Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ahány ház, annyiféle módon készül a tökéletes lecsó.
  2014-08-14 12:05:53, csütörtök
 
   
  MILYEN A TÖKÉLETES LECSÓ?

Ahány ház, annyiféle módon készül a tökéletes lecsó. Talán egy dolog van amiben megegyezhetünk: a lecsót sokféleképpen variálhatjuk, és elrontani nehezebb, mint jót készíteni.

A lecsó a magyar nyár kihagyhatatlan, és klasszikus fogása, amire mindenkinek megvan a maga tuti receptje. Annyi biztos, hogy az alábbi négy hozzávaló mindenképpen a lábasba kell, hogy kerüljön: zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom. De már az is komoly vitákra adhat okot, hogy a lecsó zsíron, olajon vagy szalonnazsíron készüljön, a hagyma és a paprika szeletelése milyen egyedüli és üdvözítő formára történjen, a paradicsomot meghámozzuk-e vagy sem. Eresszünk össze több évtizedes barátokat egy közös lecsófőzés erejéig és kukta szerepünket hamarosan a békebíróéra cserélhetjük.

Bár az igazán finom és népszerű ételekről, mint amilyen a lecsó is, előszeretettel állítjuk, hogy hungarikum, de ha szétnézünk a szomszédos országok fazekaiban, akkor ez az állítás nem feltétlen állja meg a helyét. Ugyanis a lecsó alapanyagaiból máshol is készül finom fogás: az olaszok peperonataja - amit a hús hiánya miatt szegények lecsójának hívnak - lehetőleg több színű kaliforniai paprikából készül, fokhagymával, zellerrel, fehérborecettel és bazsalikommal. A baszk lecsó - a Piperade Basquaise - ugyanúgy készül, mint az ismert, hagyományos lecsó, kis fokhagymával, de rántottára halmozva tálalják, a tetejére pedig vékony sonkaszeleteket tesznek. Az egyik legismertebb ,,külföldi" tán a francia ratatouille, ahol padlizsán és cukkíni is kerül az alap lecsóba, kicsit ropogósabbra hagyják a zöldségeket és az ízeket a kakukkfű hivatott megkoronázni. A törökök menemen néven készítik és a tetején tükörtojással tálalják. Ugyancsak lecsó néven ismerik a németek, az osztrákok, az oroszok és a lengyelek is. A cigány lecsó (ejtsd: lacsaú) pedig természetesen fűszeresebb a megszokottnál: emberesen csípős, szigorúan szalonnán készül és pár szem krumpli teszi még laktatóbbá.

De maradjunk csak idehaza, és készítsük el a saját lecsónkat.

Először is le kell szögezni, hogy vízízű paprikából és paradicsomból a végeredmény sem lesz jobb, így bizony ki kell várni, amíg a hozzávalókat a szabadföldön a nap érleli ízes-zamatos alapanyaggá. Az első lépés, a lábas előkészítése tán még nem ad okot különösebb vitára, de a következő lépés, a zsiradék kiválasztása már annál inkább. A férfias lecsó szalonnazsíron készül, semmiképp sem olajon, ilyen aljasságra én sem biztatok senkit, de javasolnám kipróbálásra a kacsazsírt, ami még finomabbá teheti a lecsónkat.

A hagyma feldarabolásának módja az első számú sarkalatos kérdés. Egészen apróra vágjuk, karikára avagy vékony csíkokra? Jómagam ez utóbbira szavazok. Annyi biztos, legyen belőle bőségesen. Mivel a lecsó-befogadóképessége mindenkinek más, ezért a legpontosabban úgy határoznám meg, hogy egy rész hagyma, két rész paradicsom és négy rész paprika a megszívlelendő arány. Hagyjuk, hogy a hagyma jó szaftosra, üvegesre párolódjon, majd adjuk hozzá a karikára vágott paprikát. Még ne tegyünk hozzá semmilyen fűszert, sót semmiképpen, mert a paprikából kivonja a levét. Emiatt a lecsó túlságosan bő levet eresztene, a paprika meg idejekorán megszottyadna.

