Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mennyire változatosak is a mártások????
  2014-02-16 17:08:48, vasárnap
 
   
  Mennyire változatosak is a mártások????
Azt hiszem lehet válogatni:)))) és a lentiek még csak az ismertebb változatok...

ALAPMÁRTÁSOK

Besamel mártás:
(tejmártás, fehérmártás) Vaj, liszt, tej, só, alapanyagokból készülő alapmártás.

Veloutée mártás:
(fehér-, vagy bársonyos mártás) Vaj és lisztből világos rántás készítése, és alaplével való felöntését jelenti. Az alaplé lehet: csont-alaplé, szárnyas-alaplé, hal-alaplé. Ez utóbbi esetén Velencei mártást kapunk. Főleg behúzásokhoz használják.

Hollandi mártás:
(Felvert mártás) Tojássárgájából, tejszínből és vajból vízgőz fölött készített alapmártás.

Barnamártás:
(spanyol mártás) Lepirított csontokból, alaplével, zöldségekkel készül, spanyol mártásnak is szokták nevezni.

FEHÉR MÁRTÁSOK:

Gratin mártás:
Besamel alapból, legírozva*, reszelt sajttal.

Mornay mártás:
Besamel alapból, a gratin mártáshoz még vajat és szerecsendiót adunk.

Sajtmártás:
Besamel alapból különböző sajtokkal.

Supreme mártás
Veloutée alapból, legírozva, montírozva, sóval, Cayenne borssal, citromlével ízesítve fehérhúsú szárnyas és borjúhúsból készült ételekhez, tojásokhoz, zöldségekhez adjuk.

Béarni mártás:
Hollandi alapból, tárkony, tárkonyecet hozzáadásával.

Firenzei mártás:
Hollandi alapból parajpüré hozzáadásával.

Máltai mártás:
Hollandi alapból narancslé a blansírozott narancshéj hozzáadásával.

Velencei mártás: Veloutée mártást készítünk hal alaplével, legírozva*, montírozva**, sóval, fehér borral, kevés citromlével és parajpürével ízesítjük. Fehér húsú halételek, illetve tojásételek mellé tálaljuk. Az eredeti francia recept a legírozáshoz un. ,,creme"-t használ. Háromféle ,,creme" van náluk forgalomban:
- créme - sűrűbb, mint a magyar tejföl íze, a tejföl és a habtejszín közötti állományú.
- créme aigre: a mi tejfölünkhöz hasonló ízű, csak szárazabb állományú.
-créme á foutler - habtejszín.
Tejszín helyett a legírozáshoz tejfölt használjunk, mert az eredeti ízhatásokhoz tejsavra van szükség, ami nálunk csak a tejfölben van.



BARNA MÁRTÁSOK

Egri mártás:
Barna alapmártásból Egri bikavérrel, tetejére vajat morzsolva.

Madeira mártás:
Barna alapmártás Madeira borral

Ördögmártás:
Barna alapmártáshoz fűszerkivonatot adunk.

Choron mártás:
Béarni mártáshoz kevés ketchupot kell keverni.

HIDEG MÁRTÁSOK

Barna zománcmártás:
(chaudfroid): Barna alapmártásból étkezési zselatinpor és aszpik hozzáadásával.

Bársonyos mártás:
Vaj, liszt, csontlé, vagy hallé egész bors, só alapanyagokból készül.

Besamelmártás (hidegkészítményekhez):
teavaj, liszt, tej, só felhasználáséval, alapmártás.

Bormártás:
Majonéz alapból fehérbor, só, bors, porcukor, petrezselyemzölddel.

Chantilly mártás:
Majonézmártás cukorral, citromlével.

Cumberland-mártás:
Ribiszkezselé, vörösbor, madeirabor, konyak, narancs, citrom, bors, mustár hozzáadásával készül. Vadhúsokhoz, szárnyasokhoz adjuk.

Csiki mártás:
Majonéz alaphoz gomba, cékla, alma, hagyma, citrom, só hozzáadásával. Budázott vagy roston sült halakhoz adjuk.

Csontlé:
Vegyes csont, vegyes zöldség, vöröshagyma, bors, só hozzáadásával készül.

Ecetes mártás:
Hideg húsokhoz adjuk.

Ecetes torma:
Torma, ecet, só, porcukor felhasználásával készül. Főtt húsokhoz, nyelv és sonkakészítményekhez.

