Belépés
simocsi.blog.xfree.hu
"Egy ősi kínai bölcsesség szerint nem az számít, mi történik veled, hanem az, hogyan éled meg." Simányi József
1956.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az utolsó táltos...
  2014-02-22 11:59:43, szombat
 
   
 


Wass Albert: Az utolsó táltos

Magosan a Balaton kék vize fölött a Badacsony sziklái még ma is tele vannak titokzatos, sötét barlangi üregekkel. Ide menekült üldözői elől az utolsó magyar táltos is. Mikor aztán már nagyon öreg lett, egy szép napon elhatározta, hogy elbujdosik örökre az idegenek által megszállt nyugati gyepűről.

A magos, szikár vénember, a táltosok hosszú, fehér talárjába burkolózva, lassan aláereszkedett a sziklás hegyoldalon. Tarisznya volt a vállán, abban szárított hús, tűzgyújtó szerszám és néhány pogácsa. Hóna alatt pedig egy cserzett bőrbe göngyölt kard.

Bár hosszú fehér talárja szinte beleolvadt a hólepte tájba, szálas alakját mégis felismerte a tihanyi őrszem, amint lassú, méltóságteljes léptekkel haladt át a befagyott tavon.

- Ott megy a táltos! - rikkantotta el magát a torony őre. - Fogjuk el élve!

Csörömpölt a tihanyi zsoldosok fegyverzete a Balaton jegén, de a vén táltos nem eredt futásnak. Még csak a fejét sem fordította hátra. Lassú, nyugodt léptekkel haladt a maga útján, keresztül a befagyott tavon, a szemközti part biztonságot ígérő sűrű erdőségei felé. Tudta, hogy sorsa Isten kezében van, s nem ember szándékában.

A távolság egyre fogyott. Már kőhajításnyira sem voltak, s úgy látszott, hogy hamarosan beérik üldözői, amikor egyszerre csak retteneteset dördült lábuk alatt a Balaton, s a tó teljes hosszában, parttól partig meghasadt a jég. A repedés széles árkában meghullámzott a magyar tenger haragos vize, és megállásra kényszerítette az üldözőket.

- Hála néked és áldás, vizeknek Ura! - morogta halkan az öreg táltos, és lassú, nyugodt léptekkel folytatta útját a tavon át az erdők felé.

Attól a naptól kezdve minden télen hasonló módon meghasad a Balaton jege. A nép rianásnak nevezi ezt a félelmetes tünetet.

Mire elérte a rónaság végét, az erdélyi hegyek lábainál kifogyott minden ereje. Az első tölgyfa alatt összeesett. Mikor újra magához tért, kis fakunyhóban találta magát. A nyitott ajtón át kiláthatott az erdőre.
A fák lombja sárgult már.Ősz volt. Egy asszony hajolt föléje.
-Hol vagyok?- kérdezte az öreg táltos. - Ki vagy te, leányom?
- Látó asszony vagyok - felelte az asszony -, gyógyítom a népeket, ahogy anyámtól tanultam volt.
- Akkor mennem kell innen - sóhajtott fel a vén táltos és megpróbált felkönyökölni -, még bajt hozok reád és megégetnek mint boszorkányt.
Az asszony szelíden rámosolygott.
- Már nem égetnek boszorkányt többé magyarok földjén. Kálmán király törvényben kimondta, hogy nincsenek boszorkányok.

Az öreg táltos hosszasan, elgondolkozva nézett az asszonyra. Aztán csak annyit mondott: - Bölcs ember lehet ez a Kálmán. Áldja meg őt a magyarok Istene! - Úgy legyen! - tette hozzá halkan a látóasszony.

