Belépés
simocsi.blog.xfree.hu
"Egy ősi kínai bölcsesség szerint nem az számít, mi történik veled, hanem az, hogyan éled meg." Simányi József
1956.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kávé...
  2015-12-15 08:35:25, kedd
 
   
 


KÁVÉ
Coffea arabica

A napokba vendégeim voltam, és a hőségre való tekintettel megkérdeztem, hogy nem fogyasztanának-e szívesebben kávé helyett egy kellemes ízű, hűsítő gyógyteát?
Az egyik ismerősöm azt válaszolta, hogy ő inkább marad a kávé mellett, ugyanis soha nem iszik ,,gyógynövényből" készült italt. Erősen elcsodálkozott, amikor megkérdeztem, hogy szerinte a kávé micsoda, ha nem gyógynövény?

Bizony a kávé, ha mértékkel fogyasztjuk, nem más mint gyógyító növényi kivonat.

Származásáról nincsenek hiteles adatok, annál több történetet, legendát jegyeztek fel az eredetéről, felfedezéséről.

Az iszlám országaiban hitként tartják, hogy a kávé szent ital, amelyet Allah nevében, Gábriel arkangyal hozott el Mohamed prófétának, hogy elűzze testének fáradtságát, és megőrizze szellemi frissességét.

Augustus Naironi professzor, a páduai egyetem tudósa, 1671-ben megjelent könyvében összegyűjtötte a a kávéval kapcsolatos legendákat, ismereteket.
Közülük a legismertebb az abesszíniai Kaffa nevű tartományban történtek.

Egy pásztor, aki a kopt szerzetesek kecskenyáját legeltette a kolostor közelében, tanácsért fordult a szerzetesekhez, hogy mi oka lehet annak, hogy a kecskék az elmúlt éjszakákon igen nyugtalanok voltak, jóformán semmit sem pihentek, és állandóan mozgolódtak. Ő maga nem talált magyarázatot a szokatlan viselkedésükre. A szerzetesek kimentek és azt látták, hogy a kecskék egy élénkzöld levelű, fehér virágokkal és érett bogyókkal teli fákról eszegetnek. Arra gyanakodtak, hogy csak ez a növény lehet az, ami a kecskék nyugtalanságát okozza.
Ők maguk este levest főztek a fa gyümölcséből és igen jó ízűnek találták. Éjszaka, meglepődve tapasztalták, hogy egyáltalán nem álmosak. Ettől kezdve rendszeresen fogyasztották ezt az italt, amelynek elterjedt a híre, hogy mennyire frissítő hatású.

Eleink a török hódoltság idején találkoztak először a kávéval, amikor a törököknél tett ,,látogatás" alkalmával, ebéd után kávét szolgáltak fel, majd utána közölték a császár parancsait. Innen származik az a mondásunk, hogy ,,most jön a fekete leves"!

F. Almási Balogh Pál, a híres orvostudós, az 1831-ben megjelent Kávé, thé című könyvében a kávé, tea, csokoládé történetével, orvosi vonatkozásaival foglalkozik. (Aki szeretné elolvasni, jelezze felém és levélben szívesen elküldöm). E könyv érdekessége, hogy a szerzője egy ideig Széchenyi Istvánnak, majd rövid ideig Kossuth Lajosnak is háziorvosa volt.
Ma már világszerte mintegy 500 milliárd csésze kávét iszunk meg évente.

Vajon a kávé gyógyhatásáról, mi a szakember véleménye?
Az általam nagyra becsült dr.Kemth Sándor írását szeretném megosztani az érdeklődőkkel a kávéval kapcsolatban:
Kávé
(Coffea arabica)

Elterjedése: A világ trópusi éghajlatú területein élő, két méteresre is megnövő cserje. Kelet-Afrikában, Arábiában, illetve Indiában található természetes közegében. A meleg párás levegő és a jó vízellátású, tápanyagban dús talajt kedveli.

