vagy koncentrációs táborban végezték. A "Doktor úr", amely Európa-szerte óriási siker, majd húsz ország játssza, Amerika-szerte a The Lawye címen megy, és Molnárt ünneplik érte világszerte, ám elkövetkezik az a pillanat, amikor az USA-ban nem tudja bebizonyítani iratokkal (1945-ben), hogy ennek a sikerdarabnak valóban ő, Molnár Ferenc, a szerzője, neki jár a szerzői jogdíjfizetés. Vészi Margitnak, Molnár Ferenc első feleségének gyerekeivel és unokáival is törődik amikor itthon tartózkodik. Saját gyerek híján a Molnár-család unokáit kommandírozza, és valódi szeretetével figyeli sorsuk alakulását, jóval Molnár halálát követően is.

Molnár Ferenc halála

Darvas Lili New York-i lakásában él, (Keleti 78. utca 240. száma alatti ház, 6/a számú lakásában). Innen indul Lili Darvas (és nem Mrs. Molnar) szerepelni a televízió stúdiókba, a Broadway-ra. Otthon egyedül él, egyedül egy szakácsnőt tart. Molnár Ferencnek szintén Manhattanban van a főhadiszállása, a Plaza Hotelben, amelynek 835. szobája életének és halálának is egyben a tanúja. 1964-ben jóval a halálát követően, Darvas Lili kötelességtudóan összerámolja férje kéziratait, leveleit és mindenféle hagyatékát, és a New York Public Library számára átadja, amely továbbítja dobozokban azokat a Lincoln Centerben működő "Előadóművészeti gyűjteményébe", ahol jelenleg is feldolgozatlanul, kategorizálatlanul megtalálható, ahogy azt Darvas Lili közel negyven évvel ezelőtt azt leadta.

Makk Károly filmjében filmkarrierje felível

A "Szerelem" című filmben ismerhette meg hazai, sőt a film európai sikere révén a világ közönsége, Őt, akit kora miatt is több generáció már nem láthatott idehaza, sem filmen, sem pedig színpadon. Déry Tibor novellájából filmre írt - Makk Károly öregasszony-figurája, az emlékeit kutató szemeivel, a jelennel, élettel, halállal viaskodik. Az elmúlt világot jelképezően német akcentussal beszélő idős hölgy minden arcrezdülése, messzibe révedő tekintete Darvas Lili életének egy kimagasló alakítása, és professzionális játékával lenyűgözi ma is a nézőket. Mensáros László Törőcsik Mari, Darvas Iván, Bitskey Tibor a hazai színészpartnerei a filmben. A film az ötvenes évek Budapestjén játszódik. Áttételesen jeleníti meg azokat a fullasztó éveket, amikor az élet felett egy láthatatlan fekete szárny suhog. Luca (Törőcsik Mari), a fiatal tanárnő hűségesen várja haza politikai okokból bebörtönzött férjét, Jánost. A régi barátok félnek, saját és családjuk sorsát védendő, elzárkóznak Lucától, a segítségre szoruló asszonytól. Luca ellátja az élete végefelé közeledő, és ágyhoz kötött anyósát, az öregasszonyt (Darvas Lili). Elhiteti vele, hogy fia filmet forgat Amerikában, és boldog a munkájában, távol szeretteitől, miközben János a kegyetlen börtönélet megpróbáltatásait kísérli meg túlélni. A valóság és a teremtett álomvilág között feszülő híd recseg-ropog, amelyet az öregasszony halála old fel némiképp. A film hazai és nemzetközi sikere új karrier lehetőségét tárja Darvas Lili elé, aki viszont nagyon büszke filmes újjászületésére. A film Cannes-ban a Filmfesztiválon, 1971-ben külön-díjat kap, Chicagoban ugyanebben az évben, Töröcsik Mari megkapja az OCIC-érmet, (legjobb női alakítás díja) és kiemelik Mrs. Molnar csúcsteljesítményét, és a Magyar Filmkritikusok nagydíját nyeri el a film 1971-ben, és a legjobb női alakítás díját kapja Darvas Lili (a dolog morbiditása, az érem hátoldali szövege: "A szocialista kultúráért." feliratot viseli). A "Szerelem" 1971-ben, Sorrentoban megkapja az év filmjeként, Nápoly város díját is.
Nagy tervek szövődnek személye köré, számos más film lehetősége kezd kibontkozni

