Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Anna
  2014-08-03 14:30:43, vasárnap
 
   
  Lélek Sándorné Ekpafat: A lélek húrja 7. rész


Elérkezett a hétvége, a következő napokra az étkezését lemondta, egy óra múlva indulniuk kell. Vasárnap estig átadja magát a kényeztetésnek és a családnak. Könyvei biztonságban vártak a költözésre a polcokkal együtt. Házi könyvtárát a gyerekek megtizedelték kiválogatták, barátnője is megpakolt egy kis bőröndöt belőle, mégis maradt pár száz. Három dobozzal ajándékba szánt - karitatív céllal. Régebben ajánlották adja el, amire nem tart igényt. Megpróbálta, bár ne tette volna. Egy antikváriumot megkeresett, ki is szállt a főnök egy óra múlva, de csak a ritka példányokat akarta begyűjteni fillérekért. Ebből köszöni, de nem kér. A könyv kincs, ami többet érdemel ennél. Tényleg! Mi lenne, ha... Az órától választ kapott, jócskán időben van. A két épület között alig pár perc az út. Kopogására rögvest bebocsátást nyert.
- Jó napot kívánok. Nem sokára megérkezik az unokám és indulunk. Közben eszembe jutott valami, ami nem tűr halasztást vasárnapig. Jártam a könyvtárban és láttam bőven elférne ott még pár polc könyvekkel. Kedves Emese, felajánlanám a könyveimet polcostól, zsebkendőnyi szobámba másnak kell a hely, ott elkelne, és bármikor olvashatom én is.
- Jaj! Kedves Ilonka, nem tudom, hogy fogadhatnám el. Tetszik tudni, hogy beszoktatás időben minden oly képlékeny. Amennyiben később úgy határoz, hogy velünk marad, megköszönöm és elfogadom mindannyiunk örömére és nevében, de csak akkor. Köszönöm, hogy ránk gondolt, szép ajándék lesz a kis közösségnek. Szóval, akkor vasárnapig nem látjuk egymást? Érezze jól magát szerettei körében. Üdvözlöm a családot. Hétvégére én is elutazom a barátaimhoz. Lilike lesz az ügyeletes, amikor visszatér, nála tetszik jelentkezni.
- Köszönöm, örömteli, kellemes hétvégét kívánok én is Önnek és barátainak. A viszont látásra. - köszönt el udvariasan.
Azon gondolkodott, miért nem erősítette meg, hogy nem táncol vissza, minek is tenné, tényleg, eddig semmi oka nem lenne rá. Laptopját a táskájába tette és útra készen állt. Komótosan az ablakhoz sétált. Homlokát a hűs üveghez tapasztotta és bámulta a bejáratot. Alig egy-két perc múlva a fiú a kavicsos úton az épület felé tartott, kezében keréknyi virágcsokorral. Meghibbant ez a gyerek virágot hoz ilyenkor, amikor napokig nincs, aki gondozza, beszéljen hozzájuk és szomjukat oltja. Azonban, hogy milyen virág lehetett a papírban, az számra rejtély maradt örökre.
Teltek a percek, ólomlábakon vánszorogtak a mutatók, nagy utat járt be az idő, mire megérkezett. Ott állt üres kézzel az ajtóban és felkapta öreganyját jól megpörgette a szűk folyosón. Persze, értette jókedvét, és a virágról sem kérdezett. A hazavezető úton vidáman cseverésztek, mindent el kellett mesélni, ami a napokban vele történt. Egész hazáig elemezték az ,,Ezüstszekeret". A kápolnáról mélyen hallgatott. Nem akarta titkolni tévedését, de a visszaútra szánta vallomását.
Lánya, amint meglátta, úgy szorította magához, hogy szinte fájt, azt hitte kimegy belőle a szufla. Nagy nehezen kihámozta magát a görcsösen ölelő karokból. Akkor vette észre, hogy gyermeke szemeiből könnypatak csordogál.
