Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A templomi viselkedés etikettje 15 pontban
  2018-09-30 15:31:08, vasárnap
 
   
 


" A templomi llemszabályok" az Isten és a hívő közösség iránti tiszteletből következnek. Az alábbi szempontok segítségével átgondolhatod, van-e olyasmi, amire jobban kellene figyelned:

1. Öltözz rendesen és illendően! A szentmisében maga az Isten jön el közénk. Ezért hacsak teheted, méltó, vasárnapi öltözékben jelenj meg a misén. Nőként ne nehezítsd a férfiak számára a tisztaság megélését azzal, hogy rövid szoknyában, testhez tapadó nadrágban, fedetlen vállal mutatkozol. Különösen ügyelj erre a templomi környezetben.

2. Férfiként templomba lépve vedd le a sapkát, kalapot! Ez társadalmi szokás, de a templomban is ügyelnünk kell rá, a tiszteletadás jeleként.

3. A templomba belépve és onnan kilépve hajts térdet a tabernákulum felé! A térdhajtással az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztust, a mindenség Királyát köszöntjük. Ne pukedli legyen, hanem a hódolat és imádás gesztusa, amelyben az egyik térd a földet érinti. Aki fizikailag nem tud féltérdre ereszkedni, tiszteletteljes főhajtással köszöntheti Jézust.

4. Érkezéskor és távozáskor szenteltvízzel vess keresztet! E mozdulat keresztségünkre emlékeztet, mely által Krisztus Egyházának tagjai lettünk. Hálaadással gondolhatsz erre, amikor keresztet vetsz.

5. Ne egyél és ne igyál a templomban! Kivételt jelenthet, ha a pap vagy egy kórustag diszkréten vizet iszik. Beteg vagy csecsemő is kaphat inni. (Szoptatni viszont kultúránkban másoktól elvonulva illendő.) Rágógumit se rágj! Templomban udvariatlanság, és nem segíti az imádságos elmélyülést.

6. Legalább néhány perccel a mise kezdete előtt érkezz. Imádsággal ráhangolódva jobban elő tudsz készülni a szentmisére. Ha nem tudsz időben odaérni, hátul keress helyet, hogy ne zavard a többieket.

7. Ha a pad szélén ülsz le, udvariatlanság elvárni az utánad érkezőktől, hogy átmásszanak rajtad az ülőhelyért. Ilyenkor udvariasan húzódj a sor közepe felé, hogy leülhessenek. Még jobb, ha már érkezéskor nem a pad szélén, hanem középen ülsz le, hogy mások is elférjenek. Ha tele a templom, alapvető udvariasság a nők, idősebbek számára átadni az ülőhelyet.

8. Szentmise közben egyáltalán ne használj mobiltelefont! Ha rendkívüli szükséghelyzetben mégis használnod kell, diszkréten menj ki a templomból.

9. A templomban őrizd a csendet, ne beszélgess! A mise előtti és utáni percek nem társalkodásra, hanem imádságra szolgálnak. Ha valamit feltétlenül mondanod kell, halkan és röviden tedd. A félhangos beszélgetés zavarhatja az imádkozókat.

10. Kisgyerekkel a pad szélén vagy hátul ülj le. Ha zajong, mihamarabb menj hátra vele. Nem szégyen, ha csitítod vagy kiviszed a templomból; rosszabb, ha zavarja a misét.

11. Mise alatt ne olvass templomi újságot, imakönyvet! Hogy esne neked, ha valaki vendégségbe jönne hozzád, és ahelyett, hogy veled beszélgetne, nekiállna olvasni? Isten házában te vagy a vendég és téged vár a Házigazda!


12. Ha tiszta énekhangot kaptál Istentől, énekelj a szentmisén! Aki énekel, kétszeresen imádkozik, és aktívan hozzájárul, hogy a szertartás még szebb legyen. A túl hangos vagy nem tiszta éneklés viszont zavaró a többiek számára, ezért kerülendő.

13. A békeköszöntésnél nézz a másik ember szemébe, miközben kezet fogsz vele! Udvariatlan, sőt bántó, ha kézfogás közben már azt nézed, ki lesz a következő. Inkább ajándékozd meg őt tekinteted által lelked békéjével, szeretetével! A kézfogás lehetőleg csak a közvetlenül melletted, előtted és mögötted ülőkre terjedjen ki. A szentáldozás előtti percekben zavaró, ha valaki az egész sorral kezet akar fogni vagy vándorútra indul a padtömbök között.

