Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Meghalt Bánáthy Béla
  2009-09-04 07:22:18, péntek
 
   
  Bánáthy Béla (Gyula, 1919. december 1. - Chico, Kalifornia, 2003. szeptember 4.) magyar származású amerikai rendszerkutató.

Tanulmányait a Magyar Királyi Ludovika Akadémia elvégzése (1940), majd a Vörös Hadseregtől való hosszú menekülése után Kaliforniában, a San Jose Állami Egyetemen (1963) folytatta, majd doktorátusát három évvel később a Kaliforniai Egyetemen, UC-Berkeley-ben szerezte meg 1966-ban. Kiterjedten írt a globális javulás rendszerelméletéről. Gondolatai, rendszerelméletei, írásai és tanításai mind általános tiszteletnek örvendtek, közvetlen tanítványai a százas, míg az általa inspiráltak a tízezres nagyságrendben számolhatók.[forrás?]

Életmunkásságának központjában a társadalmi rendszerek tervezésében használt alapfogalmak és alapelvek kidolgozása állt. E munkásságának talán legjobb összefoglalója az 1996-ban kiadott Társadalmi rendszerek tervezése a változó világban című munkája. E könyvében felhasználta az ISI (Nemzetközi Rendszerintézet) megalapításában, és abban való tevékenységéből szerzett tapasztalatait. Szerinte a társadalmi rendszerek- és alrendszerek területén a tervezést egyfajta elvszerűen fegyelmezett, alkotó és döntés-előkészítő kutatásnak kell tekinteni. E kutatásnak a célját a rendszert felépítő érdekeltek törekvéseinek a rendszerkörnyezet szükségleteibe való legalkalmasabb beillesztéseként határozta meg. A rendszer érdekeltjei sorába mindazokat beleértette, akik a rendszert szolgálják, szolgáltatásait élvezik, vagy akikre annak tevékenységei akármilyen formában behatással vannak. Más szóval, a társadalmi tervezést az ideálok elérésében végzett folyamatos tevékenységnek tekintette, mely során a tervezők maguk az érdekeltek, akik képességeiknek megfelelő lehetséges legnagyobb képet festik az általuk elképzelhető legnagyobb vászonra.

E rendszerérdeklődés Bánáthy életében kora ifjúságától nagy szerepet játszott. A Magyarországon tartott 1933-as Dzsemborin (a Cserkész Világszövetség fesztiválján) a cserkészmozgalom akkori vezetőjének Robert Baden-Powell beszéde életreszóló benyomást keltett Bánáthyban. Baden-Powell ebben a beszédében az ideál örök keresésének és követésének szükségességét hangsúlyozta ki, mely üzenet a presbiteriánus lelkész atyja kálvinista otthonában felnövekedett ifjú lelkét egy pontosan meghatározott irányba fordította. A későbbi nemzeti és nemzetközi ifjúsági vezetők konferenciáin a kor vezető íróival, költőivel és társadalmi aktivistáival került kapcsolatba. E kapcsolatok élethosszig tartó nyilvános szolgálatra késztették őt, melyet főleg a cserkészszövetség keretében fejtett ki.

A vezetéselmélet területén elért eredményeit az 1963-ban, a Monterey Bay, Kalifornia kerületében kidolgozott 11 vezetői fogás című vezetőképzési javaslata foglalja össze, mely később White Stag Program ('Csodaszarvas') néven vált világszerte ismertté. A White Stag program alapelveit, tapasztalatait és módszereit először az USA-ban építették be a vezetésképzésbe, majd később, a Nemzetközi Vezetőképző Bizottság jelentése és javaslata alapján - amelyet Bánáthy adott elő a 22. Világkonferencián (Helsinki 1969) - elfogadták mint a vezetőképzés új irányelveit. Az új irányelvek a Bánáthy által javasolt egység és rugalmasság kettős elvére épültek.

A cserkészmozgalomban eltöltött hosszú tapasztalata alapján Bánáthy a vezetést nem egy ködös, veleszületett képességnek, hanem megtanulható jártasságok sorának tekintette. Pontosan kimutatta, hogy a tanulási folyamatot nem szabad esetlegesnek vagy alkalomszerűnek tekinteni, hanem azt megtervezni és programozni kell. Ennek megfelelően a 11 vezetői fogás alapgondolata a vezetőképzés élvezetessé és gyakorlatiassá való tevése volt. Ezt az alapgondolatot a kiképző és a jelölt közötti folyamatos dinamikus viszony irányítása valósítja meg. Ez elősegíti, hogy a jelölt az újonnan megszerzett tudását aktív cselekvéssel rögzítse, mely a kiképzőnek pozitív visszacsatoláson keresztül erősítésül szolgál. Ez az erősítési folyamat azután mind a kiképző, mind pedig a jelölt számára sikerélményt jelent. Bánáthy volt az, aki e rendszerelméleti megközelítést először alkalmazta a képzés felépítése során. A tervezést egy szükségelemzéssel kezdte, azaz meghatározta, hogy a képzés végén a tanulónak milyen képességekre lesz szüksége, majd meghatározta a cél elérésének mérési módját, és a szükséges ismeretanyagot. Ezt követte kiképzők feladatainak és az alkalmazandó módszerek kidolgozása.

