Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Barnarizs
  2013-12-31 11:48:37, kedd
 
   
  AZ ŐSI ÉTEL

Világunk jó néhány részén az evés szó ténylegesen azt jelenti, hogy az étkezés, kivétel nélkül rizs, illetve rizst tartalmaz. Az emberi szervezet számára szükséges kalóriamennyiség felének napi adagját biztosítja a világ felének.

Mindenki tisztában van azzal, hogy a rizs ősi ételnek számít, de nem tudtuk egészen pontosan, hogy milyen messze nyúlik vissza a rizskultúra. Feltételezések szerint az első rizstermesztés hatezer évvel ezelőtt kezdődött.

Termesztése és fogyasztása hosszú ideig Ázsiára korlátozódott. Valamivel később Arab utazók juttatták el előbb Görög majd Nagy Sándor segítségével Indiába, onnan Spanyolországba majd Franciaországba.

A négy legnagyobb populációval rendelkező nemzetből három kimagasló mennyiségű rizst fogyaszt, ezek: Kína, India és Indonézia, együttesen 2,5 billió ember.

A rizs latin nevén Oryza sativa és több ezer fajtája létezik. Az alábbi fajták fordulnak elő a leggyakrabban:

Arborio rizs: Elterjed és közkedvelt kerekszemű rizsfajta melyet legtöbbször rizottó készítéséhez használnak
Basmati rizs: hosszú szemű rizs, mely jellegzetesen finom illattal bír, míg íze inkább a diófélékre emlékeztet
Édes rizs: jellegzetessége, hogy főzés során állaga ragadós lesz. Makrobiotikában is használt mochit is ebből a fajta rizsből készítik
Jázmin rizs: Ez a típusú rizs is az illatosabb fajtába tartozik, kínai ételekhez köretként előszeretettel fogyasztják. Főzés során a rizsszemek összeragadnak, így könnyedén fogyasztható evőpálcikával is
Vörös rizs: a kínai orvoslásban a vörös rizst régóta használják. Közepes nagyságú rizs, bhután királyság területén, kelet Himalája területén termesztik.
Fekete rizs: Többféle rizs tartozik ebbe a csoportba, Indonézia és Fülöp szigetekről.
Ki, mennyi rizst fogyaszt?

Egy átlagos, Mianmari lakos évente 195kg rizst fogyaszt, ezzel szemben egy amerikai lakos 7kg-ot, míg egy európai ember mindösszesen 3kg-ot fogyaszt évente.

És mi az a barnarizs?

A barna rizs lényegében egy feldolgozási, finomítási folyamat során keletkezik. A lényege, hogy a rizsszemnek csak a legkülső héját távolítják el. Mivel további finomítási folyamat nem történik, így az értékes tápanyagok a rizsszemben maradnak.

A további finomítás eredményeképp lesz a fehér rizs. Sajnos ez a folyamat elpusztítja a B3 vitamin 67%-át, B1 vitamin 80%-át, B7 vitamin 90%-át, mangán és foszfor tartalom felét, vas 60%-át valamint az összes rostot és esszenciális zsírsavakat.

Egy pohár barnarizs a napi mangán szükséglet 88%-át fedezi. Ez a szénhidrátból és fehérjéből értékes energiát termel, továbbá fontos szerepet tölt be a zsírsav szintézisben és jótékony hatással van az idegrendszerre.

Az egészségre gyakorolt jótékony hatása tovább folytatódik a rostokkal. Egy pohár barnarizs a napi rostbevitel 14%-át fedezi, valamint csökkenti a koleszterol szintet.

A barnarizs jótékony hatását tovább növeli, hogy gazdag szeléniumban. Ez az ásványi anyag segít meggátolni és megelőzni bizonyos típusú rák kifejlődését, segít a szívbetegségek megelőzésében, valamint csökkenti a gyulladást.

A barna rizsben természetesen előforduló olajak csökkentik a koleszterin szintet.

