Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kaporról
  2013-12-20 22:38:18, péntek
 
   
  A kapor története
A kapor Spanyolország és Portugália partjaitól a Földközi-tenger vidékén át egészen Dél-Oroszországig őshonos, és vadon jelenleg is megterem. Egy svájci, tóparti település régészeti feltárása során bizonyítást nyert, hogy termesztése az újkőkorban kezdődött, de ókori egyiptomi írások is említik, valamint kedvelt volt a görögök és a rómaiak körében is. Utóbbiaknál egyrészt a tehetősség jelképe volt, másrészt mint egészséges fűszernövényt is nagyra tartották. Hippokratész a fehérborban megfőzött, mézzel édesített kapormag-készítményt szájöblögetésre javasolta, harci sebesülésekre, a sebek begyógyítására pedig pirított kapormag-töretet alkalmaztak.
A középkorban a kaprot bájitalok készítéséhez, gonosz varázslatok kivédése ellen használták, az 1570-es években azonban már mint közönséges kerti fűszernövényt említik a leírások. Napjainkban a kapor elsősorban Észak-Afrika, Oroszország és Skandinávia konyhájában kap fontos szerepet.

A kaporfogyasztás előnyei
A kapor legismertebb tulajdonsága nyugtató hatása. Illóolaja ellazítja az izmokat, különösen az emésztőrendszer izmait. Évszázadok óta használják gyomorrontás, puffadás, bélgörcsök, hányinger kezelésére, kisgyermekek hascsikarásának enyhítésére. Csökkenti a gyomor és a belek puffadását, de serkenti a tejelválasztást is.
Az ásványi anyagok közül igen sokat tartalmaz vasból, mangánból és kalciumból. Enyhíti a csontritkulás és reumatikus ízületi gyulladás tüneteit. Három evőkanálnyi kapormag több kalciumot tartalmaz, mint egy jó pohár tej, vitaminjai közül pedig a C-vitamin a legfontosabb.
Említésre méltó még élelmi rosttartalma, amellyel hozzájárul az emésztőrendszer kielégítő működéséhez. A kapor illóolajai megállítják a káros baktériumok termelődését - antibakteriális hatása megközelíti a fokhagymáét. Antioxidáns vegyületei (monoterpének és flavonoidok) semlegesítik a szervezetbe jutott szabadgyököket és más, rákkeltő hatású anyagokat.

Mire figyeljünk kapor vásárláskor?
A friss kapor íze és illóolajtartalma mindenképpen felülmúlja a szárítottét; ezért ha lehet, frisset válasszunk. Mivel szedés után igen hamar fonnyadásnak indul, a csak kissé fonnyadtat bátran megvásárolhatjuk. A sárgásra fakult, laposra aszalódott kapor viszont már régi szedésű; keressünk inkább szárítottat helyette.
A friss kaprot mindig tegyük be a hűtőszekrénybe. Lazán tekerjük nedvesített konyharuhába, vagy állítsuk vízbe.

Hogyan használjuk fel a kaprot?
A kapor jellegzetes ízét illóolajainak köszönheti, amelyet a növény minden része termel. Ezek védelme érdekében csak egy-két perccel tálalás előtt adjuk az ételhez.
A levél kellemes, friss ízt kölcsönöz leveseknek, salátáknak, halételeknek. Próbáljuk ki sajtételekhez, sajtos tésztaféleségekhez, tojásos salátákhoz. Igen jól harmonizál burgonyával. Segítségével remek fűszervaj készíthető. Húsokhoz és zöldséges ragukhoz is remek. A skandináv konyhában a kapor halételek gyakran kizárólagos fűszere.
A magokat savanyított zöldségek készítéséhez, húsok pácolásához, raguk és zöldségételek ízesítéséhez használhatjuk. Próbáljuk ki rizottókhoz, süssük kenyérbe, ízesítsünk vele gyökérzöldségekből készült kását. A teljesen kiszárított, ledarált magokkal sót helyettesíthetünk.
A kinyílt virágtányér kiváló ízt ad olajnak, ecetnek.
Sajnos a kapor két-három napnál tovább nem tartható el. A friss szárat és leveleket érdemes ollóval gyorsan felvagdalni, majd kisebb-nagyobb adagokban lefagyasztani. Ez a fajta tartósítás szinte változatlan formában őrzi meg a növény ízvilágát. A vastag szárak és magok inkább szárításra alkalmasak.