Az első pár percben kicsit nagyobb lángon, pár percig forgassuk át a paprikát, hogy mindenhol érje a hagymás zsiradék, majd fedjük le és kis lángon főzzük tovább. Főleg az erősebb nem képviselői állítják, hogy nem igazi lecsó az, amibe nem kerül még az elején csípős paprika - nem őrölt, de igazi bogyiszlói, kecskeszarvú vagy macskapöcs - mert utólag az már nem igazi. Mindenki cselekedjen ennél a pontnál saját ízlése és vérmérséklete szerint, de nem árt azokra is gondolni, akik nem bírják a túlzottan csípős ízeket. Amíg a paprika fő, addig hámozzuk meg a paradicsomot. Bár ez egy újabb vitára adhat okot, de az összepöndörödött paradicsomhéjak nem teszik ízletesebbé a lecsónkat, csak nehezebben emészthetővé, sőt a látvány sem étvágygerjesztő. Ha hámozás előtt 2 percre forró vízbe mártjuk a paradicsomot, gyorsan leránthatjuk a héját, sokan pedig a zöld, száras részt is eltávolítják. Mivel a paradicsom úgyis szétfő, szerintem ennek darabolása csak akkor lehet érdekes kérdés, ha esetleg a franciás változatot készítjük, ahol a zöldségek kicsit ropogósabban kerülnek tálalásra.

A paradicsomot akkor adjuk a lecsóhoz, amikor a paprika már kicsit összeesett, és kezd üvegesedni. A paradicsommal együtt jöhet a fűszerezés is. Kizárólag frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint lehet őrölt piros paprika, só, egy kis teáskanál cukor, és pár gerezd, apróra vágott fokhagyma is jót tesz neki. A lecsó akkor van kész, amikor a paradicsom már szétesett, de még nem teljesen szószos állagú. A jó lecsónak lelke van, ami türelmet, odafigyelést igényel - így lassú tűzön, időnként megkeverve vagy a lábast rázogatva készítsük el. Ha kolbászt is főzünk bele - lehetőleg kicsit szaftosabb, zsírosabb fajtát válasszunk - akkor annak szükségeltetik egy jó negyedóra, hogy az íze átjárja a lecsót, így nem sokkal a paprika adagolása után már a fazékba is dobhatjuk.

Az alap lecsó ezennel elkészült, máris asztalhoz ülhetünk egy nagy karéj ropogós héjú, foszlós belsejű kenyérrel és egy pohár fehérborral. Persze a lecsót kísérheti még tojás, rizs, tarhonya, de van ahol galuskával vagy krumplival gazdagítják, de találhatunk gombás és zöldbabos változatot is. A fűszerek közül érdemes kipróbálni még a kaprot - főleg, ha tök is kerül a lecsóba - a köményt, a bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, de a végén pár szem kapribogyó csak izgalmasabbá teheti. A csípős lecsónak pedig kiváló ízkontrasztot ad egy kis citrom vagy narancslé. Ehetjük magában, egy kis sajttal megszórva, tálalhatjuk húsokhoz, de akár túrós csuszával is.

Érdemes a lecsóból elcsenni egy adagot, leturmixolni, lehűteni és vajas kenyérhez, vagy pirítóshoz nagyszerű krémet kapunk. A lecsó számtalan variációja is azt bizonyítja, nem létezik egyedüli, üdvözítő recept. A lecsókészítés - mint a főzés nagyszerűsége is - a kreativitásban rejlik. Így ha megalkottuk a számunkra tökéletes lecsót, akár be is nevezhetünk az országban megrendezésre kerülő számos lecsófesztivál egyikére.

RECEPTEK:
Ratatouille - francia lecsó

1 nagyobb kaliforniai paprika vagy pritamin paprika
1 nagyobb padlizsán
2 - 3 kisebb zsenge cukkíni
4 - 5 nagyobb zöldpaprika
2 - 3 közepes paradicsom
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 nagy fej vöröshagyma vékonyra szeletelve
2 evőkanál olívaolaj

Frissen őrölt fekete bors
1 csokor petrezselyem
Friss bazsalikom
Friss rozmaring

A padlizsánt kockára vágom és besózom, és hagyom állni, hogy a keserű leve kijöjjön, amíg előkészítem a többi hozzávalót. A kétféle paprikát és a cukkínit karikára vágom, a paradicsomot meghámozom és cikkekre vágom. Egy lábasban felhevítem az olajat, rádobom a vékonyra szelt vöröshagymát (finom lilahagymával is), és üvegesre párolom. Hozzáadom a paprikát, a cukkínit, a fokhagymát jól elkeverem. A padlizsánról leöntöm a levet és azt is hozzáadom a többi zöldséghez. Fedő alatt puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és ízlés szerinti mennyiségben a fűszereket is. Körülbelül 8 - 10 percig főzzük együtt és még melegen, friss kenyérrel tálaljuk.

