Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Varázsolás
  2021-02-28 15:59:08, vasárnap
 
   
 
Annuska néniről mindig azt gondoltam, hogy több, mint 100 éves. Aprócska kis öregasszony volt, örökké fekete ruhában járt, csak a kendője volt néha barna, de a legtöbbször az is fekete. A mély ráncaitól nem is lehetett kivenni az arcvonásait, csak a kék szeme világított különös vidámsággal a kendő alól. Nagyanyám egyik szomszédasszonya volt a sok közül, a mama ugyanis öt-nyolc ház távolságban tartotta a jószomszédi viszonyt, jobbról,balról és szemből is. Nyári délutánokon nagy társasági élet zajlott az utcai padon, kisszékeken, sámlikon. Hímzéssel egybekötött pletykálás és sztorizás, amelyeken 11 éves koromtól kötelezően részt kellett vennem.
-Sűrűbbet őccsél kislyányom, jófajta legényeknek nem köll olyan lyány, akinek lifeg a cérnája - mondja nekem - tanújad meg, mer úgy jársz, mint a Piri, aki csak varázsolással tudott embert szerezni.
-Meséjjed el Annuska hogy is vót a, tanujja csak- mondják neki, s Annuska néni bele is kezd. Nyaranta legalább kétszer elmesélte, hogy nevelődjek.
-Ez még a tanyavilágba vót, nem vótak akkor még olyan úrihuncutságok mint mainap, hogy kenyérbót meg ábéce.
Piri jó nagy darab bögyös lány vót, fara meg olyan, mint a fuvaroslónak, de az arca az szép vót. A haja meg fonva, mint a szekérrúd olyan vastag.
Tanyaszomszédok vótak a Jóskával, na őbelé szerelmesedett ez a lyány olynagyon. Nohát Jóskánál sutább szerzetet nem adott még a jóisten a fődre, mióta elválasztotta a sötétséget a világosságtú. Merhogy ő is akarta ám a Pirit, de nem tutta sehogy se ráigazítani a lábát a házasodás göröngyös útjára.
Aztán hiába is vót dógos legény, a lyányok csak kinevették, mer az annya megcsodált egy szamarat amikor viselős vót, oszt olyan fülei lettek szegénynek, mint két jóforma kenyérlángos. A haja kesze-kusza seszínű, ráadásnak olyan sovány vót, nem vót nála girhesebb a vármegyébe, azt mondom.
Nem köllött ő más lyánynak csak a Pirinek, aki minden évbe várta a mátkaságot, de az csak nem következett el.
Ezér osztán a vénasszonyok tanácsolására mindenféle bűbájjal próbálgatta kicsikarni az egybekelést.
Beszéltek mindenfélit, szárított kőrisbogarat törte össze, azt etette meg Jóskával, vót, hogy a saját izzadtságát sütötte a néki szánt pogácsába, de még a lábnyomát is fölszedte a porbul, hogy az ágylábához madzagolja egy tarsolyba, oszt ezzel fogja meg örökbe. Azt mondták akkoriba, hogy a Jóska lajbiját is csak a Piri hajaszála tartotta egybe, vagy két maréknyit belevarrt meg rátekert varázsolásbul. Legény annyi bűbájnak nem vót még kitéve a Magasságos ege alatt, mint az a szerencsétlen Jóska.
De hiába várta, csűrte a dógot, a rezultátum elmaradt s ő meg már a 19 évet ütötte. Úgy hitte örökbe vénlányság lesz a jussa. Akkor találkozott egy vándorárússal, akivel jól kibeszélte a legfontosabb asszonyi dógait, s az olyan mágiát mondott neki, hogy az biztos volt, mint az égi paradicsom kapujába Szent Péter.
Úgy szólt a mondás, - és eztet jó jegyezzed meg kislyányom, mert ez tényleg hat - hogy holdfényes északán, amikor egy felhőbodor sincs az égen, és csak a telihold kerek képe világít, le köll vetkezni csupáréra, osztan úgy, ahogy az úristen erre a sárgolyóra lökött, anyaszült meztelen háromszor körbe köll futni a tanyát. Harmadjára az ablakon be köll nézni, oszt ott lesz a legény a házba, s meg is ejti a lyánykérést izibe.
Igen bízott a Piri a sikerbe, mer úgy vót vele, hogy aki zörget annak eccer csak megnyittatik, s almafa virágzáskor el is jött a napja az újabb cselnek. Telihold vót, ő meg levetkezett s úgy, anyaszült meztelenül futkosni kezdett a ház körül.
Közbe a Jóska éppen a fialóskoca mellől jön, s ahogy átnéz a szomszéd tanyára láttya, hogy egy hófehér szellem ólálkodik, libeg ide oda a tanya körül. Na nem is kellett neki több, megragadja a moslékkeverő kanalat, s uccu neki rohanvást megyen megmenteni a szívbéli szeretőjit. Be is huzóckodott a tanyaház sarkába a falhoz, s ott várta,hogy felbukkanjon a kísértet.
No az föl is bukkant és Jóska kettő olyat húzott a hátára, hogy gondóni se gondóták vóna, akik csúfot űztek a soványságábul. Hiába palintázott a lábaszára minden csizmában, a szerelemtű oly erős lett mint a legerősebb bika.
Már harmaccor akar lecsapni a lidércre, amikor az óbégatásábul kihallja, hogy akit üt az bizony Piri, aki az életéért könyörög, mer azt hitte, valami nádibetyárok támadták meg az északába.
Gondolhassátok, vót ám kavarodás, de a végére minden jó lett, s a telihold lett tanúja, hogy egy jó kis lazsnakolás után Jóska végre megkérte feleségnek a Pirit.
Akárhogyis de bevált a varázsolás!
-Jaj de szípen tud mesélni ángyika, osztan együtt maradtak é? - kérdezi az egyik asszony
-Egybemaradtak, hát hogyne maradtak vóna, mer amit az Úr egybeakaszt aztat ember szét nem szedi.
Hála a jó égnek, nem kellett babonás trükkökhöz folyamodnom, hogy férjhez menjek, de hátha valakinek még jól jön ez a tudás:)
Pónya-Papp Andrea
 
