Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A mezsgyén 2. rész
  2014-07-26 19:26:32, szombat
 
   
  A sors vetítőjében peregtek a filmek. Visszarepítették az egyetemi évekbe. Gondolatai elidőztek a vizsgák előtti drukknál, majd az eredményhirdetés utáni dorbézolásoknál. Hirtelen megelevenedtek a képek. Kedvenc helyükön a Várban lévő kisvendéglőben találta magát. Orrában érezte a cigaretta füsttel, és az ételszaggal keveredett falakból áradó dohos, fojtó szagot. Fülében felcsendültek a zongorista rekedt hangú dallamai. Ízlelőbimbói érzékelték a porhanyósra sütött, ropogós bőrű, sült csülök mennyei ízét. A pincéreket még most is felismerné. Zoltán egy hasonló vacsora közben kérte meg a kezét. Sokáig mennyasszonykodott, ami avval az előnnyel járt, hogy a kollégium legfelső emeletén sikerült kibumlizniuk egy kétágyas szobát, ott, ahol a házas hallgatók élek. Nem sokan voltak. Mindössze három pár, három szoba, közös konyhával, és vizesblokkal. Számukra ez maga volt a paradicsom. Ilyen körülmények között csiszolódtak össze. Életük legboldogabb időszakaként emlékeznek vissza azokra az évekre. Még a menzával sem elégedetlenkedtek, egyikük sem volt válogatós, falusi gyerekként mindenevővé váltak.
Eget rengető szerelem volt az övék, legalábbis így emlegették. A nagy szeretkezések után néha nyakukba vették a várost, járták a budai éjszakát, majd betértek egy olcsó kisvendéglőbe, ahol összebújva hallgatták a rekedt zongoristát. A következő pillanatban elszakadt a film, s visszatért a mába. Csülök Pékné módra. Határozta el magát, az lesz az ünnepi ebéd, amikor a férje hazatér. Elszégyellte magát, negyven éve nem volt képes megtanulni, hogyan kell elkészíteni a párja kedvencét. Pár éve vett ugyan egy cserépedényt, azóta mennyi marhaság jutott az eszébe, mit lehet benne sütni, de a csülök kimaradt. Most már megtanulja, döntötte el, és meglepi a családot. Tudja, ez bizony nem diétás étel, azért talán nem árt meg belőle néhány falat. Minden esetre előtte kikéri az orvos tanácsát, ehet-e belőle a beteg. Nem volt soha konyhatündér, sokszor mindenki ott evett ahol, délidőben tartózkodott. A gyerekek, napközisek, majd menzások lettek, ők a cégnél ebédeltek. Néha egy rosszabb ebéd után, otthon meleg vacsorát készítettek. Hétvégeken, pedig felváltva utaztak a nagyikhoz, ameddig ez megadatott nekik. Alkalmanként felkerekedtek és ünnepélyes keretek között megebédeltek egy étteremben. A régi kisvendéglők hangulata azonban soha nem tért vissza. Ha már arra sem volt indíttatásuk, hogy lemenjenek valahova, akkor hozattak valamit. A fiúknak ez jobban tetszett, nem kellett hozzá átöltözni.
Idáig jutott gondolataiban, mikor az órára nézve megállapította, indulhat is vissza. Vajon mire ér oda? A félelem páncélként szorította össze a gyomrát.
Sokat jelentett az a pár perc, amit a kórteremben tölthetett. Az osztályos orvos azt mondta, várhatóan jól alakul a helyzet, kiegyenlített a keringése, az életfontosságú szervek nem károsodtak.
Amint férje ágyához ért, Zoltán ismét beszélni kezdett.
- Valamit el kell mondanom, - kezdett hozzá.
Ahogyan a mondat elhagyta a száját, a gépek megbolondultak. Az egyenletes rövid csipogás, felgyorsult, égtelen galoppba kezdet. A görbék ritmusos tánca vészjelző rángatózásra kezdett. Az ápolónő azonnal ott termett.
- Kérem, egy szót sem tovább, ne izgassa fel magát. Most nem szabad beszélnie és mozognia, nyugalomra van szüksége. - szólt határozottan, mégis barátságosan.
Pár pillanatig a monitorral szemezett, majd a zsebéből elővette a jegyzetét és írt valamit, amit a megfigyelőlapon is rögzített, és az orvosi szoba felé vette az irányt. Mire az orvossal visszatértek, a görbék már békésen keringőztek. Az orvos ránézett a képernyőre, ellenőrizte az adatlapot, és távozott.
A némaságra ítélt férfi szeméből könnypatak fakadt, sós könnye végigfolyt arcának redőjén. Felsége nem győzte törölgetni, és vigasztalni a láthatóan kétségbeesett férfit.
- Kérlek, nyugodj meg, meglásd minden rendben lesz. Majd otthon mindent elmondhatsz. - suttogta.