Egyenletes szinten tartja a vércukorszintet, így cukorbetegek számára a barnarizs előnyösebb választás lehet a fehér rizzsel szemben.

Ázsiában folytatott felmérések szerint, a kettes típusú cukorbetegség összefüggésbe hozható a fehér rizs fogyasztással, míg azok az emberek akik legalább kétszer esznek barna rizst egy nap a diabétesz kialakulásának esélye 11%-al csökken.

Barnarizs kúra és diéta

A Sárga Császár Belső Könyve a hagyományos kínai orvoslás legrégebbi, írásos összefoglalója, ami magában foglalja a makrobiotikus étkezés alapelveit.

A könyv leírása alapján ha betegség, gyengeség telepszik az emberre a legelső kezelési módszer egy tíz napos barnarizs kúra kása, főtt rizs formájában.

Ronald E. Kotzsch írt könyvében arról, hogy a Sárga Császár Belső Könyve, hogyan vélekedik az étel gyógyító hatásáról:

A középkori bölcsek a betegség kezelésére elsősorban barnarizs diétát alkalmaztak, rövidszemű barnarizsből körülbelül tíz napig. Ha a diéta nem hozott javulást, további gyógynövényeket, leveleket és gyökereket használtak a kezelés hatékonyságának növelésére.

Továbbá azt mondják, ha egy emberi lény közérzete, emocionális állapota jó és akarja a gyógyulást akár gabonák segítségével is képes meggyógyulni.

Napjainkban rengetegen próbálnak lefogyni, különböző étrenddel, testmozgással, ám önmagában a barnarizs kúra is képes fogyást eredményezni

Elsődleges célja azonban a gyógyítás és méregtelenítés.

2012-es blog bejegyzésben az alábbiakkal jellemezte a kúrát egy felhasználó:

A teljes, tíz napos diétát egy cél vezérelt. Visszatérés a makrobiotikus étrendhez. Azt kell mondanom, hogy kifejezetten kellemes volt a kúra, különösebb gond nélkül teltek el a barnarizzsel teli napok. A reggeli barnarizskását imádtam a legjobban, de a sima főtt barnarizzsel sem volt problémám, pláne, hogy gomashioval illetve egy pici savanyúsággal fogyasztottam. Természetesen a tíz napos intervallum következtében többször is átfutott az agyamon, hogy de jól esne egy saláta vagy egy finom, ropogós zöldségköret, de kibírtam!

A méregtelenítés tünetei sokkal enyhébbnek mutatkoztak, mint ahogy azt az elején vártam. A barnarizs diéta alatt kisebb hasi fájdalmakat tapasztaltam, de ez minden.

A kúra alatti mentális állapotom nyugodt és koncentrált volt. Amire viszont felfigyeltem, hogy inkább magamba fordultam, mondhatni nem voltam a szociális ember mintapéldája. A tíz nap nyugodtan telt el, nem erőltettem meg magam, keveset dolgoztam és próbáltam pihenni.

Számomra a legnagyobb tanulság az volt, hogy bizony az ételt alaposan meg kell rágni, pláne a barnarizst!

Ötletek az elkészítéshez:

A makrobiotikus étkezés 60%-át a gabonák teszik ki, így nem kérdéses, hogy a barnarizs elkészítése és fogyasztása szinte mindennapos dolog. Sok féle képen el lehet készíteni, lehet belőle labdákat készíteni utazáshoz, de akár algával is elkészíthetjük vagy kása formájában is fogyaszthatjuk reggelire.

A barnarizst lábosban illetve kuktában is megfőzhetjük, továbbá a barnarizst misoval vagy umeboshival is ízesíthetjük.

