Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ezüstszekér felé
  2014-08-01 17:54:36, péntek
 
   
  Lélek Sándorné Ekpafat: A lélek húrja 2. rész


A Nap korongecsetjével aranyfényben hullámzó csíkokat festetta szoba falára a kertből vidám madárcsicsergés hallatszott. A nyári szellő lágyan megcirógatta az asszony talpát. Cihelődni kezdett. Öltözködés közben leheletfinom fuvallatot érzett a lábszárán. Jókedvűen üdvözölte a láthatatlan jövevényt. Szemével a pórázt kereste, ami évek óta ugyanazon a helyen lóg a fogason. A szíj mozgásba lendült, majd kis idő múlva leállt. Elmosolyogta magát - hát Ő is eljött elköszönni. Leült, és szavaival a lábát simogató fuvallathoz fordult:
- Isten hozott, régen beszélgettünk és az álmaimban is egyre ritkábban látlak. Kis csibész hol csavarogsz, nagyon jó helyed lehet ott fent, ha meg feledkezel rólam. Nagyon hiányzol. Emlékszel még az első találkozásunkra? Ilyen idő tájt lehetett akkor is. Talán évfordulónk van és figyelmeztetni jöttél? Bocsáss meg, a pontos napra már nem emlékszem látod öregszem és olykor már az emlékezetem is cserbenhagy, de ne félj az együtt töltött éveket soha nem felejtem el, csak a hónapok napjait törölte ki a rohanó idő.
Az első gazdiddal a menhelyre tartottál, amikor megláttalak. Kéttenyérnyi fekete szőrmók voltál, szomorú gombszemekkel és nagy göndör fürtös fülekkel. Apró lábaidat barna kis csizma díszítette. Pár lépést tébláboltál körülöttem aztán fejed a lábamra hajtottad és elaludtál. Bokámon éreztem forró leheleted és kicsi szíved gyors dobogását. Nyújtottam a beszélgetés fonalát, mert tudtam, mind kettőnknek időre van szüksége, hogy meghozzuk a döntést. Te kiválasztottál, majd hamarjában elaludtál, hogy megkíméld magad az esetleges elutasítástól. Megvallom féltem, hogy a család feje nem egyezik bele az örökbefogadásodba. Csatáztak érvek és ellenérvek, de a végén nekünk állt a zászló és ez volt a lényeg. Mire felébredtél, a ,,személyi igazolványodként szolgáló oltási lapodat" megkaptuk és elindultunk az új otthonod felé. Amint becsuktuk magunk mögött az ajtót ismerősként jártad be az egész lakást, mintha oda születtél volna. Pár perc múlva kiválasztottad a helyedet és beilleszkedtél a család életének körforgásába. Háládat hűséggel és ragaszkodásoddal fejezted ki.
Az elején néha nehezteltem rád megvallom, mert engem semmibe vettél, amikor megérkezett a falkavezér, de belenyugodtam a sorsomban. Az én szerepem az lett a családban, hogy szolgáljalak benneteket. Gyönyörű évek következtek. A szerepek lassan felcserélődtek, Te lettél a főnök, mi pedig az alkalmazottak. Lestük a gondolataidat, elnéztük a csibészséged, és boldogok voltunk, ha láttuk jól érzed magad. Kiérdemelted a magas titulust, szorgalmasan végezted a dolgodat, védtél bennünket és éberen őrizted a házat.
Kilenc évesen beteg lettél, egyre többet pihentél, szomorú szemekkel kértél segítséget. Az orvos megváltozhatatlan tényként közölte: gyógyíthatatlan betegségben szenvedsz, soha többé nem lépcsőzhetsz és életed végéig drága gyógyszerekre lesz szükséged. Feltette a drámai kérdést vállaljuk-e? Mert ha nem, akkor könnyítsük, meg az utadat és előzzük meg a szenvedésed, mielőtt lebénulsz. Egy pillanatig sem volt kérdés a döntésünk. Megkezdődött a kezelésed a versenyfutás az idővel. Még aznap felcipeltük a nagy lajtorját a pincéből, - amiről az ereszcsatornát tisztítottuk a tél beállta előtt a lehullott levelektől -. Elfektettük a lépcsőn. Szerencsére egy öreg asztallapot, meg egy kiszolgált is gyúrótáblát is találtunk mellé, ez elégnek bizonyult a mozgáskorlátozott feljáródhoz, akadt hozzá egy piros csíkos gyapjú futószőnyeget, amit ráterítettük. Mint egy kiskirály, úgy lépkedtél fel rajta pár perc múlva. Másnap az orvos alig akart hinni a szemének, amint meglátta, hogyan oldottuk meg a lépcsőkímélő közlekedésed. Hamar megszoktad, eszedbe sem jutott, hogy a feljáród mellett lépcső is létezik.
