Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tímár Zsófi muskátlija
  2014-05-13 17:34:14, kedd
 
   
  Állítólag a szőke nőknek könnyebb, a férfiak jobban felfigyelnek a világos hajra. Zsófi ezt nemigen érzékelte, mert világéletében visszahúzódó volt. Az iskolában se számították a szépek közé, nem is viselkedett úgy. Péter viszont nagyon csinosnak látta, azt hitte, egy ilyen nő szóba se fog állni vele.

De Zsófi nemcsak hogy szóba állt vele, egy év múlva feleségül is ment hozzá. Péternek még hátra volt két éve a főiskolából, úgyhogy arra gondoltak, Pestre költöznek, így lesz a legegyszerűbb mindenkinek. Az albérlet hosszú távon túl drága lett volna, Kaposvár mellé meg nem tűnt érdemesnek visszamenni. A szülők összeadtak egy másfél szobás panelre való pénzt: kezdésnek jó lesz, gondolták. A panel Kőbányán volt. Zsófi nemcsak a hosszú buszozást szokta meg nehezen, hanem a kilencedik emeletet is. Otthon mindenhová el lehetett menni gyalog vagy biciklivel, és reggel rögtön kiléphetett a kertbe.

Esténként sötétben zötykölődött a lakótelep egyforma házai között, aztán olvasgatta a disznó feliratokat a liftben. Decemberben fölvetette Péternek, hogy mi lenne, ha lenne macskájuk. Az egyik kolleganőjénél született három, egyet hazahozhatna. Egy feketét. Péter azt mondta, szó se lehet róla, ő nem akarja szagolni a macskabűzt, különben is kikaparná az új szőnyegpadlót. És ki vigyázna rá, ha ők nincsenek otthon.

Ebben mondjuk volt valami, tényleg későn értek haza minden nap. Zsófi számítógépes tanfolyamra járt, Péter egyre több munkát kapott. Azt mondta, ha félre tudnak tenni, egy-két év múlva vehetnek esetleg valami külső kerületben egy házrészt. Mind a ketten kertet szerettek volna, vagy legalább egy nagy, használható teraszt. A mostani lakásuknak még erkélye se volt, az csak a két és fél szobásakhoz tartozott. De azokat se használta senki, többnyire biciklit tároltak ott, vagy kitették a limlomot, néha a lerobbant hűtőt.

Tavasszal az egyik lakó muskátlisládákat szerelt az ablakba. Zsófinak ez nagyon megtetszett. Minden este elmondta, hogy egész más lenne, ha reggel a virágokra látna. A lakógyűlésen egyébként szóltak, hogy tilos az ablakok alá kívülről szerelt virágláda, mert veszélyes, lesodorhatja a vihar. Ám az új divat mégis terjedni kezdett az épületben. Péter nagyon unta ezt a témát: várta, hogy elmúljon, ahogy a macska-kérdés is elmúlt. Zsófi pedig tényleg nem tette többet szóvá, ahogyan semmit az utóbbi időben. Se a hétvégi kimaradásokat, se az éjszakai sms-eket, amikor Péter félálomban kinyúlt az ágyból és megnézte a kijelzőt.

Így ment ez egész tavaszig. Péter késő éjjel jött meg, hétvégenként tréningre ment, Zsófi pedig szombatonként hazautazott a szüleihez és sápadtan hallgatott a leves mellett, ha az anyjáék arról faggatták, hogy mi a baja.

Azt gondolta, a házasság ilyen. Majd lesz másmilyen is, csak ki kell várni. Nem faggatózott, nem kérdezett. Akkor, azon az estén se akart tudni semmit, mégse bírta megállni, hogy ne nyissa meg az üzenetet. Péter épp a zuhany alatt volt, hangosan szólt a fürdőszobában a rádió. Zsófi fölvette a mobilt. Képüzenet. Kinyitotta. Egy nagy mellű, fekete hajú nő félmeztelen képe volt. Állt a konyhában, nézett a képre és szinte megdermedt az idegességtől.

Két másodperc múlva megszólalt a telefon, azonnal fölvette.

- Na, hogy tetszik? - kérdezte a hang.

Valamit szeretett volna felelni, de képtelen volt megszólalni, csak szuszogott bele, aztán lerakta. Percekig állt így, még akkor se mozdult meg, amikor Péter már felöltözve kijött és megkerülve őt, benézett a hűtőbe.