Kapros-tökös lecsó vackolt-tojással

1 nagyobb fej vöröshagyma
6 - 7 nagyobb zöldpaprika
50 dkg már megtisztított, kockára vágott zsenge tök
3 közepes paradicsom
1 nagy csokor kapor, apróra vágva

Bors
Zsír
Személyenként 1 - 2 tojás

Hagyományos módon elkészítjük a lecsót, a paprikával együtt a lábasba tesszük a kockára vágott tököt is. A paradicsommal együtt hozzáadjuk a kaprot és a többi ízesítőt. Kb. 3 - 4 percig főzzük, majd merőkanállal kis gödröket - vackokat - alakítunk ki és egy-egy tojást beleütünk. Ekkor nagyobb lángra vesszük és addig főzzük, amíg a tojásfehérje megszilárdul. Nagyon mutatós, és finom.

Forrás: hvg.hu
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Címkék: feldarabolásának, összepöndörödött, paradicsomhéjak, sonkaszeleteket, étvágygerjesztő, fehérborecettel, szükségeltetik, szalonnazsíron, kihagyhatatlan, alapanyagaiból, előszeretettel, legpontosabban, megegyezhetünk, kreativitásban, lecsófesztivál, megszívlelendő, megszottyadna, személyenként, vérmérséklete, paradicsommal, ízkontrasztot, bazsalikommal, megrendezésre, megtisztított, nagyszerűsége, lilahagymával, megszokottnál, természetesen, lecsókészítés, tükörtojással, paradicsomból, sokféleképpen, variálhatjuk, megszilárdul, megkoronázni, leturmixolni, tökéletes lecsó, lecsót sokféleképpen, magyar nyár, maga tuti, alábbi négy, lábasba kell, lecsó zsíron, paprika szeletelése, paradicsomot meghámozzuk-e, közös lecsófőzés, békebíróéra cserélhetjük, igazán finom, szomszédos országok, lecsó alapanyagaiból, olaszok peperonataja, baszk lecsó, MILYEN TÖKÉLETES LECSÓ, Piperade Basquaise,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.28. 17:42 Koronavírus - Szijjártó: a KKM sem belföldön, sem külföldön nem tud magyar ...
01.28. 17:41 Katalán válság - Junqueras: nem mondhatunk le a köztársaság létrehozásáról
01.28. 17:31 Letették a gödöllői vívócsarnok alapkövét
01.28. 17:13 Javult a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban januárban
01.28. 17:12 Opoziţia ungară a susţinut în Parlamentul Eeuropean o conferinţă despre "de...
01.28. 17:12 Az EU újabb embereket vett fel a Krím és Szevasztopol annektálása nyomán be...
01.28. 17:03 Szíria - Ankara: a török hadsereg megtorolja a kormányerők bárminemű fellép...
01.28. 17:02 Nagy István: megújulnak a nemzeti parkok igazgatóságai
01.28. 17:02 Nézőpont Intézet: változatlanul vezet a Fidesz-KDNP a teljes ellenzékkel sz...
01.28. 17:02 OH: rendben, fennakadások nélkül zajlik az iskolai felmentési kérelmek feld...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Mária  Áldott szép jó reggelt kívánok...  Pihenő kutya  Facebookon kaptam  Férfi vízilabda E.B. 2020 - B...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Szép délutánt!  Az élet 7 szabálya.......  Betty Boop  Kislányok téli öltözékben  Szépség.......  Velence - Olaszországban  Szépség.......  Szegfűk  2020.01.26 Szentmise évközi 3....  Egy Mauchline-i kópé sírfelir...  Rózsaszín rózsa  Téli naplemente  Ami még van  Merici Szent Angéla szűz 01.27  Szegfűk  Robert Burns - Shelah ONeil  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Téli örömök  Facebookon kaptam  No comment .......  Szegfűk  Facebookon kaptam  Erőtlenül erős  Téli este  Téli kép  Vízcseppes rózsa  Krisztus jár előttem - hazafel...  