Minden hónapban megjelent a doktor a gyógyszereddel. Hálás voltál a gondoskodásért, kicsit húztad a hátsó feledet, de ugyanúgy játszottál, mint a betegséged előtt. Múltak az évek, a gyógyszerek és a tünetek szaporodtak, a tested gyengült, látásod és hallásod is megromlott.
Hideg tél volt, november utolsó napja, embert próbáló fagy, a talaj kőkemény.
Azon a reggelen a konyháig araszoltál, ahol feladtad, összerogytál és nem tudtál többé felállni. Szőnyeget terítettünk alád, nem sokkal később elaludtál. Örökre.
Úgy éreztük, mi is veled halunk. Egész délelőtt készült a sírod a kert végében, a fagyos föld nehezen engedett az ásónak. Nem adtuk fel, ott volt a helyed közöttünk, különben nem tudtuk volna követni az utadat. Délutánra végeztünk. Álltunk a hantnál mécsest gyújtottunk, megköszöntük a szolgálatod, a hűségedet, és ígéretet tettünk, nem lesz helyetted ,,másik", hiszen hozzád hasonló úgy sem létezik. Nehéz napok következtek fájt a hiányod, sokat emlegettünk. Egy-egy eldugott játékod előkerült a legváratlanabb pillanatban, a te műved lehetett, hogy biztosítsál bennünket nem mentél el örökre, csak előre. Akkoriban sűrűn éreztem selymes szőröd tapintását a lábamon, éppen úgy, mint, most a fuvallatot. A póráz is mindig jelzett a fogason. Tavasszal a sírhalmodon bontja ki először szirmait az árvavirág, tudom a biztatásodra, mert evvel akarsz örömet szerezni nekem. Később a gyöngyvirág is ott bontakozik ki legkorábban a levelei öleléséből. Feletted nyílnak a legszebb virágok.
Kora ősz lett. A nap még beragyogta a tájat. A fák pihenni tértek, tarka ruhájukat levetették, színes levélszőnyeget szőttek belőle. Barátnőm egy képet küldött át a telefonomra, amit az egyszerű készülék nem fogadott, ezért felhívott. Elújságolta a lányok fiatal kutyát találtak és haza vitték. Heteken belül az államokba utazik, és nincs, aki vállalni tudná az állat ellátását, ezért a menhelyre szállították, miközben ránk gondoltak. Friss volt a bánat, kötött az ígéret, nem mentünk el megnézni. Egyébként festés előtt álltunk, nem szerencsés helyzet ismeretlen kutyával akkora rumli közepette neki vágni.
Két hét múlva a gazdid avval állt elő, hogy a délutáni program megváltozott a menhelyre megyünk. Meg kell, hogy ismerjem az utódodat, akihez egy hete eljárt ismerkedni és sétáltatni. Felvázolta hamarjában, sürgősen döntenünk kell, mert, ha nem visszük, haza elviszi más. Megszegtem a neked tett ígéretem, nem ellenkeztem. Ki tudja milyen sors várt volna szegényre, ha akkor nem jól döntünk. Hazafelé hárman jöttünk. Akkor este ott álltunk előtted a kertvégi hantnál és bocsánatot kértünk. Mind a ketten éreztük, megbocsátottál, de ezt követően kevesebbet tértél vissza hozzánk, és a játékaid is eltűntek végleg.
