Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Epres finomságok
  2019-05-07 22:24:05, kedd
 
   
 

Itt a földieper szezon! Piros, illatos, zamatos jellegzetes íze minden embert elbűvöl. Van olyan aki nem szereti? Sajnos olyan van, hogy valaki erősen allergiás az eperre, de, hogy nem szeretné valki, olyat még nem hallottam! A földieper finom és egészséges, ráadásul még fogyaszt is! Kiváló vértisztító, baktériumölő, és bőrünkre is jótékony hatással van!

Az eper jótékony hatása
Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak.

Eperkehely
Hozzávalók: 30 dkg eper, 2 evőkanál cukor, 0,5 dl konyak, vaníliafagylalt, tejszínhab.

A megmosott, félbevágott epret megszórjuk a cukorral, és 5 percig állni hagyjuk. Majd a felét négy talpas pohárba osztjuk, meglocsoljuk konyakkal, vaníliafagylaltot teszünk rá, erre kerül a maradék eper, a tetejére pedig tejszínhab.

Epres rizs francia módra
Hozzávalók: 2 csésze rizs, 5 csésze tej, só, 50 dkg eper, 3 evőkanál méz, 2 evőkanál málnaszörp, 2 dl tejszín, 10 dkg vaníliás cukor.

Tejberizst főzünk. Az eperből tegyünk félre néhány szemet, a többit osszuk ketté, az egyik részt törjük össze villával vagy mixerben, és keverjük el a mézzel és málnaszörppel. A másik részt vágjuk apróra. A tejszínt verjük habbá a cukorral. A hab kétharmadát, valamint a darabos és pépes epret vegyítsük össze a rizzsel, és rakjuk üvegtálra vagy talpas poharakba. A tetejét a maradék tejszínnel és a félretett eperszemekkel díszítjük.

Eperfelfújt
Hozzávalók: 50 dkg eper, 15 dkg vaníliás cukor, 2 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 sütőpor, citromhéj, só, 2 dkg vaj.

Az epret meghintjük 5 dkg cukorral, és állni hagyjuk. Közben a tojások sárgáját habosra keverjük 10 dkg cukorral, hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, a reszelt citromhéjat, a sót, a tejfölt, végül a tojások habbá vert fehérjét. Leve nélkül keverjük bele az epret. Vajjal kikent tűzálló tálba öntjük, és kis lángon 35-40 percig sütjük.

Eperpuding
Hozzávalók: 1 vaníliás pudingpor, 10 dkg cukor, 5 dl tej, 40 dkg eper, tejszínhab.

A pudingport a zacskón található előírás szerint elkészítjük. A puding egyharmadát hideg vízzel öblített üvegtálba melegen beleöntjük. Megrakjuk megmosott, félbevágott eperrel, majd ismét puding, eper és puding következik. A tetejére eper kerül. Ha kihűlt, tegyük két óra hosszára hűtőszekrénybe. Tálaláskor díszíthetjük tejszínhabbal.

Epres szelet
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 kanál rum, só, 1 tojás, 50 dkg eper, 15 dkg vaníliás cukor, 2 dl tejszín.

A lisztből, vajból, tojásból a rummal és a sóval leveles vajastésztát készítünk. Két lapban sütjük meg. Az egyik lapot még melegen négyzetekre vágjuk. Míg a tészta hűl, szórjuk meg a félbevágott epret 10 dkg cukorral, és verjük habbá 5 dkg cukorral a tejszínt. Az eperrel (lé nélkül) rakjuk meg a tésztalapot, kenjük rá a tejszínt, fedjük be a lapokkal, és egy fél órai pihentetés után vágjuk fel.

Epres tál
Hozzávalók: 8 babapiskóta, 50 dkg eper, 15 dkg cukor, 1 tojásfehérje, 0,5 dl rum.

A tálra rakott, összetördelt babapiskótákat meglocsoljuk rummal, majd megrakjuk kb. 30 dkg-nyi félbevágott eperrel, és meghintjük 5 dkg cukorral. A maradék epret a 10 dkg cukorral és a tojásfehérjével kemény habbá verjük, az eperre halmozzuk, s 1-2 óra hosszára hűtőszekrénybe tesszük.

Epertorta háromféleképpen
1. Fagylaltos
Hozzávalók: 1 piskótatorta, 1 csomag vaníliás és 1 csomag eper jégkrém vagy fagylalt, 50 dkg eper, 15 dkg vaníliás cukor, 2 dl tejszín.

Akkor készítsük, ha van mélyhűtős hűtőszekrényünk. A tortát kettévágjuk. A vaníliás jégkrémet hagyjuk egy kissé felolvadni. Megkenjük vele az alsó lapot, és 20 percre a mélyhűtőbe tesszük. Közben az eperszemeket kettévágjuk, és meghintjük 10 dkg cukorral. Az epres jégkrémet, ha egy kissé felolvadt, a vaníliás tetejére kenjük, ráhalmozzuk a leszűrt eperszemeket, és rátesszük a másik tortalapot. Ismét mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt bevonjuk az 5 dkg cukorral keményre vert tejszínnel, és eperrel díszítjük.

2. Tejszínes
Hozzávalók: 1 piskótatorta (készen vásárolt), 50 dkg eper, 15 dkg cukor, 4 dl tejszín.

Néhány szép eperszemet tegyünk félre, a többit vágjuk apróra, és keverjük el a cukor felével. A felvert tejszín egyharmadához keverjük hozzá a cukros epret, s verjük tovább együtt. Lassanként adjuk hozzá a többi tejszínt és cukrot. A piskótát vágjuk félbe, belül is, kívül is kenjük meg a tejszínes eperrel, s díszítsük a félretett eperszemekkel.

