|
2013-12-31 11:48:37, kedd
|
|
|
|
|
|
AZ ŐSI ÉTEL
Világunk jó néhány részén az evés szó ténylegesen azt jelenti, hogy az étkezés, kivétel nélkül rizs, illetve rizst tartalmaz. Az emberi szervezet számára szükséges kalóriamennyiség felének napi adagját biztosítja a világ felének.
Mindenki tisztában van azzal, hogy a rizs ősi ételnek számít, de nem tudtuk egészen pontosan, hogy milyen messze nyúlik vissza a rizskultúra. Feltételezések szerint az első rizstermesztés hatezer évvel ezelőtt kezdődött.
Termesztése és fogyasztása hosszú ideig Ázsiára korlátozódott. Valamivel később Arab utazók juttatták el előbb Görög majd Nagy Sándor segítségével Indiába, onnan Spanyolországba majd Franciaországba.
A négy legnagyobb populációval rendelkező nemzetből három kimagasló mennyiségű rizst fogyaszt, ezek: Kína, India és Indonézia, együttesen 2,5 billió ember.
A rizs latin nevén Oryza sativa és több ezer fajtája létezik. Az alábbi fajták fordulnak elő a leggyakrabban:
Arborio rizs: Elterjed és közkedvelt kerekszemű rizsfajta melyet legtöbbször rizottó készítéséhez használnak
Basmati rizs: hosszú szemű rizs, mely jellegzetesen finom illattal bír, míg íze inkább a diófélékre emlékeztet
Édes rizs: jellegzetessége, hogy főzés során állaga ragadós lesz. Makrobiotikában is használt mochit is ebből a fajta rizsből készítik
Jázmin rizs: Ez a típusú rizs is az illatosabb fajtába tartozik, kínai ételekhez köretként előszeretettel fogyasztják. Főzés során a rizsszemek összeragadnak, így könnyedén fogyasztható evőpálcikával is
Vörös rizs: a kínai orvoslásban a vörös rizst régóta használják. Közepes nagyságú rizs, bhután királyság területén, kelet Himalája területén termesztik.
Fekete rizs: Többféle rizs tartozik ebbe a csoportba, Indonézia és Fülöp szigetekről.
Ki, mennyi rizst fogyaszt?
Egy átlagos, Mianmari lakos évente 195kg rizst fogyaszt, ezzel szemben egy amerikai lakos 7kg-ot, míg egy európai ember mindösszesen 3kg-ot fogyaszt évente.
És mi az a barnarizs?
A barna rizs lényegében egy feldolgozási, finomítási folyamat során keletkezik. A lényege, hogy a rizsszemnek csak a legkülső héját távolítják el. Mivel további finomítási folyamat nem történik, így az értékes tápanyagok a rizsszemben maradnak.
A további finomítás eredményeképp lesz a fehér rizs. Sajnos ez a folyamat elpusztítja a B3 vitamin 67%-át, B1 vitamin 80%-át, B7 vitamin 90%-át, mangán és foszfor tartalom felét, vas 60%-át valamint az összes rostot és esszenciális zsírsavakat.
Egy pohár barnarizs a napi mangán szükséglet 88%-át fedezi. Ez a szénhidrátból és fehérjéből értékes energiát termel, továbbá fontos szerepet tölt be a zsírsav szintézisben és jótékony hatással van az idegrendszerre.
Az egészségre gyakorolt jótékony hatása tovább folytatódik a rostokkal. Egy pohár barnarizs a napi rostbevitel 14%-át fedezi, valamint csökkenti a koleszterol szintet.
A barnarizs jótékony hatását tovább növeli, hogy gazdag szeléniumban. Ez az ásványi anyag segít meggátolni és megelőzni bizonyos típusú rák kifejlődését, segít a szívbetegségek megelőzésében, valamint csökkenti a gyulladást.
A barna rizsben természetesen előforduló olajak csökkentik a koleszterin szintet.
Egyenletes szinten tartja a vércukorszintet, így cukorbetegek számára a barnarizs előnyösebb választás lehet a fehér rizzsel szemben.
Ázsiában folytatott felmérések szerint, a kettes típusú cukorbetegség összefüggésbe hozható a fehér rizs fogyasztással, míg azok az emberek akik legalább kétszer esznek barna rizst egy nap a diabétesz kialakulásának esélye 11%-al csökken.
Barnarizs kúra és diéta
A Sárga Császár Belső Könyve a hagyományos kínai orvoslás legrégebbi, írásos összefoglalója, ami magában foglalja a makrobiotikus étkezés alapelveit.
A könyv leírása alapján ha betegség, gyengeség telepszik az emberre a legelső kezelési módszer egy tíz napos barnarizs kúra kása, főtt rizs formájában.
Ronald E. Kotzsch írt könyvében arról, hogy a Sárga Császár Belső Könyve, hogyan vélekedik az étel gyógyító hatásáról:
A középkori bölcsek a betegség kezelésére elsősorban barnarizs diétát alkalmaztak, rövidszemű barnarizsből körülbelül tíz napig. Ha a diéta nem hozott javulást, további gyógynövényeket, leveleket és gyökereket használtak a kezelés hatékonyságának növelésére.
Továbbá azt mondják, ha egy emberi lény közérzete, emocionális állapota jó és akarja a gyógyulást akár gabonák segítségével is képes meggyógyulni.
Napjainkban rengetegen próbálnak lefogyni, különböző étrenddel, testmozgással, ám önmagában a barnarizs kúra is képes fogyást eredményezni
Elsődleges célja azonban a gyógyítás és méregtelenítés.
