Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mennyire változatosak is a mártások????
  2014-02-16 17:08:48, vasárnap
 
   
  Mennyire változatosak is a mártások????
Azt hiszem lehet válogatni:)))) és a lentiek még csak az ismertebb változatok...

ALAPMÁRTÁSOK

Besamel mártás:
(tejmártás, fehérmártás) Vaj, liszt, tej, só, alapanyagokból készülő alapmártás.

Veloutée mártás:
(fehér-, vagy bársonyos mártás) Vaj és lisztből világos rántás készítése, és alaplével való felöntését jelenti. Az alaplé lehet: csont-alaplé, szárnyas-alaplé, hal-alaplé. Ez utóbbi esetén Velencei mártást kapunk. Főleg behúzásokhoz használják.

Hollandi mártás:
(Felvert mártás) Tojássárgájából, tejszínből és vajból vízgőz fölött készített alapmártás.

Barnamártás:
(spanyol mártás) Lepirított csontokból, alaplével, zöldségekkel készül, spanyol mártásnak is szokták nevezni.

FEHÉR MÁRTÁSOK:

Gratin mártás:
Besamel alapból, legírozva*, reszelt sajttal.

Mornay mártás:
Besamel alapból, a gratin mártáshoz még vajat és szerecsendiót adunk.

Sajtmártás:
Besamel alapból különböző sajtokkal.

Supreme mártás
Veloutée alapból, legírozva, montírozva, sóval, Cayenne borssal, citromlével ízesítve fehérhúsú szárnyas és borjúhúsból készült ételekhez, tojásokhoz, zöldségekhez adjuk.

Béarni mártás:
Hollandi alapból, tárkony, tárkonyecet hozzáadásával.

Firenzei mártás:
Hollandi alapból parajpüré hozzáadásával.

Máltai mártás:
Hollandi alapból narancslé a blansírozott narancshéj hozzáadásával.

Velencei mártás: Veloutée mártást készítünk hal alaplével, legírozva*, montírozva**, sóval, fehér borral, kevés citromlével és parajpürével ízesítjük. Fehér húsú halételek, illetve tojásételek mellé tálaljuk. Az eredeti francia recept a legírozáshoz un. ,,creme"-t használ. Háromféle ,,creme" van náluk forgalomban:
- créme - sűrűbb, mint a magyar tejföl íze, a tejföl és a habtejszín közötti állományú.
- créme aigre: a mi tejfölünkhöz hasonló ízű, csak szárazabb állományú.
-créme á foutler - habtejszín.
Tejszín helyett a legírozáshoz tejfölt használjunk, mert az eredeti ízhatásokhoz tejsavra van szükség, ami nálunk csak a tejfölben van.



BARNA MÁRTÁSOK

Egri mártás:
Barna alapmártásból Egri bikavérrel, tetejére vajat morzsolva.

Madeira mártás:
Barna alapmártás Madeira borral

Ördögmártás:
Barna alapmártáshoz fűszerkivonatot adunk.

Choron mártás:
Béarni mártáshoz kevés ketchupot kell keverni.

HIDEG MÁRTÁSOK

Barna zománcmártás:
(chaudfroid): Barna alapmártásból étkezési zselatinpor és aszpik hozzáadásával.

Bársonyos mártás:
Vaj, liszt, csontlé, vagy hallé egész bors, só alapanyagokból készül.

Besamelmártás (hidegkészítményekhez):
teavaj, liszt, tej, só felhasználáséval, alapmártás.

Bormártás:
Majonéz alapból fehérbor, só, bors, porcukor, petrezselyemzölddel.

Chantilly mártás:
Majonézmártás cukorral, citromlével.

Cumberland-mártás:
Ribiszkezselé, vörösbor, madeirabor, konyak, narancs, citrom, bors, mustár hozzáadásával készül. Vadhúsokhoz, szárnyasokhoz adjuk.

Csiki mártás:
Majonéz alaphoz gomba, cékla, alma, hagyma, citrom, só hozzáadásával. Budázott vagy roston sült halakhoz adjuk.

Csontlé:
Vegyes csont, vegyes zöldség, vöröshagyma, bors, só hozzáadásával készül.

Ecetes mártás:
Hideg húsokhoz adjuk.

Ecetes torma:
Torma, ecet, só, porcukor felhasználásával készül. Főtt húsokhoz, nyelv és sonkakészítményekhez.

Fehér zománcmártás:
(chaudfroid):Veloutée mártás alaphoz zselatin, aszpik, habtejszín hozzáadásával készül. Szárnyasok, halak stb. áthúzására.

Finom mártás:
Tartármártás alap, szardínia, ajókagyűrű, kapribogyó, csemegeuborka, tojás, kaviár hozzáadásával készül. Tojásételek, halak, stb.

Fűszeres mártás:
Majonéz mártás alaphoz többféle fűszer hozzáadásával készül. Sült angolos hideghúsokhoz adjuk.