A Magyar Televízióban

Horváth Ádám egy televíziós filmprodukcióban biztosít számára újabb és egyben a hazai nézőközönség számára végső lehetőséget. Egy óra - három arc - című tévéfilm (1972) tematikáját tekintve is, három egymástól eltérő karakterű szerep, három különböző szerzőtől, amelyben Darvas Lili ismételten megcsillanthatja azt a tudását, amely előtt már pályakezdésénél a legnagyobbak tették tiszteletüket, Európa-szerte. Görgey Gábor: "Délutáni tea" című abszurd játékát Horváth Ádám javasolja a művésznőnek. A darabban egy asszony három, a hatvanöt, hetvenöt, és nyolcvanöt éves arcát láthatjuk, aki egész élete során kötöget, és lassan elmegy mellette az élet, elhalnak mellőle szerettei. Hazai körülmények között ismeretlen Manfred Schwarz, a svájci szerző, akivel Darvas Lili egy véletlen találkozása kapcsán ismerkedik meg. A "Vádlott" című egyfelvonásos művel, amely egy asszonyról szól, akinek érzelmei fogytán, meggyilkolja a férjét, mert úgy érzi elmúlt benne a szerelem, és ő nem tud érzelmek nélkül élni. A darabot eredetileg fiatal szereplőkre írja a szerző, de Darvas Lili kérésének megfelelően, Schwarz átdolgozza az Ő alkatára, korára szabja át művét. A harmadik rövidfilm, "A csalódott Meierné", amelynek szerzője, egy fiatalember, aki novellaként viszi el a művésznőnek írását. Fordítást és dramaturgiai átdolgozást követően forgatja le Horváth Ádám ezt a harmadik művet, amelyben Darvas Lili Meiernét, a slampos svájci főbérlőasszonyt alakítja.

Darvas Lili munkamódszere

A filmforgatások alatt, hazai körülmények között ritkán tapasztalható művészi fegyelemmel dolgozik. Pontos, felkészült, kész elképzeléssel érkezik a figura minden részletét maga előtt látva, a munka alatt semmi más nem érdekli. Művészi palettájának igen széles skáláját felmutató professzionalitással élve, a legmegfelelőbb helyzeteket, és azok megmutatását javasolja, maximális harmóniában élve a rendezéssel."... nem érzek különbséget színházi, vagy tévés színészi játék között."
Ez a munkamódszer teszi lehetővé, hogy a film számára is ugyanolyan értékű alakítást nyújtson, mint a színpadokon. "Amerikában 1950 és 1965 között több mint száz alkalommal léptem fel tévében Hollywoodban és New Yorkban (Érdekes módon vagy grófnőket, vagy mosónőket játszottam)".
Egy portréműsor, amelyik utoljára marad róla
Filmszínésznői karrierje épp hogy csak elindulhatott, tervek elképzelések tömkelege fogalmazódik meg vele kapcsolatosan. Itthoni tartózkodása alatt még utoljára egy szintén 1972-ben leforgatott portréfilmben láthatja a hazai közönség, amelyet filmjei közül leginkább szeret. Szavaival élve: "... legjobban azt a portrémat szeretem, amelyik Vitrayval beszélgetve formálódhatott rólam. Itt végre csak magamat adhattam." Visszautazik Amerikába, egy majdani forgatás-sorozatra lelkileg felkészülten, de ezek már csak tervek maradtak.