Az öreg táltos ott telelt át az erdei kunyhóban. Mikor a tavaszi csermelyek lehordták a hegyekből a havat, s járhatóvá váltak a gerincek, a látó asszony átvezette a hegyeken a Maros folyó völgyébe. Innen aztán továbbment Erdély gyönyörű néma hegyei közé, székelyek völgyére. Ott, a székely hegyek szívében, az öreg táltos egyszerre csak megérezte, hogy útjának végére ért. Hazaérkezett.

A vén táltos kiválasztotta a székelyek legjobbját, egy bölcs és bátor erdőlakót és megkérte, hogy vezesse őt fel a legmagasabb sziklacsúcsra. Mentek fölfele egy keskeny, meredek csapáson, fel a tetőre, ahol a gerincek mind egybefutottak az égbe. Amikor felértek végre a tetőre, csak magukban voltak. Fölöttük a végtelen kék égbolt, alattuk a végeláthatatlan erdők.

Az öreg táltos lassan elkezdte kigöngyölíteni a cserzett bőrbe csavart, annyi sok esztendőn át féltve őrzött kardot. Acélja csillogott a napfényben. Markolata tiszta aranyból volt, és a pengéjén az ősi ékírás jelei.

A székely elolvasta a felírást és térdre roskadt. - Isten kardja...! - szakadt fel belőle a szó.

- Géza Úr ideje óta őrizzük ezt a szent kardot. Elődeim közül többen életükkel fizettek, amiért nem árulták el rejtekének helyét, s én egy életen át bujdostam érette. Most el kell rejtsük itt fent, ahol biztos helyen lehet. Te fiam, tedd le a nagy esküt, ősi szokás szerint, hogy nem árulod el a titkát soha senkinek. Meg kell ígérned azt is, hogy gondját viseled. Évente egyszer fel kell jönnöd ide, egyedül, megtakarítanod, befaggyúznod és tiszta ruhába csavarnod. Gondoskodnod kell arról is, hogy amikor a te időd is eljön, legyen valaki méltó arra, hogy átadhasd neki a szent kard titkát és gondozásának felelősségét.

A székely meghajtotta a fejét. - Esküszöm az élő Istenre, Isten egyszülött Fiára, az Úr Jézus Krisztusra -, mondta áhítatosan suttogva. Majd felemelte a fejét és hangja megcsendült keményen. - Esküszöm a Napra meg a Holdra, Csillagokra, Szelekre, Vizekre és a Szent Anyaföldre, hogy életemmel őrzöm, védelmezem és gondozom Isten kardját.

Azóta századok jöttek és mentek, s a székely népnek ott, Erdély hegyei közt kevés békessége volt a századok során. De bármilyen nehéz is volt az élet, mindig volt a székely hegyek közt egy ember, ugyanabból a vérből való székely, aki apjától vette át a nagy titok tudását és évente egyszer felment egymagában a havasokba, hogy gondját viselje Isten kardjának.

Isten kardja ott van ma is valahol. Ma is van valaki, aki szóról szóra tudja nem csupán az eskü minden szavát, de az utolsó táltos búcsúszavait is, amiket annak az első székelynek a fülébe súgott, amikor már olyan közel volt a halálhoz, hogy beszélni is alig tudott.

,,Isten kardja csak akkor csillog majd újra és vezeti győzelemre megint a hunok, s magyarok ivadékait, amikor egyek lesznek újra, mint a hajdani időkben,egy szándék,egy akarat,egy cselekedet, Öregisten parancsa szerint!".

Mindenki tudja ezt ott fent a hegyekben, s mindenki imádkozik érte, nap nap után, évről évre, évszázadról évszázadra, hogy ez a nap, amikor egy akarattá válik újra minden magyar, mielőbb eljöjjön.