Gribiche-mártás:
Majonéz alaphoz tojás, habtejszín, csemegeuborka, kapribogyó fűszerekkel készül. Halakhoz, tojásételekhez, húsételekhez adjuk.



Ketchupos

Majonézmártás:
Majonéz alapmártáshoz habtejszín és ketchup hozzáadásával.

Magyaros mártás:
Majonéz alaphoz pritamin, mustár, fehérbors, citromlé, habtejszín, tejföl, zöldpaprika hozzáadásával.

Majonéz:
(olaj-, vagy alapmártás): tojássárgája, olaj, citromlé, só.

Majonézmártás:
Habtejszín, citrom, bors felhasználásával készül.

Mandulás mártás:
Mandula, főtt tojássárgája, almabefőtt, citrom, porcukor, almaecet, só, habtejszín hozzáadásával. Töltött halakhoz, szárnyas-, malac-, borjúgratinhoz adjuk.

Manselle mártás:
Libamáj, zsír, vöröshagyma, só, törött fehérbors, pástétomfűszer, konyak, habtejszín felhasználásával készül. Libamájhoz, hideg pástétomokhoz adjuk.

Metélőhagyma-mártás:
Majonéz alapmártás, tojás, tejföl, metélőhagyma, só, porcukor, citrom, szemle felhasználásával készül.

Narancsmártás 1:
Narancs, só, citrom, majonéz, habtejszín, porcukor alapanyagokból. Pikáns mártás, spárgához, articsókához, egyéb zöldségfélékhez adhatjuk.

Narancsmártás 2:
Narancs, porcukor, angol mustár, száraz vörös bor, citrom, málnaszörp alapanyagokból. Vadhúsokhoz, pástétomokhoz adjuk.

Norvég mártás:
Szardellapaszta, főtt tojás, étolaj, metélőhagyma, borecet, tejföl, porcukor hozzáadásával készül. Hideg tengeri halakhoz kínáljuk.

Olasz mártás 1:
Majonéz alapmártáshoz borjúvelő, citrom, só hozzáadásával készül. Hidegsültekhez adjuk.

Olasz mártás 2:
Majonéz alaphoz tejföl, habtejszín, metélőhagyma, citrom, Cayenne bors, fehér bor, kaviár hozzáadásával készül. Hideg halakhoz, töltött tojásokhoz adhatjuk.

Paradicsomos tartármártás:
Majonézmártás, paradicsompüré, ketchup, citrom, porcukor, só felhasználásával készül. Hideg angolos húsfélékhez adjuk.

Ravigot mártás:
Citrom, étolaj, csemegeuborka, vöröshagyma, kapribogyó, metélőhagyma, petrezselyemzöld, tárkonylevél, só, törött fehérbors. Marhahúsokhoz, borjúvelőhöz, zöldségekhez adjuk.

Rákmártás:
Majonéz alaphoz konyak, habtejszín, rákredukció, Cayenne bors, céklalé. Rákmajonézhez, ráksalátához, egyéb rákféleségekhez adjuk.

Rákvaj:
Rákhéj (kárász), teavaj, fűszerpaprika felhasználásával készül.

Remoulade-mártás:
Majonéz alap, metélőhagyma, habtejszín, petrezselyem zöldje, citrom, tárkonylevél, csemegeuborka, Cayenne bors, mustár felhasználásával készül. Hideg halakhoz kínáljuk.

Rózsaszín zománcmártás:
Majonéz alaphoz aszpik, paradicsompüré hozzáadásával készül. Tojásételek, rákételek áthúzásához használjuk.

Sárga zománcmártás:
Majonéz, aszpik, citrom, porcukor alapanyagokból.

Svéd mártás:
Majonéz alap, habtejszín, alma, torma, Cayenne bors, fehér bor, citrom, porcukor. Sertés- vagy libasülthez adjuk.

Tejfölmártás:
Tejföl, liszt, mustár, porcukor, tojás, só alapanyagokból készül.

Tiroli mártás:
Majonéz alaphoz habtejszín, ketchup, só, fehér bor, porcukor, Cayenne bors.

Tormamártás: Ecetes torma, angol mustár, borecet, szemle, tej, tejföl, porcukor felhasználásával készül.

Tartármártás:
Majonéz alaphoz tejföl, mustár, bors, citromlé, cukor hozzáadásával.

Remuládmártás:
majonéz alapból mustárral, törött borssal, finomra vágott ecetes uborkával, vöröshagymával, kapribogyóval, petrezselyemzölddel és tárkonylevéllel.

Valentin mártás:
Majonézmártás alaphoz torma, mustár, tárkonylevél hozzáadásával készül. Hidegsültekhez adjuk.

Vigagrette-mártás:
Citrom, étolaj, csemegeuborka, vöröshagyma, kapribogyó, petrezselyem zöldje, metélőhagyma, tárkonylevél, só, őrölt fehérbors hozzávalókból készül. Salátákhoz, sültekhez, halételekhez.