Évek teltek el, a kis menhelyes velünk élt. Más tulajdonságai voltak, mint neked. Te csendes, de hamis kutya voltál, haraptál. Idegenek meg sem közelíthettek bennünket, ha a közelben voltál. Ő vörös színű, akaratos, hisztis, mindez mellett végtelen barátságos. Te nem követelőztél soha. Mintha az ellentéted lenne, ő mindent kibalhézott magának. Nehezen szokott meg, egyszer meg is szökött. Ahogy múltak a hónapok, egyre bátrabb lett, lépésről, lépésre vett le a lábunkról bennünket, és vette át a hatalmat, éppen úgy, mint te, annak idején. Mi szolgáltuk Öt is hét éven át. Egy kora őszi napon megbetegedett, egy héten át küzdöttünk az életért, de feladta. Gyászunk megduplázódott. Alig pár méterre pihentek egymástól, miközben a mennyei kertben együtt játszadoztok. Tudom, ha eljön az idő majd várni fogtok bennünket. Hetek múlva ismét a menhelyen bóklásztunk. Egy szomorú szemű kutyusra esett a választásunk, most Ő van velünk, neki ránk volt szüksége, hogy meggyógyuljon. Egy depressziós zsemlyeszínűre esett a választásunk, a betegségéből hamarosan kigyógyult a családban. Titeket azonban soha nem felejtünk el, velünk vagytok, a szívünkben, az emlékeinkben és a mindennapjainkban - fejezte be mondandóját az asszony.
Az előszoba fogason ismét nagyot lódult a bőrszíj, mintha egy kutyus lökte volna meg, jelezve, ideje indulnia.

*

Nem sokkal később egy sűrű erdő mellett, a keskeny úton, csendben falták a kilométereket az autó kerekei. Az ébredő reggelt madárcsicsergés köszöntötte, napsugárgyerekek önfeledten játszadoztak a harmatcseppes leveleken. Az asszony mélyet szippantott a kristálytiszta levegőből, fittyet hányt a mögötte hagyott évtizedekre. A hat-venkedők korát éli, hatvanon túl, hetvenen innen. Az andalító zene ritmusára pillái elnehezedtek. Az emlékek fátyla újfent fellibbenve, megmutatva a múltba vezető ösvényt. Gyermekkorát, a származása miatti megalázó iskolás éveit átugrotta, nem akart emlékezni a tanítókra, kik gúnyosan kérdezték tőle szinte havonta, mi volt édesapja foglalkozása 1947 előtt? Nem azért, mert elfelejtették az egy hónappal korábbi válaszát, hanem, hogy megalázzák és emlékeztessék, nem tartozik az öntudatos munkásosztály csemetéi közé, akiké a jövő. Megborzongott, összehúzta magán vékony, selyemmel bélelt kabátját, miközben pillái elnehezedtek.
Pár pillanat múlva hófehér csipkeruhában, mirtuszkoszorúval a fején, csipkekesztyűben, térdzokniban, fekete lakkcipőjében várta a templom folyosóján az elsőáldozás szentség-ajándékát. Mindössze hatan voltak. Nehéz idők jártak. Bűnnek számított a hit és Isten házának látogatása. Az el nem üldözött, be nem börtönözött papokat a hatalom addig ostorozta, ameddig békepapokat nem nevelt belőlük. A folyosó gránitlapjából áradó, hűvös fuvallat épp úgy nyaldosta lábszárát az ülésen, mint akkor. Miközben futott a kocsi, fogyott az út előttük.
Szendergéséből unokája ébresztette:
- Ébredj mama, megérkeztünk! - szólongatta kedvesen.
Rendezett tágas park fogadta őket. Tarka virágágyásokkal körülölelt emeletes sorház csillogó ablakszemei kíváncsian pislogtak a zsalugáterek közül. Vastag, mívesen faragott tölgykapu őrizte az épületbelsőt, műremeknek beillő kovácsoltvas kilincsével. Terebélyes tölgyfák alatt fehér padok terpeszkedtek, helyet kínálva a pihenni vágyónak.
- Mama, jól meggondoltad? Még visszafordulhatunk! Tudod, mennyire szeretünk, beosztjuk az időnket és segítünk, amikor csak szükséged lesz rá. Mi lesz velünk nélküled, kérlek, gondold meg! - könyörgött a fiú.
Az asszony szeméből legördült egy könnycsepp, de nem hagyta, hogy a gyenge pillanat a tervét módosítsa. Senki nem tudhatta, hogy az előszerződés ott lapult már a retiküljében. Osztott, szorzott, hogy mindenkinek jusson és egyformán jól járjon. Eljárt az idő felette, gondoskodni kell magáról, hogy ne legyen senki terhére, amikor a sorskereke nagyot lódul előre. Párjával évek óta titokban kinézték ezt a helyet. Jól körüljárták, kik az üzemeltetők, milyen szellemben, és értékrendben élik itt az életüket a bentlakók. Elhatározták, megbeszélték, - ide jön, amelyikük majd egyedül marad.