Szeretet fény gif  Ha mennél hideg szélben  Várnunk kell őt  Holnap munka......  Jézus gif  Hasznosság  Ideje továbblépni! Ami a múlt...  Betty Boop  Az egyensúly a kulcs mindenben...  Retro csillár  Ne csak mondjam...  Facebookon kaptam  Vándorkereskedő  Könyörgő  Facebookon kaptam  Harmónia......  Hasznosság  Várnunk kell őt  Alvó babyk  Várakozzunk Istenre  Facebookon kaptam  Őrangyal  Etessük a madarakat!  Retro csillár  Főhajtás a vészkorszak áldozat...  Aranyosi Ervin: Változás a lét...  Téli kép  Férfi kézilabda E.B. 2020  Az ördög elvitte a fináncot  A menedék - film - gyerekeknek...  Téli kép  Betty Boop  Egy Orvos vallomása  Facebookon kaptam  Rövid pályás gyors korcsolya 2...  Pihenő kutya  Könyörgő  Facebookon kaptam  Körte balerina  Pusztai Éva: Parázs  Etessük a madarakat!  Facebookon kaptam  Kellemes hetet  Téli este  Betty Boop  Ami még van  Betty Boop  Kellemes hetet  Könyörgő  Holnap munka......  Szőke Tisza egykoron......  Arany János - A RÉGI PANASZ  Nyugodalmas jó éjszakát kíváno...  Kávézó nők  Szeretet fény gif  Facebookon kaptam  A fény felé  Facebookon kaptam  Gólyahír.......  Retro könyves szekrény  Dália  Téli este  Könyörgő  S mert a jellem maga az ember,...  Betty Boop  Szeretet fény gif 
Bejegyzés Címkék
tökéletes lecsó, lecsót sokféleképpen, magyar nyár, maga tuti, alábbi négy, lábasba kell, lecsó zsíron, paprika szeletelése, paradicsomot meghámozzuk-e, közös lecsófőzés, békebíróéra cserélhetjük, igazán finom, szomszédos országok, lecsó alapanyagaiból, olaszok peperonataja, baszk lecsó, tetejére pedig, egyik legismertebb, francia ratatouille, alap lecsóba, kakukkfű hivatott, törökök menemen, tetején tükörtojással, cigány lecsó, saját lecsónkat, első lépés, lábas előkészítése, következő lépés, zsiradék kiválasztása, férfias lecsó, hagyma feldarabolásának, első számú, rész hagyma, megszívlelendő arány, karikára vágott, paprikából kivonja, lecsó túlságosan, hagymás zsiradék, elején csípős, pontnál saját, túlzottan csípős, újabb vitára, összepöndörödött paradicsomhéjak, paradicsom úgyis, franciás változatot, zöldségek kicsit, paradicsomot akkor, paradicsommal együtt, lecsó akkor, lábast rázogatva, paprika adagolása, alap lecsó, nagy karéj, pohár fehérborral, lecsót kísérheti, fűszerek közül, kaprot &#8211, lecsóba &#8211, csípős lecsónak, lecsóból elcsenni, lecsó számtalan, lecsókészítés &#8211, főzés nagyszerűsége, kreativitásban rejlik, számunkra tökéletes, országban megrendezésre, padlizsánt kockára, keserű leve, többi hozzávalót, kétféle paprikát, cukkínit karikára, paradicsomot meghámozom, lábasban felhevítem, vékonyra szelt, padlizsánról leöntöm, többi zöldséghez, paprikával együtt, lábasba tesszük, kockára vágott, többi ízesítőt, tojásfehérje megszilárdul, feldarabolásának, összepöndörödött, paradicsomhéjak, sonkaszeleteket, étvágygerjesztő, fehérborecettel, szükségeltetik, szalonnazsíron, kihagyhatatlan, alapanyagaiból, előszeretettel, legpontosabban, megegyezhetünk, kreativitásban, lecsófesztivál, megszívlelendő, megszottyadna, személyenként, vérmérséklete, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 5 db bejegyzés
Összes: 8132 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 307
  • e Hét: 1464
  • e Hónap: 27795
  • e Év: 27795
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.