Fehér zománcmártás:
(chaudfroid):Veloutée mártás alaphoz zselatin, aszpik, habtejszín hozzáadásával készül. Szárnyasok, halak stb. áthúzására.

Finom mártás:
Tartármártás alap, szardínia, ajókagyűrű, kapribogyó, csemegeuborka, tojás, kaviár hozzáadásával készül. Tojásételek, halak, stb.

Fűszeres mártás:
Majonéz mártás alaphoz többféle fűszer hozzáadásával készül. Sült angolos hideghúsokhoz adjuk.

Gribiche-mártás:
Majonéz alaphoz tojás, habtejszín, csemegeuborka, kapribogyó fűszerekkel készül. Halakhoz, tojásételekhez, húsételekhez adjuk.



Ketchupos

Majonézmártás:
Majonéz alapmártáshoz habtejszín és ketchup hozzáadásával.

Magyaros mártás:
Majonéz alaphoz pritamin, mustár, fehérbors, citromlé, habtejszín, tejföl, zöldpaprika hozzáadásával.

Majonéz:
(olaj-, vagy alapmártás): tojássárgája, olaj, citromlé, só.

Majonézmártás:
Habtejszín, citrom, bors felhasználásával készül.

Mandulás mártás:
Mandula, főtt tojássárgája, almabefőtt, citrom, porcukor, almaecet, só, habtejszín hozzáadásával. Töltött halakhoz, szárnyas-, malac-, borjúgratinhoz adjuk.

Manselle mártás:
Libamáj, zsír, vöröshagyma, só, törött fehérbors, pástétomfűszer, konyak, habtejszín felhasználásával készül. Libamájhoz, hideg pástétomokhoz adjuk.

Metélőhagyma-mártás:
Majonéz alapmártás, tojás, tejföl, metélőhagyma, só, porcukor, citrom, szemle felhasználásával készül.

Narancsmártás 1:
Narancs, só, citrom, majonéz, habtejszín, porcukor alapanyagokból. Pikáns mártás, spárgához, articsókához, egyéb zöldségfélékhez adhatjuk.

Narancsmártás 2:
Narancs, porcukor, angol mustár, száraz vörös bor, citrom, málnaszörp alapanyagokból. Vadhúsokhoz, pástétomokhoz adjuk.

Norvég mártás:
Szardellapaszta, főtt tojás, étolaj, metélőhagyma, borecet, tejföl, porcukor hozzáadásával készül. Hideg tengeri halakhoz kínáljuk.

Olasz mártás 1:
Majonéz alapmártáshoz borjúvelő, citrom, só hozzáadásával készül. Hidegsültekhez adjuk.

Olasz mártás 2:
Majonéz alaphoz tejföl, habtejszín, metélőhagyma, citrom, Cayenne bors, fehér bor, kaviár hozzáadásával készül. Hideg halakhoz, töltött tojásokhoz adhatjuk.

Paradicsomos tartármártás:
Majonézmártás, paradicsompüré, ketchup, citrom, porcukor, só felhasználásával készül. Hideg angolos húsfélékhez adjuk.

Ravigot mártás:
Citrom, étolaj, csemegeuborka, vöröshagyma, kapribogyó, metélőhagyma, petrezselyemzöld, tárkonylevél, só, törött fehérbors. Marhahúsokhoz, borjúvelőhöz, zöldségekhez adjuk.

Rákmártás:
Majonéz alaphoz konyak, habtejszín, rákredukció, Cayenne bors, céklalé. Rákmajonézhez, ráksalátához, egyéb rákféleségekhez adjuk.

Rákvaj:
Rákhéj (kárász), teavaj, fűszerpaprika felhasználásával készül.

Remoulade-mártás:
Majonéz alap, metélőhagyma, habtejszín, petrezselyem zöldje, citrom, tárkonylevél, csemegeuborka, Cayenne bors, mustár felhasználásával készül. Hideg halakhoz kínáljuk.

Rózsaszín zománcmártás:
Majonéz alaphoz aszpik, paradicsompüré hozzáadásával készül. Tojásételek, rákételek áthúzásához használjuk.

Sárga zománcmártás:
Majonéz, aszpik, citrom, porcukor alapanyagokból.

Svéd mártás:
Majonéz alap, habtejszín, alma, torma, Cayenne bors, fehér bor, citrom, porcukor. Sertés- vagy libasülthez adjuk.

Tejfölmártás:
Tejföl, liszt, mustár, porcukor, tojás, só alapanyagokból készül.