Az ajtó kitárult, csinos fiatal nő lépett ki rajta feléjük tartva, szorosan mellette egy szemüveges öregúr lépkedett egyenes tartással, peckesen, vidáman beszélgetve.
Az unoka aggódva figyelte őket, csendben odasúgta nagyanyjának:
- Mamikám, menjünk innen, értsd meg, nem akarom! Mi lesz itt veled? Nem tudom elviselni, ha a vasárnapi ebédnél üres lesz a széked. Kihez bújok oda és vallom meg a heti bűneimet, és ki oldoz fel engem? - suttogta az unoka.
A következő pillanatban a találkozás létrejött a két fél között. Udvariasan köszöntötték egymást és bemutatkoztak. A jó svádájú öregúr kézcsókkal üdvözölte az asszonyt, átvette óriás bőröndjét és az irodába mentek, ahol az intézmény vezetője ismertette az ,,Ezüstszekér" indulásának történetét, a házirendet, szolgáltatásaik sorát és a költségeket. A hivatalos tájékoztatás után előkerültek a prospektusok, a programokon készült fényképek, és az élménybeszámolók. Az unoka egy pillanatra sem vette le a szemét az igazgatónőről. Furcsa érzés motoszkált a fejében, nem tudta mire vélni, amit a csinos külső mögött érzékelt. Hm... Ha idősebb lenne, könnyen megoldaná a rejtélyt, hiszen a szemen kívül az arc a legbeszédesebb, de számára a hamvas baracknak tűnő, egészségtől kicsattanó orca, és a csillogó, értelmes szemek semmit nem árultak el. Amikor felállt, tekintetével a szekrényig követte. A jól szabott kosztüm kiemelte a fiatal nő vékony derekát és az anyaságra termett csípőjét. Mi az ördög történik vele, hogy ebben a kínos helyzetben is képes ezt a nőt bámulni. Megpróbált figyelni minden elhangzott szóra, hangsúlyra. Bár mostanság csak az írott szónak van hitele, mégis úgy tűnt, amit hall, az őszinte nincs benne hamis zönge. A beszélgetést teával és aprósüteménnyel zárták. Miután az ideiglenes szerződést aláírták záradékként nem mindennapi ajánlatot kaptak. Egy hónapos ,,beszoktatás" után döntsenek, véglegesítik, vagy elállnak a szolgáltatástól. Búcsúzáskor telefonon bekért egy gondozónőt, aki lakosztályhoz kísérte az érkezőket. Egy füzetbe írták fel a szükséges adatokat, és azt, hogyan szólíthatják majd leendő gondozottjukat. Gyufás skatulya nagyságú személyi hívót adott át, amivel jelezhet, ha kérdése vagy kérése lesz, jelezhessen.
A szoba puritánsága, patyolat tisztasága jóleső érzéssel töltötte el az idős hölgyet. Kisméretű gardróbszekrényféle takarta a szoba egyik falát. Szemben ágy, éjjeliszekrény és a fésülködő asztal foglalt helyet. Középen asztal két kényelmes fotellel a sarokban plazmatévé. Az ablakokon leheletfinom ekrüszínű függönyök és a kárpitokkal harmonizáló sötétítők lógtak. Rövid közlekedő vezetett a teakonyhához és a vizesblokkhoz. Mindezt 37 négyzetméterbe sűrítve, három és fél millióért. Semmi nem lett beépítve, hogy a végleges otthonra találók a saját bútoraikra cserélhessék. Elégedetten jegyezte meg:
- Mint egy babaház, de ékszerdobozt varázsolok belőle, meglátjátok. Sok előnye van ennek a helynek. Közel van a családhoz, akár kirándulásként is átruccanhattok, ha kedvetek tartja. Hallottad, van könyvtár, uszoda, masszőr, fodrász, pedikűr, és edzőterem is, gyógytornásszal. Napi háromszori, vagy ötszöri étkezés biztosítva igény szerint, dietetikus szakember tanácsával. Három menüből választhatunk. Heti egyszeri orvos-látogatás, gyógyszertár a szomszédban. Mosásra ruha leadás kedden és pénteken. Jól felszerelt betegszoba szakképzett személyzettel, amikor az önellátás akadozik. No, és most figyelj, kis huszárom! Mindenkinek így a legjobb. Neked lesz egy garzonod a lakás árából, anyádék kifizetik apád testvérének az örökrészét. A ház, amiben éltek a nevükre kerül és nem kell eladni. A húgodat taníttatni tudják, úgy, mint Téged. Nekem itt lesz a kis otthonom, amiben megbújhatok. Nálam gazdagabb ember nincs most a kerek világon, mert mindenkinek adni tudok! - fejezte be mondókáját az asszony.
