Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Storke
  2014-06-05 14:35:06, csütörtök
 
   
  A stroke a harmadik leggyakoribb halálok a világon. A stroke az agyi erek működésében kialakult elváltozások következtében alakul ki. Az agy valamely területének vérellátása olyan mértékben lecsökken vagy megszakad, hogy átmeneti vagy végleges funkciókárosodást okoz. A vérellátás zavarát leggyakrabban valamilyen akadály, pl. vérrög okozza.

Stroke kialakulása

Kialakulás szempontjából két csoportja van, egyik az vértelen, azaz iszkémiás stroke (oxigén hiányos állapot), másik pedig a vérzéses stroke. Iszkémiás stroke úgy alakul ki, hogy az agyszövet nem jut elegendő oxigénhez a pangó véráram miatt. A vérzéses stroke, azaz az agyvérzés akkor jön létre, ha az agyi artéria elreped és vérzik.

Az artérián kívüli vér a koponyán belül nyomást kelt, amely összenyomhatja az ép agyterületeket, így a vér nem jut el az agyban a megfelelő helyre. Trombotikus stroke-ról akkor beszélünk, ha a vérrög, amely elzárja a vér útját helyben keletkezik. Ezzel szemben az embólikus stroke során a vérrög nem helyben keletkezik, tehát a véráram sodorja az agyi artériába.

Tünetek
A stroke hirtelen alakul ki, sok esetben erre intő tünetek nélkül. Fontos azonban, hogy a legapróbb furcsaságra is figyeljünk. Előjel lehet az átmeneti keringési zavar, a végtagok, arc hirtelen fellépő érzéketlensége, zsibbadása, egyik testfél zsibbadása, amely jól elhatárolható a másik testféltől. Hirtelen fellépő látászavarok, elhomályosodó látás, kettős látás, beszédértési zavarok, szédülés, szokatlan fejfájás, szemek közti fájdalom, arcfájdalom, zavartság, memóriazavar figyelmeztethet a kialakuló elváltozásokra.

Stroke kezelése
Biztos diagnózist a vér laboratóriumi vizsgálatával, CT-vel, MRI-vel, érfestéssel állítanak fel. A kezelés annál eredményesebb, minél előbb felismerésre kerül a stroke és megfelelő orvosi segítséget kap a beteg. Iszkémiás stroke esetén a gyógyszeres kezelés a trombózis feloldására és az ér megnyitására irányul. Stroke centrumokban előfordul a vérrög érkatéterrel történő műszeres eltávolítása is. A vérzéses stroke esetén a vérömlenyt idegsebészeti osztályon sebészeti úton eltávolítják.

Megelőzés
Mint ahogy a legtöbb súlyos betegség, a stroke legjobb kezelési módja is a megelőzés. Számos rizikófaktor ismert. Az életkorral a stroke rizikója is nő, emellett magas vérnyomás, diabétesz, érelmeszesedés, szív- és érrendszeri betegségek, dohányzás, mozgásszegény életmód, mértéktelen alkohol- és gyógyszerfogyasztás, stressz is mind növelik a kialakulás kockázatát.
Próbáljuk meg a stresszt megfelelően levezetni, kezelni, az említett betegségeket elkerülni, illetve ha már jelen vannak, optimálisan kezelni.

A gyógyulási esélyek attól is függenek, a stroke mely agyi területet érintette, mekkora kiterjedésben, a beteg immunrendszere mennyire erős, megfelelő kezelést kapott-e a megfelelő időben.
közzétette-
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Címkék: figyelmeztethet, érzéketlensége, elváltozásokra, érelmeszesedés, immunrendszere, agyterületeket, összenyomhatja, mozgásszegény, leggyakrabban, eredményesebb, laboratóriumi, vizsgálatával, idegsebészeti, következtében, szempontjából, kiterjedésben, elhatárolható, elhomályosodó, eltávolítása, betegségeket, leggyakoribb, érkatéterrel, centrumokban, megnyitására, felismerésre, látászavarok, eltávolítják, rizikófaktor, elváltozások, beszédértési, memóriazavar, furcsaságra, érrendszeri, megfelelően, mértéktelen, kialakulása, harmadik leggyakoribb, agyi erek, vérellátás zavarát, vérzéses stroke, pangó véráram, agyvérzés akkor, agyi artéria, artérián kívüli, koponyán belül, megfelelő helyre, embólikus stroke, véráram sodorja, agyi artériába, stroke hirtelen, legapróbb furcsaságra, átmeneti keringési,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Alázat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Éretlen vers  Jó éjszakát  Nem méltó hozzád  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Reggel van  Alázat  Nevem  Reggel van  Nem számIt  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Png virág  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Neked tudnod kell  Popper Péter szavai  Tavaszi kép  Még csak most kezdődik a nap  George Gordon Lord Byron: Inez...  A kételkedés kezelése  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Paul David Tripp Április 21  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Sose bánj semmit  Ágai Ágnes – Csendélet  Makszim Gorkij gondolata  Nem tudhatod  Nevem  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Hiányzik  Leonardo da Vinci gondolata  Nevem  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Rátalálsz  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Kaffka_Margit  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szép napot kívánok  Alázat  Még csak most kezdődik a nap  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Alázat  Png cica  Csak a fogyatkozás látható  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  A televizió nem a kultúrát kép...  Fehér virág  Idő  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Radikális szeretet  Akarat  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Png telefon  A boldog családok mind hasonló...  Szívem  Jó éjszakát  Png csokor  Adakozás  Facebookon kaptam Krisztinától 
Bejegyzés Címkék
harmadik leggyakoribb, agyi erek, vérellátás zavarát, vérzéses stroke, pangó véráram, agyvérzés akkor, agyi artéria, artérián kívüli, koponyán belül, megfelelő helyre, embólikus stroke, véráram sodorja, agyi artériába, stroke hirtelen, legapróbb furcsaságra, átmeneti keringési, másik testféltől, kialakuló elváltozásokra, kezelés annál, gyógyszeres kezelés, trombózis feloldására, vérrög érkatéterrel, vérömlenyt idegsebészeti, legtöbb súlyos, stroke legjobb, stroke rizikója, kialakulás kockázatát, stresszt megfelelően, említett betegségeket, gyógyulási esélyek, stroke mely, beteg immunrendszere, megfelelő időben, figyelmeztethet, érzéketlensége, elváltozásokra, érelmeszesedés, immunrendszere, agyterületeket, összenyomhatja, mozgásszegény, leggyakrabban, eredményesebb, laboratóriumi, vizsgálatával, idegsebészeti, következtében, szempontjából, kiterjedésben, elhatárolható, elhomályosodó, eltávolítása, betegségeket, leggyakoribb, érkatéterrel, centrumokban, megnyitására, felismerésre, látászavarok, eltávolítják, rizikófaktor, elváltozások, beszédértési, memóriazavar, furcsaságra, érrendszeri, megfelelően, mértéktelen, kialakulása, érfestéssel, területének, feloldására, arcfájdalom, működésében, vérellátása, optimálisan, trombotikus, gyógyszeres, keletkezik, testféltől, betegségek, zsibbadása, diagnózist, segítséget, vérömlenyt, figyeljünk, életkorral, valamilyen, kialakulás, kockázatát, vérellátás, közzétette, gyógyulási, megszakad, embólikus, elkerülni, iszkémiás, előfordul, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2552
  • e Hét: 5419
  • e Hónap: 11791
  • e Év: 62582
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.