Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
9 érdekesség a gyógyfürdőkről és a gyógyvizekről
  2014-10-19 15:12:15, vasárnap
 
   
  Megtudhatja, hogyan kerül a szénsav a termálvízbe, de nem biztos, hogy örülni fog neki.

Tudja, hogy miben rekorder a bükfürdői gyógyvíz?

Az egyik fővárosi strandfürdőbe régen hajójárat is közlekedett.

Melyik volt az első gyógyfürdő, ahol belépődíjat szedtek?

1. Amikor a nők éjfélig fürödhettek

A mai Rácz Fürdő (ami még mindig zárva tart) elődjét a török időkben Kücsük ilidzsának hívták, ami Kis fürdőt jelentett. Egy 1500-as évek közepéről származó feljegyzés szerint a fürdőben az volt a szokás, hogy reggel a férfiak, déltől éjfélig pedig kizárólag a nők látogathatták. Ez a felosztás egyébként a törökök alatt más fürdőkben is megszokott volt. Ahogy az is, hogy szolgák is dolgoztak a fürdőkben, akik kérésre a vendégek testét kefével átdörzsölték.
2. Ezért gyakori a termálvíz Magyarországon

A földkéregben lefelé haladva a hőmérséklet 33 méterenként 1 Celsius-fokkal emelkedik. Ez a nemzetközi átlag. A magyar átlag viszont 17-18 méter / 1 Celsius-fok, emiatt a földkéreg felsőbb rétegeiben nálunk gyakrabban találni termálvizet.

3. Hogyan lesz szénsav a termálvízben?

Jó néhány hazai termálvíz szénsavas, de hogyan kerül ez a vízbe? Nos, kissé illúzióromboló módon: növények és állatok lebomlása révén. Például a Balfi Fürdő esetében a víz szénsavassága az egykori Fertő-láp növényzetének és elpusztult állatvilágának a hozadéka.
4. Mióta fizetünk a gyógyfürdőkért?

Ha már Balfot emlegetjük: a Sopronhoz tartozó üdülőhelyen 1567-ben nyitották meg az első fürdőházat, s ez volt az országban az első fürdőhely, ahol díjat szedtek a gyógyvíz használatáért.

5. Mennyi víz van a Hévízi-tóban?

A Tófürdő nem állóvíz, hiszen a források folyamatosan táplálják, s a víz folyamatosan ürül is a tóból - méghozzá közvetve a Balatonba. A vízhozama egy korábbi kalkulációval szemléltethető a legjobban: a legforgalmasabb nyári napokon is 5200 liternyi tiszta víz jut minden egyes vízbe merészkedő fürdővendégre.

6. Gyula: ahol kétszer is nyílt fürdő

Az első fürdőt 1518-ban építették, amit később a törökök továbbfejlesztettek. A 17. században azonban többször is leégett a fürdőépület, s egy idő után már nem is használták eredeti funkciójában. Olyannyira sokáig, hogy csak az 1950-es évek végén határozták el, hogy új kutat fúratnak, ezután viszont már gyorsan fejlődött a fürdőhely, amit már 1970-ben gyógyfürdővé nyilvánítottak.

7. Ivóvíz helyett termálvíz

A magyarországi termálfürdős sztorik visszatérő eleme, hogy olajat kerestek a derék geológusok, de helyette gyógyvizet találtak. Lakiteleken azonban máshogy történt. A Tőserdőnek nevezett üdülőterületen ugyanis eredetileg az ivóvízellátás biztosításához fúrtak a mélybe és így találtak termálvizet.

8. Hajóval a Szabadság Fürdőbe

A mai Dagály Fürdőnek sokáig saját hajójárata volt, de nem csak ez volt régen másként. Eredetileg ugyanis Szabadság Fürdőnek hívták a létesítményt, igaz a környékbeliek - a közeli Dagály utca miatt - mindig is Dagályként emlegették
9. Bükfürdő a rekorder

A bükfürdői gyógyvíz igazi rekorder, méghozzá nemzetközi szinten is. Ritka ugyanis az ennyire magas ásványianyag-tartalmú vízzel rendelkező fürdőhely. Az üdülőhelyen feltörő termálvíz literenkénti oldott ásványianyag-tartalma ugyanis meghaladja a 16 ezer mg-ot. A hazai fürdők többségében ez 1-2000 mg/liter.
Forrás: Termál online