Worcesteres majonézmártás:
Majonézmártás alaphoz Worcester, angol mustár, mustár, citromé, porcukor felhasználásával készül. Hideg angolos húsokhoz, hátszín, bélszín stb. mellé adjuk.

Worcesteres majonézmártás 2.
Majonézmártás, Worcester, tejföl, citrom, olajbogyó, fehér bor hozzávalókból készül. Hidegsültekhez kínáljuk.

Zöldmártás:
Majonéz, habtejszín, paraj, tárkonylevél, petrezselyem zöldje, citrom, fehér bor, Cayenne bors, porcukor, só felhasználásával készül. Halak, tojásételek, töltött paradicsom kísérője.


EGYSZERŰ MELEG MÁRTÁS
Nincs alapmártásuk. Készülhetnek zöldségekből, - gomba, paradicsom, cékla, zeller, sóska, stb. - vagy fűszernövényekből - vöröshagyma, fokhagyma, kapor, stb. Rántással, vagy habarással készítjük el a mártást. Pld. főtt húsok mellé tormamártás, sóskamártás, vagy a töltött paprika paradicsom-mártás nélkül elképzelhetetlen.


MELEG GYÜMÖLCSMÁRTÁS
Gyümölcstől függetlenül azonos módon készül mindegyik. Aromás főzés után finomhabarással sűrítjük (liszt és tej, vagy tejföl, vagy tejszín, tojássárgája, pudingpor). Vannak megszokott mártások, meggymártás,
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Címkék: felhasználásával, petrezselyemzöld, elképzelhetetlen, felhasználáséval, tojássárgájából, fűszerkivonatot, tárkonylevéllel, finomhabarással, rákféleségekhez, zöldségfélékhez, szardellapaszta, alapanyagokból, borjúgratinhoz, vöröshagymával, hidegsültekhez, pástétomfűszer, tojásételekhez, paradicsompüré, gyümölcsmártás, pástétomokhoz, szerecsendiót, hozzáadásával, alapmártáshoz, majonézmártás, csemegeuborka, narancsmártás, hozzávalókból, hideghúsokhoz, besamelmártás, ribiszkezselé, alapmártásból, szárnyasokhoz, rákmajonézhez, fűszerpaprika, marhahúsokhoz, kapribogyóval, ismertebb változatok, alaplé lehet, gratin mártáshoz, blansírozott narancshéj, eredeti francia, magyar tejföl, habtejszín közötti, legírozáshoz tejfölt, eredeti ízhatásokhoz, töltött paprika, FEHÉR MÁRTÁSOK, BARNA MÁRTÁSOK, HIDEG MÁRTÁSOK, EGYSZERŰ MELEG MÁRTÁS, MELEG GYÜMÖLCSMÁRTÁS,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Png kislány  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Paul David Tripp Április 19  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép estét kedves látogatóimna...  Éretlen vers  Idő  Facebookon kaptam  Png csokor  Soha ne kedvezz...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Elköszönt  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png kutya  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Rátalálsz  Jó éjszakát  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Png lepke  Mindig jusson idő nevetni  Akik bántanak téged  Alázat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png virág  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Alázat  Szép napot kívánok  Fehér virág  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Szép estét kedves látogatóimna...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Németh László tollából  Alázat  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Nem tudhatod  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Jónás Tamás – Végtelen b...  Alvó cicák  Őrizkednünk kell...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Alázat  Őrizkednünk kell...  Sokan azt tartják  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png virág  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Nagyi telefonál  Gonosz démon-álarc  Szívem tiéd  Az igazi szeretetért rendszeri...  Julian Brass gondolata  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Mai harmónia kártyám  Png kislány  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
ismertebb változatok, alaplé lehet, gratin mártáshoz, blansírozott narancshéj, eredeti francia, magyar tejföl, habtejszín közötti, legírozáshoz tejfölt, eredeti ízhatásokhoz, töltött paprika, felhasználásával, petrezselyemzöld, elképzelhetetlen, felhasználáséval, tojássárgájából, fűszerkivonatot, tárkonylevéllel, finomhabarással, rákféleségekhez, zöldségfélékhez, szardellapaszta, alapanyagokból, borjúgratinhoz, vöröshagymával, hidegsültekhez, pástétomfűszer, tojásételekhez, paradicsompüré, gyümölcsmártás, pástétomokhoz, szerecsendiót, hozzáadásával, alapmártáshoz, majonézmártás, csemegeuborka, narancsmártás, hozzávalókból, hideghúsokhoz, besamelmártás, ribiszkezselé, alapmártásból, szárnyasokhoz, rákmajonézhez, fűszerpaprika, marhahúsokhoz, kapribogyóval, remuládmártás, tojássárgája, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 147
  • e Hét: 5837
  • e Hónap: 12209
  • e Év: 63000
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.