3. Túrós
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojás, 10 dkg cukor; a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 10 dkg cukor, 1 tojássárgája, reszelt citromhéj, 30 dkg eper, 2 dl tejszín.

A lisztből, vajból, cukorból 1 tojással linzertésztát készítünk. Kerek tortaformában 20 percig sütjük. Közben az áttört túrót a cukorral, a tojássárgájával és a reszelt citromhéjjal összekeverjük, majd könnyedén hozzáadjuk a felvert tejszín kétharmadát. A linzerlapra kenjük. Hogy a formája szép legyen, vegyük körül fóliacsíkkal, és tegyük egy fél óra hosszára a hűtőszekrénybe. A hűtőszekrényből kivéve megrakjuk eperrel, s a maradék tejszínnel díszítjük.
Paskó atyától




 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Címkék: vaníliafagylalt, háromféleképpen, tojássárgájával, hűtőszekrényből, tojásfehérjével, hűtőszekrényünk, hűtőszekrénybe, babapiskótákat, eperszemekkel, málnaszörppel, tortaformában, linzertésztát, egyharmadához, összekeverjük, gyümölcsökhöz, tejszínhabbal, flavonoidokat, tojásfehérje, összetördelt, piskótatorta, vajastésztát, tojássárgája, eperszemeket, meglocsoljuk, vitaminokban, fóliacsíkkal, díszíthetjük, mennyiségben, baktériumölő, citromhéjjal, négyzetekre, kétharmadát, félbevágott, kettévágjuk, ráhalmozzuk, babapiskóta, földieper szezon, földieper finom, eper jótékony, bogyós gyümölcsökhöz, felét négy, maradék eper, tetejére pedig, eperből tegyünk, többit osszuk, egyik részt, másik részt, tejszínt verjük, maradék tejszínnel, félretett eperszemekkel, epret meghintjük, tojások sárgáját,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az ünnepről  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  A gyász  Nem kell ide békemenet  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  mindent a népért...  A szív és a cselekvés egységes...  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Nem mindegy  Márciusi eső  Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam  Ez a miénk!  Akinek vaj van a fején...  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Ibolya  Ez a miénk!  Jó éjszakát  Heltai Jenő: Szabadság  Imádkozás Krisztus értelméért  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyász  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Keresd azt a valakit,...  Csendes éjszakán  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Kezdet  Szép Álmokat  Mély, puha álom - sárga féltés  Akinek vaj van a fején...  Nagy László - Szerelem emléke  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Az élet  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Nagy László - Szerelem emléke  Dóró Sándor: Ma  Szeüleidtől tanultad  A tékozló és Isten gondviselés...  Tavaszról álmodom,  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kakaós piskóta  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Dóró Sándor: Ma  Szeüleidtől tanultad  A szív és a cselekvés egységes...  Ne feledjük: a föld jóval több...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  Mai harmónia kártyám  Minden jónak végeszakad egysze...  Alvó baby  A közszereplő  Boldog ünnepeket kívánok minde...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Ted Engstrőm gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Csörög a telefonom  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Alvó baby  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Mély, puha álom - sárga féltés  Mélységes szomorúsággal  Szép estét kedves látogatóimna...  Magyarország ilyen hely.  A halolaj és a hal még a migré...  Ez a miénk!  Facebookon kaptam  Szép Álmokat  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Március 15-re emlékve 
Bejegyzés Címkék
földieper szezon, földieper finom, eper jótékony, bogyós gyümölcsökhöz, felét négy, maradék eper, tetejére pedig, eperből tegyünk, többit osszuk, egyik részt, másik részt, tejszínt verjük, maradék tejszínnel, félretett eperszemekkel, epret meghintjük, tojások sárgáját, liszttel elkevert, reszelt citromhéjat, tojások habbá, zacskón található, puding egyharmadát, tetejére eper, sóval leveles, egyik lapot, félbevágott epret, tálra rakott, maradék epret, tojásfehérjével kemény, eperre halmozzuk, tortát kettévágjuk, vaníliás jégkrémet, kissé felolvadni, alsó lapot, mélyhűtőbe tesszük, eperszemeket kettévágjuk, epres jégkrémet, kissé felolvadt, vaníliás tetejére, leszűrt eperszemeket, másik tortalapot, többit vágjuk, cukor felével, felvert tejszín, cukros epret, többi tejszínt, piskótát vágjuk, tejszínes eperrel, áttört túrót, reszelt citromhéjjal, linzerlapra kenjük, formája szép, hűtőszekrényből kivéve, vaníliafagylalt, háromféleképpen, tojássárgájával, hűtőszekrényből, tojásfehérjével, hűtőszekrényünk, hűtőszekrénybe, babapiskótákat, eperszemekkel, málnaszörppel, tortaformában, linzertésztát, egyharmadához, összekeverjük, gyümölcsökhöz, tejszínhabbal, flavonoidokat, tojásfehérje, összetördelt, piskótatorta, vajastésztát, tojássárgája, eperszemeket, meglocsoljuk, vitaminokban, fóliacsíkkal, díszíthetjük, mennyiségben, baktériumölő, citromhéjjal, négyzetekre, kétharmadát, félbevágott, kettévágjuk, ráhalmozzuk, babapiskóta, antioxidáns, tésztalapot, jellegzetes, linzerlapra, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 140
  • e Hét: 692
  • e Hónap: 12079
  • e Év: 49827
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.