- Kérlek, ne sírj. Nincs semmi baj kislányom, jól vagyok, és jól érzem magam. Hidd el jól döntöttem. Tudom, fáj nektek, hogy visszautasítottam a felajánlott lehetőséget, de nem oldottunk volna meg vele semmit. Nektek dolgozni kell az én koromban pedig, bármi megtörténhet. Nem kockáztathatunk. A mai világban könnyen megköszönik a több évtizedes szolgálatot és utcán találhatja magát bárki, ha kiesik a munkából. Nem hiányzik más elég egy lábtörés, jön a fekvőgipsz, húszon négy órás szolgálat a családnak, de sokkal rosszabb is történhet. Remélem semmi hasonlóban nem lesz részem, de így legalább nem aggódnom és attól sem kell félnem, hogy miattam veszítitek el az állásotokat, a biztonságotokat. Meglátod, milyen szép helyen élek, - tudod, még a betegszobák is olyanok, mint egy szanatóriumban.
Nem feszítette tovább a húrt. Kezébe fogta lánya fejét, mélyen a szemébe nézett és kérlelte, mosolyogjon.
- Na, nózizzunk egyet, mint gyerekkorodban.
Anna végre elmosolyogta magát, összedörzsölték az orrukat, éppen úgy, mint régen. Hanem, amint beljebb lépett az étkezőbe, azt hitte elájul a meglepetéstől. Mennyei illatok keringtek a levegőben. Csülök Pékné módra, a kedvence. Korogni kezdett a gyomra hirtelen úgy érezte, rettenetesen megéhezett.

*

Rémálom

A fenséges vacsora után sokáig beszélgettek. Minden kérdésre választ adtak és kaptak egymástól. Hiába marasztalták menni volt kedve. Arra gondolt legjobb, ha otthon tölti az éjszakát, nem szerette, ha hálálkodnak. Nincs abban semmi különös, ha egy anya, nagyanya úgy dönt, hogy a család érdekeit tartja szem előtt és úgy rendezi sorsát, hogy gyermekeinek jobb legyen. Egyébként is reggel korán kell kelnie, sok munka vár még rá. Tele volt a lakása üres dobozokkal.
Teli gyomorral fáradtnak és gyengének érezte magát, hamarjában elpilledt. Imáját be sem tudta befejezni, a manók álomport szórtak a pillájára. Egy távoli erdőbe repítették, oda, ahol egy göndör hajú nő botorkált a sátán kötelét fonva, átkot szórva. Felette a fák lombjai összesúgtak, félelmükben egymásra borultak. Valamikor régen nem így volt, amikor meglátták az asszonyt, rendezték soraikat, lombsátrat terítettek föléje féltették, óvták, szerették. Az idő tájt, hej, de sokszor hallották szép szóval az angyalokhoz szólni, és segítséget kérni. Beszélgetett a kis patakkal, amelynek partján a bánatfák földig hajoltak, hogy kellő tisztelettel köszöntsék. Kezdő volt és jó úton haladt. Titkokat kutatott, miközben a tudás fáját kereste szüntelen az erdő rejtekében. Abban az időben találkozott egymással a két asszony. Mamóka gyógynövényeket szedegetett az erdő melletti réten, no, meg erőt gyűjteni járt az öreg tölgyhöz. A néne egyre nehezebben cipelte a felhalmozott tudást, tarisznyája jócskán a földet verte. A két hölgy összebarátkozott annak ellenére, hogy a fiatalabb akár a lánya is lehetett volna, úgy is viselkedett vele. Egyik nap az öregasszony komoly döntést hozott. Minek a sok kincs, ha nincs, akivel megossza? Itt van ez a jó lélek, az égiekhez fohászkodik, szereti a természetet és az állatokat, az embereknek is hasznára tehet. Fiatal, lelkes, valóban jó utódja lehet.
Pitymallott, de a szemére mégsem jött álom - oly sokat morfondírozott, mit is tegyen a kezdő csomagba, aminek azonnal hasznát venné? A felkelő nap már aranyra festette a tájat mikorra pillái végre lecsukódtak. Nem sokat pihenhetett, mert a derengő hajnal harmatcseppekből gyöngyfűzért csókolt a fűszálakra. Ideje volt felkelni, amint szemét megnyitotta az égre emelte tekintetét - és megtörtént a csoda. Egy Angyal szállott feléje fényruhában tündökölve, ezüstveretes ládikóval a kezében. Ajándékát óvatosan a lába elé tette, hogy legyen mibe pakolni. Anyóka korát meghazudtoló fürgeséggel szorgoskodott, midőn telerakta. Volt abban minden, mi beteg testnek és léleknek gyógyír, mankó az elesettnek, szeretetszikra a kőszívűnek, rózsaszínű fénygömb a tévelygőnek. Néhány jó tanácsot még beletuszkolt a tetejére.