Gyűjtése-felhasználása:
A növényen fürtökben lógó piros termést illetve annak bab alakú magjait gyűjtik. A kinyert magokat szárítás után pörkölik, ez által nyeri el jellegzetes aromáját.
A magok közvetlen rágcsálása is alkalmas a kívánt hatás hosszan tartó eléréséhez, ráadásul kevesebb is elegendő. Mégis általában gőzölik, forrázzák, vagy főzik, a bevett helyi szokásoknak megfelelően.
Íze: keserű - 8, aromás - 4, fanyar 2, savanyú 2 (gőzöléssel az utóbbi két ízhatás minimalizált)

Energetika:
Gerjeszti a szelet, emeli a tüzet, a vizet kiszárítja. A szervezet finom-tűz esszenciáját fokozza. A mérgek eltávolításában és átalakításában is segít. Túlzásban, szél és tűz túlsúlyos tüneteket okoz.

Általános hatás:
A kávé fokozottan mozgató, egyébként serkentő, élénkítő hatású, túlzásban viszont kizsarolja az energizáltságot és nyugtalanít. A szövetek pangó nedveit kihajtja és felszárítja.
A szervezet minden szervére nézve izgató hatású, szünteti a tompaságot.
Az emésztő nedvek termelődését fokozza, általában véve azokhoz hasonló hatású.
Szünteti a dugulásokat és a pangásokat. Hevítő-szárító vértisztítóként alkalmazható, bár a zsíroldó, mozgató hatása miatt a vér koleszterin tartalmát átmenetileg megemeli, miközben a szervezett által "elraktározott" koleszterin tartalmát, emésztetlen tápanyagait, egyéb zsírjainak mennyiségét csökkenti.

Lélektani hatás:
"Ragadd meg a pillanatot és élvezd ki minden cseppjét " mozgás!- ezt sugallja a lélekben pergő tüzet szító kávé. A szubtilis test kundalíni energiáját gerjeszti és megemeli, tehát ajzószer. Segít áttörni a nyomasztó korlátokat. Fokozza a bátorságot és a tettrekészséget.
A jelen mozdulni nem akaró terheit mozdítja, a nehézkes állapotokon túlléptet, szele elfújja a gondokat. A lélek leeresztett húrjait felhangolja. Egyensúlyban fogyasztva a kitörő öröm érzését adja.
Túlzásban fokozza az indulatokat, a feszültséget és így az élet dolgaihoz keserű szájízzel áll hozzá, az aggódó, maró, fanyalgó érzésekre hajlamosít, talajvesztést eredményez.

Részletes ismertetés:
Erős mozgató hatása a tápcsatorna egész területén tapasztalható. Például étkezés után fogyasztva, a gyomorperisztartikát fokozza, így a gyomor kiürülését meggyorsítja. A perisztartikus hullámmozgást a kávé a vastagbél területén is megindítja, ezzel "kiprovokálja"; a székletürítést. A renyhe belűek ezért hajlamosak a kávéfüggőségre.
A gyomor savtermelését, így az étvágyat is fokozza, a hurutokat csökkenti. A túlterhelt gyomor terhein könnyít, ezért étkezés utáni tompa állapotra kiváló.
Túlzásban, vagy éhgyomorra fogyasztva viszont fokozza az éhséget, önemésztővé teszi a gyomrot, s e túlzott emésztőnedv termelés további bélszakaszokat is kikezdhet, emellett homlok-halánték táji fejfájáshoz, szemkáprázáshoz is vezethet.
A májat erősebb epe termelésére serkenti, az epehólyagot ürülésre ösztönzi és az epe hatását támogatja. A máj szövetei közül a vérben oldja a zsírokat, miáltal a máj tisztul és feladatát könnyebben ellátja, ezért a máj elzsírosodásában szenvedőknek javallt a kávé mértékkel történő fogyasztása.
A lépet is segíti működésében, a szűrőjén fennakadt emésztetlen tápanyagokat, illetve a salakokat távozásra kényszeríti, ezért az Ezerjófűhöz hasonlóan a lépmegnagyobbodás egyik lehetséges gyógyszere.
Az emésztő energiát, az emésztő enzimek termelését, hatékonyságát test minden részén fokozza, a testhőmérsékletet emeli, a vért hevíti, miáltal a mérgektől, emésztetlen tápanyagoktól tisztítja.
Az érrendszer falait tonizálja és összehúzza, ami a vérnyomás emelkedéséhez vezet. Ezért alacsony vérnyomású emberek által jogosan kedvelt. Hosszú távon, függőségben viszont a szervezet csatornáinak falát szűkké, szárazzá, rugalmatlanná, "törékennyé" teheti, ez a véredényekre is vonatkozik, így azok megtartják a magas vérnyomást. Ezt a hatást kiküszöbölhetjük, ha kardamommal és tejjel együtt fogyasztjuk.
A szív ritmusát gyorsítja, összehúzódásának erejét fokozza, egy könnyed kocogás hatását keltve, így a szívet terheli. Ez túlterhelt, vagy gyenge szív, illetve túlzott kávéfogyasztás esetén veszélyes is lehet. A kávé által felhevített, felizzított szív vér, vagy oxigén ellátási problémák jelenlétekor könnyen infarktust szenvedhet.
Bár a kávé élénkít, felpörget, az idegrendszer feszültségét mégis csökkenti, görcseit szünteti. Egyrészt, mert az idegi működést fokozza és erősíti, másrészt, mert segít megszüntetni az idegműködést zsírok, mérgek, lerakódások formájában visszafogó, kórosan szigetelő hatású, feszültséget gerjesztő akadályokat. Csökkenti az ingerküszöböt. Túlzásban idegi frusztrációt, bizonytalanságot, remegést okoz.
Menstruációs görcsökre jótékony, vérzést fokozó hatású. Afrodiziákum. A férfiasságot mértékkel fogyasztva erősíti, túlzásban viszont gyengítheti.