14. Amikor áldozni mész, ne üdvözöld sorra az ismerőseidet! Nem a társaslét, hanem a belső összeszedettség pillanatai ezek. Krisztus Testét a pap előtt vedd magadhoz, majd zárt, mozdulatlan szájjal térj vissza a helyedre. A szentostyát nem illik szétrágni.

15. Csak a záró ének elhangzása után indulj kifelé a templomból! Előfordulhat, hogy sietned kell, azonban a pap és az asszisztencia kivonulását ilyenkor is illik megvárni. Lehetőleg mégis a záró ének végén indulj a kijárat felé, mégpedig csöndben, hogy ne zavard a tovább imádkozókat. Az ismerősökkel a templomon kívül üdvözölhetitek egymást.
 
 
0 komment , kategória:  Elgondolkodtató  
Címkék: békeköszöntésnél, összeszedettség, tiszteletteljes, keresztségünkre, udvariatlanság, üdvözölhetitek, szenteltvízzel, átgondolhatod, asszisztencia, llemszabályok, mobiltelefont, térdhajtással, tiszteletadás, társalkodásra, ismerőseidet, tabernákulum, szentmisében, kultúránkban, szentáldozás, szeretetével, környezetben, kisgyerekkel, leülhessenek, tiszteletből, segítségével, ráhangolódva, előfordulhat, ismerősökkel, imádkozókat, beszélgetés, elmélyülést, feltétlenül, hálaadással, udvariatlan, udvariasság, kivonulását, templomi llemszabályok, hívő közösség, alábbi szempontok, szentmisében maga, férfiak számára, tisztaság megélését, templomi környezetben, tiszteletadás jeleként, templomba belépve, tabernákulum felé, mindenség Királyát, egyik térd, földet érinti, kórustag diszkréten, imádságos elmélyülést, mise kezdete, Krisztus Egyházának, Krisztus Testét,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tanmese  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam Krisztinától  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Egy barátság története  Jó éjszakát  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Az ember  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Az ember  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  különleges  Gebhardt Nóra versei II.  Pitypang szökőkút  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Egy tavasz  Szép estét  Különleges  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  IGEN így  Eduardo Sacheri gondolata  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Esterházy Péterre emlékezünk  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Szabó T. Anna - Pitypang  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Alvó cica  Jázmin  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Magamnak  Tanácsok egy pszichológustól  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Tanmese  Facebookon kaptam  Ott van  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Vidámság  Egy tavasz  Jó éjszakát  Alvó cicák  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Van néhány kérdés, amin gondol...  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  40 felett  Alvó kislány  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Jó nap volt  Vidámság  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Szabó T. Anna - Pitypang  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Magamnak  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Tavaszi este  Facebookon kaptam  képre írva  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Jan Twardowski - Siessünk  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
templomi llemszabályok, hívő közösség, alábbi szempontok, szentmisében maga, férfiak számára, tisztaság megélését, templomi környezetben, tiszteletadás jeleként, templomba belépve, tabernákulum felé, mindenség Királyát, egyik térd, földet érinti, kórustag diszkréten, imádságos elmélyülést, mise kezdete, utánad érkezőktől, templomban őrizd, mise előtti, félhangos beszélgetés, többiek számára, békeköszöntésnél nézz, másik ember, kézfogás lehetőleg, közvetlenül melletted, szentáldozás előtti, egész sorral, padtömbök között, belső összeszedettség, záró ének, asszisztencia kivonulását, kijárat felé, tovább imádkozókat, templomon kívül, békeköszöntésnél, összeszedettség, tiszteletteljes, keresztségünkre, udvariatlanság, üdvözölhetitek, szenteltvízzel, átgondolhatod, asszisztencia, llemszabályok, mobiltelefont, térdhajtással, tiszteletadás, társalkodásra, ismerőseidet, tabernákulum, szentmisében, kultúránkban, szentáldozás, szeretetével, környezetben, kisgyerekkel, leülhessenek, tiszteletből, segítségével, ráhangolódva, előfordulhat, ismerősökkel, imádkozókat, beszélgetés, elmélyülést, feltétlenül, hálaadással, udvariatlan, udvariasság, kivonulását, kétszeresen, beszélgetne, vendégségbe, közvetlenül, következnek, köszöntheti, átmásszanak, szentostyát, szentmisére, főhajtással, mozdulatlan, gondolhatsz, szolgálnak, szempontok, diszkréten, rendkívüli, énekhangot, emlékeztet, köszöntjük, mihamarabb, használnod, társadalmi, templomban, imakönyvet, zavarhatja, templomból, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 38 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1294
  • e Hét: 3510
  • e Hónap: 5405
  • e Év: 56196
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.