Nem bírt mit mondani, hiába fogalmazgatta magában sorra a lehetséges kezdőmondatokat.

Zárómondatok se lettek, a férje egyetlen szó nélkül költözött el, amikor ő nem volt otthon. Nem volt sok cucca egyébként, egy sporttáskában elfért minden. A közösen vett Ikea-bútorokat ott hagyta, egyedül a tévéállványért jött vissza valamikor.

Küldött egy-két e-mailt, de Zsófi nem válaszolt rájuk, így aztán nem próbálkozott többet. Tavasszal megint üzent, hogy szeretne közös megegyezéssel elválni. Zsófi erre se reagált: úgy viselkedett, mint aki nem vesz tudomást a saját életéről. Ment, csinálta a dolgát, rendben tartotta a félig üres lakást, időnként hazautazott. Aztán ezek a látogatások is megritkultak, mert nem bírta elviselni, hogy a szülei folyton Pétert szidják, hogy állandóan sajnálkoznak és azt emlegetik, hogy Zsófinak tovább kellene lépnie. Az volt a legrosszabb, amikor az unokákkal jöttek, meg a harminc fölötti szülések kockázatával: ilyenkor rendre a szomszédok rémtörténetei következtek halva született csecsemőkről és nyitott gerincről. Zsófi ezekre se szólt semmit, csak felállt az asztaltól és kiment, egy idő után pedig havi egy alkalomra ritkította a látogatásokat.

Egy év múlva Péter ismét küldött pár békülékeny, tapogatódzó üzenetet. Nem jött rájuk válasz. Abban se volt biztos, hogy a felesége nem változtatta-e meg az email-címet, elvégre semmi oka nem volt rá, hogy továbbra is egy zsofipeter nevű postafiókot tartson fenn. Hívni nem merte, azt gondolta, úgyse venné fel.

Egy délután arra ment kocsival, felnézett a kilencedikre. Soha még tisztábban nem érezte, hogy szereti a feleségét. Akkor már hónapok óta egyedül volt, azoktól az alkalmi nőktől eltekintve, akiket reggel elvitt egy pontig a városban és soha többé nem hívott.

Elővette a kesztyűtartóból a kulcsot és arra gondolt, fölmegy a régi lakásba. Szinte biztos volt benne, hogy a felesége úgyis rég kicserélte a zárat. Csak abban bízott, nem lesz tanúja a próbálkozásnak. Hogy nem lesz a lépcsőházban valami idegen, aki betörőnek nézi, vagy látásból ismert régi szomszéd, aki kajánul figyeli.

Hevesen vert a liftben a szíve. Felért, odalépett a lakásajtóhoz. Elővette a kulcsot, sikerült beillesztenie. Kinyílt. Hirtelen pánik fogta el, hogy mit talál majd odabent.

Érdekes, egészen eddig a pillanatig meg se fordult a fejében, hogy Zsófi esetleg már valaki mással van. Most viszont váratlanul rátört az aggodalom, hogy egy idegen férfi holmijai lesznek a lakásban.

Az előszobában megcsapta az ismerős illat. A felesége illata. Levette a cipőjét, megilletődve állt a kövön. Elindult először a konyhába, aztán be a hálóba. Az ágy csak az egyik felén volt megvetve és letakarva egy pléddel. Rend volt mindenütt, a nappaliban egy nyitott szárítón öblítő illatú női holmik lógtak. A lilás magas sarkú cipőt a fal mellett nem ismerte: ez még nem volt meg, amikor elment. Ránézett a vekkerre: délután három volt, az ébresztő pedig hatra volt beállítva.

Arra gondolt, hogy kéne hagyni valami üzenetet. Virágot. Vagy mondjuk egy kismacskát. Zsófi úgyis mindig macskát akart. A nőnek, egyébként, akivel fél évig élt, volt egy macskája, és tulajdonképpen meg lehetett szokni. Ekkor hirtelen eszébe jutott valami. Hirtelen felpattant, belelépett a cipőbe és próbálta végiggondolni, hol van itt a közelben valami barkácsáruház. Eszébe jutott, hogy pár percre innen van egy, pörgetni kezdte magában, hogy mi mindenre lesz szüksége.