A barnarizs akár több gabonával is keverhető, az alábbi recept a barnarizs mellett búzát is használ.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Címkék: kalóriamennyiség, franciaországba, vércukorszintet, jellegzetessége, spanyolországba, hatékonyságának, gyógynövényeket, makrobiotikában, feltételezések, szívbetegségek, elkészíthetjük, kialakulásának, összefoglalója, barnarizskását, méregtelenítés, fogyaszthatjuk, előszeretettel, rizstermesztés, idegrendszerre, cukorbetegség, következtében, fogyasztással, evőpálcikával, elkészítéshez, természetesen, makrobiotikus, szénhidrátból, megelőzésében, összeragadnak, korlátozódott, eredményeképp, testmozgással, jellegzetesen, fogyasztottam, összefüggésbe, leggyakrabban, emberi szervezet, világ felének, első rizstermesztés, négy legnagyobb, rizs latin, alábbi fajták, diófélékre emlékeztet, fajta rizsből, típusú rizs, illatosabb fajtába, rizsszemek összeragadnak, kínai orvoslásban, vörös rizst, amerikai lakos, európai ember, barna rizs, Nagy Sándor, Sárga Császár Belső Könyve, Ronald,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Odaadja  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Haja van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Sir Andrew Lloyd Webber  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Alvó kisfiú  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Leereszkedés és olvadás  Az idegen országok éghajlata  Esti kép  Boldog virágvasárnapot minden...  Az izmaink nem csak testmozgás...  Az idegen országok éghajlata  Táplálékok a máj egészségének ...  Esti képek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  képre írva  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Paul David Tripp Március 26  A haj állapotának javítása egy...  Jó éjszakát  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Esti képek  Haja van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldogság  képre írva  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Ne hagyd  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  virágvasárnap  Facebookon kaptam  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Amikor még kicsi voltál...  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Virágvasárnap: az élet és a re...  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  üdvözöllek!  Paul David Tripp Március 28  Alvó cica  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás 
Bejegyzés Címkék
emberi szervezet, világ felének, első rizstermesztés, négy legnagyobb, rizs latin, alábbi fajták, diófélékre emlékeztet, fajta rizsből, típusú rizs, illatosabb fajtába, rizsszemek összeragadnak, kínai orvoslásban, vörös rizst, amerikai lakos, európai ember, barna rizs, rizsszemnek csak, legkülső héját, értékes tápanyagok, rizsszemben maradnak, további finomítás, fehér rizs, folyamat elpusztítja, összes rostot, pohár barnarizs, napi mangán, zsírsav szintézisben, egészségre gyakorolt, napi rostbevitel, koleszterol szintet, barnarizs jótékony, ásványi anyag, szívbetegségek megelőzésében, barna rizsben, koleszterin szintet, barnarizs előnyösebb, fehér rizzsel, kettes típusú, emberek akik, diabétesz kialakulásának, hagyományos kínai, makrobiotikus étkezés, könyv leírása, legelső kezelési, étel gyógyító, középkori bölcsek, betegség kezelésére, kezelés hatékonyságának, emberi lény, gyógyulást akár, barnarizs kúra, alábbiakkal jellemezte, makrobiotikus étrendhez, barnarizzsel teli, reggeli barnarizskását, sima főtt, pici savanyúsággal, saláta vagy, méregtelenítés tünetei, elején vártam, barnarizs diéta, kúra alatti, szociális ember, legnagyobb tanulság, ételt alaposan, gabonák teszik, barnarizs elkészítése, barnarizst lábosban, barnarizst misoval, barnarizs akár, alábbi recept, barnarizs mellett, kalóriamennyiség, franciaországba, vércukorszintet, jellegzetessége, spanyolországba, hatékonyságának, gyógynövényeket, makrobiotikában, feltételezések, szívbetegségek, elkészíthetjük, kialakulásának, összefoglalója, barnarizskását, méregtelenítés, fogyaszthatjuk, előszeretettel, rizstermesztés, idegrendszerre, cukorbetegség, következtében, fogyasztással, evőpálcikával, elkészítéshez, természetesen, makrobiotikus, szénhidrátból, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 288
  • e Hét: 1274
  • e Hónap: 12661
  • e Év: 50409
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.