Darvas Lili halála

A New York-i lakásán, a Keleti 78. utca 240. száma alatti ház, 6/a. számú lakásában Darvas Lili 1974-ben, 72 éves korában hunyt el. New Yorkban, Queensben a Linden Hill temetőben nyugszik, külön férjétől. Molnár Ferenc egyszerű dísztelen sírban fekszik, a síron "Molnar" felirat egyedül, Darvas Lili az izraelita-temető részben, rózsaszín tónusú sírköve a két temető részt egymástól elválasztó drótkerítésnek támaszkodik jelképesen. Darvas Lili művészi hagyatékának tárgyi emlékei a New York Public Library, a nagynevű Lincoln Centerben lévő, előadó-művészeti gyűjteményben találhatóak, amelyet egy karton dobozban őriznek a pincében. Halála óta feldolgozatlanul, ahogy anno az örökösök azt leadták 1974-ben, fényképek, levelek, kitüntetései, Tony-díja, a Magyar Filmkritikusok díja, és újságkivágások, és néhány személyes használati tárgya is ott található a jövő kutatóinak, ma kissé reménytelenül. Hazahozataluk, és újratemetésük fel sem merült soha.
Talán néha, egy-egy arrajáró honfitársunk látogatásával időnként megemlékezhet a világhírű színpadi szerzőről és a nagyszerű magyar színésznőről, akik távol hazájuktól alusszák örök álmukat.

Kitüntetései:
1971 - Magyar Filmkritikusok nagydíj - a legjobb női alakítás díja (Szerelem c. filmért)
1972 - Tony díj
1971-72-es broadwayi évadban "Les Blancs"-ban nyújtott alakításáért a legjobb női epizódszereplőnek járó Tony-díj