 
0 komment , kategória:  mások tollából  
Címkék: szomszédasszonya, tanyaszomszédok, szerelmesedett, gondolhassátok, úrihuncutságok, soványságábul, varázsolással, varázsolásbul, szerencsétlen, elválasztotta, egybemaradtak, tanácsolására, vándorárússal, tanyavilágba, világosságtú, moslékkeverő, fuvaroslónak, megnyittatik, felbukkanjon, kenyérlángos, vénasszonyok, nádibetyárok, óbégatásábul, legfontosabb, kőrisbogarat, próbálgatta, arcvonásait, távolságban, következett, mindenfélit, izzadtságát, vidámsággal, jószomszédi, egybekelést, találkozott, lyánykérést, kendője volt, mély ráncaitól, kendő alól, mama ugyanis, jószomszédi viszonyt, utcai padon, szekérrúd olyan, lyány olynagyon, házasodás göröngyös, lyányok csak, annya megcsodált, szamarat amikor, haja kesze-kusza, vénasszonyok tanácsolására, saját izzadtságát, néki szánt, Nohát Jóskánál, Szent Péter, Pónya-Papp Andrea,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  jó reggelt  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Walter Chrysler mondta  Magamnak  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Alvó kislány  Erdei gyöngyvirág  Mindig lesz olyan  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Tavaszi este  Facebookon kaptam  képre írva  Az ember  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  különleges  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  James Allen  Robert Merle tollából  Alvó cicák  ajándék, mellyel meglepem  Szép estét  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Otthon  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Sík Sándor - Ha jő a perc  Nagy és kis csodák  Anyámról való emlékek  képre írva  Facebookon kaptam  Különleges  Mindent de mindent visszakap  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Ott van  Szép estét  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Jó éjszakát  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Egy párkányon  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Müller Péter tollából  Sík Sándor - Ha jő a perc  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  József Attila – Keresek ...  Sorsunk miatt...  Paul David Tripp Április 12  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kubinyi Anna gobelintervező, t... 
Bejegyzés Címkék
kendője volt, mély ráncaitól, kendő alól, mama ugyanis, jószomszédi viszonyt, utcai padon, szekérrúd olyan, lyány olynagyon, házasodás göröngyös, lyányok csak, annya megcsodált, szamarat amikor, haja kesze-kusza, vénasszonyok tanácsolására, saját izzadtságát, néki szánt, ágylábához madzagolja, rezultátum elmaradt, legfontosabb asszonyi, olyan mágiát, biztos volt, felhőbodor sincs, telihold kerek, úristen erre, sárgolyóra lökött, lyánykérést izibe, újabb cselnek, fialóskoca mellől, szomszéd tanyára, hófehér szellem, tanya körül, moslékkeverő kanalat, szívbéli szeretőjit, tanyaház sarkába, lábaszára minden, legerősebb bika, óbégatásábul kihallja, bizony Piri, életéért könyörög, végére minden, telihold lett, egyik asszony, szomszédasszonya, tanyaszomszédok, szerelmesedett, gondolhassátok, úrihuncutságok, soványságábul, varázsolással, varázsolásbul, szerencsétlen, elválasztotta, egybemaradtak, tanácsolására, vándorárússal, tanyavilágba, világosságtú, moslékkeverő, fuvaroslónak, megnyittatik, felbukkanjon, kenyérlángos, vénasszonyok, nádibetyárok, óbégatásábul, legfontosabb, kőrisbogarat, próbálgatta, arcvonásait, távolságban, következett, mindenfélit, izzadtságát, vidámsággal, jószomszédi, egybekelést, találkozott, lyánykérést, öregasszony, legényeknek, palintázott, lazsnakolás, kisszékeken, folyamodnom, egybekötött, egybeakaszt, ráigazítani, huzóckodott, délutánokon, virágzáskor, levetkezett, legtöbbször, vármegyébe, sötétséget, kinevették, kötelezően, mátkaságot, nevelődjek, megcsodált, szegénynek, kislyányom, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 38 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 116
  • e Hét: 1286
  • e Hónap: 3181
  • e Év: 53972
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.