Receptek
Próbáljuk ki az alábbiakat:
Frissítő ízű mártogatóst kapunk, ha az összevágott leveleket reszelt uborkával natúr joghurtba keverjük.
Lazac és pisztráng elkészítésekor használjuk bátran a kaprot. E halféleségek és a kapor íze remekül összeillik.
Tegyük szendvicsbe saláta mellé vagy ahelyett.
A kapormag emésztést elősegítő hatása közismert. Nagyobb vendégség alkalmával, nehéz ételek mellé helyezzünk az asztalra kis tálkában belőle. Gyomrunk működésének serkentése mellett friss leheletet is biztosít.

receptek még:

1 kg csirkemell
50 dkg burgonya
450 g tejföl
2 csokor kapor
1 db hagyma
3 gerezd fokhagyma
0,5 dl olívaolaj
só, bors
bazsalikom

A csirkemellet és a meghámozott krumplit nagyobb darabokra vágva beletesszük egy tepsibe.
Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, kaprot és az olívaolajat. Megszórjuk sóval, borssal, bazsalikommal ízlés szerint, és jól összekeverjük..
Ezután lefedve betesszük a sütőbe, 200°C-on 60 percre.
Utánna elkeverjük a tejföllel, majd kb 30-40 percre visszatesszük fedő nélkül a sütőbe, időnként megkeverve, amíg besűrűsődik alatta a tejfölös lé (esetleg a végén kevés liszttel tovább lehet sűrűsíteni).
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Címkék: megvásárolhatjuk, illóolajtartalma, emésztőrendszer, szájöblögetésre, kaporfogyasztás, tejelválasztást, antibakteriális, hascsikarásának, szabadgyököket, elkészítésekor, hűtőszekrénybe, begyógyítására, használhatjuk, összekeverjük, sebesülésekre, fűszernövényt, csontritkulás, zöldségételek, lefagyasztani, bazsalikommal, oroszországig, spanyolország, sajtételekhez, illóolajainak, visszatesszük, hippokratész, termelődését, rosttartalma, legfontosabb, halételeknek, gyomorrontás, monoterpének, semlegesítik, segítségével, legismertebb, mindenképpen, kapor története, kapor Spanyolország, újkőkorban kezdődött, rómaiak körében, tehetősség jelképe, fehérborban megfőzött, sebek begyógyítására, kaprot bájitalok, 1570-es években, kapor elsősorban, kaporfogyasztás előnyei, kapor legismertebb, emésztőrendszer izmait, belek puffadását, ásványi anyagok, emésztőrendszer kielégítő,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Haja van  Facebookon kaptam  Márciuzs 24.  üdvözöllek!  Paul David Tripp Március 26  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó éjszakát  képre írva  képre írva  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Alvó baby  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Nem azt látja  Devecsery László - Húsvét  Ha nyitott vagy  2004-es kivégzés után  Hibáztam már  Óraállítás  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Haja van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rács mögé  Apu  Válaszok a halál után  A szeretetről  Alvó kutyák  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Esti kép  Táplálékok a máj egészségének ...  Paul David Tripp Március 26  képre írva  Az erdőterápia egészségre gyak...  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó kutya  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Mi van, ha?  A szeretetről  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  virágvasárnap  képre írva  virágvasárnap  Esti Ima !  Hibáztam már  Az izmaink nem csak testmozgás...  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  A haj állapotának javítása egy...  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam Krisztinától  J. Donald Walters  Rács mögé  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Színház az egész világ,  virágvasárnap  Alvó kutya  Alvó cica  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Odaadja  Mi van, ha?  képre írva  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Paul David Tripp Március 28 
Bejegyzés Címkék
kapor története, kapor Spanyolország, újkőkorban kezdődött, rómaiak körében, tehetősség jelképe, fehérborban megfőzött, sebek begyógyítására, kaprot bájitalok, 1570-es években, kapor elsősorban, kaporfogyasztás előnyei, kapor legismertebb, emésztőrendszer izmait, belek puffadását, ásványi anyagok, emésztőrendszer kielégítő, kapor illóolajai, káros baktériumok, szervezetbe jutott, friss kapor, csak kissé, sárgásra fakult, friss kaprot, kapor jellegzetes, növény minden, levél kellemes, skandináv konyhában, kapor halételek, magokat savanyított, teljesen kiszárított, kinyílt virágtányér, kapor két-három, friss szárat, fajta tartósítás, növény ízvilágát, vastag szárak, összevágott leveleket, kapormag emésztést, meghámozott krumplit, apróra vágott, végén kevés, megvásárolhatjuk, illóolajtartalma, emésztőrendszer, szájöblögetésre, kaporfogyasztás, tejelválasztást, antibakteriális, hascsikarásának, szabadgyököket, elkészítésekor, hűtőszekrénybe, begyógyítására, használhatjuk, összekeverjük, sebesülésekre, fűszernövényt, csontritkulás, zöldségételek, lefagyasztani, bazsalikommal, oroszországig, spanyolország, sajtételekhez, illóolajainak, visszatesszük, hippokratész, termelődését, rosttartalma, legfontosabb, halételeknek, gyomorrontás, monoterpének, semlegesítik, segítségével, legismertebb, mindenképpen, halféleségek, kisgyermekek, készítéséhez, ízesítéséhez, csirkemellet, tulajdonsága, konyharuhába, fonnyadásnak, varázslatok, készítményt, pácolásához, összevágott, baktériumok, besűrűsődik, mártogatóst, megállítják, oroszország, burgonyával, evőkanálnyi, fehérborban, alkalmaztak, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 77
  • e Hét: 1063
  • e Hónap: 12450
  • e Év: 50198
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.