Amikor az elárusító azt kérdezte, futómuskátlit akar-e agy simát, nem tudta megmondani. Azt válaszolta, hogy rendeset. Az eladó megvetően vállat vont, adott neki tíz tövet. Virágföldből túl sokat vett, három tizenkét literes zacskót. A ládákhoz tartozott valami hosszúkás műanyagalátét is, a tartóvashoz pedig csavarok és tipli. Azt külön mondták, hogy a betonfalhoz másmilyen kell, de ezt már tudta, mert amikor beköltöztek, ő fúrta fel a fürdőszobaszekrényt. Haza kellett még kanyarodnia a fúrókészletért, ráadásul visszafelé dugóba került. Fél öt múlt, mire megint kiléphetett a kilencediken a liftből. Kétszer kellett fordulnia a holmikért, aztán lóhalálában nekilátott a meglepetésnek. Először a hálószoba ablaka alá szerelte fel a hosszabbik ládát. Elég sok földet kiszórt, a porszívót meg egyszerűen nem találta, úgyhogy kézzel söprögette össze a maradékot a szőnyegpadlóról. Aztán az jutott eszébe, hogy a konyha lenne a legfontosabb. Ha Zsófi este leszáll a buszról és elindul a hosszú utcán hazafelé, akkor már messziről látja majd az ablakot. Fel fog nézni a kilencedikre és érteni fogja, mi történt. És akkor még mindig eldöntheti, hogy telefonáljon, vagy egyenesen hazamenjen. Ez az, a konyhaablakba muszáj tenni! Ha a két rövidebb ládát fölrakja, együtt szélesebbek lesznek, mint az ablak, de kicsit kihajolva a két véget is meglehet öntözni. Az elsőt hamar fölerősítette, a másodikkal viszont vacakolni kellett. A láda pereme megakadt valamiben és az istennek nem kattant bele a fém tartóba. Péter felállt az asztalra és kijjebb csúszott, hogy ránehézkedjen. A föld még hátravolt, oda volt készítve a nejlonzsákban. Éppen ránehézkedett a bal oldali vasra, hogy helyére nyomja a ferde ládát, amikor meglátta lent Zsófit. Elég közel volt már, jött a megálló felől, át a zebrán. Nem nézett föl, valami szatyor volt a kezében.

Egyszerre értek a ház előtti járdára, férj és feleség. Zsófi nem értette, mi történt. Még akkor se fogta fel, mi ez a hirtelen csődület, amikor fölpillantva észrevette a nyitott ablakot és az üres virágládákat.
Tóth Krisztina szerző
 