Letelt a látogatási idő.
A fiai otthon türelmetlenül várták. Mindenről részletesen beszámolt. Zoltán a nagyobbik fiú ideges lett.
- Anyu gondolkozz, mit akarhat Apa annyira elmondani. Talán jó lenne, ha mégis megtehetné. Soha nem láttam őt elgyengülni, most pedig Te sírni láttad.
- Anya, Te láttad máskor is Apát sírni? - kérdezte rögtön Attila.
- Nem, gyerekek, soha nem láttam. Valóban nagyon fontos lehet, ha annyira ragaszkodik hozzá, hogy mielőbb közölje velem.
Még sokáig beszélgettek, későre járt, amikor Zoltán elindult a garzonjába.
- Egy hónap múlva költözünk, kezdheted a dobozolást. - szólt oda az öccsének búcsúzásként.
- Most ez egyáltalán nem fontos. -válaszolt a kisebb fiú.
Zoltán egy közeli lakóparkban vásárolt új lakást, ahová a barátnőjével költözik. Attila mehet az apai nagyanyjuk után örökölt garzonba, Zoli helyére. A szülők ezután ketten maradnak. Az asszony nem folyt bele fiai tőmondatos beszélgetésébe. Azon morfondírozott, milyen furcsa lesz ketten ülni a nagy asztalnál, így is egyre ritkábbak lettek a hosszú éjszakába nyúló nagy beszélgetések, mióta kis Zoli nem él velük.


Folytatás következik
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: eredményhirdetés, visszarepítették, dorbézolásoknál, megfigyelőlapon, beszélgetésébe, megelevenedtek, megállapította, életfontosságú, morfondírozott, megbolondultak, kisvendéglőben, szeretkezések, kisvendéglőbe, felcsendültek, kiegyenlített, türelmetlenül, kétségbeesett, gondolataiban, beszélgetések, felkerekedtek, időszakaként, határozottan, rángatózásra, cserépedényt, legboldogabb, kibumlizniuk, ízlelőbimbói, búcsúzásként, barátnőjével, visszatértek, alkalmanként, barátságosan, elszégyellte, kisvendéglők, csiszolódtak, tartózkodott, sors vetítőjében, egyetemi évekbe, vizsgák előtti, eredményhirdetés utáni, cigaretta füsttel, ételszaggal keveredett, zongorista rekedt, porhanyósra sütött, hasonló vacsora, előnnyel járt, kollégium legfelső, kétágyas szobát, házas hallgatók, nagy szeretkezések, budai éjszakát, olcsó kisvendéglőbe, Csülök Pékné,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Különleges  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Anyámról való emlékek  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Nem kell hozzá fürdőruhás  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Paul David Tripp Április 14  Vidámság  Vidámság  Robert Merle tollából  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Tanmese  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  jó reggelt  Hamvas Béla  Hamvas Béla  Szép álmokat!  Szeretem ujjad karcsuságait,  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Ott van  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Szabó T. Anna - Pitypang  Ady Endre - Mindegy átka  Szép estét  Facebookon kaptam  Magamnak  Andrássy Réka - A bolond Böske  Magamnak  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Önmaga ellenére  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Baranyi Ferenc - N i n c s  Paul Éluard - És egy mosoly  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Csend  Mindig lesz olyan  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  különleges  Martin Buber, A haszidim meséi  Az ókori görögök sebkezelésre ...  James Allen  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam Krisztinától  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Alvó cicák  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Somlyó Zoltán - Orgonával  Anyámról való emlékek  Andrássy Réka - A bolond Böske  Spenót fasírttal  Esterházy Péter: Harmonia c...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Kertem  Nem kell hozzá fürdőruhás  Borzasztó  Szép estét kedves látogatóimn... 
Bejegyzés Címkék
sors vetítőjében, egyetemi évekbe, vizsgák előtti, eredményhirdetés utáni, cigaretta füsttel, ételszaggal keveredett, zongorista rekedt, porhanyósra sütött, hasonló vacsora, előnnyel járt, kollégium legfelső, kétágyas szobát, házas hallgatók, nagy szeretkezések, budai éjszakát, olcsó kisvendéglőbe, rekedt zongoristát, következő pillanatban, ünnepi ebéd, férje hazatér, párja kedvencét, csülök kimaradt, orvos tanácsát, cégnél ebédeltek, rosszabb ebéd, régi kisvendéglők, órára nézve, félelem páncélként, kórteremben tölthetett, osztályos orvos, életfontosságú szervek, mondat elhagyta, gépek megbolondultak, egyenletes rövid, görbék ritmusos, ápolónő azonnal, monitorral szemezett, zsebéből elővette, orvosi szoba, orvossal visszatértek, orvos ránézett, némaságra ítélt, láthatóan kétségbeesett, fiai otthon, hónap múlva, öccsének búcsúzásként, közeli lakóparkban, barátnőjével költözik, apai nagyanyjuk, szülők ezután, nagy asztalnál, hosszú éjszakába, eredményhirdetés, visszarepítették, dorbézolásoknál, megfigyelőlapon, beszélgetésébe, megelevenedtek, megállapította, életfontosságú, morfondírozott, megbolondultak, kisvendéglőben, szeretkezések, kisvendéglőbe, felcsendültek, kiegyenlített, türelmetlenül, kétségbeesett, gondolataiban, beszélgetések, felkerekedtek, időszakaként, határozottan, rángatózásra, cserépedényt, legboldogabb, kibumlizniuk, ízlelőbimbói, búcsúzásként, barátnőjével, visszatértek, alkalmanként, barátságosan, elszégyellte, kisvendéglők, csiszolódtak, tartózkodott, vizesblokkal, indíttatásuk, konyhatündér, megebédeltek, beszélgettek, lakóparkban, zongoristát, ellenőrizte, porhanyósra, elgyengülni, vigasztalni, pillanatban, mindenevővé, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 38 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 514
  • e Hét: 4024
  • e Hónap: 5919
  • e Év: 56710
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.