Tiroli mártás:
Majonéz alaphoz habtejszín, ketchup, só, fehér bor, porcukor, Cayenne bors.

Tormamártás: Ecetes torma, angol mustár, borecet, szemle, tej, tejföl, porcukor felhasználásával készül.

Tartármártás:
Majonéz alaphoz tejföl, mustár, bors, citromlé, cukor hozzáadásával.

Remuládmártás:
majonéz alapból mustárral, törött borssal, finomra vágott ecetes uborkával, vöröshagymával, kapribogyóval, petrezselyemzölddel és tárkonylevéllel.

Valentin mártás:
Majonézmártás alaphoz torma, mustár, tárkonylevél hozzáadásával készül. Hidegsültekhez adjuk.

Vigagrette-mártás:
Citrom, étolaj, csemegeuborka, vöröshagyma, kapribogyó, petrezselyem zöldje, metélőhagyma, tárkonylevél, só, őrölt fehérbors hozzávalókból készül. Salátákhoz, sültekhez, halételekhez.

Worcesteres majonézmártás:
Majonézmártás alaphoz Worcester, angol mustár, mustár, citromé, porcukor felhasználásával készül. Hideg angolos húsokhoz, hátszín, bélszín stb. mellé adjuk.

Worcesteres majonézmártás 2.
Majonézmártás, Worcester, tejföl, citrom, olajbogyó, fehér bor hozzávalókból készül. Hidegsültekhez kínáljuk.

Zöldmártás:
Majonéz, habtejszín, paraj, tárkonylevél, petrezselyem zöldje, citrom, fehér bor, Cayenne bors, porcukor, só felhasználásával készül. Halak, tojásételek, töltött paradicsom kísérője.


EGYSZERŰ MELEG MÁRTÁS
Nincs alapmártásuk. Készülhetnek zöldségekből, - gomba, paradicsom, cékla, zeller, sóska, stb. - vagy fűszernövényekből - vöröshagyma, fokhagyma, kapor, stb. Rántással, vagy habarással készítjük el a mártást. Pld. főtt húsok mellé tormamártás, sóskamártás, vagy a töltött paprika paradicsom-mártás nélkül elképzelhetetlen.