 
0 komment , kategória:   novellák, gondolatok, versek  
Címkék: muskátlisládákat, kesztyűtartóból, szőnyegpadlóról, kezdőmondatokat, fúrókészletért, tévéállványért, tulajdonképpen, próbálkozásnak, kolleganőjénél, meglepetésnek, rémtörténetei, szombatonként, barkácsáruház, fölerősítette, fogalmazgatta, ránehézkedjen, nejlonzsákban, ránehézkedett, látogatásokat, megegyezéssel, fürdőszobában, szőnyegpadlót, beillesztenie, futómuskátlit, sporttáskában, végiggondolni, konyhaablakba, legegyszerűbb, kimaradásokat, műanyagalátét, világéletében, legfontosabb, megritkultak, lépcsőházban, virágládákat, lesodorhatja, szőke nőknek, férfiak jobban, világos hajra, szépek közé, legegyszerűbb mindenkinek, albérlet hosszú, szülők összeadtak, másfél szobás, panel Kőbányán, hosszú buszozást, kilencedik emeletet, lakótelep egyforma, disznó feliratokat, egyik kolleganőjénél, ketten kertet, mostani lakásuknak, Tímár Zsófi, Tóth Krisztina,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
10.19. 19:22 Önkormányzat 2019 - Ismét tüntettek Borkai Zsolt ellen Győrben
10.19. 19:22 Férfi kézilabda BL - A Veszprém kilenc góllal legyőzte a címvédő Vardart
10.19. 19:12 Labdarúgó NB I - Lanzafame fejesével nyert Zalaegerszegen a Honvéd
10.19. 19:12 Labdarúgó NB I - Nem esett gól az éllovas és a második helyezett mérkőzésén
10.19. 19:07 Női kosárlabda NB I - DVTK-siker Zalaegerszegen
10.19. 19:03 Salvini: a Liga vezette olasz jobboldal készen áll a kormányzásra
10.19. 19:02 Labdarúgó NB I - A Puskás Akadémia hatgólos meccsen verte a Paksot
10.19. 19:02 Labdarúgó NB I - Megszakította nyeretlenségi sorozatát a Debrecen
10.19. 19:02 Labdarúgó NB I - Kaposváron nyert a Kisvárda
10.19. 18:52 Traktornak ütközött és meghalt egy motoros Tapolcánál
Tudjátok ?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
még több kérdés
Blog Címkék
Mai harmónia kártyám  Karinthy Gábor - Őszi dal        Stoffán György: Önvizsgálat, v...      Londíner      Virágos szép napot , hetet  Facebookon kaptam    Ünnepelünk  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam            Boldogság...            28. évközi hét csütörtök 10.17  Ferenc pápa: Ne akadályozzuk a...  Szèp estét kedves látogat...      Facebookon kaptam  Reviczky Gyula: Imakönyvem.. ...      Png őszi fa    Facebookon kaptam    Ferenc pápa: Ne akadályozzuk a...              Boldogság...      Png nő        Az IGAZSÁGHOZ 17 év kellett! K...  Őszi kép  Piros rózsa      Napraforgó csokor  Az idő elszállt, csak emlékeim...      Elfogadom az örökös mosolyt  Png csokor    Őszi levél  Png csokor    Az IGAZSÁGHOZ 17 év kellett! K...          Aranyosi Ervin: Megélés  Mindig annak lesz legtöbbje    Ne féljünk a szívünktől    Dió gyógyhatásairól      Png nő  Jó reggelt , szép napot    Facebookon kaptam    Boldog szülinapot a ma ünneplő...      Facebookon kaptam      Legyen kiváló a csütörtök      Virágos szép napot , hetet    Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
szőke nőknek, férfiak jobban, világos hajra, szépek közé, legegyszerűbb mindenkinek, albérlet hosszú, szülők összeadtak, másfél szobás, panel Kőbányán, hosszú buszozást, kilencedik emeletet, lakótelep egyforma, disznó feliratokat, egyik kolleganőjénél, ketten kertet, mostani lakásuknak, lerobbant hűtőt, egyik lakó, virágokra látna, lakógyűlésen egyébként, utóbbi időben, hétvégi kimaradásokat, éjszakai sms-eket, leves mellett, anyjáék arról, házasság ilyen, zuhany alatt, nagy mellű, lehetséges kezdőmondatokat, férje egyetlen, sporttáskában elfért, közösen vett, tévéállványért jött, saját életéről, félig üres, szülei folyton, unokákkal jöttek, harminc fölötti, szomszédok rémtörténetei, alkalomra ritkította, zsofipeter nevű, délután arra, alkalmi nőktől, régi lakásba, felesége úgyis, lépcsőházban valami, idegen férfi, előszobában megcsapta, ismerős illat, felesége illata, egyik felén, nyitott szárítón, lilás magas, ébresztő pedig, közelben valami, eladó megvetően, ládákhoz tartozott, tartóvashoz pedig, betonfalhoz másmilyen, hálószoba ablaka, hosszabbik ládát, jutott eszébe, konyha lenne, hosszú utcán, konyhaablakba muszáj, elsőt hamar, másodikkal viszont, láda pereme, ferde ládát, megálló felől, hirtelen csődület, nyitott ablakot, üres virágládákat, muskátlisládákat, kesztyűtartóból, szőnyegpadlóról, kezdőmondatokat, fúrókészletért, tévéállványért, tulajdonképpen, próbálkozásnak, kolleganőjénél, meglepetésnek, rémtörténetei, szombatonként, barkácsáruház, fölerősítette, fogalmazgatta, ránehézkedjen, nejlonzsákban, ránehézkedett, látogatásokat, megegyezéssel, fürdőszobában, szőnyegpadlót, beillesztenie, futómuskátlit, sporttáskában, végiggondolni, konyhaablakba, legegyszerűbb, , ,
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 18 db bejegyzés
e év: 312 db bejegyzés
Összes: 8086 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 108
  • e Hét: 3476
  • e Hónap: 9408
  • e Év: 146039
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.