Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Dicsértessék az Úr Jézus Krisztus.
  2020-03-22 15:47:04, vasárnap
 
   
 
A lelki áldozás imája, melyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ajánl:

Jézusom! Hiszem, hogy jelen vagy a legméltóságosabb Oltáriszentségben.
Mindennél jobban szeretlek, és vágyom rá, hogy a lelkembe fogadhassalak.
Mivel most nem tudlak szentségi módon magamhoz venni,
jöjj, legalább lelki módon, a szívembe!
Magamhoz ölellek, mintha már ott lennél, és teljesen egyesítem magamat Veled.
Ne engedd, hogy elszakadjak Tőled! Ámen.

Vagy:
Uram Jézus Krisztus, hiszek Benned, imádlak Téged és szeretlek Téged teljes szívemből.
Bánom minden bűnömet, mert szeretnélek magamhoz fogadni a szentáldozásban,
hogy Veled élhessek.
Jöjj hát, ó Jézus, legalább lélekben költözz a szívembe, és végy lakást benne örökre!
A mi Urunk, Jézus Krisztus Teste őrizzen meg engem az örök életre!
Köszöntelek, ó Jézus, az én szegény szívemben. Neked adom magamat egészen.
Tied akarok lenni életemben és halálom után is. Ámen.

Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára a koronavírus-fertőzés terjedésének, a szentmisék kényszerű felfüggesztésének idején elmondja, hogyan meríthetünk erőt a lelki áldozás régi keresztény szokásából.

Szeminaristaként a gyóntatómtól hallottam először a lelki áldozás szokásáról, aki az Opus Dei Prelatúra papja, melynek tagjai rendszeresen élnek a lelki áldozás kegyelmeivel szentséglátogatás keretein belül vagy azon kívül is. Most, a járvány miatt kialakult nehéz helyzetben jó szívvel ajánlom az alábbi fohászt és gyakorlatot mindazoknak, akiknek a szíve szomjazza az Úr eucharisztikus jelenlétét.
A lelki áldozás nem más, mint egy fohász, amelyet józan önmérséklettel akár naponta többször is elmondhatnak azok, akik szeretnének a Szentségi Jézussal találkozni. A fohász célja, hogy általa Istentől ugyanazokat a lelki kegyelmeket nyerjük el, amelyeket a szentáldozáskor ad nekünk. Ennek a lelki cselekménynek a végzéséhez nem szükséges a kegyelem állapota, sőt akkor is hívhatjuk így Jézust a szívünkbe, ha azon a napon történetesen akár szentmisén vagy azon kívül már áldoztunk is. A lelki áldozás nem helyettesíti az Oltáriszentséget - ez vitathatatlan. Azonban az Úr kegyelme végtelen, és az Ő hatalmának semmi nem szabhat gátat. Ha Ő a szentáldozás kegyelmeit meg akarja adni annak, aki azokat hittel kéri, akkor az is a hatalmában áll. Ezt bízzuk az Ő irgalmára.

