Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A prágai vár, a világ legnagyobb ősi vára
  2018-01-07 21:41:19, vasárnap
 
   
  A prágai vár Prága ősi erőssége és egyben legrégebben lakott része, a cseh főváros egyik történelmi negyede. Tágabb értelemben a Várnegyed (Hradzsin) része. A szűkebb és használatosabb értelemben a vár és a Hradzsin két külön városrész. A zömmel a szolgaszemélyzet lakhelyének épített Hradzsin 1320-ban alakult ki a vártól északra és nyugatra.

A Prágai vár
A várfallal kerített, 570 méter hosszú, 130 méter széles térség Európa legnagyobb várkomplexuma, ami a Guinness Rekordok Könyve szerint "a világ legnagyobb ősi vára". A szűkebb értelemben vett, fallal kerített várnegyed volt Csehország királyi székhelye, az első Csehszlovákia megalakulása óta pedig itt van a cseh köztársasági elnök irodája.

A Prágai vár a Petrín kilátóról
A várdomb Prága északi részén, a Moldva bal partjától nem messze emelkedik. A várdomb az ősidők óta lakott. Első ismert lakói a kelta boiok voltak az i. e. 2. században. A dombon az első erősséget a Moldva bal partján az i.sz. 6. században letelepedett csehek építették: ez a fa- és agyagvár volt Hradcany, a mai Hradzsin névadója.

A vár középső része dél felől, a Szent Vitus-székesegyházzal
Az erődített települést először egy 928-ban kelt irat említi. Az első körtemplomot 925-930 között emelték szent Vitus tiszteletére; ennek utóda a mai Szent Vitus székesegyház. A favárat a 9. század második felében kőépítménnyel váltották fel. Ez apránként Csehország politikai, gazdasági és kulturális központjává vált, és Borivoj fejedelem a Premysl-ház állandó székhelyévé tette. A kereszténység felvétele óta az ország vallási központja is: itt építtette Borivoj Prága első templomát, amit Szűz Máriának szenteltek. 920 körül építettek egy másik templomot is szent György tiszteletére. Szent Vitus körtemplomát, a jelenlegi székesegyház elődjét Vencel fejedelem (ur. 921-935) építtette.

A Szűz Mária templom maradványai
A mai épületegyüttes ősének a 12. században, immár téglából és kőből épült vár tekinthető. A nagy, román stílusú építkezéseket I. Szobeszláv (ur. 1125-1140) rendelte el. Az új falakat számos kisebb, ötszög alaprajzú és három nagy toronnyal (Fekete torony, Fehér torony, Déli torony) erődítette meg. A régi fejedelmi udvar helyén palotát építtetett; ennek maradványait sikerült feltárni az Ulászló-terem alatt. Szent György körtemplomát elbontották, és a helyére bazilikát emeltek. A püspöki palotát a bazilikától délnyugatra építették fel, majd az együttest további egyházi épületekkel egészítették ki. A vár mindig is inkább volt adminisztratív központ, mint erődítmény. Ennek köszönhetően különösen látványos állapotában maradt fenn — egyrészt mert több uralkodó is szívügyének tekintette felvirágoztatását, másrészt mert a háborúk kevéssé pusztították.

A Második udvar
A 13. században átépítették a palotát, hogy fokozzák a fejedelmiből királyivá előlépett udvar fényét. A Kisoldalt 1257-ben alapították; jogi helyzetét Magdeburg mintájára szabályozták.

A Harmadik udvar az új királyi palotával
Bár az épületek falaiban a fát és agyagot, illetve vályogot mindinkább tégla és kő váltotta fel, a tartóelemek többsége fa maradt, ezért a váron 1303-ban végigsöpört tűzvész óriási károkat okozott. A Hradzsint 1320 táján hozta létre Luxemburgi János várnagya, Dubái Berka a vár szolgálónépeinek lakhelyéül. Prága és vele a vár virágkorának a 14-15. századot tartják, amikor I. Károly király megbízta Peter Parlert az épületegyüttes gótikus stílusú átépítésével. A munkák zöme az építész, illetve a király haláláig nem készült el; többségüket Károly fia, IV. Vencel fejeztette be Parler fiaival. A Szent Vitus-székesegyházból azonban - bár már 1344-ben elkezdték - a 15. század elejéig csak a szentély, a kereszthajó és a déli oldal nagy tornya épült meg. A királyi palota mellé franciás ízlésre valló kápolnákat emeltek. A 15. század elején épült az ugyancsak gótikus stílusú oszlopterem.

