|
2019-11-27 18:40:38, szerda
|
|
|
|
|
|
Hosszú ideig pihe-puha mákos, diós, vagy gesztenyés kifli ahogy még a nagyik készítették
Sok családnál a régi ünnepek elkerülhetetlen kelléke volt. Pici, csak épp egy harapásnyi szinte, íze nagyon finom, és a kor neki csak jót tesz. Napról-napra csak puhább lesz.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg zsír
2 dkg élesztő
pici só
2-3 kanál porcukor
1,5 dl tejföl
1 cs. gesztenyemassza - persze a nagyi még tisztította,főzte,törte, ízesítette a gesztenyét
1 habtejszín
ízlés szerint cukor
vagy 25 dkg darált mák, vagy dió,
néhány kanál cukor
1 citrom héja
pici tej a felfőzéshez
Az alapanyagokat összegyúrjuk a szokásos módon. Lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzárakjuk a sót, szétmorzsoljuk benne a zsiradékot, hozzáadjuk a cukrot, és a tejföllel szépen összegyúrjuk. Ez is pihentetős tészta, mint általában a belegyúrt élesztősök, úgyhogy néhány órára, de akár egy egész éjszakára is berakjuk a hűtőbe.
Mikor kivesszük, akkor kétféle módon készíthetjük el. Vagy kinyújtjuk az egészet, és nagyobb pohárral kiszaggatjuk, a maradékot összegyúrva, újra kinyújtva, kiszaggatva, vagy pedig csinálunk belőle 6-8 cipót, ezeket egyenként elnyújtjuk, majd mint a tortát felvágjuk 8-12 szeletbe. Nem kell hatalmasra nyújtani a korongokat, elég, ha 20-25 centisre nyújtjuk, de az első után kialakul, hogy nekünk mekkora megfelelő. Először mindig csak egyet nyújtunk. Ha felvágtuk szeletekre, megtöltjük a masszával. Ha mákosan, vagy diósan készítjük, akkor az őrölt mákot, vagy diót, egy citrom reszelt héjával, a cukorral, és pici tejjel nagyon enyhe lángon felfőzzük, aztán hagyjuk kihűlni, majd töltjük. Ha gesztenyésen készítjük, akkor a gesztenyemasszát összetörjük, és hozzákeverünk 1 dl felvert, cukrozott tejszínhabot. Ezt összedolgozzuk szépen, majd ezzel a krémmel töltjük meg a kifliket. Ez úgy történik, hogy a szélesebb részére kupacoljuk fel a tölteléket úgy, hogy a massza alól mindhárom irányba lógjon ki tészta. A szélesebb részén elkezdjük tekerni, egészen végig. Ha feltekertük, a végeit picit megnyomjuk, és sütőbe rakjuk. Nem teljesen szorosan, mert nőni fog. Nagy tepsibe rakjuk, ha félünk tőle, hogy leragad bekenhetjük, vagy sütőpapírt teszünk alá. De nem ragad le, mert van benne elég zsiradék. Előmelegített sütőben közepes hőfokon 15-20 perc alatt kész. Elsőre figyeljük, hogy hogy sül, nem kell barnára sütni, ez úgy jó, ha szép, világos. Ha elkészült, még melegen porcukorba forgatjuk. Hosszú ideig puha, eltartható sütemény. Tölthetjük sűrű lekvárral is.
|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
Címkék: gesztenyemasszát, gesztenyemassza, elkerülhetetlen, összedolgozzuk, szétmorzsoljuk, belemorzsoljuk, előmelegített, alapanyagokat, hozzákeverünk, kiszaggatjuk, készíthetjük, tejszínhabot, összegyúrjuk, gesztenyésen, összegyúrva, kiszaggatva, tisztította, feltekertük, készítették, felfőzéshez, hozzárakjuk, összetörjük, bekenhetjük, korongokat, megtöltjük, hozzávalók, ízesítette, pihentetős, hozzáadjuk, zsiradékot, élesztősök, kinyújtjuk, elnyújtjuk, gesztenyét, habtejszín, hatalmasra, nagyik készítették, régi ünnepek, harapásnyi szinte, alapanyagokat összegyúrjuk, szokásos módon, tejföllel szépen, belegyúrt élesztősök, egész éjszakára, maradékot összegyúrva, tortát felvágjuk, első után, őrölt mákot, citrom reszelt, krémmel töltjük, szélesebb részére, szélesebb részén,
|
|
|
|
nagyik készítették, régi ünnepek, harapásnyi szinte, alapanyagokat összegyúrjuk, szokásos módon, tejföllel szépen, belegyúrt élesztősök, egész éjszakára, maradékot összegyúrva, tortát felvágjuk, első után, őrölt mákot, citrom reszelt, krémmel töltjük, szélesebb részére, szélesebb részén, végeit picit, gesztenyemasszát, gesztenyemassza, elkerülhetetlen, összedolgozzuk, szétmorzsoljuk, belemorzsoljuk, előmelegített, alapanyagokat, hozzákeverünk, kiszaggatjuk, készíthetjük, tejszínhabot, összegyúrjuk, gesztenyésen, összegyúrva, kiszaggatva, tisztította, feltekertük, készítették, felfőzéshez, hozzárakjuk, összetörjük, bekenhetjük, korongokat, megtöltjük, hozzávalók, ízesítette, pihentetős, hozzáadjuk, zsiradékot, élesztősök, kinyújtjuk, elnyújtjuk, gesztenyét, habtejszín, hatalmasra, szeletekre, sütőpapírt, kupacoljuk, harapásnyi, megnyomjuk, porcukorba, gesztenyés, tölthetjük, tölteléket, eltartható, családnál, szélesebb, elkezdjük, felfőzzük, belegyúrt, tejföllel, forgatjuk, lekvárral, elkészült, figyeljük, éjszakára, mindhárom, általában, kivesszük, maradékot, felvágtuk, kinyújtva, masszával, készítjük, cukrozott, csinálunk, egyenként, felvágjuk, megfelelő, kifliket, sütemény, cukorral, szokásos, élesztőt, nyújtjuk, szeletbe, szorosan, teljesen, pohárral, nyújtani, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
1 db bejegyzés |
e év: |
38 db bejegyzés |
Összes: |
8743 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (72)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 669
- e Hét: 2885
- e Hónap: 4780
- e Év: 55571
|
|
|