MELEG GYÜMÖLCSMÁRTÁS
Gyümölcstől függetlenül azonos módon készül mindegyik. Aromás főzés után finomhabarással sűrítjük (liszt és tej, vagy tejföl, vagy tejszín, tojássárgája, pudingpor). Vannak megszokott mártások, meggymártás,
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Címkék: felhasználásával, petrezselyemzöld, elképzelhetetlen, felhasználáséval, tojássárgájából, fűszerkivonatot, tárkonylevéllel, finomhabarással, rákféleségekhez, zöldségfélékhez, szardellapaszta, alapanyagokból, borjúgratinhoz, vöröshagymával, hidegsültekhez, pástétomfűszer, tojásételekhez, paradicsompüré, gyümölcsmártás, pástétomokhoz, szerecsendiót, hozzáadásával, alapmártáshoz, majonézmártás, csemegeuborka, narancsmártás, hozzávalókból, hideghúsokhoz, besamelmártás, ribiszkezselé, alapmártásból, szárnyasokhoz, rákmajonézhez, fűszerpaprika, marhahúsokhoz, kapribogyóval, ismertebb változatok, alaplé lehet, gratin mártáshoz, blansírozott narancshéj, eredeti francia, magyar tejföl, habtejszín közötti, legírozáshoz tejfölt, eredeti ízhatásokhoz, töltött paprika, FEHÉR MÁRTÁSOK, BARNA MÁRTÁSOK, HIDEG MÁRTÁSOK, EGYSZERŰ MELEG MÁRTÁS, MELEG GYÜMÖLCSMÁRTÁS,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.24. 17:31 Az Európai Unió 26,5 millió euró humanitárius segély küld Nigériának
01.24. 17:22 Olasz kormányfő: a tartományi választások eredménye nem befolyásolja a korm...
01.24. 17:22 Vízilabda Eb - Szerb-olasz találkozó az ötödik helyért
01.24. 17:11 Korrupciós vádak súlyemelésben - Aján Tamás: nem függesztettek fel!
01.24. 17:02 Több mint száz génhez köti az autizmust a téma eddigi legnagyobb kutatása
01.24. 17:02 Szijjártó Péter: sikeres döntés a keleti nyitás
01.24. 17:02 A nemzetközi politika kérdéseiről egyeztetett Ferenc pápa az amerikai aleln...
01.24. 16:51 Letartóztatták az erdőkertesi késelőt
01.24. 16:32 Alapjogokért Központ: komoly veszélyeket rejthet és kérdéseket vethet fel a...
01.24. 16:32 Gyöngyöspatai iskolaügy - Uniós szóvivő: különbséget kell tenni a szavak és...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Szent Fábián pápa és Szent Seb...  Harag  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Facebookon kaptam  Gyalázkodás  Piros liliomok  Csokor vázában  Hatalom  Kapcsolatunk  Jó éjszakát  2020-ban 2020-an – Önkén...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Facebookon kaptam  Nagyapám udvara hangja  Lábszag ellen - természetesen  Káposzta az antioxidáns bomba  Rózsaszín rózsák  Naplemente  Orchidea  Tettek  Téli kép  Férfi kézilabda E.B. 2020 Janu...  Facebookon kaptam  A bölcs barátsága  Szép estét  Facebookon kaptam  Téli kép  Nagyapám udvara hangja  Kapcsolatunk  Facebookon kaptam Cs Ildikót...  Facebookon kaptam  A Test és a lélek orvosa - Díj...  Mindig van egy első lépés. És ...  Téli png  ... milyen belépni szótlanul  A zsarnok gazdagsága  Nárcisztikus ember - Egyre töb...  Rózsa csokor vázában  Váci Mihály: Hidegben, hóesésb...  Az eucharisztia az ökomenikus ...  Nő orchideával  Grazban a műkorcsolya férfi r...  Havas rózsa  Női kosárlabda 01.22  Facebookon kaptam  Naplemente  Kislelkű  Kellemes kávézást  Png rózsa  Orchidea  Édesebb  A szív  Levendula csokor  Szép délutánt!  Facebookon kaptam  Bíráló bölcs  Facebookon kaptam  Női kézilabda itthoni bajnoksá...  Veseproblémákat jelző tünetek  Fogyasztó zsírégető teák  9. Parancsolat: Felebarátod há...  Alvó kutyus  Gondolatok évközi 3. vasárnapr...  Mai harmónia kártyám  Téli kép  Az ajándék (részlet) Kedves G...  Kultúra  Facebookon kaptam  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Engedd , hogy önmagam legyek ....  Havas rózsa  Szalagos fánk recept  Vízcseppes rózsa  Gyerek gügyögés  Isten velünk van  Kellemes kávézást!  Mindig van egy első lépés. És ...  Ünnepelek én is  Ismételgesd...  Ha....  Étel és ital  Az eucharisztia az ökomenikus ...  Csomóoldó Boldogasszony, imád...  Beszéd és cselekedet  Kellemes délutánt kívánok  Ókikötő Dubrovnikban  Tiziano reneszánsz olasz festő...  2. évközi hét szerda 01.22  Káposzta az antioxidáns bomba  Facebookon kaptam  Csokoládé, mint vérnyomás csök...  Facebookon kaptam Krisztina...  2. évközi hét csütörtök 01.23  Reszelt gyömbéres méz  Halló Január!  Nagyság  Kellemes délutáni pihenést  Facebookon kaptam  Téli kép  Kellemes teázást 
Bejegyzés Címkék
ismertebb változatok, alaplé lehet, gratin mártáshoz, blansírozott narancshéj, eredeti francia, magyar tejföl, habtejszín közötti, legírozáshoz tejfölt, eredeti ízhatásokhoz, töltött paprika, felhasználásával, petrezselyemzöld, elképzelhetetlen, felhasználáséval, tojássárgájából, fűszerkivonatot, tárkonylevéllel, finomhabarással, rákféleségekhez, zöldségfélékhez, szardellapaszta, alapanyagokból, borjúgratinhoz, vöröshagymával, hidegsültekhez, pástétomfűszer, tojásételekhez, paradicsompüré, gyümölcsmártás, pástétomokhoz, szerecsendiót, hozzáadásával, alapmártáshoz, majonézmártás, csemegeuborka, narancsmártás, hozzávalókból, hideghúsokhoz, besamelmártás, ribiszkezselé, alapmártásból, szárnyasokhoz, rákmajonézhez, fűszerpaprika, marhahúsokhoz, kapribogyóval, remuládmártás, tojássárgája, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 3 db bejegyzés
e év: 3 db bejegyzés
Összes: 8130 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1470
  • e Hét: 7930
  • e Hónap: 24718
  • e Év: 24718
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.