A Negyedik udvar
1419. július 30-án, vasárnap a Jan Zelivsky prédikátor feltüzelte prágai szegény nép megrohanta a városházát. Az elfogott tanácsosokat kidobálták az ablakon, amiről a büntetésnek ezt a sajátosan cseh módját defenesztrációnak (ablakon kihajigálásnak) nevezték el. A kizuhanó testeket az udvaron lándzsákkal fogták fel. Többnyire ezt az akciót tekintik a huszita háborúk kezdetének. Ebben az időszakban fordult elő az egyetlen olyan alkalom, amikor a vár valódi hadi jelentőségre tett szert: 1420 májusában, amikor a husziták elfoglalták egész Prágát, a királyhű zsoldosok meg tudták tartani a várat. A háborús időszakban a vár állapota sokat romlott, és bár a királyokat továbbra is itt koronázták, udvartartásukat a Moldva jobb partjára, az Óvárosba helyezték át.

Elnöki erkély III. Prágai Vár udvara
A királyság székhelyét Jagelló Ulászló helyezte vissza a várba. Ide költöztette a legfőbb állami hivatalokat, itt tartották az országgyűléseket. Ehhez újabb építkezésekre volt szükség - a késő gótikának ezt a cseh változatát, aminek legfőbb mestere Benedikt Ried (Benedikt Rejt) volt, "Ulászló-gótikának" nevezik.

Prágai vár 1607-ben.
A mohácsi csata után Csehország a Habsburg Birodalom része lett (és az is maradt 1918-ig). A 16. században parkosították a Szarvas-árkot, alakították ki tőle északra a Királyi kerteket és építették meg benne a reneszánsz stílusú nyári lakot. A Habsburg uralkodók közül II. Rudolf 1578-ban Prágába költöztette udvarát, és innen, a várból kormányozta a birodalmat. Ebben az időben Prága Európa (egyik) kulturális központjává vált.

A Mátyás kapu
Egy ideig Prága maradt a főváros II. Mátyás alatt is; ekkor épült a barokk kapuzat és a bejárati palota. 1618-ban a zömmel protestáns cseh rendek nem fogadták el a Mátyás örökébe lépni kívánó, türelmetlen katolikusként ismert II. Ferdinándot, és május 23-án ismét kidobálták az ablakon a "cseh nép árulóit".

A második defenesztráció (1618)
Királynak az ebbéli minőségében legendásan tehetségtelennek bizonyuló V. Frigyes pfalzi választófejedelmet választották. A cseh-morva-sziléziai csapatok azonban 1620. november 8-án a mai Prága területén vívott a fehérhegyi csatában megsemmisítő vereséget szenvedtek. Csehország ezzel elveszítette addigi, viszonylagos önállóságát, és a Habsburg Birodalom "örökös tartományai" közé süllyedt. A vár szerepe leértékelődött; a Habsburg uralkodók Bécsben székeltek, és csak cseh királlyá koronázásukra jöttek Prágába.

Prágai vár 1870-ben
A 16. század végén, majd a 17. században a vár környékét valósággal ellepték azok a kisiparosok és kiskereskedők, akik ki akarták vonni magukat a várbéli hivatalok joghatósága alól, azok jogköre ugyanis csak a várfallal övezett részre terjedt ki.

A Prágai Vár napnyugtakor
Az utolsó olyan uralkodó, akit cseh királlyá koronáztak, V. Ferdinánd volt; ő lemondatása (1848) után hátralévő éveinek jelentős részét a prágai várban töltötte (itt is halt meg). Unokaöccse, Ferenc József nem koronáztatta magát cseh királlyá, miként III. Károly se.

A Prágai vár
A vár 1918-ban vált ismét a cseh függetlenség szimbólumává: azóta itt van a csehszlovák, illetve cseh köztársasági elnök hivatala.

A vár a 17. század első felében (valamikor 1612 és 1630 között)
A vár látnivalói:

16
1 Hradzsin tér
2 Bejárati kapu
3 Első udvar
4 Mátyás-kapu
5 Második udvar
6 Harmadik udvar
7 Szent György tér
8 Szent György utca
9 Kijárati kapu
10 Régi várkapu
11 Sánckert
12 Paradicsomkert
13 Új várkapu
14 Bástyakert (Zahrada na Baště)
15 Lőpor-híd
16 Szarvas-árok
17 Chotek-kert
18 Vikárius utca (Ulice Vikárská)
19 Díszkút (Kasna)
20 Díszkút (Studna)
21 Monolit
22 Sárkányölő szent György szobra
23 Szent Kereszt kápolna
24 Plečnik-féle oszlopcsarnok
25 Várgaléria
26 Spanyol terem
27 Istállók
28 Masaryk elnök lakosztályának bejárata
29 Szent Vitus-székesegyház
30 Ásatások bemutatóhelye
31 Régi püspöki palota
32 A régi káptalani hivatal és könyvtár
33 Mihulka-torony
34 Díszkút (Orlí kasna)
35 Bejárat az elnöki irodákba
36 Elnöki kancellária
37 Régi királyi palota
38 Árkádos folyosó
39 Ulászló-terem
40 Régi káptalani hivatal és könyvtár
41 Új préposti hivatal
42 Szent György-bazilika
43 Nemes Asszonyok Intézete
44 Mindenszentek kápolnája
45 Arany utcácska
46 A várgróf rezidenciája
47 Lobkowitz-palota
48 Szent György-kolostor
49 Fehér torony
50 Daliborka torony
51 Fekete torony