Életszemléletéről saját szavaival

,,Életszemléletem, alapgondolataim és értékrendszerem a következő öt környezetben alakultak ki: A család, az iskolák gazdag tunulási környezete, az egyház, cserkészség, és az egyre táguló nyilvános szolgálat. Ez öt környezet vált az én 'közvetítő intézetemmé'. Ezekben a környezetekben csiszoltam azokat a lencséket, melyeken keresztül a világot szemlélem és saját szerepemet értelmezem benne. E környezetekből származó értékek, hitek és ismeretek segítettek az 'én-ség' és a 'mi-ség', valamint az önállóság és a felelősség közötti egyensúly folyamatos keresésében és kialakításában. Ez az egyensúly segített megértenem hogy élettapasztalataim lehetőséget biztosítanak arra, hogy a növekedési úton megállhassak, hogy magamat folyamatosan megújíthassam és hogy a közjó szolgálatáért felelőséget vállalhassak... "

1919. december 1-jén született Gyulán. 1937-40 kadett a Magyar Királyi Ludovika Akadémián. 1940-ben hadnagy lesz a Magyar Királyi Honvédségben. 1942-es sebesüléből kigyógyulva, 1943-ban a Magyar Királyi Ludovika Akadémia oktatási karának tagja 1945-50 a II. világháború után az ausztriai magyar menekülttáborban ifjúsági vezető, vasárnapi iskolában tanít. 1948-ban az Egyházak Világszövetsége pásztorrá szenteli. A Collegium Hungaricum elnöke Sell am See, Ausztriában. 1951-ben a McCormick Theological Seminary of Chicago emigráltatja Amerikába, ahol éjszakai fűtőként dolgozott és angolt tanult. Néha a környékbeli magyar egyházaknál tanított. Az amerikai Hadsereg Nyelvészeti Iskolájának Magyar Tagozata meghívására Monterey Bay, Kaliforniába költözik. A Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCsSz) helyi elnöke és a helyi Vöröskereszt igazgatói tanácsának tagja, míg egy étteremben, majd egy bankban dolgozott.

1956-ban a Hadsereg Nyelvészeti Iskolájának osztályvezetőjeként nyelvészetbe és az alkalmazott nyelvészet tanulmányozásába merült. A helyi egyházi tanács tagja, a helyi cserkész szervezet vezetőképzési osztályának vezetője. 1959-ben a Hadsereg Nyelvészeti Iskolája Főosztályának vezetője. 1963-ban elvégezte a San Jose Állami Egyetem posztgraduális iskoláját. 1966-ban megkapta doktorátusát az UC-Berkeley-n az oktatásképzés, rendszerelmélet és nyelvészet területén. Dolgozott a cserkész vezetőképzési programon, melyet az Amerikai Cserkészszövetség (Boy Scouts of America) elfogadott. 1968-ban kiadta első könyvét ,,Tanítási rendszerek" címen. Az Általános Rendszerkutatási Társaság nyugati részlegének vezetője lesz még ebben az évben. 1969-ben a Távol-Nyugati Kutatás-Fejlesztési Intézet rendszer-szakértője lett Berkeley-ben, majd San Francisco-ban, ahol Program Igazgatóként, Divizionális Igazgatóként, majd az Intézet Aligazgatójaként vezetett több mint 50 kutatás-fejlesztői munkát. 1970-es években folyamatosan tanított a San Jose Állami Egyetemen, és látogató tanár volt a UC-Berkeley-ben, eleget tett meghívásoknak hogy a cserkész vezetőképzési programját bemutassa Mexikóban és Costa Rica-ban. A Távol-Nyugati Intézet keretében megalapította az ISI néven ismertté vált Nemzetközi Rendszerintézetet és felállította az ausztriai Fuschl Kutatási Beszélgetések társaságot, mely keretében az emberiség általános jólétének javítását vizsgálta a rendszer-tudomány nemzetközi képviselőivel