Ráült a ládikóra és várta az asszonyt!
Eltelt egy nap, beköszöntött az este szürke fátylát az erdő fölé terítette. Holdanyó is megjelent az égi országúton, ezüst szekerével éppen föléjük tartott. Az asszony felnézett, hogy illendően köszöntse, amikor az angyal újfent megjelent, és így szólt:
- Menj csak pihenni anyóka, vigyázok a kincsre, meglásd, holnap eljön érte.
Hallgatott a jó szóra, csendesen hazaballagott. Reggel alighogy megkondult a távoli templom nagy harangja, elindult az erdőszélre. Éppen hogy megérkezett, megjelent a vendég. Leültette maga mellé s alázattal megkérdezte, elfogadja-e a ládát és a benne lévő ajándékát? A fiatalasszony felkapta a kincset, perdült vele egyet-kettőt örömében, miközben az öregasszony szeme hálakönnyel telt meg.
- De jó látnom, nem volt hiábavaló a szolgálatom, most már nyugodtan megyek, ha hazahívnak fentről - sóhajtotta.
A sors homokóráján peregtek a szemek. Az öregasszony már majdnem mindenét oda adta, amikor gyanakodni kezdett.
A fiatalasszonyt egyre ritkábban látta, nem hallotta angyalt szólítani és a kis patak is hiába várta. Ha nagy ritkán mégis arra tévedt, nem szólt senkihez, csak gyorsan elviharzott. A páfrányok rettegve takarták be a gomba spórákat, mert le sem nézett, eltaposta őket. Egy ideje igen csak fent hordta az orrát.
Teltek a hónapok, Őszapó távozni készült. Dérből fakadt könnye csorgott, amikor meghallotta a Tél üzenetét, hogy fagyból szőtt szemfedője hamarosan elkészül.
Az öregasszony bánatában egyre csak fogyott, töpörödött.
Figyelmeztették az erdő állatai, ne várja az asszonyt, amoda jár a másik erdőbe vigadni a patásokkal. Egyik éjjel ládát égettek, a lángok az eget nyaldosták miközben körbejárva ropták az ördögi táncot. Amint ezt meghallotta a néne, fájdalmában megtörött a lelke, a remény is szunnyadni készült, miközben legördült a csillagfüggöny. Derű után borút kevert a vihar és az emlékek porában, kínjában hempergett a lélek. Pár nap múlva az öregasszony rosszul lett. Hívták az erdő bölcsét. Az öreg bagoly, amint megérkezett, kezét összecsapta, s szomorúan sorolta: öt ember erejével rontották meg! Aki ezt tette, öt életet és egy láda kincset ajánlott a fekete seregnek - öt ember erejéért.
Az első élet az anyókáé volt.
Az öregasszony sorsát elfogadta, felnézett az égre és hívta az angyalt. Alázattal kérte rózsaszín fényével burkolja be a tévelygőt, tisztítsa meg lelkét, hogy ne legyen több áldozat! Majd mielőtt végleg lezárta a szemét az Úrhoz fordult és kérte bocsásson meg az eltévedt asszonynak, vezesse vissza a jó útra, ne hagyja elveszni.
Az asztalon pislákoló gyertyalángban keringőt járt az alázat és a megbocsájtás, amikor a hazavezetés angyala megérkezett.
Félhomályban hasadt meg a hajnal, amikor az álom véget ért. Elsodródott gondolatai a valóságba visszarepítették. Álombéli Mamókában rég nem látott barátnéja sorsát ismerte fel. Azonnal felhívja, amint a bágyadt éjszakát leváltja a reggel. Megropogtatta csontjait, teavizet készített a tűzhelyre. Pár perc múlva menta és gyömbér illata lengte be lakása minden zugát. Az óra mutatója oly lassan ballagott, mintha ólomlánccal verték volna bilincsbe.