A vár bejárata a Hradzsin tér felől
Az új várlépcső fölső vége az Új királyi palota déli szárnyával 
 
0 komment , kategória:  Épületek, Tájak, Városok  
Címkék: szolgaszemélyzet, szolgálónépeinek, tehetségtelennek, országgyűléseket, székesegyházzal, székesegyházból, udvartartásukat, épületegyüttes, adminisztratív, lakosztályának, defenesztráció, paradicsomkert, használatosabb, leértékelődött, kihajigálásnak, építkezéseket, kőépítménnyel, mindenszentek, katolikusként, kereszténység, parkosították, bemutatóhelye, oszlopcsarnok, koronázásukra, építkezésekre, várkomplexuma, csehszlovákia, kiskereskedők, maradványait, viszonylagos, köztársasági, elveszítette, körtemplomát, tiszteletére, választották, székesegyház, cseh főváros, szolgaszemélyzet lakhelyének, vártól északra, várfallal kerített, világ legnagyobb, szűkebb értelemben, első Csehszlovákia, cseh köztársasági, várdomb Prága, kelta boiok, első erősséget, erődített települést, 928-ban kelt, első körtemplomot, kereszténység felvétele, ország vallási, Guinness Rekordok Könyve, Szent Vitus-székesegyházzal, Szent Vitus, Borivoj Prága, Szűz Máriának, Szűz Mária, Szent György, Luxemburgi János, Dubái Berka, Peter Parlert, Szent Vitus-székesegyházból, Prágai Vár, Jagelló Ulászló, Benedikt Ried, Benedikt Rejt, Habsburg Birodalom, Prága Európa, Ferenc József, Ulice Vikárská, Szent Kereszt, Szent Vitus-székesegyház, Szent György-bazilika, Nemes Asszonyok Intézete, Szent György-kolostor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Lazac steak
Fokhagymás hal ropogós bundában
Citrommal sült hal zöldséges körettel
Zöldséges hal
Gyümölcskenyér
Hurkával töltött krumpli
RAKOTT HURKA
Rácponty diétásan
Paradicsomos halas tészta
Busafilé kertész módra
még több recept
Véleményezd!
01.22. 13:33 Feljelentést tett a DK az "ukrán nyugdíjmigráció" szervezése miatt
01.22. 13:33 A Thyssenkrupp együttműködési megállapodást ír alá a Debreceni Egyetemmel
01.22. 13:32 Szíria - Lavrov: tudatos provokáció lehet Washington részéről a határ menti...
01.22. 13:32 Pyeongchang 2018 - Echipa Ungariei participantă la Olimpiada de iarnă a dep...
01.22. 13:22 Vona: összeomlott a Fidesz migrációs politikája
01.22. 13:14 Modern városok - Sportközpontok épülnek Szombathelyen
01.22. 13:12 Választás 2018 - MSZP-Párbeszéd: a kulturális intézményeket a sokszínűség s...
01.22. 13:02 Mintegy 15 százalékkal emelkedett tavaly az átlagnyugdíj Romániában
01.22. 12:52 FM: már 160 cég négyezer terméke rendelkezik Magyar Termék védjeggyel
01.22. 12:52 A magyar kultúra napja - Közművelődési szakmai díjakat adtak át Budapesten
Tudjátok ?
Miért lett ilyen drága a tojás?
Tényleg muszáj volt megtiltani az étel osztást?
Tényleg minden tanár és diák sors bérenc mert elégedetlenek a jobbos kormánnyal?
Ismertek szivritmuszavart kimutato készüléket ?
Amikor a kosokat nyírták, akkor milyen idő lehetett?
még több kérdés
Blog Címkék
Farsangi bál  Gondolatok a lélekről  Videó  Simara MAgdolna: TEREMTETT AJÁ...  Hold horoszkóp  Szent Fábián pápa és vértanú  Nincs lehetetlen  Piros virágok  Bármikor, ha nagyon fontos dön...  Szűzanya harsonás angyalokkal  Rózsaszín rózsa  Az ember komolysága  Születėsnapra  Szív és lélek  Akinek jó  Csodálatos neogótikus építésze...  Szűz Mária a gyermek Jézussal  Kommunikáció  Csodás hétvégét  Kicsi angyal madara  Szülinapra  Jó reggelt , kellemes napot  Harmóniakártyám  A LÉLEK tudja, amikor mennie k...  Igazi tél  Isten akarata  My favourites...  Videó  Videó  Szép nap lemente !  