Nevető ráncai elmélyültek szemében ezernyi szeretetszikra csillogott. Az unoka megértette nem lehet több kifogása. Jól ismerte nagyanyja természetét abban bízott, jól fogja érezni magát a sok ember között. Az utcában, ahol harminc évig lakott mindig akadt valaki, akit istápolt, támogatott. Ahol szükséget látott oda rendszerint elsőnek érkezett, itt sem lesz ez másként. Búcsúzkodásnál hosszan ölelték egymást.

folyt. köv.
 
 
0 komment , kategória:  A lélek húrja  
Címkék: élménybeszámolók, napsugárgyerekek, ragaszkodásoddal, csipkekesztyűben, igazolványodként, korongecsetjével, madárcsicsergés, gyógytornásszal, aprósüteménnyel, gyógyíthatatlan, szolgáltatásaik, szolgáltatástól, virágágyásokkal, találkozásunkra, kirándulásként, gyógyszereddel, szeretetszikra, legbeszédesebb, levélszőnyeget, ereszcsatornát, gondozottjukat, kristálytiszta, figyelmeztetni, megduplázódott, átruccanhattok, kiválasztottál, felcserélődtek, kiválasztottad, éjjeliszekrény, zsemlyeszínűre, gránitlapjából, megbocsátottál, legváratlanabb, búcsúzkodásnál, négyzetméterbe, gondoskodásért, lélek húrja, kertből vidám, nyári szellő, asszony talpát, láthatatlan jövevényt, pórázt kereste, szíj mozgásba, lábát simogató, első találkozásunkra, pontos napra, együtt töltött, hónapok napjait, első gazdiddal, menhelyre tartottál, lábamra hajtottad, beszélgetés fonalát, Lélek Sándorné Ekpafat,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.04. 17:42 Koronavírus - Hleb: soha ennyien nem voltak kíváncsiak a fehérorosz labdarú...
04.04. 17:32 Felére apadt a szörfszövetség elnöksége
04.04. 17:22 Coronavirus - Ungaria înfiinţează un fond pentru lupta împotriva epidemiei ...
04.04. 17:02 Koronavírus - Egy nap alatt több mint hétszázzal emelkedett a brit halálos ...
04.04. 16:52 Koronavírus - A koronavírusos betegek ellátására intenzív terápiás e-learni...
04.04. 16:42 Koronavírus - Sok a fertőzött a szlovén idősotthonokban, Horvátországban nő...
04.04. 16:41 Koronavírus - Virtuálisan tartják a virágvasárnapi keresztutat Debrecenben
04.04. 16:22 Koronavírus - Jobbik: segítse a kormány a közúti fuvarozókat
04.04. 16:21 Koronavírus - Gyurcsány: a kormányénál kétszer nagyobb mentőcsomag kell
04.04. 15:42 Koronavírus - Szlovákiában nőtt a fertőzöttek száma, újabb lélegeztetőgépek...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Sárga tulipánok  Orchidea  Útravaló – 2020. április...  Lila rózsa  Kellemes teázást!  Facebookon kaptam  Országos Felhívás! Csalók a mo...  Hatékony szorongásoldók  Ibolya csokor  Facebookon kaptam Krisztina ba...  A gyógyulás zsoltára  Nagyheti és húsvéti élő liturg...  Képzelt riport Szent Rafael ar...  Pio atya fohásza  Keresztút Angyalföldön 04.03  Avilai Szent Teréz is megtapas...  Képzelt riport Szent Rafael ar...  Sokan szeretnék a világot megv...  Mai harmónia kártyám  Jézus, aki szenvedett Poncius ...  Tavaszi kép  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Isten szeret  9. állomás Jézus harmadszor es...  A föld üzenete  Maradj otthon  Png nő  Kellemes délutáni pihenést  A fejfájás gyógyítása gyógysze...  Országos Felhívás! Csalók a mo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Png rózsa  Facebookon kaptam  Értetlen vagyok! Az, hogy ne m...  Neoton Família Sztárjai - Holn...  Kellemes kávézást!  9. állomás Jézus harmadszor es...  Sárga tulipánok  Narancssárga rózsák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tomáš Halík cseh katolikus pap...  Facebookon kaptam Mírjam bar...  