1982-ben az Általános Rendszerkutatási Társaság aligazgatója, majd '85-ben az igazgatója lett, és a Rendszerkutatás Nemzetközi Szövetsége Végrehajtó Tanácsában szolgált. 1982-ben a Saybrook Graduate School felkérte egy PhD program kidolgozására a rendszer-tervezési tudományok területén. 1989-ben nyugdíjba vonult a Távol-Nyugati Intézet-ből és visszaköltözött Monterey Bay-be, de élete végéig aktívan részt vett a Saybrook Graduate School munkájában, valamint a Beszélgetések-ben. Nyugdíjas napjaiban figyelme a társadalmi fejlődés rendszerdinamikus megközelítésére, azon belül pedig a társadalmi öntudat fejlesztésére irányul. A három görög szó, a ,,demokrácia" (néphatalom), ,,szizitízisz" (együttműködés) és ,,demosófia" (népi bölcsesség) által képviselt fogalmak integrációja megérteti velünk, hogy az embernek hatalma van az életét meghatározó döntések meghozatalára, hogy ezek a döntések az egyéni és kollektív bölcsesség növelésén keresztül, fegyelmezett és koncentrált beszélgetésekben végzett együtt-kutatás eredményei. Korunkban, mikor a változás és átalakulás sebessége, intenzitása és összetettsége egyaránt állandóan, mintegy exponenciálisan növekszik, a változás alakítása - ahelyett hogy egyszerű szemlélői, vagy éppen áldozatai lennénk - csakis a mi készségünkön és képességünkön múlik, hogy rendszereinket, közösségeinket és társadalmainkat egy céltudatos irányba vezessük. 2003. szeptember 4-én Kaliforniában hunyt el.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: cserkészmozgalom, rendszerkutatási, beillesztéseként, rendszerelméleti, beszélgetésekben, menekülttáborban, visszacsatoláson, aligazgatójaként, tanulmányozásába, megalapításában, rendszerintézet, értékrendszerem, exponenciálisan, rendszerelmélet, visszaköltözött, életszemléletem, megközelítésére, szolgáltatásait, tevékenységéből, alapgondolataim, alkalomszerűnek, vezetésképzésbe, társadalmainkat, rendszerkutatás, világszövetsége, alapgondolatot, presbiteriánus, tapasztalatait, vezetéselmélet, világszövetség, környezetekből, szükségleteibe, közösségeinket, rendszereinket, legalkalmasabb, rendszerkutató, globális javulás, általa inspiráltak, tízezres nagyságrendben, társadalmi rendszerek, 1996-ban kiadott, változó világban, társadalmi rendszerek-, tervezést egyfajta, rendszert felépítő, rendszerkörnyezet szükségleteibe, rendszer érdekeltjei, rendszert szolgálják, társadalmi tervezést, ideálok elérésében, tervezők maguk, általuk elképzelhető, Meghalt Bánáthy Béla, Bánáthy Béla, Magyar Királyi Ludovika Akadémia, Vörös Hadseregtől, Jose Állami Egyetemen, Kaliforniai Egyetemen, Nemzetközi Rendszerintézet, Cserkész Világszövetség, Robert Baden-Powell, Monterey Bay, White Stag Program, White Stag, Nemzetközi Vezetőképző Bizottság, Magyar Királyi Ludovika Akadémián, Magyar Királyi Honvédségben, Egyházak Világszövetsége, Collegium Hungaricum, McCormick Theological Seminary, Hadsereg Nyelvészeti Iskolájának Magyar Tagozata, Külföldi Magyar Cserkészszövetség, Hadsereg Nyelvészeti Iskolájának, Hadsereg Nyelvészeti Iskolája Főosztályának, Jose Állami Egyetem, Amerikai Cserkészszövetség, Általános Rendszerkutatási Társaság, Távol-Nyugati Kutatás-Fejlesztési Intézet, Program Igazgatóként, Divizionális Igazgatóként, Intézet Aligazgatójaként, Costa Rica-ban, Távol-Nyugati Intézet, Nemzetközi Rendszerintézetet, Fuschl Kutatási Beszélgetések, Rendszerkutatás Nemzetközi Szövetsége Végrehajtó Tanácsában, Saybrook Graduate School, Távol-Nyugati Intézet-ből, Monterey Bay-be,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.17. 22:02 Hangáék drámai csata után nyerték a Spanyol Kupát
02.17. 21:52 Hungarian Ladies Open - Arn Gréta a selejtező második fordulójában egyesben
02.17. 20:52 Trump tanácsadója: az elnök kész megvétózni a szövetségi parlament határoza...
02.17. 20:52 Férfi kézilabda EHF Kupa - Tíz góllal győzött a Tatabánya
02.17. 20:52 Takács Krisztián lett Korlát új polgármestere
02.17. 20:32 Osztrák jégkorongliga - Kikapott a Fehérvár
02.17. 20:32 Schild Róbertet választották Mekényes polgármesterének
02.17. 20:14 Szlovák jégkorongliga - Nyert a MAC Újbuda
02.17. 20:02 Kerékpárost gázolt halálra egy autó Nyírmadánál
02.17. 20:02 Labdarúgó NB II - Hazai győzelmével újra élen a Gyirmót