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: legforgalmasabb, biztosításához, szemléltethető, üdülőterületen, gyógyfürdőkért, nyilvánítottak, magyarországon, illúzióromboló, állatvilágának, strandfürdőbe, fürdővendégre, környékbeliek, magyarországi, kalkulációval, látogathatták, növényzetének, szénsavassága, ivóvízellátás, használatáért, földkéregben, folyamatosan, funkciójában, literenkénti, ásványianyag, termálvízben, termálfürdős, gyógyfürdővé, átdörzsölték, létesítményt, méterenként, fürödhettek, lakiteleken, közlekedett, üdülőhelyen, termálvizet, megtudhatja, bükfürdői gyógyvíz, egyik fővárosi, első gyógyfürdő, török időkben, 1500-as évek, felosztás egyébként, törökök alatt, vendégek testét, termálvíz Magyarországon, földkéregben lefelé, nemzetközi átlag, magyar átlag, földkéreg felsőbb, egykori Fertő-láp, első fürdőházat, első fürdőhely, Rácz Fürdő, Balfi Fürdő, Szabadság Fürdőbe, Dagály Fürdőnek, Szabadság Fürdőnek,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  James Allen  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Azért kaptad  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Paul Éluard - És egy mosoly  Esterházy Péterre emlékezünk  A pitypang legendája  Ott van  40 felett  Facebookon kaptam Krisztina b...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Jázmin  képre írva  Latinovits Zoltán tollából  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Esterházy Péter: Harmonia c...  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Sík Sándor - Ha jő a perc  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Előfordul, hogy  Esterházy Péterre emlékezünk  képre írva  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy gondolat  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Hogyan válunk hűségesekké?  A Magyar Költészet napja alkal...  Bornyi Veronika haiku verse  Töröld le  Töröld le  Szép estét kedves látogatóimna...  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Robert Merle tollából  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Jó éjszakát  Zilahy Lajos mondta  Töröld le  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Magamnak  James Allen  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Egy párkányon  Robert Merle tollából  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  "Ez egy csoda"  Mindent de mindent visszakap  Tanmese  Isten hűségének mértéke 
Bejegyzés Címkék
bükfürdői gyógyvíz, egyik fővárosi, első gyógyfürdő, török időkben, 1500-as évek, felosztás egyébként, törökök alatt, vendégek testét, termálvíz Magyarországon, földkéregben lefelé, nemzetközi átlag, magyar átlag, földkéreg felsőbb, egykori Fertő-láp, első fürdőházat, első fürdőhely, gyógyvíz használatáért, források folyamatosan, tóból &#8211, korábbi kalkulációval, legforgalmasabb nyári, első fürdőt, 1950-es évek, magyarországi termálfürdős, derék geológusok, ivóvízellátás biztosításához, környékbeliek &#8211, közeli Dagály, ennyire magas, üdülőhelyen feltörő, hazai fürdők, legforgalmasabb, biztosításához, szemléltethető, üdülőterületen, gyógyfürdőkért, nyilvánítottak, magyarországon, illúzióromboló, állatvilágának, strandfürdőbe, fürdővendégre, környékbeliek, magyarországi, kalkulációval, látogathatták, növényzetének, szénsavassága, ivóvízellátás, használatáért, földkéregben, folyamatosan, funkciójában, literenkénti, ásványianyag, termálvízben, termálfürdős, gyógyfürdővé, átdörzsölték, létesítményt, méterenként, fürödhettek, lakiteleken, közlekedett, üdülőhelyen, termálvizet, megtudhatja, termálvízbe, többségében, hőmérséklet, fürdőépület, belépődíjat, megszokott, gyakrabban, fürdőházat, emlegetjük, rendelkező, elpusztult, nemzetközi, feljegyzés, hajójárata, rétegeiben, eredetileg, emlegették, meghaladja, merészkedő, visszatérő, gyógyfürdő, használták, határozták, olyannyira, geológusok, dagályként, ilidzsának, tőserdőnek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 38 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 421
  • e Hét: 3931
  • e Hónap: 5826
  • e Év: 56617
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.