Szűzanya harsonás angyalokkal  Mennyei Atyám kérlek, add meg ...  Éva Barátnőm, gyönyörű képei, ...  Halló  Janicskáné Oláh Tímea: Szellő ...  Sárga rózsák, sárga képek - Ir...  Mi van apukám ?  Videó  Szemek beszéde  Szép gondolatok...  Cseppely Zsuzsanna verseiből  Eszmélve  Jézus  Január 20.  Bármikor, ha nagyon fontos dön...  Isten akarata  Gondolatok a lélekről  Új-Zélandi tájon megépített ki...  Maci sálban  Templomunk klubjai  Halló  Hétvégére  Egy beszélgetés emlékére  Simara MAgdolna: TEREMTETT AJÁ...  Szemek beszéde  Vágtázó  Lila rózsa csokor  Nincs lehetetlen  Szent Fábián pápa és vértanú  Az időd nincs korlátozva  Kellemes kávézást  Jó reggelt , kellemes napot  Jó éjszakát, szép álmokat  Vágtázó  Szép gondolatok...  Posertube  Farsang  Kellemes napot  Videó  Posertube  Imádni való.  Kata......SZERETETTEL  Örvendj annak a gazdagságnak,  Piros virágok  Szép szíves kép !  Engedd még nekem...  Szent Fábián pápa és vértanú  Kata......SZERETETTEL  Szülinapra  Szerelmesek az ablaknál  Az embernek szüksége van arra  Naplemente  Halló  Sárga rózsák, sárga képek - Ir...  2. évközi hét szombat 01.20  Kerítésen innen és túl  Kata......SZERETETTEL  Piros rózsaák  Imádni való.  Fitt csini  Vágtázó  Arra kérlek  Farsang  Sexy nő  Szép szíves kép !  Hobbitfalva Új Zélandon...  Janicskáné Oláh Tímea: Szellő ...  Kata......SZERETETTEL  Szív és lélek  Január 21 Ágnes nap 
Bejegyzés Címkék
cseh főváros, szolgaszemélyzet lakhelyének, vártól északra, várfallal kerített, világ legnagyobb, szűkebb értelemben, első Csehszlovákia, cseh köztársasági, várdomb Prága, kelta boiok, első erősséget, erődített települést, 928-ban kelt, első körtemplomot, kereszténység felvétele, ország vallási, másik templomot, jelenlegi székesegyház, régi fejedelmi, helyére bazilikát, püspöki palotát, bazilikától délnyugatra, együttest további, háborúk kevéssé, fejedelmiből királyivá, épületek falaiban, tartóelemek többsége, váron 1303-ban, épületegyüttes gótikus, munkák zöme, király haláláig, déli oldal, királyi palota, ugyancsak gótikus, elfogott tanácsosokat, sajátosan cseh, kizuhanó testeket, udvaron lándzsákkal, akciót tekintik, huszita háborúk, időszakban fordult, egyetlen olyan, husziták elfoglalták, királyhű zsoldosok, háborús időszakban, királyokat továbbra, királyság székhelyét, legfőbb állami, késő gótikának, cseh változatát, mohácsi csata, reneszánsz stílusú, várból kormányozta, időben Prága, ideig Prága, barokk kapuzat, bejárati palota, zömmel protestáns, második defenesztráció, ebbéli minőségében, fehérhegyi csatában, várbéli hivatalok, várfallal övezett, utolsó olyan, prágai várban, cseh függetlenség, régi káptalani, elnöki irodákba, várgróf rezidenciája, szolgaszemélyzet, szolgálónépeinek, tehetségtelennek, országgyűléseket, székesegyházzal, székesegyházból, udvartartásukat, épületegyüttes, adminisztratív, lakosztályának, defenesztráció, paradicsomkert, használatosabb, leértékelődött, kihajigálásnak, építkezéseket, kőépítménnyel, mindenszentek, katolikusként, kereszténység, parkosították, bemutatóhelye, oszlopcsarnok, koronázásukra, építkezésekre, várkomplexuma, csehszlovákia, kiskereskedők, maradványait, viszonylagos, köztársasági, , ,
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 90 db bejegyzés
e év: 90 db bejegyzés
Összes: 37271 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8021
  • e Hét: 17574
  • e Hónap: 321560
  • e Év: 321560
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.