Tudjátok ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
Szerintetek lesznek jó karácsonyi filmek a TV-ben?
Lesz eredménye a tüntetésnek ?
még több kérdés
Blog Címkék
ooOoo  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Maci rózsákkal  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Gyakran érezzük úgy...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Valentin napi jó reggelt!  A szenvedő Isten  Nincs rá szó, nincs rá mozdula...  Valentin napi kérdés? Hogyan p...  Facebookon kaptam  Légy boldog!  Örülj  Immunrendszerünk működése és z...  Png nő  Demokrácia  Február 14  Facebookon kaptam  Szeretet  Valentin nap  Szeretet  Harmonia.......  A szenvedő Isten  Love  A szenvedő Isten  Virágok, csoki, vacsora kettes...  Hit és szeretet  Nélküled  Szèp estét kedves látogat...  A házasság szövetsége (1)  Hubai Patrícia Valentin-napra!...  Virágok, csoki, vacsora kettes...  Valentin nap  Valentin napi jó reggelt!  Jó éjszakát  Teokrácia  Valentin napi kérdés? Hogyan p...  Szeretet  Facebookon kaptam  Cica szívvel  Vörös rózsa csokor  Folyton...  Mely viszont nem szeretett  Demokrácia  Szeretet  Világi közösség  Két szobor  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Vörös rózsák vázában  Valentin nap  Harmonia.......  Beszéd - Hetvenedik nap  Alázatos szívűek  Házasság  Megtévesztés  Szép estét  Folyton...  Facebookon kaptam  Mi ketten jóbarátok vagyunk  A szenvedő Isten  Hubai Patrícia Valentin-napra!...  Ez ám a kényeztetés!  Alázatos szívűek  Február 14 Szerelmesek napja  Love  Szeretet  Tűzben égve  Valentin nap  ccCcc  Jácintok  Constructicons: Scrapper  Constructicons: Scrapper  Platoon (1986)  Őzike  Csmó  Facebookon kaptam  Nyíló virág egy cserépben  Love  Demokrácia  Leopárd család  Gif kutya  Folyton...  Mi ketten jóbarátok vagyunk  Facebookon kaptam  Szeretet  ccCcc  Légy boldog!  Love  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten nem azért szeretett benn...  Szép napot  Valentin nap  Mindig megveri  Aranyosi Ervin: Családtag  Szép orchideák  Isten nem azért szeretett benn...  Aranyosi Ervin: Családtag  Csmó 
Bejegyzés Címkék
globális javulás, általa inspiráltak, tízezres nagyságrendben, társadalmi rendszerek, 1996-ban kiadott, változó világban, társadalmi rendszerek-, tervezést egyfajta, rendszert felépítő, rendszerkörnyezet szükségleteibe, rendszer érdekeltjei, rendszert szolgálják, társadalmi tervezést, ideálok elérésében, tervezők maguk, általuk elképzelhető, cserkészmozgalom akkori, ideál örök, presbiteriánus lelkész, pontosan meghatározott, későbbi nemzeti, cserkészszövetség keretében, vezetéselmélet területén, tanulási folyamatot, vezetőképzés élvezetessé, jelölt közötti, újonnan megszerzett, kiképzőnek pozitív, erősítési folyamat, jelölt számára, képzés felépítése, szükségelemzéssel kezdte, képzés végén, tanulónak milyen, szükséges ismeretanyagot, alkalmazandó módszerek, iskolák gazdag, egyre táguló, környezetekben csiszoltam, világot szemlélem, felelősség közötti, egyensúly segített, növekedési úton, közjó szolgálatáért, ausztriai magyar, környékbeli magyar, amerikai Hadsereg, helyi Vöröskereszt, bankban dolgozott, alkalmazott nyelvészet, helyi egyházi, helyi cserkész, cserkész vezetőképzési, ausztriai Fuschl, emberiség általános, rendszer-tudomány nemzetközi, igazgatója lett, társadalmi fejlődés, társadalmi öntudat, három görög, embernek hatalma, életét meghatározó, változás alakítása, céltudatos irányba, cserkészmozgalom, rendszerkutatási, beillesztéseként, rendszerelméleti, beszélgetésekben, menekülttáborban, visszacsatoláson, aligazgatójaként, tanulmányozásába, megalapításában, rendszerintézet, értékrendszerem, exponenciálisan, rendszerelmélet, visszaköltözött, életszemléletem, megközelítésére, szolgáltatásait, tevékenységéből, alapgondolataim, alkalomszerűnek, vezetésképzésbe, társadalmainkat, rendszerkutatás, világszövetsége, alapgondolatot, presbiteriánus, tapasztalatait, vezetéselmélet, világszövetség, környezetekből, szükségleteibe, közösségeinket, rendszereinket, legalkalmasabb, , ,
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1031
  • e Hét: 5966
  • e Hónap: 90027
  • e Év: 231083
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.