A szokás eredete az érett középkorra megy vissza. Petrus Lombardus (12. század) a Szentenciás könyvének IV. részében találunk egy szakaszt (distinctio IX.), amely az Oltáriszentség vételének kétféle módjáról beszél, méghozzá Szent Ágoston alapján (Sermones 71, c.11.n.17). Lombardus szerint az Eucharisztia vételének két módja van: a szentségi mód (sacramentaliter), ahogy igazak és gonoszok egyaránt veszik, illetve a lelki mód (spiritualiter), ahogy csak a jók veszik magukhoz. A következő évszázadban Aquinói Szent Tamás beszélt az Eucharisztia lelki vételéről (habere sacramentum in voto), melynek kapcsán másodlagos értelemben szólt a lelki áldozásról mint a Krisztussal való lelki egyesülés vágyáról (vö. Summa Theologiae III, q.73.a.3). A középkori megkülönböztetés nyilván nem arra vonatkozik, hogy elegendő volna Jézust pusztán a lelki találkozás formájában magunkhoz venni. Ugyanakkor rámutat arra, hogy az Eucharisztia fizikai vétele még nem jelenti azt, hogy a szentséget lelkileg is magunkhoz vettük, hiszen - ahogy a Trentói Zsinat Katekizmusa (vö. pars II, cap. 4, 50-51) fogalmazott - az komoly lelki előkészületeket és alázatot igényel.
Krisztus Testét és Vérét alapvetően a szentáldozásban vesszük magunkhoz, ott találkozunk vele. Kivételes esetben, az ő kegyelmének szabad ajándékozásában bizakodva mégis imádkozhatunk a lelki áldozás kegyelméért. Főleg akkor, ha valamilyen rendkívüli okból nélkülöznünk kell a Szentség tényleges vételét. Szent II. János Pál pápa az Ecclesia de Eucharistia kezdetű enciklikájában 2003-ban így fogalmazott: ,,nagyon jó állandóan éleszteni a lélekben az Eucharisztia iránti vágyat. Ebből született a »lelki áldozás« gyakorlata, mely századok óta közismert az Egyházban, és a lelkiélet szent mesterei ajánlják. Jézusról nevezett Szent Teréz írta: »Amikor nem áldoztok és nem vesztek részt szentmisén, megáldozhattok lelkileg, ami nagyon hasznos... Így nagyon megerősödik bennetek a mi Urunk szeretete«" (34. pont). XVI. Benedek pápa pedig a Sacramentum caritatis kezdetű szinódus utáni apostoli buzdításában emlékeztetett a régi keresztény szokásra, mely szerint, ha valaki nem járulhat szentáldozáshoz, akkor ,,jó ápolnia a Krisztussal való teljes egyesülés vágyát, például a lelki áldozás gyakorlatával" (55. pont).

Ahhoz, hogy rendes körülmények között hatékonyan tudjon bennünk működni az a Krisztus, akit a kenyér színe alatt magunkhoz vettünk (sacramentaliter), ajánlott ébren tartani a lelkünket, és a lelki áldozás gyakorlata által készíteni a szívünket az ő hatékony befogadására.
Most, hogy rendkívüli körülmények között, a komoly járványveszély miatt arra kényszerülünk, hogy a szentmiséktől és a szentáldozástól távol maradjunk egy időre, erőt meríthetünk a lelki áldozás régi keresztény szokásából. Tudatában annak, hogy a lelki áldozás nem helyettesíti a szentáldozást, jó szívvel ajánlom a lelki áldozás hagyományos imáját a nyitott templomokban való szentséglátogatás keretében vagy anélkül.



 
 