Cicák az ablaknál  Tavaszt köszöntők  5. nagyböjti hét péntek 04.03  Keresztút Veszprém - Jásdi tem...  Bach: Máté passió  Vízcseppes virágok  Kozmopolita himnusz Mindenhat...  Nárciszok  Facebookon kaptam  Virág csészében  Értetlen vagyok! Az, hogy ne m...  Erősödjünk meg a szeretet tűzé...  Sokan szeretnék a világot megv...  Fájdalomcsillapító és gyulladá...  Jó egészséget, erős immunrends...  Megjelentünk - Háromszázharmad...  Színes tulipánok  Kellemes teázást!  Valami pozitív  71. Szülinap :) ISTEN ÉLTESSEN...  Facebookon kaptam  Tomáš Halík cseh katolikus pap...  Neoton Família Sztárjai - Holn...  Ablaknál  Kozmopolita himnusz Mindenhat...  Keresztút Angyalföldön 04.03  Hatékony szorongásoldók  Lévay László : Még mindig remé...  Harmónia......  Ami ma mellbe vágott  Maradj otthon  Üresek a kávézók  Facebookon kaptam  Sárga rózsák  Gerberák  Fájdalomcsillapító és gyulladá...  Nagyheti és húsvéti élő liturg...  Keresztút Angyalföldön 04.03  Neoton Família Sztárjai - Holn...  Facebookon kaptam  Harmónia......  Keresztút Angyalföldön 04.03  Clematis  A keresztyének szomorúsága  Várakozás  Jó éjszakát  Szentmise 04. 02. Veszprém  Facebookon kaptam  Mama kíváncsi  Virág csészében  Naponta 13 órától 14 óráig Sze...  9. állomás Jézus harmadszor es...  Keresztút Angyalföldön 04.03  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
lélek húrja, kertből vidám, nyári szellő, asszony talpát, láthatatlan jövevényt, pórázt kereste, szíj mozgásba, lábát simogató, első találkozásunkra, pontos napra, együtt töltött, hónapok napjait, első gazdiddal, menhelyre tartottál, lábamra hajtottad, beszélgetés fonalát, esetleges elutasítástól, család feje, végén nekünk, ajtót ismerősként, egész lakást, család életének, elején néha, szerepek lassan, magas titulust, orvos megváltozhatatlan, drámai kérdést, nagy lajtorját, ereszcsatornát tisztítottuk, lehullott levelektől, öreg asztallapot, mozgáskorlátozott feljáródhoz, piros csíkos, orvos alig, lépcsőkímélő közlekedésed, feljáród mellett, hátsó feledet, betegséged előtt, tünetek szaporodtak, tested gyengült, talaj kőkemény, konyháig araszoltál, kert végében, fagyos föld, helyed közöttünk, hantnál mécsest, legváratlanabb pillanatban, sírhalmodon bontja, levelei öleléséből, legszebb virágok, képet küldött, egyszerű készülék, lányok fiatal, államokba utazik, állat ellátását, menhelyre szállították, gazdid avval, délutáni program, menhelyre megyünk, hete eljárt, neked tett, kertvégi hantnál, ketten éreztük, közelben voltál, ellentéted lenne, lábunkról bennünket, kora őszi, mennyei kertben, menhelyen bóklásztunk, szomorú szemű, depressziós zsemlyeszínűre, betegségéből hamarosan, előszoba fogason, kutyus lökte, sűrű erdő, keskeny úton, autó kerekei, ébredő reggelt, harmatcseppes leveleken, asszony mélyet, kristálytiszta levegőből, mögötte hagyott, hat-venkedők korát, andalító zene, emlékek fátyla, múltba vezető, származása miatti, öntudatos munkásosztály, templom folyosóján, hatalom addig, folyosó gránitlapjából, zsalugáterek közül, pihenni vágyónak, asszony szeméből, gyenge pillanat, tervét módosítsa, sorskereke nagyot, ajtó kitárult, szemüveges öregúr, unoka aggódva, vasárnapi ebédnél, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 3 db bejegyzés
e év: 45 db bejegyzés
Összes: 8172 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 337
  • e Hét: 3755
  • e Hónap: 1952
  • e Év: 78698
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.