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megcsillanthatja, halványrózsaszín, feldolgozatlanul, kötelességtudóan, színészpartnerei, szerelemvágyában, természetellenes, magántanodájának, kommentálásaival, filmprodukcióban, libamájkonzervet, előadásszámokkal, féltékenységében, töltöttkáposztát, hovatartozásáért, lánygimnáziumból, kezdősebességet, egzisztenciáját, előadóművészeti, érdekterületére, kideríthetetlen, ismerettségével, tanítványaiknak, pályakezdésénél, professzionális, pályakezdésének, múltkeresésének, összetalálkozik, elragadtatással, éttermiszámlája, filmfesztiválon, filmszerepeiről, csodagyerekének, bizonytalanabbá, látogatottságot, kihasználásában, gimnáziumi padból, érdeklődés középpontjába, pálya iránti, színészképzéséről tanára, tekintete olyan, megriadt őzikéé, szép leánynak, száraz homok, színészet titkainak, színjátszás bonyolult, színpadon miként, első fellépés, vasárnap délutánra, magyar színészet, nevét magam, színház futárjai, Megszületett Darvas Lili, Magyarország Elhunyt, Shakespeare Júliáját, Budai Színkörben, Góthné Kertész Ella, Darvas Lili, Sebestyén Géza, Beöthy Lászlóval, Beöthy Lászlót, Góth Sándor, Magyar Színházhoz, Bús-Fekete László, Beöthy László, Drégely Gábor, Szomory Dezső, Bemutatjuk Hatvany Lili, Törzs Jenő, Magyar Színházban, Magyar Színház-beli, Magyar Színház, Fekete László Búzavirág, Szomory Dezső II, Hatvany Lili, Baló Elemér, Darvas Lilivel, Feleky Géza, Varsányi Irén, Jászai Mari, Molnár Ferenc, Darvas Lilitől, Márkus László, Egyed László, Karády Katalin, Magyar Színháznak, Kosztolányi Dezső, Darvas Lilibe, Molnár Ferenc Fedák Sári, Bajor Gizinek, Darvas Lilinek, Csathó Kálmánéknál, Bajor Gizi, Darvas Lilié, York American, Darvas Lili Molnárhoz, Fedák Sári, Magyar Színházba, UNIÓ Színházi Rt, UNIÓ Rt, Magyar Színház-béli, Miracle New York-i, Theather Josefstadtnak, Thimig Helen, Thimin Hermann, Hamarosan Berlinbe, Salzburgi Ünnepi Játékokon, Müncheni Szabadtéri Játékonkon, Salzburgból Bécsbe, Josefstädter Theaterbe, Félix Salten, Ágay Irén, Gaál Franciskára, Fodor László, Somlay Artúr, Ráday Imre, Tolnay Klári, Ladomerszky Margit, Heltai Jenő, Csákány Ágnes, Gáthy Endre, Marton Györgynek, Darvas Lili Czeglédiné, Darvas Lilire, Molnár Ferenc Delila, Főszerepben Darvas Lili, Muráti Lili, Mály Gerő, Nemzeti Lovardában, Bécsből Zürichbe, Darvast Bécsbe, Darvas Francia, Közben Molnár Ferenc, Darvas Lili Los Angelesbe, Marie Bashkirtseff, Angeles Evening Herald, Lili Darvasnak, Idővel New Yorkban, Molnár Ferenc Amerikába, Idővel Darvas Lili Amerikában, Molnár Genfben, Western Union, Grandhotel Beau Rivage-ban, François Molnar, Egyesült Államok, Darvas Lili Amerikában, Edna Ferber, George, Felléptem Anouilh-drámákban, Broadwayn Melwyn Douglas-szel, Paulette Goddard-del, Leslie Nielsennel, Charlton Hestonnal, Studio One, Walter Matthau-val, Goodyear Television Playhouse, Egyébként Walter Matthau, Lili Darvassal, Kraft Television Theatre, Ronald Reagannel, General Electric Theater, Robert Vaughn, Sari Hatvanit, Meet Me, Maria Schell, Glenn Ford, Arthur, Sabra Cravat, Ingrid Bergman, Twenty-Four Hours, Stefan Zweig, Darvas Lilit, Demeter Imre, Baskircsev Mária, Molnár Ferencné, Góth Sándorék, Ruttkai Éváról, Egyébiránt Molnár Ferenc, Vészi Margitnak, Darvas Lili New York-i, Lili Darvas, Molnár Ferencnek, Plaza Hotelben, York Public Library, Lincoln Centerben, Makk Károly, Déry Tibor, Mensáros László Törőcsik Mari, Darvas Iván, Bitskey Tibor, Törőcsik Mari, Töröcsik Mari, Magyar Filmkritikusok, Magyar Televízióban, Horváth Ádám, Görgey Gábor, Manfred Schwarz, Darvas Lili Meiernét, Visszautazik Amerikába, Linden Hill,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.20. 22:22 Férfi kézilabda-vb - Norvég siker a magyarok csoportjában
01.20. 21:23 Női röplabda MK - Ötszettes győzelemmel került előnybe a Vasas az elődöntőb...
01.20. 21:03 Andy Vajna halála - A magyar filmes szakma is gyászolja a producert
01.20. 21:03 Szlovák jégkorongliga - Otthon kapott ki a MAC Újbuda
01.20. 21:02 Női röplabda Extraliga - Sima újpesti győzelem
01.20. 20:52 Férfi kézilabda-vb - Matics a meccs előtt aláírta volna az ötgólos sikert
01.20. 20:33 Osztrák jégkorongliga - Hosszabbítás után győzött a Fehérvár AV 19
01.20. 20:33 Erdő Péter: minden keresztény kötelessége a társadalmi igazságosság előmozd...