Kép: Táltos
Dávid Júlia képzőművész alkotása.
forrás: (https://www.facebook.com/amagyarnyelv)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: végeláthatatlan, méltóságteljes, aláereszkedett, megtakarítanod, kigöngyölíteni, kőhajításnyira, kényszerítette, felkönyökölni, meghullámzott, elgondolkozva, egybefutottak, sziklacsúcsra, kiválasztotta, gondozásának, felelősségét, amagyarnyelv, retteneteset, boszorkányok, hazaérkezett, befaggyúznod, gondoskodnod, búcsúszavait, rámosolygott, elhatározta, meghajtotta, rikkantotta, szándékában, fegyverzete, boszorkányt, látóasszony, hegyoldalon, képzőművész, csillagokra, biztonságot, fakunyhóban, legmagasabb, utolsó táltos, utolsó magyar, szép napon, idegenek által, táltosok hosszú, sziklás hegyoldalon, cserzett bőrbe, hólepte tájba, tihanyi őrszem, befagyott tavon, tihanyi zsoldosok, maga útján, szemközti part, távolság egyre, repedés széles, magyar tenger, Wass Albert, Géza Úr, Jézus Krisztusra, Szent Anyaföldre, Dávid Júlia,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  képre írva  Jánosházy György: Fogd a kezem  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csend  Jan Twardowski - Siessünk  Szép estét kedves látogatóimna...  Előfordul, hogy  Nevelőszülőkhöz adták,  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Borzasztó  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Kertem  James Allen  Előfordul, hogy  Különleges  Nevelőszülőkhöz adták,  Eduardo Sacheri gondolata  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  A Magyar Költészet napja alkal...  Horváth Szilvia tollából  Szeretem ujjad karcsuságait,  Pitypang szökőkút  Robin Wight pitypang szobra  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Spenót fasírttal  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Alvó cica  Nem kell hozzá fürdőruhás  James Allen  Martin Buber, A haszidim meséi  Alvó cica  A sorsod  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Otthon  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  39 ígéret  Zilahy Lajos mondta  Különleges  Szép estét  A sorsod  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Robin Wight pitypang szobra  Emlékezz  jó reggelt  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra 
Bejegyzés Címkék
utolsó táltos, utolsó magyar, szép napon, idegenek által, táltosok hosszú, sziklás hegyoldalon, cserzett bőrbe, hólepte tájba, tihanyi őrszem, befagyott tavon, tihanyi zsoldosok, maga útján, szemközti part, távolság egyre, repedés széles, magyar tenger, öreg táltos, erdők felé, naptól kezdve, félelmetes tünetet, rónaság végét, erdélyi hegyek, első tölgyfa, nyitott ajtón, asszony hajolt, asszony &#8211, asszony szelíden, magyarok Istene, erdei kunyhóban, tavaszi csermelyek, látó asszony, székely hegyek, székelyek legjobbját, legmagasabb sziklacsúcsra, gerincek mind, végeláthatatlan erdők, székely elolvasta, szent kardot, nagy esküt, titkát soha, szent kard, székely meghajtotta, székely népnek, századok során, vérből való, nagy titok, eskü minden, első székelynek, fülébe súgott, hajdani időkben, akarattá válik, végeláthatatlan, méltóságteljes, aláereszkedett, megtakarítanod, kigöngyölíteni, kőhajításnyira, kényszerítette, felkönyökölni, meghullámzott, elgondolkozva, egybefutottak, sziklacsúcsra, kiválasztotta, gondozásának, felelősségét, amagyarnyelv, retteneteset, boszorkányok, hazaérkezett, befaggyúznod, gondoskodnod, búcsúszavait, rámosolygott, elhatározta, meghajtotta, rikkantotta, szándékában, fegyverzete, boszorkányt, látóasszony, hegyoldalon, képzőművész, csillagokra, biztonságot, fakunyhóban, legmagasabb, évszázadról, megcsendült, kiláthatott, burkolózva, évszázadra, anyaföldre, csermelyek, megpróbált, felismerte, félelmetes, megégetnek, összeesett, székelynek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1 db bejegyzés
Összes: 361 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 101
  • e Hét: 354
  • e Hónap: 535
  • e Év: 6551
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.