folyt. köv.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: összebarátkozott, harmatcseppekből, visszarepítették, kockáztathatunk, biztonságotokat, összedörzsölték, figyelmeztették, gyógynövényeket, fiatalasszonyt, szeretetszikra, szanatóriumban, gyerekkorodban, kényeztetésnek, morfondírozott, gyertyalángban, csillagfüggöny, virágcsokorral, megtizedelték, meglepetéstől, antikváriumot, szorgoskodott, megropogtatta, ezüstszekeret, fiatalasszony, hazaballagott, mindannyiunk, zsebkendőnyi, felajánlanám, kiválogatták, félhomályban, megtörténhet, cseverésztek, gondolkodott, vánszorogtak, megbocsájtás, beletuszkolt, lélek húrja, következő napokra, étkezését lemondta, polcokkal együtt, gyerekek megtizedelték, antikváriumot megkeresett, ritka példányokat, könyv kincs, órától választ, könyveimet polcostól, viszont látásra, táskájába tette, ablakhoz sétált, kavicsos úton, épület felé, gyerek virágot, Lélek Sándorné Ekpafat, Kedves Emese, Kedves Ilonka, Csülök Pékné, Álombéli Mamókában,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Szép estét kedves látogatóimna...  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Az erdőterápia egészségre gyak...  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Facebookon kaptam  Alvó kisfiú  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Nárcisz  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  képre írva  Nem hazudnak  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  A máj egészségét biztosító és ...  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Szép estét  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Odaadja  Facebookon kaptam  Alvó baby  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Nárcisz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Sonka vásár  Szép estét kedves látogatóimna...  Mire jók ?  Nagyhétfő:  Válaszok a halál után  Szép estét kedves látogatóimna...  Az út  képre írva  Facebookon kaptam  Szép estét  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Nem látom őket  A máj egészségét biztosító és ...  Színház az egész világ,  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  A máj egészségét biztosító és ...  képre írva  Esti kép  Odaadja  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szívet megérintő . . .  Sadhguru idézet  Az angyali üdvözlet  Mire jók ?  A csend aranyat ért  Az út  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A szeretetről  Alvó baby  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  A nagyhét eseményei  Hibáztam már  Nagyhétfő: 
Bejegyzés Címkék
lélek húrja, következő napokra, étkezését lemondta, polcokkal együtt, gyerekek megtizedelték, antikváriumot megkeresett, ritka példányokat, könyv kincs, órától választ, könyveimet polcostól, viszont látásra, táskájába tette, ablakhoz sétált, kavicsos úton, épület felé, gyerek virágot, számra rejtély, szűk folyosón, hazavezető úton, napokban vele, kápolnáról mélyen, visszaútra szánta, görcsösen ölelő, felajánlott lehetőséget, több évtizedes, szemébe nézett, gyomra hirtelen, fenséges vacsora, család érdekeit, lakása üres, manók álomport, távoli erdőbe, göndör hajú, sátán kötelét, angyalokhoz szólni, bánatfák földig, tudás fáját, erdő rejtekében, időben találkozott, erdő melletti, öreg tölgyhöz, néne egyre, felhalmozott tudást, földet verte, fiatalabb akár, öregasszony komoly, égiekhez fohászkodik, szemére mégsem, kezdő csomagba, tájat mikorra, derengő hajnal, égre emelte, este szürke, erdő fölé, asszony felnézett, angyal újfent, távoli templom, benne lévő, fiatalasszony felkapta, öregasszony szeme, sors homokóráján, fiatalasszonyt egyre, páfrányok rettegve, gomba spórákat, ideje igen, öregasszony bánatában, erdő állatai, másik erdőbe, eget nyaldosták, ördögi táncot, emlékek porában, öregasszony rosszul, erdő bölcsét, öreg bagoly, láda kincset, fekete seregnek, első élet, anyókáé volt, öregasszony sorsát, eltévedt asszonynak, asztalon pislákoló, hazavezetés angyala, álom véget, valóságba visszarepítették, bágyadt éjszakát, összebarátkozott, harmatcseppekből, visszarepítették, kockáztathatunk, biztonságotokat, összedörzsölték, figyelmeztették, gyógynövényeket, fiatalasszonyt, szeretetszikra, szanatóriumban, gyerekkorodban, kényeztetésnek, morfondírozott, gyertyalángban, csillagfüggöny, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 317
  • e Hét: 1303
  • e Hónap: 12690
  • e Év: 50438
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.