01.20. 20:33 Férfi röplabda Extraliga - Négy szettben nyert a Kecskemét
01.20. 20:33 Jégkorong Erste Liga - Magabiztos idegenbeli sikert aratott a DEAC és az UT...
Tudjátok ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
Szerintetek lesznek jó karácsonyi filmek a TV-ben?
Lesz eredménye a tüntetésnek ?
még több kérdés
Blog Címkék
Színes virágok  Jellem  Vörös rózsa a hóban  Türelmetlenség  tél  Téli kép - állatokkal  Jog  Jó éjszakát, szép álmokat !  Sárga rózsák  Png rózsa  Házasság  Kellemes kávézást  Sárga rózsák  Egyedüllét  Kutyák ládán fekszenek  Lengőajtó......  Egyedüllét  Kásler örömmel jelentette a sü...  Facebookon kaptam Maroka bará...  Bizalom  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  boldog szülinapot kívánok!  Elégedettség  Facebookon kaptam  Az igaz barát......  Kellemes estét  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Facebookon kaptam  Kis vizimalom  Electronica  Egyedüllét  boldog szülinapot kívánok!  Kellemes délutánt !  Jáki templom  Hattyúk........  Smith (Kovács) Ügynök (Démon)  Facebookon kaptam  Téli kép - állatokkal  Facebookon kaptam  Az érzésekkel vitába szállni l...  Hazugság  Áldott - szép napot kívánok Mi...  Hattyúk........  Szép napot  Good morning  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  ooOoo  Png rózsa  Vörös rózsa a hóban  Jó reggelt kávéval  Kellemes délutánt !  tél  Az igaz barát......  Szép napot  Facebookon kaptam Krisztinátó...  Jó éjszakát  Hazugság  Uram, Istenem  Egyedüllét  Színezd újra........  Orvosnál.......  Szép estét  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Krisztinátó...  Házasság  Harmonia.......  Facebookon kaptam  Jó éjszakát, szép álmokat !  Vörös rózsa a hóban  Krisztus igazsága tart meg  Kellemes délutánt !  Egyedüllét  Facebookon kaptam  Az igaz barát......  Facebookon kaptam Krisztinátó...  Miért együnk banánt lefekvés e...  Krisztus igazsága tart meg  Jó reggelt , szép napot  2019. Január 15., keddi napisz...  Göbekli Tepe  Léghajók gif  Szèp álmokat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Uram, Istenem  Facebookon kaptam Ani barátnő...  Akció......  Facebookon kaptam  Egyedüllét  Kellemes délutánt !  Jog  Szerelem - romantika  Csoda bál  Maroka barátnőmtől  Atyánk, Istenünk  Jó éjszakát  ooOoo  Kedves ismerőseim - ünnepi ebé... 
Bejegyzés Címkék
gimnáziumi padból, érdeklődés középpontjába, pálya iránti, színészképzéséről tanára, tekintete olyan, megriadt őzikéé, szép leánynak, száraz homok, színészet titkainak, színjátszás bonyolult, színpadon miként, első fellépés, vasárnap délutánra, magyar színészet, nevét magam, színház futárjai, bizonyos Góth-növendéket, színház igazgatója, délutánra Júliát, tizenhat esztendős, délutáni előadás, fiatal kisasszonyt, délutáni elődás, szerep tragédiája, színésznő megérik, ember tizenhat, kellő érettség, vasárnap délutáni, híre sokkal, búzavirág bemutatóján, közönség saját, szerző heves, darab végül, sokára bekövetkező, feledés vastag, szerelmes szívű, kicsit komorabb, címszereplő nejét, színházkedvelők körében, nagytehetségű színésznőről, egész zenekart, nehéz Szomory-szöveg, színház technikai, közönség ünneplése, színpadon kiálott, asztalon keresgél, hideg márványlapon, keresett könyvre, felvonások között, színipályára lépett, kollégák mesélik, napon Törzs, idegesen elhaladó, 1920-as évek, hazai színpadokon, egyik legjelentősebb, 100-ik előadáson, korabeli magyar, kolléga megőrzi, siker fejében, darabról írott, csodagyerekek végzete, hirtelen nekiiramlás, lépést előre, csodagyereknek szinte, magyar színpad, egészen egyszerű, negyedik felvonás, magyar színpadon, héroszok nemzedékének, szelíd leereszkedés, ötödik felvonás, színésznétől követelni, orleans-i szűz, fiatal kezdő, parádés szereposztású, jótollú kritikus, autoszuggesztív transznak, szavak színes, darab bukásában, szerencsétlen premier, évad végén, meleggé váló, meleg nyárestéken, felfelé ívelő, igazi Sasfiók, következő Molnár, próbák során, helyzetet súlyosbítja, szerző eleve, színfalak mögött, egyetlen akkor, pletyka Darvas, primadonna kapcsolatáról, botrányként emlegetett, újság középső, publikum előtt, ismert sztár, sajtóközlemény jelenik, színházi viszonyokra, érdekesség kerülhetne, , ,
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1284
  • e Hét: 6328
  • e Hónap: 90675
  • e Év: 90675
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.