0 komment , kategória:   Hit és vallás- versek,idézete  
Címkék: megkülönböztetés, legméltóságosabb, szeminaristaként, oltáriszentséget, sacramentaliter, szentáldozásban, szentáldozáshoz, előkészületeket, ajándékozásában, szentáldozáskor, szentáldozástól, járványveszély, enciklikájában, önmérséklettel, oltáriszentség, eucharisztikus, megáldozhattok, szentmiséktől, kényszerülünk, vitathatatlan, cselekménynek, spiritualiter, imádkozhatunk, tanszékvezető, gyakorlatával, emlékeztetett, fogadhassalak, szentáldozást, történetesen, templomokban, kegyelmeivel, eucharisztia, nélkülöznünk, helyettesíti, elmondhatnak, rendszeresen, lelki áldozás, legméltóságosabb Oltáriszentségben, lelkembe fogadhassalak, örök életre, szentmisék kényszerű, gyóntatómtól hallottam, járvány miatt, alábbi fohászt, szíve szomjazza, fohász célja, lelki kegyelmeket, lelki cselekménynek, kegyelem állapota, napon történetesen, szentáldozás kegyelmeit, szokás eredete, Jézus Krisztus, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Uram Jézus Krisztus, Jézus Krisztus Teste, Gájer László, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának, Opus Dei Prelatúra, Szentségi Jézussal, Petrus Lombardus, Szent Ágoston, Aquinói Szent Tamás, Summa Theologiae III, Trentói Zsinat Katekizmusa, Krisztus Testét, Szent II, János Pál, Szent Teréz,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szent-Györgyi Albert gondolata  Facebookon kaptam  Talpra vándor  Éljen a magyar szabadság!  Ne feledjük: a föld jóval több...  Ne feledjük: a föld jóval több...  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Kezdet  Jó éjszakát  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Hernádkak  Paul David Tripp Március 17  Akinek vaj van a fején...  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Facebookon kaptam  Esti kép  Aztán itt van egy másik szerep...  Az agyat és a csontokat is erő...  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Jóga férfiaknak  Szabó Norbert – Szabadsá...  Mélységes szomorúsággal  Nem mindegy  Atyám !  Szép estét kedves látogatóimna...  Amikor még rangja volt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Imádkozás Krisztus értelméért  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Imádkozás Krisztus értelméért  Facebookon kaptam  Hernádkak  Az agyat és a csontokat is erő...  Márciusi eső  Tavaszról álmodom,  Esti kép  Nem kellett volna!  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagy László - Szerelem emléke  Jó éjszakát  Dóró Sándor: Ma  ...és mégis ráismersz  Tavaszról álmodom,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeretettel  Facebookon kaptam  Mindig tud adni ,  Az élet  Könnyáztatta asszonysorsok  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Kakaós piskóta  Paul David Tripp Március 15  Imádkozás Krisztus értelméért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Jóga férfiaknak  Nagy László - Szerelem emléke  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam  Aztán itt van egy másik szerep...  Evan Esar tollából  Cicus virággal  Facebookon kaptam  Jóga férfiaknak  Dóró Sándor: Ma  Facebookon kaptam  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Mi a különbség  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá...  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  Esti kép  William Shakespeare-től idéze...  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  A közszereplő  Keresd azt a valakit,...  Imádkozás Krisztus értelméért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
lelki áldozás, legméltóságosabb Oltáriszentségben, lelkembe fogadhassalak, örök életre, szentmisék kényszerű, gyóntatómtól hallottam, járvány miatt, alábbi fohászt, szíve szomjazza, fohász célja, lelki kegyelmeket, lelki cselekménynek, kegyelem állapota, napon történetesen, szentáldozás kegyelmeit, szokás eredete, érett középkorra, következő évszázadban, lelki áldozásról, középkori megkülönböztetés, lelki találkozás, szentséget lelkileg, komoly lelki, szentáldozásban vesszük, lelkiélet szent, régi keresztény, kenyér színe, komoly járványveszély, szentáldozástól távol, nyitott templomokban, megkülönböztetés, legméltóságosabb, szeminaristaként, oltáriszentséget, sacramentaliter, szentáldozásban, szentáldozáshoz, előkészületeket, ajándékozásában, szentáldozáskor, szentáldozástól, járványveszély, enciklikájában, önmérséklettel, oltáriszentség, eucharisztikus, megáldozhattok, szentmiséktől, kényszerülünk, vitathatatlan, cselekménynek, spiritualiter, imádkozhatunk, tanszékvezető, gyakorlatával, emlékeztetett, fogadhassalak, szentáldozást, történetesen, templomokban, kegyelmeivel, eucharisztia, nélkülöznünk, helyettesíti, elmondhatnak, rendszeresen, befogadására, terjedésének, szentáldozás, hittudományi, buzdításában, gyóntatómtól, szeretnének, szeretnélek, kegyelmeket, fogalmazott, eucharistia, konferencia, mindazoknak, hagyományos, krisztussal, katekizmusa, meríthetünk, koronavírus, sacramentum, megerősödik, szentenciás, köszöntelek, körülmények, gyakorlatot, ugyanazokat, kegyelméért, kegyelmének, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 170
  • e Hét: 722
  • e Hónap: 12109
  • e Év: 49857
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.