Ellenjavallat :
magas vérnyomás, szív-érrendszeri elégtelenség, infarktus, illetve annak veszélye, koplalás, vérzékenység, gyomor, vagy egyéb fekélyek esetén. Kismamáknak nem javallt, túlzásban vetélést eredményezhet.

forrás: Eleink gyógyító tudása Link

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kiküszöbölhetjük, bizonytalanságot, összehúzódásának, elzsírosodásában, eltávolításában, szemkáprázáshoz, vértisztítóként, tettrekészséget, vonatkozásaival, energizáltságot, felfedezéséről, gyógyhatásáról, székletürítést, viselkedésükre, gyógynövényből, perisztartikus, nyugtalanságát, kávéfogyasztás, összegyűjtötte, elcsodálkozott, bélszakaszokat, kávéfüggőségre, szerzetesekhez, fogyasztanának, átalakításában, tápanyagoktól, elraktározott, fogyasztották, hullámmozgást, eredményezhet, tapasztalható, talajvesztést, érdeklődőkkel, emelkedéséhez, származásáról, ellenjavallat, napokba vendégeim, hőségre való, egyik ismerősöm, kávé mellett, kávé micsoda, iszlám országaiban, kávé szent, páduai egyetem, abesszíniai Kaffa, kopt szerzetesek, kolostor közelében, elmúlt éjszakákon, szokatlan viselkedésükre, szerzetesek kimentek, élénkzöld levelű, növény lehet, Augustus Naironi, Almási Balogh Pál, Széchenyi Istvánnak, Kossuth Lajosnak, Kemth Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
11.20. 10:01 Illegális bevándorlás - Ismét nő a migránsok száma a szerb-magyar határ köz...
11.20. 09:31 EU-tisztújítás - Kovács Zoltán: Bár mindent megpróbáltak, a magyar ellenzék...
11.20. 09:31 Orosz sajtó: maradtak lezáratlan kérdések Moszkva és Minszk között az integ...
11.20. 09:31 Peking tiltakozik a hongkongi tüntetőket támogató amerikai törvényjavaslat ...
11.20. 09:31 Tőzsde - Veszteséges kezdés az európai tőzsdéken
11.20. 09:21 Többen meghaltak Izrael éjszakai légicsapásaiban Szíriában
11.20. 09:21 Hegyközségek Nemzeti Tanácsa: 4,2 millió mázsa szőlő termett idén
11.20. 09:11 Paks II - TVEL: a Roszatom vállalata le tudja gyártani a paksi fűtőanyagot
11.20. 09:11 BUX: 43 680,62 pont, +0,14 százalék a nyitáskor
11.20. 09:01 Giro d'Italia - Rózsaszín karavánok népszerűsítik a magyarországi Nagy Rajt...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Győzelem eső a férfi kézilabda...  Őszinte barátnak  Az evangélium dicsősége  Napi cuki  Szegfű  Nő őszi levelekkel  Vörös rózsák  A lámpás  Üdvösség  Esti kép  Tejes kannák  Bűnbánat, bűnbocsánat, hit  Szabadítás  Bűnbánat és engesztelő áldozat  Kellemes délutánt  Mondd, Uram!  Sárga rózsa  Győzelem eső a férfi kézilabda...  Világító torony  Facebookon kaptam  Őszi kép  Png virág  Facebookon kaptam  Szép estét  Gondolat........  Landolás  Érelmeszesedés ellen  Negyed dollár  Havas téli kép  Őszi kép  Facebookon kaptam Krisztina...  Gondolat........  Bölcs meglátás......  Szép napot kívánok !  Kellemes kávézást  Landolás  Isten Lelke  Pihenő idő  Őszi csendélet  Kutya hölgy  Üdvösség  Png őszi levél  Csokor  Facebookon kaptam  Szèp estét kedves látogat...  