2012-es blog bejegyzésben az alábbiakkal jellemezte a kúrát egy felhasználó:
A teljes, tíz napos diétát egy cél vezérelt. Visszatérés a makrobiotikus étrendhez. Azt kell mondanom, hogy kifejezetten kellemes volt a kúra, különösebb gond nélkül teltek el a barnarizzsel teli napok. A reggeli barnarizskását imádtam a legjobban, de a sima főtt barnarizzsel sem volt problémám, pláne, hogy gomashioval illetve egy pici savanyúsággal fogyasztottam. Természetesen a tíz napos intervallum következtében többször is átfutott az agyamon, hogy de jól esne egy saláta vagy egy finom, ropogós zöldségköret, de kibírtam!
A méregtelenítés tünetei sokkal enyhébbnek mutatkoztak, mint ahogy azt az elején vártam. A barnarizs diéta alatt kisebb hasi fájdalmakat tapasztaltam, de ez minden.
A kúra alatti mentális állapotom nyugodt és koncentrált volt. Amire viszont felfigyeltem, hogy inkább magamba fordultam, mondhatni nem voltam a szociális ember mintapéldája. A tíz nap nyugodtan telt el, nem erőltettem meg magam, keveset dolgoztam és próbáltam pihenni.
Számomra a legnagyobb tanulság az volt, hogy bizony az ételt alaposan meg kell rágni, pláne a barnarizst!
Ötletek az elkészítéshez:
A makrobiotikus étkezés 60%-át a gabonák teszik ki, így nem kérdéses, hogy a barnarizs elkészítése és fogyasztása szinte mindennapos dolog. Sok féle képen el lehet készíteni, lehet belőle labdákat készíteni utazáshoz, de akár algával is elkészíthetjük vagy kása formájában is fogyaszthatjuk reggelire.
A barnarizst lábosban illetve kuktában is megfőzhetjük, továbbá a barnarizst misoval vagy umeboshival is ízesíthetjük.
A barnarizs akár több gabonával is keverhető, az alábbi recept a barnarizs mellett búzát is használ.
|
|
|
0 komment
, kategória: Egészség,életmód |
|
Címkék: kalóriamennyiség, franciaországba, vércukorszintet, jellegzetessége, spanyolországba, hatékonyságának, gyógynövényeket, makrobiotikában, feltételezések, szívbetegségek, elkészíthetjük, kialakulásának, összefoglalója, barnarizskását, méregtelenítés, fogyaszthatjuk, előszeretettel, rizstermesztés, idegrendszerre, cukorbetegség, következtében, fogyasztással, evőpálcikával, elkészítéshez, természetesen, makrobiotikus, szénhidrátból, megelőzésében, összeragadnak, korlátozódott, eredményeképp, testmozgással, jellegzetesen, fogyasztottam, összefüggésbe, leggyakrabban, emberi szervezet, világ felének, első rizstermesztés, négy legnagyobb, rizs latin, alábbi fajták, diófélékre emlékeztet, fajta rizsből, típusú rizs, illatosabb fajtába, rizsszemek összeragadnak, kínai orvoslásban, vörös rizst, amerikai lakos, európai ember, barna rizs, Nagy Sándor, Sárga Császár Belső Könyve, Ronald,
|
|
|
|
emberi szervezet, világ felének, első rizstermesztés, négy legnagyobb, rizs latin, alábbi fajták, diófélékre emlékeztet, fajta rizsből, típusú rizs, illatosabb fajtába, rizsszemek összeragadnak, kínai orvoslásban, vörös rizst, amerikai lakos, európai ember, barna rizs, rizsszemnek csak, legkülső héját, értékes tápanyagok, rizsszemben maradnak, további finomítás, fehér rizs, folyamat elpusztítja, összes rostot, pohár barnarizs, napi mangán, zsírsav szintézisben, egészségre gyakorolt, napi rostbevitel, koleszterol szintet, barnarizs jótékony, ásványi anyag, szívbetegségek megelőzésében, barna rizsben, koleszterin szintet, barnarizs előnyösebb, fehér rizzsel, kettes típusú, emberek akik, diabétesz kialakulásának, hagyományos kínai, makrobiotikus étkezés, könyv leírása, legelső kezelési, étel gyógyító, középkori bölcsek, betegség kezelésére, kezelés hatékonyságának, emberi lény, gyógyulást akár, barnarizs kúra, alábbiakkal jellemezte, makrobiotikus étrendhez, barnarizzsel teli, reggeli barnarizskását, sima főtt, pici savanyúsággal, saláta vagy, méregtelenítés tünetei, elején vártam, barnarizs diéta, kúra alatti, szociális ember, legnagyobb tanulság, ételt alaposan, gabonák teszik, barnarizs elkészítése, barnarizst lábosban, barnarizst misoval, barnarizs akár, alábbi recept, barnarizs mellett, kalóriamennyiség, franciaországba, vércukorszintet, jellegzetessége, spanyolországba, hatékonyságának, gyógynövényeket, makrobiotikában, feltételezések, szívbetegségek, elkészíthetjük, kialakulásának, összefoglalója, barnarizskását, méregtelenítés, fogyaszthatjuk, előszeretettel, rizstermesztés, idegrendszerre, cukorbetegség, következtében, fogyasztással, evőpálcikával, elkészítéshez, természetesen, makrobiotikus, szénhidrátból, , ,
|
|
|
|
2024. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
1 db bejegyzés |
e év: |
37 db bejegyzés |
Összes: |
8763 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (65)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (93)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 288
- e Hét: 1274
- e Hónap: 12661
- e Év: 50409
|
|
|