Rózsaszín rózsa  Vidám, szép napot  Kellemes kávézást  Naplemente  Nagy igazság......  Legyezés  Jó volt a buli  Égi fény  Facebookon kaptam  Tea főző  Égi fény  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őszi kép  Őszirózsák  Szabadítás  Sárgarépalé gyógyhatásai  Szép napot  Őszi csendélet  Beagle kölyök  Janikovszki Éva írása - öregsz...  Havas téli kép  Őszi montázs  Őszi dekoráció  Liliomok  Kutya hölgy  Isten Lelke  Szülinapra  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tökéletesen ismer  Sexy nő  Vidám, szép napot  Szép estét  A lámpás  Virágok kosárban  Fehér rózsák  Landolás  Bevonulás  Szép napot kívánok !  Facebookon kaptam  Naplemente  Őszi kép  Kávé daráló  Jó éjszakát  Levendula csokor  Szülinapra  Hit és Megváltó  Facebookon kaptam  Szent Ányos ünnepe Tihanyban 1...  Tea főző  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást  Kiváló keddet - Boomerról  Hívő  Őszi kép 
Bejegyzés Címkék
napokba vendégeim, hőségre való, egyik ismerősöm, kávé mellett, kávé micsoda, iszlám országaiban, kávé szent, páduai egyetem, abesszíniai Kaffa, kopt szerzetesek, kolostor közelében, elmúlt éjszakákon, szokatlan viselkedésükre, szerzetesek kimentek, élénkzöld levelű, növény lehet, kecskék nyugtalanságát, török hódoltság, törököknél tett, császár parancsait, fekete leves, híres orvostudós, 1831-ben megjelent, ideig Széchenyi, kávé gyógyhatásáról, szakember véleménye, általam nagyra, kávéval kapcsolatban, világ trópusi, meleg párás, növényen fürtökben, kinyert magokat, magok közvetlen, kívánt hatás, bevett helyi, vizet kiszárítja, szervezet finom-tűz, mérgek eltávolításában, kávé fokozottan, szövetek pangó, szervezet minden, emésztő nedvek, szervezett által, lélekben pergő, szubtilis test, nyomasztó korlátokat, jelen mozdulni, nehézkes állapotokon, lélek leeresztett, kitörő öröm, élet dolgaihoz, tápcsatorna egész, gyomor kiürülését, perisztartikus hullámmozgást, vastagbél területén, renyhe belűek, gyomor savtermelését, hurutokat csökkenti, túlterhelt gyomor, májat erősebb, epehólyagot ürülésre, vérben oldja, kávé mértékkel, szűrőjén fennakadt, salakokat távozásra, lépmegnagyobbodás egyik, emésztő energiát, emésztő enzimek, testhőmérsékletet emeli, vért hevíti, érrendszer falait, vérnyomás emelkedéséhez, szervezet csatornáinak, magas vérnyomást, hatást kiküszöbölhetjük, szív ritmusát, könnyed kocogás, szívet terheli, kávé által, kávé élénkít, idegrendszer feszültségét, idegi működést, idegműködést zsírok, férfiasságot mértékkel, kiküszöbölhetjük, bizonytalanságot, összehúzódásának, elzsírosodásában, eltávolításában, szemkáprázáshoz, vértisztítóként, tettrekészséget, vonatkozásaival, energizáltságot, felfedezéséről, gyógyhatásáról, székletürítést, viselkedésükre, gyógynövényből, perisztartikus, nyugtalanságát, , ,
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 7 db bejegyzés
Összes: 339 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6
  • e Hét: 295
  • e Hónap: 893
  • e Év: 8868
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.